Abcesul Dentar. Simptome. Cauze. Tratament

Abcesul dentar este o afecțiune dureroasă și potențial periculoasă care apare în jurul unui dinte sau a unei rădăcini dentare. Este rezultatul unei infecții bacteriene care invadează țesuturile din jurul dintelui. Ignorarea unui abces dentar poate duce la complicații grave și poate necesita intervenții medicale imediate. În acest articol vei regăsi în detaliu cauzele, simptomele și opțiunile de tratament pentru ști cum să previi și ce măsuri să iei atunci când te confrunți cu un abces dentar.

 


Abcesul Dentar. Cauze

Abcesul, cunoscut adesea oamenilor sub denumiri precum „puroi”, „puroi la măsea”, „pungă de puroi”, „puroi la gingie”, este cauzat de bacteriile care se află în cavitatea bucală. Lipsa unei igiene orale adecvate permite acidului produs de bacterii să atace dantura, smalțul dinților, ceea ce duce, adesea, la carii și probleme gingivale. 

 

Printre cele mai cunoscute cauze ale unui abces dentar se numără:

 

1. Eruptia Incorecta a Dintelui din Gingie (Dinte Impactat)

Atunci când un dinte nu reușește să erupă complet din gingie sau crește într-o poziție incorectă, acesta poate deveni impactat. Această condiție poate crea o deschidere în jurul dintelui care permite bacteriilor să pătrundă și să cauzeze o infecție. Dacă un dinte impactat nu este tratat corect, acesta poate deveni un teren propice pentru formarea unui abces dentar.

2. Caria Dentară

Cariile dentare sunt cauzate de deteriorarea smalțului dintelui din cauza bacteriilor și a acizilor. Atunci când o carie nu este tratată, bacteriile pot pătrunde în interiorul dintelui și pot infecta pulpa dentară, provocând un abces. Este esențial să se trateze cariile dentare în stadiile incipiente pentru a preveni apariția complicațiilor, cum ar fi abcesele dentare.

3. Afecțiunile Gingivale

Afecțiunile gingivale, cum ar fi gingivita și parodontoza, pot crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor și formarea abceselor dentare. Inflamația și deteriorarea țesuturilor gingivale pot permite bacteriilor să pătrundă în jurul rădăcinii dintelui și să cauzeze infecții.

4. Leziuni la Nivelul Dinților sau Gingiilor

Traumatismele sau leziunile la nivelul dinților sau gingiilor pot provoca fisuri sau fisuri în smalțul dintelui, permițând bacteriilor să pătrundă și să provoace infecții. Chiar și o leziune aparent minoră poate crea un mediu propice pentru formarea unui abces dentar, mai ales dacă nu este tratată corespunzător.

5. Sistemul Imunitar Slăbit

Un sistem imunitar slăbit poate face ca organismul să fie mai vulnerabil la infecții, inclusiv la cele din cavitatea orală. Anumite afecțiuni medicale sau tratamente, cum ar fi chimioterapia, pot slăbi sistemul imunitar, crescând riscul de apariție a abceselor dentare. Persoanele cu sistem imunitar slăbit ar trebui să acorde o atenție deosebită igienei orale și să urmeze recomandările medicului dentist pentru a preveni infecțiile dentare.

 

 

Tipuri ale Abcesului Dentar și Tratament

Există mai multe tipuri de abcese dentare, fiecare având propriile lor caracteristici și cauze specifice. Între acestea, cele mai comune sunt abcesul gingival, abcesul parodontal și abcesul periapical. În acest articol, vom explora fiecare tip de abces dentar în detaliu.

 

1. Abcesul Gingival

Abcesul gingival apare atunci când bacteriile infectează gingiile și creează o acumulare de puroi în țesuturile moi din jurul dintelui. Acest tip de abces poate fi rezultatul unei igiene orale precare sau a prezenței plăcii bacteriene în jurul gingiilor. Simptomele abcesului gingival pot include umflarea, roșeața și durerea în zona gingiilor, precum și sângerarea în timpul periajului dentar sau la atingere.

Tratamentul abcesului gingival implică adesea drenarea puroiului acumulat și administrarea de antibiotic pentru abces dentar. Este, de asemenea, important să se îmbunătățească igiena orală pentru a preveni recurența abceselor gingivale. Deși multe persoane consideră că scapă de puroi la măsea acasă, cel mai sigur este ca această procedură să o realizeze medicul stomatolog, fiind sigur că instrumentele sunt sterile și nu există risc de reinfectare.

 

2. Abcesul Parodontal

Abcesul parodontal apare atunci când bacteriile infectează țesuturile de susținere a dintelui, cum ar fi osul și ligamentele parodontale. Acest tip de abces poate fi cauzat de o infecție a unei pungi parodontale, care este un spațiu situat între dinte și gingie. Abcesul parodontal poate fi asociat cu afecțiuni precum gingivita sau parodontoza, care implică deteriorarea severă a țesuturilor parodontale.

Tratamentul abcesului parodontal poate implica drenarea puroiului, îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de la suprafața dinților și sub gingie, precum și administrarea de antibiotice pentru infecții dentare. În unele cazuri, poate fi necesară și intervenția chirurgicală pentru a trata infecția și a restabili sănătatea țesuturilor parodontale.

 

3. Abcesul Periapical

Abcesul periapical este cel mai frecvent tip de abces dentar și apare atunci când bacteriile infectează pulpa dentară, care este țesutul moale situat în interiorul dintelui. Această infecție poate apărea ca urmare a unei carii netratate sau a unei leziuni la nivelul dintelui care permite bacteriilor să pătrundă în interiorul acestuia. Abcesul periapical poate provoca durere intensă și umflături în jurul rădăcinii dintelui afectat.

Tratamentul abcesului periapical poate implica efectuarea unei endodonții, cunoscută și sub numele de tratament de canal radicular. Acest procedeu implică îndepărtarea țesutului infectat din interiorul dintelui și sigilarea canalului radicular pentru a preveni recurența infecției. Uneori, poate fi necesară și extracția dintelui afectat în cazurile severe sau dacă tratamentul endodontic nu este posibil.

 


Simptomele Abcesului Dentar

Simptomelor pe care le puteți experimenta în cazul unui abces dentar sunt:

 

1. Febra

Unul dintre primele semne ale unui abces dentar poate fi febra. Infecția asociată cu abcesul poate duce la creșterea temperaturii corpului, care este un răspuns natural al sistemului imunitar la infecție. O febră persistentă sau ridicată poate indica o infecție mai severă și necesită atenție medicală imediată.

2. Sensibilitate la Temperaturi Scăzute sau Ridicate

Dintele afectat de un abces poate deveni extrem de sensibil la temperaturile reci sau calde. Această sensibilitate poate fi resimțită ca o durere ascuțită sau un disconfort la consumul de alimente sau lichide la temperaturi extreme. Sensibilitatea poate persista și după ce stimulul a fost eliminat.

3. Umflarea Zonei Afectate

Un alt simptom comun al abcesului dentar este umflarea zonei afectate. Infecția poate provoca umflarea gingiilor sau a feței în jurul dintelui afectat. Umflarea poate fi însoțită de roșeață și sensibilitate la atingere.

4. Dificultate la Înghițire sau Greutate în Respirație (Dispnee)

În cazurile severe de abces dentar, umflarea și inflamația pot afecta gâtul și pot provoca dificultate la înghițire sau chiar dispnee (greutate la respirație). Acest lucru poate indica o complicație gravă și necesită asistență medicală de urgență.

5. Prezența unui Gust Urât în Gura

Infecția asociată cu abcesul dentar poate provoca secreții de puroi care se scurg în gură. Aceasta poate duce la prezența unui gust urât sau neplăcut în gură, care nu poate fi îndepărtat prin igiena orală obișnuită.

6. Săculeț Plin cu Puroi la Nivelul Gingiei

Un alt semn distinctiv al abcesului dentar este formarea unui săculeț plin cu puroi la nivelul gingiei. Acest săculeț poate fi vizibil ca o umflătură sau o umflătură plină de lichid, care poate fi sensibilă la atingere.

 

 

Abcesul Dentar la Copii

Abcesul dentar la copii poate avea aceleași cauze ca și la adulți. Cariile dentare netratate reprezintă una dintre principalele cauze. Alte cauze comune includ traumele dentare, afecțiunile gingivale și problemele cu erupția dentară. 


Abcesul la copii poate apărea din cauza consumului ridicat de dulciuri și sucuri, mai ales dacă nu au o igienă dentară corespunzătoare.


În primul rând, trebuie prevenită apariția cariilor. Acest lucru presupune reducerea consumului de dulciuri și băuturi cu mult zahar, care duc la înmulțirea bacteriilor din cavitatea bucală și respectarea rutinei de îngrijire orală, dimineața și seara.


În ceea ce privește cauzele, simptomele abceselor dentare la copii sunt similare cu cele apărute în rândul adulților. Este indicat să fie văzut de un medic pedodont pentru a primi un tratament adecvat.

 


Complicații ale Abcesului Dentar

Infecție Generalizată: Abcesul dentar poate duce la răspândirea infecției în alte părți ale corpului prin fluxul sanguin, ceea ce poate provoca complicații grave, cum ar fi septicemia sau endocardita.

 

Formarea de Fistule: Uneori, abcesul dentar poate duce la formarea de fistule sau canale anormale între abces și alte părți ale cavității orale sau ale feței.

 

Pierderea Dintelui: În cazurile severe sau dacă abcesul nu este tratat în timp util, poate fi necesară extracția dintelui afectat.

 

Leziuni la Țesuturile Vecine: Abcesul dentar poate provoca deteriorarea țesuturilor învecinate, cum ar fi osul și ligamentele parodontale, ceea ce poate duce la probleme dentare suplimentare.

 

Transmiterea Infecției în Țesuturile Vecine: Infecția din abces poate ajunge la alte structuri din apropiere, cum ar fi sinusurile sau maxilarul, provocând complicații suplimentare.

 

 

Prevenția Abcesului Dentar

Iată câteva sfaturi importante pentru prevenirea abcesului dentar:

 

1. Spală-te pe Dinti Cel Puțin de Două Ori pe Zi

Perierea regulată a dinților este esențială pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor de alimente care pot duce la carii dentare și ulterior la abcese dentare. Asigură-te că periezi dintii cel puțin de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute, folosind o pastă de dinți cu fluor.

 

2. Folosește Ață Dentară sau Duș Bucal

În plus față de periajul dentar, utilizarea atei dentare sau a dușului bucal este esențială pentru curățarea zonelor dintre dinți și sub linia gingivală, unde periuța de dinți poate să nu ajungă. Folosește ață dentară zilnic pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare, reducând astfel riscul de formare a cariilor și abceselor dentare.

 

3. Înlocuiește Periuța de Dinti După Câteva Luni de Folosire

Periuța de dinți trebuie înlocuită la fiecare 3-4 luni sau atunci când începe să-și piardă forma sau să se deterioreze. Periuța de dinți uzată poate fi mai puțin eficientă în îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare, crescând riscul de abces dentar și alte probleme dentare.

 

4. Evită sau Redu Consumul de Alimente și Băuturi Care Pot Afecta Negativ Dinții

Consumul excesiv de alimente și băuturi bogate în zahăr, precum dulciurile, sucurile carbogazoase și băuturile energizante, poate crește riscul de carii dentare și, implicit, de abcese dentare. Încearcă să limitezi consumul acestor produse sau să le consumi cu moderație, iar după fiecare consum, clătește-ți gura cu apă pentru a reduce efectele negative asupra dinților.

 

5. Mergi la Dentist în Mod Regulat

Vizitele regulate la dentist pentru examene de rutină și curățări profesionale sunt esențiale pentru prevenirea abcesului dentar și a altor probleme dentare. Medicul dentist poate identifica și trata problemele în stadiile incipiente, precum cariile dentare sau afecțiunile gingivale, pentru a preveni complicațiile grave în viitor.

 

 

În concluzie, abcesul dentar este o afecțiune ce poate deveni foarte gravă dacă nu este tratată la timp. Prevenirea abcesului dentar necesită adoptarea unui regim riguros de igienă orală, inclusiv perierea și utilizarea atei dentare, înlocuirea regulată a periuței de dinți și evitarea consumului excesiv de alimente și băuturi care pot afecta negativ dinții. Vizitele regulate la dentist completează aceste măsuri de prevenire, asigurându-se că orice problemă este identificată și tratată în stadiile incipiente. Prin adoptarea acestor obiceiuri sănătoase, poți proteja sănătatea dinților și poți preveni abcesul dentar și alte afecțiuni dentare.

 


Întrebări Frecvente

1. Ce este un abces dentar?
Un abces dentar este o infecție bacteriană care apare în jurul unui dinte sau în țesuturile din jurul acestuia. Infecția poate provoca umflarea, durerea și sensibilitatea în zona afectată.

 

2. Care sunt cauzele abcesului dentar?
Abcesul dentar poate fi cauzat de diverse factori, cum ar fi cariile netratate, traumele la nivelul dintelui sau gingiilor, afecțiunile gingivale sau un sistem imunitar slăbit.

 

3. Care sunt simptomele abcesului dentar?
Simptomele comune ale abcesului dentar includ durere persistentă, umflarea gingiilor sau a feței, sensibilitate la temperaturi extreme, prezența unui gust urât în gură și, uneori, febră.

 

4. Cum se diagnostichează abcesul dentar?
Diagnosticul abcesului dentar se face de obicei de către medicul dentist, care poate identifica infecția prin examinarea clinică a gurii, radiografii dentare și alte investigații imagistice.

 

5. Care sunt opțiunile de tratament pentru abcesul dentar?
Tratamentul abcesului dentar poate include drenarea puroiului, administrarea de antibiotice pentru combaterea infecției, tratamentul endodontic pentru îndepărtarea țesutului infectat sau, în cazuri severe, extracția dintelui afectat.

 

6. Ce se întâmplă dacă abcesul dentar nu este tratat?
Dacă abcesul dentar nu este tratat, infecția poate să se agraveze și să se răspândească în alte părți ale corpului, provocând complicații grave, precum septicemia sau endocardita.

 

7. Cum pot preveni abcesul dentar?
Pentru a preveni abcesul dentar, este important să ai grijă de igiena orală, să periezi dintii cel puțin de două ori pe zi, să folosești ața dentară și să mergi la dentist în mod regulat pentru examene și curățiri profesionale.

 

8. Abcesul dentar poate reapărea după tratament?
Da, în unele cazuri, abcesul dentar poate reveni după tratamentul inițial. Este important să respecți recomandările medicului dentist și să mergi la control pentru a evita recidiva.

 

9. Care sunt complicațiile posibile ale abcesului dentar?
Complicațiile abcesului dentar pot include răspândirea infecției în alte părți ale corpului, formarea de fistule sau chisturi dentare și pierderea dintelui afectat.

 

10. Cât de des ar trebui să merg la dentist pentru a preveni abcesul dentar?
Este recomandat să mergi la dentist pentru examene de rutină și curățiri profesionale cel puțin o dată la șase luni sau conform recomandărilor medicului dentist.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.