Adiție de Os. Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Adiția de Os

Adiția de os sau augmentarea osoasă este o procedură la care medicii stomatologi recurg în anumite cazuri, cu scopul de a permite regenararea maxilarului și intervenția pentru anumite tratamente, cum este cazul implantului dentar. Dacă ești interesat să afli mai multe detalii despre tot ceea ce înseamnă procedura de adiție osoasă, beneficii, riscuri, dar și detalii legate de adiție de os preț, citește acest articol cuprinzător.

 


Ce Este Adiția de Os?

Atunci când un dinte se pierde se va declanșa un proces de resorbție osoasă ireversibil, lăsând zona fără un volum osos adecvat pentru un tratament reușit cu implant dentar. Astfel, grefarea osoasă este singura soluție pentru a combate pierderea osoasă de la nivelul maxilarului și s-a demonstrat că este o procedură bine tolerată de organism.


Grefele osoase sunt utilizate pentru a umple un spațiu lipsă și pentru a facilita formarea osoasă, promovând vindecarea rănilor. Aceste grefe sunt bioresorbabile și nu prezintă reacții antigen-anticorp. Aceste grefe osoase pot fi interpretate ca un rezervor mineral care favorizează formarea unui os nou. O grefă osoasă este definită ca un țesut viu capabil să promoveze vindecarea osoasă, atunci când vorbim despre un defect de os. 


Grefele osoase și substituenții au fost utilizați în domeniul medical cu secole în urmă.  Prima utilizare a grefelor osoase a fost înregistrată în 1682, când a fost restaurat un defect cranian prin intermediul unei grefe de os cranian preluat de la un câine decedat. Utilizarea grefelor osoase și a substituenților în stomatologie a crescut semnificativ în ultimii ani datorită progreselor în implantologia dentară și necesității tot mai mare de reparare a defectelor osoase de la nivelul maxilarului. 


Un tratament reușit cu implantul dentar necesită dimensiuni adecvate pentru os maxilar, adică cel puțin 10 mm în înălțime și 3 mm până la 4 mm în diametru. S-a estimat că până la 50% din toate procedurile actuale de implant dentar implică utilizarea de grefe osoase. La nivel global, statisticile actuale indică faptul că aproximativ 2,2 milioane de proceduri de grefă osoasă sunt efectuate în fiecare an, iar numărul procedurilor operatorii pentru repararea defectelor de os de la nivel maxilar este estimat să crească cu aproximativ 13% anual.


Funcția principală a grefelor osoase este de a oferi suport mecanic și de a stimula osteoregenerarea, având ca obiectiv final obținerea unui os nou. Cele patru proprietăți biologice fundamentale ale osteointegrarii, osteogenezei, osteoconducerii și osteoinducției sunt de o importanță deosebită în îndeplinirea eficientă a acestui rol. 


Așadar, grefa osoasă este o procedură chirurgicală care are scopul de a înlocui osul lipsă cu material din propriul corp al pacientului, un înlocuitor artificial, sintetic sau natural. Grefarea osoasă este posibilă deoarece țesutul osos are capacitatea de a se regenera complet dacă îi sunt oferite condițiile optime să crească. Pe măsură ce osul natural crește, acesta înlocuiește complet materialul grefei, rezultând o regiune complet integrată, adică un os nou.

 

 

Clasificarea Grefelor Osoase în Funcție de Material

 

Grefe pe bază de alogrefă 

Una dintre principalele categorii de materiale utilizate în grefele osoase este reprezentată de grefele pe bază de alogrefă. Acestea implică utilizarea de os alogrefă, adică os prelevat de la un donator, fie uman, fie animal, și utilizat fie singur, fie în combinație cu alte materiale, cum ar fi Grafton sau OrthoBlast. Utilizarea de os alogrefă poate fi o opțiune benefică în anumite situații, dar poate fi asociată cu riscul de respingere imunitară și de transmitere a unor boli.


Grefe osoase bazate pe factori de creștere

Un alt tip important de grefe osoase sunt cele pe bază de factori de creștere. Acestea utilizează factori de creștere naturali sau recombinanți pentru a stimula regenerarea osului. Factorii de creștere, cum ar fi TGF-beta, PDGF, FGF și BMP, pot fi utilizați fie singuri, fie în combinație cu alte materiale, pentru a spori eficacitatea procesului de vindecare osoasă.


Grefe osoase pe bază de celule

Grefele osoase pe bază de celule reprezintă o altă opțiune promițătoare în chirurgia reconstructivă a oaselor. Acestea implică utilizarea de celule, cum ar fi celulele stem mezenchimale, pentru a genera țesut osos nou. Aceste celule pot fi utilizate fie singure, fie adăugate pe o matrice suport, care furnizează un mediu propice pentru dezvoltarea și creșterea acestora.


Înlocuitorii grefei osoase pe bază de ceramică

Înlocuitorii grefei osoase pe bază de ceramică reprezintă o altă clasă de materiale utilizate în regenerarea osoasă. Aceștia includ fosfat de calciu, sulfat de calciu și biosticlă și pot fi utilizați fie singuri, fie în combinație cu alte materiale. Aceste materiale ceramice sunt biocompatibile și pot fi proiectate pentru a se degrada în mod controlat în timp, facilitând înlocuirea lor cu țesut osos nou.


Grefele osoase pe bază de polimeri 

Grefele osoase pe bază de polimeri reprezintă o altă opțiune importantă în chirurgia regenerativă a oaselor. Acestea utilizează polimeri degradabili sau nedegradabili, fie singuri, fie în combinație cu alte materiale, pentru a susține regenerarea țesutului osos. Polimerii pot fi proiectați pentru a avea porozitate adecvată pentru a permite infiltrarea celulelor și vascularizarea, facilitând astfel regenerarea țesutului osos.

 

 

Când Se Recomandă Adiția de Os?

Augmentarea osoasă este efectuată înaintea intervențiilor de implant dentar, având ca obiectiv principal stabilizarea implanturilor sau a dinților naturali. De asemenea, adiția de os este o soluție recomandată în situații de boli parodontale avansate, unde există un risc ridicat de pierdere a dinților.


Pierderea osoasă poate fi rezultatul mai multor factori și afecțiuni dentare și sistemice. Printre acestea se numără:


Extracția dentară: După extracția unui dinte, alveola dentară suferă un proces de resorbție osoasă, care poate determina pierderea unei cantități semnificative de os. Studiile arată că în medie, aproximativ 50% din cantitatea de os poate fi pierdută în decurs de 5 ani de la extracție. 

 

Dacă te afli într-o situație similară și trebuie să apelezi la o extracție, probabil îți vine în minte „extracție măsea preț”. La clinica House of Beauty poți găsi toate serviciile de care ai nevoie și sfaturi medicale de la profesioniști din domeniul stomatologiei. 


Traumatisme orale: Traumatismele care duc la pierderea dinților pot declanșa și ele procesul de resorbție osoasă în zona afectată.


Boala parodontală: Această afecțiune determină distrugerea progresivă a ligamentelor și a structurilor osoase care susțin dinții, ceea ce poate duce la pierderea acestora și la resorbția osului din jurul acestora.


Pe lângă aceste cauze specifice, există și factori sistemici și comportamentali care pot crește riscul de pierdere osoasă dentară. Printre aceștia se numără afecțiuni precum osteoporoza, artrita reumatoidă sau diabetul, dar și obiceiuri precum fumatul sau consumul excesiv de alcool. Infecțiile orale, tumorile maxilare, chisturile sau purtarea îndelungată a protezelor dentare pot fi, de asemenea, asociate cu pierderi osoase dentare.

 

 

Procedura Adiției de Os

În continuare, vom detalia fiecare pas al acestei proceduri:


Anestezia locală: Înainte de începerea intervenției chirurgicale, se administrează pacientului anestezie pentru a reduce orice disconfort sau durere în timpul procedurii. Dacă te întrebi deja cât durează o operație de adiție de os, timpul este greu de estimat exact, având în vedere particularitățile fiecărui caz. 


Incizia gingiei: Se realizează o incizie în gingie pentru a expune osulmaxilarului. Această incizie este necesară pentru a oferi acces la zona în care va fi realizată adiția osoasă.


Descoperirea osului: După ce gingia este tăiată, chirurgul va îndepărta țesuturile moi și va descoperi osul. Acest pas permite accesul la os și pregătirea acestuia pentru adiția de os.


Recoltarea osului: În cazul în care este necesară utilizarea de grefe autogene (os recoltat din aceeași persoană), se va proceda la recoltarea osului dintr-o zonă donatoare, cum ar fi mandibula. Osul recoltat este tratat ulterior cu diferite substanțe, cu scopul de a preveni un eșec pentru adiție de os sau o respingere adiție os.


Pregătirea osului: Osul recoltat sau osul donat este apoi pregătit pentru a fi plasat în zona unde este necesară adiția osoasă. În funcție de necesități, osul poate fi mărunțit sau lăsat sub formă de bloc osos pentru a se potrivi anatomiei zonei respective.


Plasarea grefei osoase: Grefa de os sau blocul osos pregătit anterior este atent plasat în zona care necesită adiție osoasă. Aceasta se face cu mare atenție pentru a asigura o potrivire perfectă și o stabilitate optimă a grefei.


Închiderea inciziei: După ce grefa osoasă este plasată în mod corespunzător, gingia este cusută înapoi cu câteva fire de sutură. Acest lucru ajută la vindecarea adecvată a țesutului moale și la protejarea grefei osoase în timpul procesului de vindecare.


Dacă apelezi la această procedură pentru implant dentar sau dinți ficși în 24h, cel mai probabil că te întrebi dacă există varianta adiție de os și implant în aceeași zi. Da, se poate face în aceeași zi, medicii stomatologi fiind atenți ca întreaga procedură să decurgă perfect, iar tu să dispui de tot confortul necesar pentru a beneficia de avantajele procedurii de adiție osoasă. 

 

 

Recuperare După Adiție de Os

Ca o primă reacție, poate să apară umflătura după adiție de os. Această reacție este normală și poate fi calmată prin comprese reci pe obraz. De asemenea, pot apărea și dureri în urma intervenției, care pot fi tratate cu medicamente prescrise de medic, cum ar fi analgezicele. 

Recuperarea în urma intervenției de adiție de os, poate dura între 2-12 luni, în funcție de starea fiecărui pacient și de complexitatea cazului. Medicii recomandă anumite lucruri de care să ții cont după operația de augmentare osoasă:

 

  • Evită să cureți cu periuța de dinți zona afectată, pentru o perioadă de două săptămâni;
  • Clătește-te cu apă de gură cu clorhexidină;
  • Evită activitățile fizice intense
  • Evită consumul de alcool, cafea, țigări, băuturi carbogazoase sau alimente picante în prima săptămână după intervenție ;
  • Mergi la control regulat la stomatolog

 

 

Adiție de Os Preț

Este important de menționat că prețul pentru adiția de os poate varia considerabil și depinde de mai mulți factori, inclusiv:


Complexitatea cazului: Gradul de resorbție osoasă și extinderea deficienței de os pot influența complexitatea procedurii. În cazurile mai complexe, care necesită mai mult timp și efort din partea medicului și a echipei sale, prețul poate fi mai mare.


Tipul de material utilizat: Costul materialelor folosite în adiția de os poate varia în funcție de natura acestora. De exemplu, utilizarea de grefe osoase autogene (recoltate din propriul organism al pacientului) poate fi mai costisitoare decât utilizarea de materiale de substituție osoasă sintetice sau allogene.


Tehnica chirurgicală utilizată: Există mai multe tehnici chirurgicale disponibile pentru adiția de os, iar alegerea unei anumite tehnici poate influența costul total al procedurii. Tehnicile mai avansate sau mai laborioase pot implica un cost mai mare.


Locația clinicii: Costurile pentru procedurile stomatologice pot varia semnificativ în funcție de locația clinicii. În cadrul clinicii House of Beauty poți beneficia de adiție de os la un preț de 1950 de lei pentru 1-2 elemente, și de 2950 de lei pentru 3-6 elemente. 


Este important ca pacienții să discute deschis cu medicul lor stomatolog despre costurile asociate cu adiția de os și să obțină o estimare clară și detaliată a prețului înainte de a decide să se apeleze la această procedură. 

 


În concluzie, adiția de os este o procedură esențială în restaurarea volumului osos al maxilarului și în prevenirea consecințelor negative ale pierderii osoase de la nivelul danturii. Abordarea adecvată a acestor situații necesită o evaluare atentă a cauzelor subiacente și a necesităților individuale ale pacienților, precum și o colaborare strânsă între medicul dentist și chirurgul oral și maxilo-facial pentru a planifica și a executa intervenția chirurgicală într-un mod eficient și sigur.

 

 

Întrebări Frecvente

1.Ce este adiția de os și de ce este importantă în stomatologie?

Adiția de os este o procedură chirurgicală care implică adăugarea de os suplimentar într-o zonă a maxilarului sau mandibulei pentru a restaura volumul osos și a permite plasarea cu succes a implanturilor dentare. Este esențială pentru asigurarea unei fundații solide pentru dinții artificiali și a preveni complicațiile ulterioare.


2.Care sunt simptomele asociate cu pierderea densității osoase?

Simptomele pot include mobilitatea excesivă a dinților, durere la mestecare, aspectul inestetic al zonelor unde dinții lipsesc și dificultatea în purtarea protezelor dentare.


3.Care sunt condițiile care pot duce la nevoia de adiție de os?

Extracțiile dentare, traumele faciale, bolile parodontale avansate și pierderea osoasă cauzată de boli sistemice precum osteoporoza pot duce la necesitatea adiției de os.

 

4.Care este procedura pentru adiția de os și implant în aceeași zi?

Procedura pentru adiția de os și implant dentar în aceeași zi implică în general etapele obișnuite ale adiției de os, dar și plasarea implantului dentar în același timp. Este o opțiune adecvată în anumite cazuri, dar necesită o evaluare atentă și o planificare riguroasă pentru a asigura succesul procedurii. 


5.Care este cel mai potrivit și bine tolerat material pentru grefa osoasă?

Cel mai bine tolerat material pentru grefa osoasă poate varia în funcție de nevoile și preferințele individuale ale pacienților, dar categoric că va fi osul preluat chiar de la pacient. Materialele comune includ os autogen (recoltat de la pacient), os allogen (de la un donator uman), materiale sintetice și combinații dintre acestea.


6.Care sunt riscurile și complicațiile asociate cu adiția de os?

Riscurile pot include infecții, sângerare excesivă, reacții alergice la materialele utilizate, resorbție osoasă excesivă și eșecul implantului. Este important să discutați despre aceste aspecte cu medicul stomatolog înainte de a decide să vă supuneți procedurii.


7.Care este timpul de recuperare după adiția de os?

Timpul de recuperare poate varia în funcție de complexitatea procedurii și capacitatea de vindecare a fiecărui pacient în parte. În general, recuperarea completă poate dura între câteva săptămâni și câteva luni (uneori chiar un an), iar medicul dumneavoastră vă va oferi recomandări specifice pentru îngrijirea postoperatorie.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.