Afte Bucale. Simptome. Cauze. Tratament

Aftele bucale reprezintă o problemă destul de întâlnită a mucoasei orale, caracterizate prin apariția unor leziuni dureroase, ulcerative. La un moment dat în viață, există șansa ca un procent de 30% din populație să se confrunte cu această problemă. Acestea pot afecta limba, buzele, obrajii sau oricare altă parte a cavității bucale. Cu toate că aftele bucale nu sunt contagioase, ele pot crea un disconfort semnificativ și pot afecta calitatea vieții. În acest articol vei afla informații despre ce sunt aftele bucale, simptomele lor, cauzele, dar și despre metodele de tratament.

 


Ce Sunt Aftele Bucale?

Aftele bucale, denumite și ulcerații aftoase, apar la nivelul cavității orale (țesuturile moi din gură și gingii) sub forma unor leziuni mici. Acestea sunt foarte dureroase si din acest motiv vor afecta mâncatul și vorbirea.

 

Aftele bucale reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme care apare în cavitatea orală, fiind sub forma unor ulcerații la nivelul gurii.

 

Deși sunt cel mai des întâlnite laa adultii tineri și la femei, orice persoană se poate confrunta cu aftele bucale la un moment dat, în viață. Ele pot apărea și în cazul copiilor sub 2 ani, în special sugarilor.


Sunt situații când aceste afte pe limbă sau oriunde ar apărea în cavitatea orală dispar de la sine dupa o săptămâna sau două. Însă, având în vedere că sunt de mai multe tipuri și pot fi declanșate din mai multe cauze, este foarte important consultul unui specialist. 

 

 

Simptome Afte Bucale

Atunci când vine vorba de afte pe limbă sau afte bucale, există o serie de simptome care pot varia în intensitate și pot afecta diferite părți ale cavității bucale. Iată o analiză detaliată a simptomelor declanșate de aftele bucale:
1. Durere Intensă:
Simptomul cel mai frecvent al aftelor bucale este durerea intensă asociată cu leziunile. Zonele afectate devin sensibile la atingere, iar durerea poate fi accentuată în timpul masticației sau al consumului de alimente și băuturi.


2. Ulcerații și Leziuni Deschise:
Aftele bucale se manifestă sub forma unor ulcerații sau răni deschise care pot varia în dimensiune. Aceste leziuni pot avea margini roșii sau albicioase și pot fi înconjurate de o zonă inflamată.


3. Roșeață și Inflamație:
Zonele afectate de afte devin, în general, roșii și inflamate. Inflamația se poate extinde de la zona afectată și poate agrava durerea asociată cu aftele.


4. Dificultăți în Vorbit și Mâncare:
Din cauza durerii și a sensibilității crescute, unele persoane pot experimenta dificultăți în vorbire sau mâncare. Evitarea anumitor alimente, în special a celor picante sau acide, poate deveni necesară pentru a reduce disconfortul.


5. Mâncărime și Furnicături:
În unele cazuri, aftele bucale pot fi însoțite de senzații de mâncărime sau furnicături în zona afectată. Acesta poate fi un alt factor care contribuie la disconfortul general.


6. Sângerare Ușoară:
Leziunile provocate de afte pot sângera ușor, mai ales în timpul periajului dentar sau a utilizării apei de gură. Sângerarea poate contribui la intensificarea senzației de durere.


7. Recurențe Periodice:
Un alt aspect notabil este caracterul recurent al aftelor bucale. Unele persoane pot experimenta episoade repetate de afte, cu perioade de acalmie și recurență a simptomelor.


Alte simptome asociate aftelor bucale sunt:

 • Febră
 • Noduli Limfatici Inflamați
 • Stare generală de rău 

 

 

 

Afte Bucale Cauze

1. Leziuni Mecanice:

Mușcături accidentale, zgârieturi sau răni minore ale mucoasei orale pot fi printre cele mai obișnuite cauze ale aftelor bucale. O atenție sporită în timpul mesei poate reduce riscul apariției leziunilor.

 

2. Stres și Oboseală:

Stresul excesiv și oboseala pot slăbi sistemul imunitar, făcând organismul mai vulnerabil la diverse afecțiuni, inclusiv afte bucale. Un echilibru adecvat între odihnă și gestionarea stresului poate contribui la reducerea riscului.

 

3. Deficit Nutrițional:

Lipsa anumitor nutrienți esențiali, precum vitaminele D, B12 și C, acidul folic și fierul, poate fi legată de apariția aftelor bucale. O dietă echilibrată și suplimentele nutritive pot ajuta la prevenirea deficiențelor.

 

5. Reacții Alergice:

Substanțele chimice din pastele de dinți, gumele de mestecat sau chiar alimentele pot provoca reacții alergice, contribuind la inflamarea și apariția leziunilor.

 

6. Infecții Virale sau Bacteriene:

Infecțiile cu virusuri precum herpesul sau bacterii, cum ar fi streptococul, pot afecta mucoasa orală și pot declanșa apariția unor afte pe limbă sau afte bucale. Menținerea unei igiene orale riguroase poate reduce riscul de infecții.

 

7. Tulburări Autoimune:

Anumite tulburări autoimune, cum ar fi boala Behcet sau bolile inflamatorii intestinale (boala Celiacă), pot fi asociate cu apariția aftelor bucale. Pacienții cu astfel de condiții ar trebui să beneficieze de o monitorizare medicală regulată.

 

8. Traume Emotionale:

Traumele emoționale sau situațiile de conflict pot afecta sistemul imunitar și pot fi legate de apariția aftelor bucale. Gestionarea sănătoasă a stresului și implicarea în tehnici de relaxare pot fi utile.

 

9. Hormoni:

Variațiile hormonale, în special la femei în timpul ciclului menstrual sau în timpul sarcinii, pot influența apariția aftelor bucale.

 


Afte Bucale Tipuri

Există trei tipuri de afte bucale:

 • Afte bucale minore
 • Afte bucale majore
 • Afte bucale herpetiforme

 

1. Afte bucale minore

Aftele bucale minore reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni orale, caracterizate de apariția unor leziuni mici, dar dureroase, pe mucoasa bucală. Deși aceste leziuni nu sunt contagioase și nu prezintă un pericol major pentru sănătate, ele pot fi extrem de inconfortabile și pot afecta rutina zilnică a unei persoane.


Caracteristici ale Aftelor Bucale Minore:

 • Dimensiuni Reduse: Aftele bucale minore sunt, așa cum sugerează și numele, leziuni de dimensiuni mici. Cu toate acestea, chiar și în dimensiuni reduse, ele pot provoca o durere destul de mare și inconfortabilă.
 • Formă Rotundă sau Ovală: Aceste afte au adesea o formă rotundă sau ovală, iar marginile lor pot fi bine delimitate. Pot apărea pe limbă, buze, obraji sau orice altă zonă a cavității bucale.
 • Durere Intensă în Ciuda Dimensiunii Reduse: Deși pot părea neînsemnate la nivel vizual, aftele bucale minore pot provoca o durere intensă. Aceasta se accentuează în timpul activităților precum mestecarea sau vorbitul.
 • Vindecare în Aproximativ 1-2 Săptămâni: În mod obișnuit, aftele bucale minore se vindecă de la sine într-un interval de aproximativ 1-2 săptămâni, chiar și fără tratament specific și fără să lase cicatrici. Cu toate acestea, există modalități de a reduce disconfortul și de a accelera procesul de vindecare, prin intermediul unor medicamente destinate tratării lor.

 

Cauzele aftelor minore sunt, în general, stresul, oboseala, deficiențe nutriționale, reacții alergice și sensibilități la anumite substanțe care pot fi prezente în tot ceea ce consumi zi de zi. 

 

 

2. Afte bucale majore
Aftele bucale majore reprezintă o formă mai severă a aftelor bucale, caracterizată de leziuni mai mari și adesea mai dureroase în interiorul cavității bucale. Aceste afte în gură pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și pot necesita o atenție medicală. Iată o analiză detaliată a simptomelor pentru aftele bucale majore:

 

Caracteristici ale Aftelor Bucale Majore:

 • Dimensiuni Mai Mari: Aftele bucale majore sunt caracterizate prin dimensiuni mai mari ale leziunilor, care pot depăși 1 centimetru în diametru. Acestea pot provoca durere intensă și pot interfera semnificativ cu activitățile zilnice.
 • Formă Neregulată: Leziunile pot avea o formă neregulată, cu margini mai puțin definite decât în cazul aftelor bucale minore. Suprafața poate fi acoperită cu un depozit albicios sau galben.
 • Durere Severă: Durerea asociată cu aftele bucale majore poate fi severă, afectând activitățile precum mâncarea, vorbitul și chiar contactul salivei cu leziunile.
 • Durată Prelungită: În comparație cu aftele bucale minore, aftele bucale majore pot persista pe o perioadă mai lungă, adesea între două și șase săptămâni.
 • Impact asupra Nutriției: Durerea intensă poate duce la dificultăți în mestecat și poate determina evitarea alimentelor solide sau a celor cu gust puternic.

 

Cauzele Afților Bucali Majori:

 • Factori Imunologici: Aftele bucale majore pot fi asociate cu tulburări imunologice, unde sistemul imunitar atacă greșit celulele sănătoase ale corpului.
 • Factori Genetici: Predispoziția genetică poate juca un rol în apariția aftelor bucale majore, mai ales în cazul familiilor cu istoric de astfel de leziuni.
 • Stres și Oboseală: Stresul și oboseala pot slăbi sistemul imunitar, creând un mediu propice pentru apariția aftelor bucale majore.
 • Traume Fizice sau Chimice: Traumele fizice, precum mușcături puternice sau răni, sau expunerea la substanțe chimice iritante pot contribui la formarea aftelor majore.
 • Infecții: Infecțiile bacteriene sau virale, cum ar fi herpesul sau infecțiile cu streptococ, pot provoca apariția unor afte bucale majore.

 

3. Afte bucale herpetiforme
Aftele bucale herpetiforme reprezintă o variantă mai rară și mai complexă a aftelor bucale, caracterizată de prezența unor leziuni multiple, mici și dureroase în interiorul gurii. Denumirea "herpetiforme" se referă la aspectul similar cu cel al leziunilor cauzate de virusurile herpes simplex, deși aceste afte nu sunt legate de aceste infecții virale. În ciuda rarității lor, aceste afte herpetiforme pot avea un impact semnificativ asupra confortului oral. Iată o analiză detaliată a acestei forme particulare de afte bucale.

 

Caracteristici ale Aftelor Bucale Herpetiforme:

 • Dimensiuni Reduse, Dar Dense: Deși leziunile provocate de aftele herpetiforme sunt mici, ele sunt adesea prezente într-un număr mare, creând o densitate crescută de ulcerații în cavitatea bucală.
 • Aspect Herpetiform: Leziunile au un aspect asemănător cu cel al aftelor bucale provocate de herpes simplex, cu ulcerații mici și grupate, dar nu sunt cauzate de virusul herpes.
 • Durere Intensă: Aftele bucale herpetiforme pot provoca durere intensă, cu atingere maximă în timpul masticației, vorbirii sau în contact cu substanțe iritante, cum ar fi alimentele condimentate sau acide.
 • Recurență Frecventă: Această formă de afte bucale poate deveni o problemă recurentă, cu episoade de leziuni care pot reveni de mai multe ori pe parcursul vieții.
 • Durată Variabilă: Perioada de timp în care leziunile persistă poate varia, dar de obicei se întind între o săptămână și două săptămâni.

 

Posibile Cauze Ale Aftelor Bucale Herpetiforme:

 • Factori Genetici: Predispoziția genetică poate juca un rol în apariția aftelor bucale herpetiforme, mai ales în cazul familiilor cu istoric de astfel de leziuni.
 • Sistem Imunitar Hiperactiv: O reacție imunologică hiperactivă poate contribui la formarea acestor leziuni. Sistemul imunitar poate interpreta greșit celulele sănătoase ca fiind străine, declanșând apariția aftelor bucale herpetiforme.
 • Stres și Oboseală: Factorii de stres și oboseala pot slăbi temporar sistemul imunitar, creând un mediu propice pentru apariția aftelor bucale herpetiforme.

 

Tratament Afte Bucale

Un tratament complex este esențial pentru a gestiona simptomele, pentru a accelera vindecarea și preveni recurențele. Iată o analiză detaliată și complexă a opțiunilor de tratament pentru aftele bucale:


1. Evaluarea Corectă a Aftelor Bucale:

Înainte de a începe tratamentul, este crucial să se realizeze o evaluare precisă a aftelor bucale. Un medic sau un dentist poate identifica forma, dimensiunea și localizarea leziunilor, precum și factorii care pot contribui la apariția aftelor.

 

2. Medicamente Topice:

 • Geluri sau unguente cu corticosteroizi: Aceste medicamente topice pot reduce inflamația și durerea asociată cu aftele bucale. De asemenea, pot fi utilizate și creme care conțin apă oxigenată, fluocinonidă, benzocaină.
 • Produse cu anestezice locale: Unele produse conțin anestezice locale care pot oferi un confort temporar prin ameliorarea senzației de durere. De exemplu, medicul poate prescrie o apă de gură cu lidocaină sau dexametazonă care să reducă durerea. 


3. Afte Bucale Tratament Rapid:

Clătiri cu apă sărată: Gargara cu apă sărată are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, contribuind la menținerea igienei orale și accelerarea vindecării.


4. Suplimente Nutriționale:

Vitamine și minerale: Asigurarea unei diete echilibrate și aportul adecvat de vitamine și minerale, în special vitaminele B și C, acid folic și fier, poate contribui la vindecarea mai rapidă și la prevenirea recurențelor.


5. Medicamente Imunosupresoare:

În cazurile în care aftele bucale sunt legate de o reacție imunologică hiperactivă, medicamente imunosupresoare pot fi prescrise sub supravegherea atentă a unui medic.


6. Evitarea Factorilor Agresivi:

Se recomandă evitarea alimentelor sau substanțelor care pot irita mucoasa orală, precum alimentele picante, acide sau substanțele chimice din pastele de dinți.

 

7. Tratamentul Cauzelor Subiacente:

În cazul în care aftele bucale apar periodic și se constată că sunt declanșate de alte afecțiuni, cum ar fi tulburările autoimune sau infecțiile cronice, tratamentul acestor cauze este crucial.


8. Consiliere și Gestionarea Stresului:

Gestionarea stresului și consilierea psihologică pot contribui la diminuarea reapariției acestor leziuni bucale, deoarece stresul poate juca un rol semnificativ în apariția aftelor bucale.


9. Cauterizarea Aftelor Bucale:

Pentru această procedură, medicul utilizează un dispozitiv sau o substanță chimică care au rolul de a distruge, prin ardere, țesuturile cu afte bucale. Varianta optimă va fi aleasă de medicul care tratează cazul. Fie că sunt afte pe limbă, sub limbă, pe obraji, pe gingii, medicul va decide soluția optimă care garantează vindecarea. 


10. Monitorizare și Consultații Regulate:

Pentru cazurile severe sau a apariției frecvente, monitorizarea regulată și consultațiile la medic sau la dentist sunt esențiale pentru a ajusta tratamentul în funcție de evoluția leziunilor și a factorilor care duc la apariția aftelor bucale.

 

 

În concluzie, aftele bucale reprezintă o problemă destul de comună, dar care trebuie tratată cu seriozitate în anumite situații. Vizita la un medic dentist profesionist va fi de mare ajutor atunci când te confrunți cu aceste leziuni nedorite care creează un mare disconfort. Deși cazurile severe sunt destul de rare, dacă modul în care arată aftele tale te preocupă, ai dureri mari, precum și alte simptome asociate lor, nu ezita să programezi o consultație la stomatolog. 

 


Întrebări Frecvente

Ce sunt aftele bucale?
Aftele bucale, cunoscute și sub denumirea de ulcerații bucale, sunt leziuni dureroase care apar pe mucoasa orală, inclusiv pe limbă, buze și interiorul obrajilor.


Care sunt simptomele aftelor bucale?
Simptomele includ durere intensă, ulcerații sau răni deschise în cavitatea bucală, inflamație, dificultăți în mâncare și vorbire.


Care sunt cauzele aftelor bucale?

Cauzele pot include leziuni mecanice provocate de mușcarea obrajilor, factori genetici, stres, oboseală, deficit nutrițional, reacții alergice, infecții și tulburări autoimune.


Ce diferențe există între aftele bucale minore, majore și herpetiforme?
Aftele bucale minore sunt leziuni mici, majore sunt mai mari și mai dureroase iar cele herpetiforme sunt grupuri dense de ulcerații mici cu aspect asemănător herpesului.


Cum pot fi tratate aftele bucale acasă?
Tratamentele la domiciliu pot include utilizarea de apă de gură, geluri sau unguente topice, clătiri cu apă sărată, evitarea alimentelor iritante și asigurarea unei igiene orale riguroase.


Când trebuie să consult un medic pentru afte bucale?
Este recomandat să consulți un medic sau un dentist dacă aftele bucale persistă, devin recurente sau sunt însoțite de simptome severe precum febră, umflături sau dificultăți la înghițire.


Ce măsuri preventive pot lua pentru a preveni apariția aftelor bucale?
Igiena orală riguroasă, evitarea factorilor iritanți, menținerea unei diete echilibrate și gestionarea stresului sunt măsuri preventive utile.


Care este durata medie a vindecării aftelor bucale?
Durata de vindecare poate varia, dar în general, aftele bucale minore se vindecă în aproximativ 1-2 săptămâni, în timp ce cele majore pot persista între 2 și 6 săptămâni.


Există tratamente medicamentoase pentru aftele bucale?
Da, medicamentele topice cu corticosteroizi, analgezice, antiinflamatoare și, în unele cazuri, medicamente imunosupresoare pot fi prescrise pentru gestionarea și tratarea aftelor bucale, în funcție de severitate și cauzele subiacente.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programeaza-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.