Albire Dinți. Cum Să Ai Dinți Albi și Un Zâmbet Sănătos

Albirea dentară a devenit una dintre cele mai frecvent proceduri dentare solicitate de către pacienții din întreaga lume. Oamenii cer permanent zâmbete mai albe și mai frumoase și, ca răspuns, au fost create și puse la dispoziția publicului larg multe opțiuni pentru albirea dinților. Dacă ești interesat să afli toate metodele existente pe care le oferă piața pentru albirea dinților, care este cea mai potrivită pentru tine, dar și riscurile pe care le implică fiecare opțiune, atunci citește acest articol care îți va oferi informații complete despre ce înseamnă albire dentară.

 

 

Ce Este Albirea Dinților?

Pentru o mai bună înțelegere a albirii dentare, studiile de specialitate încearcă să exemplifice cât mai clar de ce dinții noștri au nevoie de această procedure de albire pentru a reda un zâmber frumos și pentru a părea sănătoși. Așadar, trebuie să amintim, în acest context, din ce este format un dinte și cum se ajunge ca dintr-o culoare perfect albă, dinții să devină galbeni și cu un aspect neplăcut. 


Partea interioară a dintelui se numește dentină, care este un biocompozit asemănător osului, bogat în proteine, care conține aproximativ 70% hidroxiapatită, proteine (în principal colagen) și apa reprezentând restul. Smalțul, partea exterioară a dintelui, este un țesut foarte mineralizat care conține aproximativ 97% hidroxiapatită. Suprafața smalțului în sine este acoperită de o peliculă, care conține în principal proteine salivare, carbohidrați și lipide.


Culoarea originală a hidroxiapatitei pure este albă. De aceea, smalțul natural are o culoare albă, ușor translucidă. Cu toate acestea, din cauza uzurii chimice și mecanice continue a smalțului, odată cu înaintarea în vârstă, smalțul se va eroda și va deveni mai subțire și mai translucid, adică dentina va deveni mai vizibilă și culoarea generală a dintelui va deveni mai închisă, mai exact gălbuie. În plus, culoarea albă naturală a dinților este adesea afectată din cauza petelor rezultate din consumul de vin, ceai, cafea, fumat etc. 


Produsele de albire folosite în igiena orală, acasă, (de exemplu, paste de dinți) și cele  profesionale, din cabinetul stomatologic, încearcă să abordeze această problemă. În acest context, albirea este definită ca orice mijloc de reda albul vizual al dintelui, prin intermediul metodelor chimice și mecanice. 


În general, scopul produselor destinate îngrijirii orale este de a preveni cariile și pierderea dinților (parodontoza). Ele sunt, în același timp, utile și în procesul de albire, deoarece înlătură bacteriile din substanțele nocive care afectează smalțul. Din ce în ce mai multe companii care fabrică produse pentru îngrijirea dinților s-au axat și pe latura estetică, adică albirea dinților cu ajutorul produselor de îngrijirea orală. 

Cu toate acestea, pastele de dinți nu vor da rezultatele dorite atunci când dinții au deja tartru, iar când culoarea lor este vizibil îngălbenită. Pentru aceste situații, s-au dezvoltat noi metode de abordare prfesionale, mult mai puternice, care pot albi dinții după dorința fiecărui pacient. 

 

 

Metode De Albit Dinții

Există mai multe metode de albire dentară disponibile astăzi, care variază de la cele pe care le poți face acasă până la cele realizate la cabinetul stomatologic. Mai jos, vom explora fiecare metodă în detaliu, prezentând avantajele, dezavantajele și modul în care funcționează.

 

Benzi de albire dinți

Benzile de albire dentară sunt printre cele mai populare opțiuni pentru albirea dinților acasă. Acestă metodă albește dinții  eficient, benzile de albire dinți fiind disponibile sub forma unui kit albire dinți, unde ai produsele necesare și intrucțiunile. Benzile de albire sunt disponibile fără prescripție medicală și sunt relativ ușor de folosit. Benzi subțiri, acoperite cu un gel de albire care conține de obicei peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen, sunt aplicate pe dinți timp de câteva ore pe zi, aproximativ 1-2 săptămâni. Principiul de funcționare este același ca și în cazul altor produse de albire - substanțele chimice din gel pătrund în smalțul dinților și dizolvă petele și decolorările. 

 

Benzile sunt disponibile în diferite concentrații de substanțe active de albire. Înainte de aplicarea benzilor, este important să-ți cureți dinții cu o pastă de dinți non-abrazivă (pentru a nu afecta smalțul) care să îndepărteze placa bacteriană și resturile alimentare. Acest lucru ajută substanțele de albire să pătrundă mai bine în smalțul dinților. De asemenea, kitul de albire dinți poate cuprinde și aparatul de albire cu lumină LED.

 

Ai la îndemână două opțiuni pentru albirea dentară: benzi de albire simple sau kit de albire, care va conține și acel aparat cu lumină LED, pentru rezultate mai evidente și mai rapide.

 

 

Albirea dentară profesională la stomatolog 

Albirea dentară profesională la stomatolog este considerată cea mai eficientă și sigură metodă de a obține un zâmbet strălucitor și dinți mai albi. În comparație cu procedurile de albire dentară acasă, albirea realizată la cabinetul stomatologic oferă numeroase avantaje și beneficii care fac această opțiune mult mai indicată pentru mulți oameni.

 

Supervizarea medicului stomatolog: Unul dintre cele mai importante avantaje ale albirii dentare profesionale este supervizarea și asistența oferită de un medic stomatolog calificat. În timpul unei consultații inițiale, stomatologul poate evalua starea generală a sănătății dentare a pacientului și poate identifica orice probleme sau sensibilități care ar putea afecta procesul de albire. De asemenea, medicul poate recomanda cea mai potrivită metodă de albire și poate personaliza tratamentul în funcție de nevoile individuale ale pacientului.

 

Utilizarea substanțelor de albire mai puternice: În cadrul unei proceduri profesionale de albire dentară, stomatologul utilizează substanțe de albire mai puternice și mai concentrate decât cele disponibile pentru utilizare la domiciliu. Acest lucru permite obținerea rezultatelor mai rapide și mai eficiente într-un timp mai scurt.

 

Tehnici avansate de albire: Cabinetele stomatologice sunt echipate cu tehnologii și echipamente avansate care permit realizarea procedurilor de albire dentară cu precizie și control sporit. De exemplu, utilizarea unui laser sau a unei surse de lumină specială poate activa și intensifica efectul substanțelor de albire, accelerând procesul și obținând rezultate mai bune. 

 

Poți programa o ședință de albire în cadrul clinicii House of Beauty, unde specialiștii au gândit un pachet special pentru un zâmbet perfect: albire zoom Philips, detartraj și periaj profesional, prin care să îți redea atât sănătatea danturii, cât și estetica zâmbetului. 

 

Minimizarea riscurilor și efectelor secundare: Albirea dentară la stomatolog este realizată sub supravegherea unui profesionist medical, ceea ce contribuie la minimizarea riscurilor de sensibilitate dentară, iritații gingivale sau alte efecte secundare nedorite. De asemenea, stomatologul poate interveni prompt în cazul apariției unor complicații și poate oferi recomandări adecvate pentru gestionarea acestora.

 

Rezultate imediate și durabile: În general, procedura de albire dentară profesională oferă rezultate vizibile imediat după finalizarea tratamentului și poate oferi o albire mai durabilă în comparație cu albirea la domiciliu. Cu toate acestea, rezultatele pot varia în funcție de gradul de decolorare a dinților și de alte factori individuali.

 

 

Fațete dentare pentru albirea dinților

Tot în cadrul clinicilor stomatologice poți obține albirea dentară printr-o metodă revoluționară, care va oferi un alb impecabil dinților pentru mult timp și, în același timp, poate masca și alte imperfecțiuni nedorite și inestetice ale dinților. Fațetele dentare reprezintă o metodă modernă care răspunde multor provocări legate de estetica dentară. 

 

De asmenea, dacă petele sau decolorările dentare sunt rezistente la alte metode de albire sau dacă dorești rezultate imediate și de lungă durată, fatetele dentare pot fi o opțiune. Acestea sunt niște foițe subțiri din porțelan sau material compozit, care sunt lipite pe partea frontală a dinților pentru a îmbunătăți aspectul acestora. Fatetele pot fi personalizate pentru a oferi culoarea, forma și dimensiunea dorite, oferind astfel un zâmbet perfect și alb.

 

Avantajul fațetelor este că se pot personaliza. Astfel, după ce a fost stabilită decizia de a opta pentru albirea cu fațete dentare, stomatologul va crea un plan de tratament personalizat, care să se potrivească nevoilor și preferințelor individuale ale pacientului. Acest plan poate include obținerea unor modele precise ale dinților și discuții detaliate despre culoare, formă și dimensiunea dorită pentru fațete.

 

În cadrul clinicii House o Beauty poți opta pentru un tratament cu fațete Emax, care sunt cele mai noi tipuri de fațete și presupun cea mai mică cantitate de smalț îndepărtat pentru a fi fixate pe dinte. Dacă îți dorești o transformare uimitoare a zâmbetului, poți programa o consultație în cadrul clinicii noastre, unde să primești sfaturi medicale specializate și personalizate nevoilor tale. 

 

 

Albire Dinți. Riscuri și Efecte Secundare

Ca orice procedură, pe lângă avantajul de a avea o dantură perfect albă și un zâmbet frumos, albirea dentară prezintă și anumite riscuri. Cele mai mari riscuri sunt atunci când procedura se realizează acasă și nu există un control asupra substanțelor utilizate. 

 

Sensibilitatea dentară: Unul dintre cele mai comune efecte secundare ale albirii dentare este sensibilitatea dentară. Substanțele chimice folosite în procesul de albire pot penetra smalțul și pot irita nervii din interiorul dinților, ceea ce poate duce la disconfort sau durere în timpul sau după tratament. Și fațetele dentare pot provoca sensibilitate, deoarece este șlefuit o parte din smalț pentru a fi aplicate. 

 

Iritarea gingiilor: În timpul procesului de albire, substanțele chimice pot ajunge în contact cu gingiile, ceea ce poate provoca iritații sau inflamații ale țesuturilor gingivale. Această iritație poate fi dureroasă și neplăcută și poate necesita tratament suplimentar pentru a fi gestionată.

 

Leziuni ale smalțului: Utilizarea excesivă sau incorectă a produselor de albire dentară poate duce la leziuni ale smalțului dentar. Și fațetele dentare pot provoca astfel de efecte secundare, având în vedere că o parte din smalț este șlefuit pentru aplicarea lor. Smalțul este stratul exterior protector al dinților, iar deteriorarea acestuia poate expune dinții la riscul de carii dentare și sensibilitate crescută.

 

Rezultate neuniforme: În unele cazuri, albirea dentară poate duce la rezultate neuniforme, cu unele zone ale dinților fiind mai albe decât altele. Aceasta se poate întâmpla din cauza aplicării inegale a produsului de albire sau a decolorărilor preexistente care nu răspund la tratamentul de albire. În general, gutierele de pe piața care pot fi folosite acasă prezintă acest risc, deoarece nu sunt personalizate pentru arcada dentară a fiecărui pacient. De aceea, în cabinetul stomatologic acest risc este aproape 0. Medicul realizează gutiere personalizate înainte de tratamentul de albire.

 

Reacții alergice: Persoanele cu sensibilitate la anumite substanțe chimice folosite în produsele de albire dentară pot prezenta reacții alergice, cum ar fi mâncărimi, umflături sau iritații ale pielii sau ale mucoasei orale. Este important să testezi produsul înainte de utilizare și să consulți un medic în cazul apariției unor reacții alergice.

 

Deteriorarea restaurărilor dentare: Dacă ai restaurări dentare, cum ar fi plombe sau coroane, acestea pot să nu răspundă la tratamentul de albire și pot rămâne nealbite, ceea ce poate duce la discrepanțe de culoare între dinți.

 

 

Albire Dinți Preț

Prețul unei albiri dentare depinde de mai mulți factori, printre care:


Albirea dentară este o procedură cosmetică populară, care poate varia în preț în funcție de mai mulți factori. Este important să înțelegem care sunt cei mai importanți factori care determină prețul pentru albirea dentară, pentru a lua decizii informate și pentru a avea așteptări realiste în ceea ce privește costurile asociate. În acest articol, vom explora acești factori pentru a oferi o perspectivă mai clară asupra prețului pentru albirea dentară.

 

  • Metoda de albire folosită: Unul dintre cele mai importante aspecte care influențează prețul pentru albirea dentară este metoda utilizată. Procedurile profesionale de albire la cabinetul stomatologic pot avea un cost mai mare decât cele realizate acasă cu ajutorul unor kituri sau produse de albire disponibile fără prescripție medicală. De asemenea, metodele avansate de albire, cum ar fi albirea cu laser sau albirea cu fatete dentare, pot avea costuri mai mari în comparație cu metodele tradiționale.
  • Complexitatea cazului: Costul pentru albirea dentară poate varia în funcție de complexitatea cazului și de necesitățile individuale ale pacientului. De exemplu, în cazul în care decolorarea este mai profundă sau există alte probleme dentare asociate, cum ar fi cariile sau restaurările dentare, poate fi necesară o pregătire prealabilă sau tratamente suplimentare, ceea ce poate influența prețul final al procedurii.
  • Experiența și calificările medicului stomatolog: Prețul pentru albirea dentară poate fi, de asemenea, influențat de experiența și calificările medicului stomatolog care efectuează procedura. Un medic stomatolog cu o experiență vastă și specializare în estetică dentară ar putea percepe onorarii mai mari în comparație cu alții mai puțin experimentați.
  • Locația cabinetului stomatologic: Costul pentru albirea dentară poate varia și în funcție de locația cabinetului stomatologic.
  • Serviciile incluse: Prețul pentru albirea dentară poate include diferite servicii și beneficii, cum ar fi consultația inițială, pregătirea dinților, tratamente suplimentare, monitorizarea post-tratament și altele. Este important să clarifici ce este inclus în preț și să discuți despre opțiunile disponibile înainte de a începe tratamentul.

 

În cadrul clincii House of Beauty poți beneficia de un pachet în valoare de 990 de lei care include albire zoom Philips, detartraj și periaj. Dacă își dorești o transformare uimitoare a zâmbetului și vrei să optezi pentru fațete dentare, atunci prețurile pornesc de la 950 de lei/dinte fațetă dentară compozit sau 1950 de lei/dinte pentru fațetă dentară Emax. 

 

 

În concluzie, există mai multe opțiuni pentru albirea dentară disponibile astăzi, iar alegerea potrivită depinde de preferințele personale, buget și gradul de decolorare a dinților. Este întotdeauna recomandabil să consulți un dentist înainte de a începe orice tratament de albire dentară pentru a te asigura că alegi cea mai potrivită metodă și pentru a evita complicațiile. Un zâmbet luminos și sănătos poate îmbunătăți încrederea în sine și calitatea vieții în general, așa că investiția în albirea dentară poate fi una meritată.

 

 

Întrebări Frecvente

Care sunt principalele ingrediente active folosite în benzi sau geluri pentru albirea dentară acasă?
Ingrediente comune includ peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă în concentrații mai scăzute decât cele utilizate în procedurile profesionale.


Cât de eficiente sunt benzile sau gelurile de albire pentru albirea dentară acasă?
Eficiența poate varia în funcție de concentrația substanțelor active, de durata utilizării și de gradul de decolorare a dinților. Rezultatele pot fi vizibile, dar pot fi mai puțin spectaculoase decât cele obținute în cabinetul stomatologic.


Care sunt riscurile asociate cu albirea dentară acasă folosind benzi sau geluri?
Sensibilitatea dentară și iritațiile gingivale sunt cele mai comune riscuri. De asemenea, supradozarea sau utilizarea incorectă a produselor pot duce la leziuni ale smalțului sau la rezultate neuniforme.


Cum funcționează albirea dentară la cabinetul stomatologic?
Albirea la cabinetul stomatologic implică utilizarea unor substanțe de albire mai concentrate, adesea activate cu ajutorul luminii LED sau al unui laser, pentru a obține rezultate rapide și eficiente.

 

Care sunt avantajele albirii dentare la cabinetul stomatologic față de albirea acasă?
Supervizarea medicului stomatolog, utilizarea substanțelor de albire mai puternice și rezultatele imediate și durabile sunt principalele avantaje. De asemenea, riscul de efecte secundare este mai scăzut.


Care este prețul mediu pentru albirea dentară la cabinetul stomatologic?
Prețul poate varia în funcție de locație, de complexitatea cazului și de metoda folosită, dar este de obicei mai mare decât prețul albirii acasă.


Ce sunt fatetele dentare și cum funcționează albirea dentară cu fațete?
Fațetele dentare sunt foițe subțiri, realizate din diverse materiale, cum ar fi porțelan sau material compozit, care sunt lipite pe partea frontală a dinților pentru a îmbunătăți aspectul lor. Ele pot acoperi decolorarea și imperfecțiunile dentare.


Care sunt avantajele albirii dentare cu fațete față de alte metode?
Fațetele dentare oferă rezultate imediate, durabile și estetice, pot corecta multiple imperfecțiuni dentare și necesită o minimă pregătire a dinților.


Care sunt riscurile și limitările albirii dentare cu fatete?
Riscurile includ sensibilitatea temporară a dinților, leziunile smalțului în timpul preparării dinților și necesitatea înlocuirii fațetelor, atunci când se pot crăpa, deteriora, pentru a menține aspectul estetic.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.