Aparat Dentar - Ce tipuri există și care sunt beneficiile lor

A alege un aparat dentar reprezintă un pas important în direcția unui zâmbet frumos și a unei sănătăți orale îmbunătățite. În zilele noastre, există o varietate largă de opțiuni disponibile, de la aparate dentare metalice la cele invizibile, fiecare având avantajele și beneficiile sale specifice. Aceste alternative sunt proiectate nu doar pentru a corecta problemele de aliniere dentară, dar și pentru a se potrivi nevoilor și stilului de viață al fiecărui pacient. Având în vedere importanța acestui subiect, este esențial să fiți bine informat despre diferitele tipuri de aparate dentare și cum pot acestea să vă influențeze procesul ortodontic.

 

În acest articol, veți descoperi un ghid complet al opțiunilor disponibile, de la aparate dentare tradiționale la cele mai moderne tehnologii, cum ar fi aparatul dentar safir sau soluții invizibile precum Invisalign. În plus, veți afla detalii despre procedurile de selecție și aplicare, îngrijirea adecvată a aparatului dentar, precum și informații esențiale despre durata tratamentului și beneficiile pe care le poate aduce un tratament ortodontic bine planificat. Acest ghid este conceput pentru a vă oferi toate informațiile necesare pentru a lua decizia potrivită în ceea ce privește îmbunătățirea sănătății și esteticii danturii dumneavoastră.

 

 

Ce este un aparat dentar?

Aparatele dentare sunt adaptate nevoilor și preferințelor individuale ale fiecărui pacient, garantând rezultate optime. Acestea sunt sisteme utilizate de ortodonți pentru a aplica o forță asupra dinților, mișcându-i în poziția corectă și schimbându-le dinamica și relația. Scopul principal al unui aparat dentar este de a corecta malocluzia, problemele de dezvoltare ale oaselor maxilare, ale arcadelor dentare, discrepanțele de dimensiune între dinți și arcade, de a ghida dinții permanenți să erupă aproape de poziția lor corectă și de a elimina obiceiurile orale dăunătoare.

 

 

Beneficiile purtării unui aparat dentar

 • Îmbunătățirea igienei orale
 • Prevenirea uzurii dinților
 • Reducerea riscului de boli ale gingiilor
 • Îmbunătățirea funcției maxilare
 • Îmbunătățirea vorbirii
 • Creșterea încrederii în sine


Pentru copii, aparatele dentare pot corecta problemele de dezvoltare, în timp ce pentru adulți, pot corecta poziția dinților și mușcătura, dar nu pot corecta problemele scheletice severe. Aparatul dentar clasic, realizat din oțel inoxidabil de înaltă calitate cu bracket-uri metalice atașate fiecărui dinte prin intermediul unui ciment special, este recomandat pentru eficiența sa. Pe de altă parte, aparatul dentar invizibil este recomandat pentru adulții cu vieți profesionale sau sociale active, deși prezintă un cost mai ridicat comparativ cu bretelele tradiționale.

 

 

Tipuri de aparate dentare

 • Fixe: Include bracket-uri (metalice, ceramice sau de safir) și aparate funcționale (disjunctori, aparate dentare linguale și plăci de mușcătură).
 • Mobile: Include alignere sau gutiere și aparate ortopedice cu sau fără elemente de ancoraj.


Aparatele dentare pot fi alese din motive estetice, dar oferă și beneficii semnificative pentru sănătatea dentară și maxilofacială. Dinții nealiniați, malocluziile și alte probleme ortodontice pot duce la boli parodontale, carii sau gingivită dacă nu sunt abordate din timp. Tehnicile și tratamentele moderne includ atât aparate dentare fixe, cât și mobile, cu designuri discrete.


Pe piață există o varietate largă de aparate dentare, fiecare având caracteristici și beneficii unice, adaptate nevoilor și preferințelor individuale ale fiecărui pacient. Alegerea aparatului dentar potrivit poate influența semnificativ durata și confortul tratamentului ortodontic.


Aparate ortodontice fixe:

 • Metalice: Realizate din oțel inoxidabil, aceste aparate sunt cele mai comune și oferă un control precis în mișcarea dinților. Sunt durabile și permit personalizarea cu diferite culori de elastice.
 • Ceramice: Cu bracket-uri care se potrivesc cu nuanța dinților sau sunt transparente, aceste aparate sunt aproape invizibile, fiind preferate de adulți. Sunt durabile, dar pot avea un cost mai ridicat.
 • Safir: Combină durabilitatea aparatelor metalice cu estetica celor ceramice, oferind un aspect plăcut și o eficiență ridicată în tratament.
 • Damon: Utilizează tehnologia auto-ligaturantă, care reduce timpul de tratament și discomfortul, facilitând o mișcare mai lină a dinților.
 • Lingual: Se atașează pe partea interioară a dinților, fiind complet invizibile de la exterior. Eficiente, dar pot necesita un timp mai lung pentru adaptare și întreținere.


Aparate ortodontice mobile:

Invisalign: Această opțiune modernă utilizează gutiere de plastic aproape invizibile, care sunt ușor de întreținut și confortabile. Necesită purtare cel puțin 23 de ore pe zi, fiind ideale pentru pacienții care doresc o soluție discretă și flexibilă.


Alegerea tipului de aparat dentar depinde de mai mulți factori, inclusiv complexitatea cazului ortodontic, preferințele estetice și bugetul disponibil. Este important să discutați cu ortodontul dumneavoastră despre opțiunile disponibile, pentru a identifica soluția cea mai potrivită nevoilor dumneavoastră specifice.

 

 

Criterii de selectare a aparatului dentar

La alegerea aparatului dentar potrivit, este crucial să luați în considerare mai mulți factori pentru a asigura că tratamentul ortodontic va fi cât mai eficient și confortabil posibil. Acești factori includ:

 

Estetica

 • Bracket-urile clasice pot fi mai vizibile, dar oferă eficiență în tratament.
 • Aparatele dentare invizibile, cum ar fi Invisalign, sunt aproape nedetectabile, ideale pentru cei preocupați de aspectul lor în timpul tratamentului.

 

Bugetul

 • Aparatele metalice sunt adesea mai accesibile comparativ cu opțiunile mai estetice sau tehnologice avansate.
 • Aparatele dentare safir sau ceramice pot avea un cost mai ridicat, dar oferă un avantaj estetic semnificativ.

 

Igienă dentară

 • Aparatele fixe necesită o atenție sporită la curățarea dinților și a aparatului, pentru a preveni apariția cariilor și a problemelor gingivale.
 • Aparatele mobile pot fi îndepărtate pentru o curățare eficientă a dinților.

 

Disciplina tratamentului

 • Tratamentele cu aparate fixe nu depind de pacient pentru eficiență, deoarece sunt purtate permanent.
 • Aparatele mobile, cum ar fi Invisalign, necesită disciplină și angajament din partea pacientului de a le purta conform indicațiilor ortodontului.

 

Durata tratamentului variază în funcție de severitatea alinierii dentare și de tipul aparatului dentar ales. Discutați cu ortodontul dumneavoastră despre:

 

 • Complexitatea cazului dumneavoastră ortodontic: Nu toate metodele sunt potrivite pentru fiecare caz. Este important să aveți o evaluare profesională pentru a determina cea mai bună abordare.
 • Balansul între eficiență, cost și preferințe personale: Ortodontul vă va ghida în alegerea tehnicii care echilibrează cel mai bine aceste aspecte, oferindu-vă o soluție personalizată.

 

În concluzie, alegerea aparatului dentar potrivit implică o discuție amănunțită cu ortodontul dumneavoastră, luând în considerare nevoile ortodontice individuale, preferințele estetice, bugetul disponibil și disciplina necesară pentru tratament. Această abordare personalizată asigură că veți beneficia de cel mai eficient și confortabil tratament ortodontic posibil.

 

 

Procedura de montare a aparatului dentar

Procesul de aplicare a unui aparat dentar este structurat în mai multe etape, fiecare fiind esențială pentru succesul tratamentului ortodontic. Aceste etape sunt concepute pentru a asigura că fiecare pacient primește îngrijirea personalizată necesară pentru a obține rezultate optime.

 

Prima vizită la ortodont:

 • Evaluare inițială: Examinarea orală și evaluarea nevoii de tratament ortodontic.
 • Istoric medical: Completarea unui formular de istoric medical.
 • Investigații suplimentare: Indicarea investigațiilor necesare, dacă este cazul.

 

A doua vizită:

 • Luarea amprentelor: Realizarea amprentelor pentru modele de studiu.
 • Analiza detaliată: Evaluarea mușcăturii, formei dinților și spațiului necesar pentru alinierea armonioasă a arcadelor

 

A treia vizită:

 • Diagnosticul medical: Explicarea diagnosticului medical și discutarea planului de tratament propus, inclusiv variantele posibile și costurile asociate.

 

A patra vizită:

 • Aplicarea aparatului dentar: Procedura durează aproximativ 60 de minute pentru ambele arcade și nu este dureroasă.
 • Instrucțiuni: Primirea instrucțiunilor privind igiena orală, dieta, îngrijirea aparatului și senzațiile posibile în primele zile.

 

Întreținerea și controlul

Vizite regulate sunt necesare pentru activarea aparatului dentar și monitorizarea progresului, utilizând fotografii și radiografii.

La final, aparatul dentar este îndepărtat, dinții sunt curățați, iar fotografii și radiografii post-tratament sunt realizate pentru a evalua rezultatele. Pentru a păstra rezultatele tratamentului, se folosesc aparate de retenție, iar controalele regulate sunt recomandate pentru a asigura succesul pe termen lung.


Fie că este vorba despre un aparat dentar metalic, ceramic, safir, sau soluții moderne precum Invisalign, fiecare tip de aparat funcționează pe principiul aplicării unei presiuni constante pentru a ghida dinții în poziția corectă. Alegerea tipului de aparat dentar și respectarea etapelor de aplicare și întreținere sunt esențiale pentru obținerea unui zâmbet frumos și sănătos.

 

 

Îngrijirea și întreținerea aparatului dentar

Îngrijirea corectă și întreținerea aparatului dentar sunt esențiale pentru succesul tratamentului și sănătatea orală pe termen lung. Iată câteva recomandări esențiale:

 

Igienă orală adecvată:

 • Periaj: Periați-vă dinții după fiecare masă folosind o pastă de dinți cu fluor și o periuță cu peri moi. Acest lucru ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene.
 • Ață dentară: Folosiți ață dentară zilnic pentru a curăța spațiile dintre dinți și sub arcada aparatului dentar, unde periuța nu poate ajunge.
 • Apă de gură: Utilizați apă de gură cu fluor pentru a preveni cariile și pentru a menține o igienă orală bună.

 

Evitarea alimentelor dăunătoare:

 • Alimente lipicioase sau tari: Evitați alimentele care pot dăuna aparatului dentar, cum ar fi caramelele lipicioase sau nucile. Acestea pot desprinde bracket-urile sau pot îndoi arcurile.
 • Alimente crocante: Evitați alimentele crocante, cum ar fi popcornul sau chipsurile, care pot cauza daune similare.

 

Controlul regulat și ajustările necesare:

 • Vizite la ortodont: Este esențial să vă prezentați la toate programările pentru ajustări și verificări. Aceste vizite permit ortodontului să monitorizeze progresul tratamentului și să facă ajustările necesare.
 • Verificarea aparatului: Verificați regulat dacă există bracket-uri sau sârme slăbite și informați ortodontul despre orice problemă sau disconfort.

 

Pentru aparatele dentare specifice, cum ar fi Invisalign sau Spark, care sunt detașabile, este important să le scoateți înainte de a mânca sau a bea orice altceva în afară de apă. Asigurați-vă că le curățați bine înainte de a le reintroduce în gură. Aparatele dentare Damon, datorită tehnologiei lor auto-ligaturante, necesită o atenție mai puțină în ceea ce privește întreținerea, dar este totuși crucial să urmați instrucțiunile de igienă orală oferite de ortodont.

 

Prin urmărirea acestor recomandări, veți contribui la succesul tratamentului ortodontic și veți menține sănătatea și frumusețea zâmbetului dumneavoastră pe termen lung.

 

 

Durata tratamentului cu aparat dentar

Durata tratamentului cu aparat dentar variază semnificativ în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul de aparat dentar ales, severitatea problemei ortodontice, vârsta pacientului și nivelul de cooperare în urmarea instrucțiunilor ortodontului. Pentru a înțelege mai bine aceste variații, iată o prezentare generală a duratei de tratament pentru diferite tipuri de aparate dentare:

 

Aparate dentare fixe:

 • Metalice sau Ceramice: Durata medie este de aproximativ 18 luni, dar poate varia de la 6 luni la 2.5 ani, în funcție de complexitatea cazului.
 • Damon: Datorită sistemului auto-ligaturant, durata de tratament este redusă cu 30%-40%, variind de la 1 la 4 ani.
 • Lingual: Necesită un timp mai îndelungat datorită ajustărilor mai frecvente, cu durate care pot depăși 2 ani.

 

Aparate dentare mobile:

 • Invisalign: Se remarcă prin durata scurtă de tratament, între 6 și 9 luni, fiind ideal pentru corectarea problemelor de aliniere ușoare până la moderate a dinților.
 • Aparate dentare mobile pentru copii: Recomandate pentru tratamente scurte, de la 1 la 2 ani, în cadrul unui plan de tratament mai amplu.

 

Este important de menționat că durata tratamentului poate fi influențată și de alți factori precum:

 

 • Respectarea instrucțiunilor ortodontului: Respectarea strictă a recomandărilor, precum purtarea aparatului dentar mobil pentru numărul de ore indicat zilnic sau urmarea instrucțiunilor de igienă orală, poate accelera procesul de tratament.
 • Vârsta pacientului: Adulții pot necesita o perioadă de tratament ușor mai lungă comparativ cu adolescenții sau copiii, deoarece dinții lor au fost în poziție fixă pentru o perioadă mai îndelungată.
 • Complexitatea cazului: Cazurile mai simple, cum ar fi aglomerarea minoră sau alinierea ușoară, pot necesita doar câteva luni de tratament, în timp ce cazurile mai complexe, frecvente la adulți, pot dura până la 36 de luni pentru a fi corectate.

 

Așadar, pentru a obține rezultate optime și a menține poziția corectată a dinților, purtarea unui aparat de retenție după finalizarea tratamentului este esențială, indiferent de tipul de aparat dentar utilizat. De asemenea, igiena orală adecvată și controalele regulate sunt fundamentale pentru succesul tratamentului.

 

Beneficiile tratamentului ortodontic cu aparat dentar

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar aduce o serie de beneficii semnificative, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional:

 

Estetica și Sănătatea Orală:

 • Îmbunătățirea esteticii dentare: Aparatele dentare aliniază dinții în poziția corectă, contribuind la un zâmbet mai frumos și la o încredere de sine crescută.
 • Reducerea riscului de carii și alte probleme orale: Alinierea corectă a dinților facilitează o igienă orală mai eficientă, diminuând riscul de carii dentare, gingivită și boli parodontale.

 

Funcționalitate și Confort:

 • Corectarea problemelor de vorbire și pronunție: Poziționarea incorectă a dinților poate afecta vorbirea; aparatele dentare ajută la corectarea acestor probleme.
 • Aparatele dentare fixe aplică o forță constantă pentru alinierea dinților, oferind rezultate într-un timp mai scurt.
 • Aparatele dentare mobile, precum Invisalign, sunt aproape invizibile și permit o igienă orală mai ușoară, fiind detașabile. Acestea sunt ideale pentru corectări minore ale poziției dinților sau pentru menținerea rezultatelor obținute cu aparatele fixe.


Diversitate și Personalizare:

 • Aparatele Damon folosesc un sistem auto-ligaturant care permite dinților să se miște mai natural și confortabil, reducând durata tratamentului.
 • Aparatele safir oferă o alternativă estetică superioară, fiind aproape invizibile și rezistente, ideal pentru cei care doresc eficiență fără a compromite aspectul.
 • Aparatele dentare mobile sunt recomandate pentru copii, contribuind la dezvoltarea corectă a maxilarului și ghidarea erupției dinților permanenți.


Aceste beneficii subliniază importanța tratamentului ortodontic nu doar pentru estetica zâmbetului, ci și pentru sănătatea orală pe termen lung. Alegerea tipului de aparat dentar trebuie să fie o decizie informată, luând în considerare factori precum nevoile ortodontice individuale, preferințele estetice și bugetul disponibil.

 

 

Costurile tratamentului cu aparat dentar

Investiția într-un aparat dentar poate varia semnificativ în funcție de tipul și complexitatea tratamentului, precum și de clinica aleasă. Pentru a vă oferi o imagine clară asupra costurilor implicate, iată o desfășurare detaliată a prețurilor pentru diferite tipuri de aparate dentare și servicii asociate:

 

Aparate dentare fixe:

 • Metalice: 3750  lei per arcadă
 • Ceramice: 4000 lei per arcadă
 • Safir: 4850 lei per arcadă
 • Aparat Damon Metalic: 5500 lei per arcadă
 • Aparat Damon Clear: 6500 lei per arcadă


Aparate dentare mobile:

 • Aparat mobil simplu: 1000 lei per arcadă
 • Invisalign: prețul se stabilește în funcție de caz
 • Spark:7500 - 27500 de lei


Este important de menționat că multe planuri de asigurare dentară acoperă o parte din costul tratamentului cu Invisalign, ceea ce poate face această opțiune mai accesibilă. În plus, aparatele Damon, deși implică un cost mai ridicat datorită tehnologiei avansate și eficiente, pot reduce durata tratamentului, ceea ce înseamnă mai puține vizite la ortodont și, posibil, o economie de timp și bani pe termen lung.

 

Alegerea aparatului dentar potrivit nu trebuie să se bazeze exclusiv pe cost, ci și pe nevoile specifice de tratament, preferințele estetice și recomandările ortodontului. Există opțiuni de finanțare disponibile care pot ajuta la gestionarea costurilor, în timp ce asigurările dentare pot oferi suport financiar suplimentar. Discutați cu ortodontul despre cele mai bune opțiuni pentru dumneavoastră, ținând cont de bugetul disponibil și obiectivele de tratament.

 


Aparat dentar ceramic

Aparatele dentare ceramice reprezintă o opțiune estetică atractivă pentru cei care caută o soluție discretă în tratamentul ortodontic. Fabricate din ceramică policristalină, acestea oferă avantajul de a fi mai puțin vizibile decât cele metalice, integrându-se armonios cu nuanța dinților sau fiind complet transparente. În plus, sunt echipate cu sârme albe sau colorate în ton cu dantura, făcându-le aproape invizibile.

 

Avantaje:

 • Estetica: Cu bracket-uri care se potrivesc cu nuanța dinților sau sunt transparente, aparatele ceramice sunt preferate pentru aspectul lor subtil.
 • Rezistență la pete: Spre deosebire de aparatele din compozit, cele ceramice sunt mult mai rezistente la pete, menținându-și aspectul estetic pe durata tratamentului.
 • Durabilitate și Viteză: Tratamentul cu aparate ceramice poate fi mai rapid datorită eficienței lor în aplicarea forței asupra dinților.


Dezavantaje:

 • Fragilitate: Deși sunt durabile, cele ceramice sunt mai predispuse la fracturi comparativ cu cele metalice.
 • Cost: Aparatele ceramice pot fi mai costisitoare datorită materialului și tehnologiei utilizate.
 • Fricțiune: Pot prezenta o fricțiune mai mare în mișcarea dinților, ceea ce poate influența durata tratamentului.


Comparativ cu aparatele metalice

Caracteristică Aparat Dentar Ceramic Aparat Dentar Metalic
Vizibilitate Mai puțin vizibile Vizibile
Durabilitate Fragile, dar rezistente la pete Foarte durabile
Cost Mai scump Mai accesibil
Viteză Tratament Pot oferi un tratament mai rapid Eficiență standard
Fricțiune Mai mare Mai mică

 

Alegerea între aparate dentare ceramice și metalice depinde în mare măsură de preferințele individuale legate de estetică, buget și specificul tratamentului ortodontic. Discutând cu ortodontul dumneavoastră, veți putea determina care tip de aparat dentar se potrivește cel mai bine nevoilor și obiectivelor dumneavoastră de tratament.

 

 

Aparat dentar metalic

Aparatele dentare metalice sunt recunoscute pentru durabilitatea și versatilitatea lor impresionantă, fiind o soluție de tratament rezistentă pentru cazurile severe de dinți nealiniați, cu spații între ei sau aglomerați. Acestea sunt compuse din suporturi, un arc, elastice, ligaturi, sârme, benzi și molari, toate lucrând împreună pentru a exercita o presiune uniformă asupra dinților, mișcându-i în poziția corectă. Cu o viteză de deplasare a dinților de aproximativ 1mm pe lună, durata tratamentului poate varia între 6 luni și 2 ani, sau chiar mai mult, în funcție de complexitatea problemei.

 

Avantaje:

 • Preț accesibil: Aparatele dentare metalice sunt una dintre cele mai accesibile opțiuni din punct de vedere al costurilor.
 • Durabilitate și control: Oferă un control și o precizie mai bune în timpul tratamentului, fiind mai puțin predispuse la colorare în comparație cu aparatele ceramice. Pacienții pot alege, de asemenea, diferite culori pentru bracket-uri sau elastice pentru un zâmbet personalizat.
 • Eficiență: Rezultate vizibile în primele câteva luni, potrivite pentru pacienți de toate vârstele și adecvate pentru majoritatea anomaliilor dentare.


Dezavantaje:

 • Estetică: Sunt mai vizibile decât aparatele estetice și pot cauza un disconfort temporar sau sensibilitate în buze și obraji.
 • Igienă orală: Necesită o igienă orală atentă pentru a preveni apariția cariilor și a problemelor gingivale.

 


Aparat Dentar Damon

 

Avantaje:

 • Timp de tratament mai scurt: Aparatele dentare Damon utilizează tehnologie avansată pentru a corecta dinții mai eficient decât aparatele tradiționale, ceea ce poate duce la un timp de tratament mai scurt în comparație cu alte opțiuni.
 • Vizite mai puține la cabinetul stomatologic: Deoarece aparatele dentare Damon nu necesită strângerea periodică a bracketurilor, vizitele la stomatolog sunt mai rare, ceea ce poate fi convenabil pentru pacienți.
 • Confort sporit: Designul special al aparatelor dentare Damon permite mișcări mai naturale ale dinților, ceea ce poate reduce disconfortul și durerea asociate cu corectarea ortodontică.
 • Estetică îmbunătățită: Aparatele dentare Damon sunt disponibile în variante mai discrete și estetice, cum ar fi bracketurile ceramice sau cele transparente, ceea ce le face mai puțin vizibile în timpul tratamentului.
 • Mai puține restricții alimentare: Datorită designului lor inovator, aparatele dentare Damon permit o gamă mai largă de alimente decât aparatele tradiționale, deoarece nu utilizează legături de cauciuc sau metal care să se poată rupe.
 • Îmbunătățirea igienei dentare: Deoarece nu sunt necesare elastice de cauciuc sau metal pentru fixarea arcadelor, este mai ușor să menții o igienă orală adecvată, reducând riscul de carii și probleme gingivale.
 • Eficiență în corectarea problemelor ortodontice complexe: Aparatele dentare Damon sunt capabile să trateze o varietate mai largă de probleme ortodontice, inclusiv cazuri mai complexe, datorită capacității lor de a gestiona mișcări dentare multidirecționale.
 • Rezultate mai stabile și predictibile: Tehnologia avansată utilizată în aparatele dentare Damon poate oferi rezultate mai precise și mai stabile în timp, minimizând riscul de recidivă după încheierea tratamentului.

 

Dezavantaje:

 • Costul mai ridicat: Aparatele dentare Damon pot fi mai costisitoare decât variantele tradiționale deoarece implică tehnologie avansată și materiale speciale, ceea ce poate duce la un buget mai mare pentru tratamentul ortodontic.
 • Potențialul pentru disconfort inițial: În primele zile sau săptămâni după aplicarea aparatului dentar Damon, unii pacienți pot experimenta disconfort sau sensibilitate în zona dinților și a gingiilor, pe măsură ce se obișnuiesc cu noul dispozitiv.
 • Posibilitatea de a provoca iritații gingivale: În unele cazuri, bracketurile sau sârmele aparatului dentar Damon ar putea irita gingiile sau obrajii, mai ales în primele etape ale tratamentului, până când țesuturile orale se adaptează la prezența acestora.
 • Necesitatea de a evita anumite alimente: Deși aparatele dentare Damon permit o gamă mai largă de alimente decât aparatele tradiționale, totuși anumite alimente tari sau lipicioase ar trebui evitate pentru a preveni deteriorarea sau dislocarea bracketurilor sau a sârmelor.
 • Posibilitatea de a necesita ajustări regulate: Deși vizitele la stomatolog sunt mai puține decât în cazul altor tipuri de aparate dentare, totuși pot fi necesare ajustări periodice pentru a asigura progresul corect al tratamentului, ceea ce poate fi inconvenient pentru unii pacienți.
 • Potențialul pentru deteriorarea bracketurilor sau a sârmelor: În timpul tratamentului, bracketurile sau sârmelor aparatului dentar Damon ar putea suferi deteriorări sau dislocări din diverse motive, cum ar fi traumatismele accidentale sau obiceiurile nocive, cum ar fi mușcatul unor obiecte tari.
 • Limitări în ceea ce privește adaptarea: În unele cazuri, aparatul dentar Damon ar putea să nu fie potrivit pentru toate tipurile de malocluzii sau probleme ortodontice, iar unele cazuri mai complexe ar putea necesita alte opțiuni de tratament.


Aparatele Damon reprezintă o inovație în domeniul aparatelor dentare metalice, disponibile atât în stiluri metalice, cât și transparente. Damon Q nu necesită elastice pentru a ține arcul, în timp ce Damon Clear are bracket-uri transparente sau albe, oferind o opțiune mai estetică fără a sacrifica eficiența tratamentului.

 

Tipul Aparatului Vizibilitate Durabilitate Cost Viteză  Tratament Estetică
Metalic Clasic Vizibil Foarte Durabil Accesibil Standard Standard
Damon Metalic Vizibil Durabil Mediu Îmbunătățită Bună
Damon Clear Redusă  Durabil Ridicat  Îmbunătățită Excelentă

 

Alegerea între tipurile de aparate dentare metalice depinde de preferințele individuale legate de estetică, buget și specificul tratamentului ortodontic. Discuția cu ortodontul este esențială pentru a determina cea mai bună opțiune, ținând cont de nevoile și obiectivele de tratament specifice fiecărui pacient.

 

 

Aparat dentar safir

Aparatul dentar safir reprezintă o opțiune modernă și estetică pentru cei care doresc să îmbunătățească alinierea dinților fără a compromite aspectul zâmbetului. Aceste aparate sunt aproape invizibile datorită materialelor transparente din care sunt fabricate, oferind o alternativă discretă la bretelele tradiționale.

 

Materiale și Confort:

 • Bracket-urile sunt realizate din safir sintetic, un material care aderă bine la suprafața dinților și este rezistent la rupturi.
 • Sunt fabricate din materiale ceramice transparente, ce le fac aproape invizibile și confortabile pentru purtător.


Rezistență și Estetică:

 • Deși bracket-urile din safir sunt mai puțin rezistente decât cele metalice, ele oferă un avantaj estetic major, fiind aproape invizibile.
 • Această opțiune este ideală pentru adulții sau adolescenții preocupați de aspectul lor în timpul tratamentului ortodontic.


După finalizarea tratamentului, este esențial să purtați un aparat de retenție pentru a menține rezultatele obținute. Această etapă asigură că dinții rămân în noua lor poziție corectată, prevenind astfel revenirea la alinierea inițială. Aparatul dentar safir reprezintă o alegere excelentă pentru cei care caută o soluție eficientă și estetic plăcută în corectarea poziției dinților.

 


Aparat dentar Spark

Dacă sunteți în căutarea unei soluții ortodontice care să vă ofere atât discreție cât și confort, gutierele Spark reprezintă o opțiune remarcabilă. Acestea sunt proiectate pentru a se potrivi perfect cu nevoile pacienților care doresc să își corecteze poziția dinților fără a compromite aspectul zâmbetului lor sau confortul zilnic. Iată câteva aspecte cheie care evidențiază beneficiile gutierelor Spark:

 

Discreție:

 • Fabricați dintr-un material transparent, gutierele Spark sunt aproape invizibile atunci când sunt purtate oferind o soluție estetică superioră comparativ cu aparatele dentare tradiționale. Acest lucru înseamnă că puteți continua să zâmbiți cu încredere în timpul tratamentului ortodontic.


Confort:

 • Datorită designului personalizat și materialului flexibil, gutierele Spark se potrivesc perfect pe dinții dumneavoastră, reducând disconfortul asociat adesea cu aparatele dentare tradiționale. Acest confort sporit vă permite să vă desfășurați activitățile zilnice fără griji suplimentare.


Eficiență în tratament:

 • Spark aligners sunt concepuți pentru a mișca dinții în mod eficient și precis spre poziția dorită. Acest lucru înseamnă că, în multe cazuri, durata tratamentului poate fi comparabilă sau chiar mai scurtă decât cea cu aparate dentare tradiționale, în funcție de complexitatea cazului ortodontic.


Alegerea gutierelor Spark ca parte a tratamentului dumneavoastră ortodontic poate reprezenta un pas important spre obținerea zâmbetului pe care vi-l doriți, fără a sacrifica aspectul estetic sau confortul. Discuția cu ortodontul vă va oferi toate informațiile necesare pentru a decide dacă această opțiune este cea mai potrivită pentru nevoile și obiectivele dumneavoastră specifice.

 

Aparatul dentar Spark, produs de Ormco, se distinge prin utilizarea tehnologiei avansate și a materialelor de înaltă calitate pentru a oferi o experiență confortabilă și discretă în tratamentul ortodontic. Având la bază peste 60 de ani de experiență în domeniu, acest sistem de aliniere dentară se adresează atât adolescenților, cât și adulților, fiind o soluție personalizată 100% pentru nevoile fiecărui pacient.

 

Caracteristici principale ale aparatului dentar Spark:

Personalizare: Fiecare gutieră Spark este concepută utilizând tehnologia TruGEN, asigurând o potrivire perfectă și confort maxim.

Transparență și confort: Materialele utilizate conferă aparatului un nivel superior de transparență, făcându-l aproape invizibil, iar marginile rotunjite previn iritațiile.

Variații pentru fiecare nevoie: Disponibil în trei variante - Spark 10, Spark 20 și Spark Advanced - sistemul se adaptează la complexitatea tratamentului, de la probleme ușoare la cele mai complexe cazuri ortodontice.


Tipuri Spark și recomandările lor:

Tipul Spark Numărul de Alignere Recomandat pentru
Spark 10 Până la 10 Probleme dentare ușoare
Spark 20 Până la 20 Probleme dentare moderate
Spark Advanced Nelimitat Probleme dentare complexe

 

Acest sistem este optim pentru tratarea unei game largi de afecțiuni, inclusiv dinți înghesuiți, spațiați, diverse tipuri de ocluzii (deschisă, inversă, adâncă acoperită, încrucișată), oferind nu doar un zâmbet estetic plăcut, dar și o funcționalitate îmbunătățită a mușcăturii. Spark se remarcă prin ușurința de utilizare - gutierele fiind detașabile permit îndepărtarea lor pentru igiena orală zilnică și sunt concepute pentru a fi purtate între 20-22 de ore pe zi pentru eficiență maximă.

 

Alegerea unui aparat dentar Spark înseamnă optarea pentru o soluție modernă, confortabilă și extrem de discretă, care se integrează perfect în stilul de viață activ al pacienților, fără a compromite rezultatele tratamentului ortodontic. Disponibilitatea acestui sistem inovator în România prin intermediul clinicilor House of Beauty deschide accesul la tratamente ortodontice de ultimă generație pentru pacienții care își doresc nu doar eficiență, dar și discreție în procesul de aliniere dentară.

 

 

Aparat dentar Invisalign

Invisalign reprezintă o soluție modernă și inovatoare pentru alinierea dinților și corectarea mușcăturii, oferind mai multe avantaje în comparație cu dispozitivele dentare tradiționale:

 

 • Detașabile: spre deosebire de aparatele dentare fixe, Invisalign poate fi îndepărtat pentru a mânca și a efectua igiena orală, facilitând curățarea dinților și a aparatului.
 • Vizite reduse la dentist: datorită planificării digitale precise, necesită mai puține vizite la ortodont pentru ajustări.\
 • Estetică superioară: fiind practic invizibile, gutierele Invisalign sunt preferate de adulți și adolescenți care doresc o soluție discretă.

 

Invisalign utilizează tehnologia avansată de imagistică 3D pentru a crea un set personalizat de aliniații, fiecare fiind ușor diferit de cel anterior, pentru a muta treptat dinții în poziția dorită. Procesul include:

 

 • Scanare 3D a gurii: pentru a obține o imagine precisă a dinților și a nevoilor ortodontice.\
 • Crearea gutierelor personalizate: fiecare set de gutiere este proiectat pentru a se potrivi perfect și pentru a ghida dinții spre alinierea corectă.
 • Schimbarea gutierelor: la fiecare 1-2 săptămâni, pentru a continua progresul tratamentului.

 

Caracteristicile principale ale Invisalign includ:

 • Confort: gutierele sunt fabricate dintr-un plastic special, fără părți metalice, reducând disconfortul inițial și iritațiile.\
 • Discreție: datorită materialului transparent, sunt aproape invizibile, făcându-le o alegere populară pentru cei conștienți de aspectul lor.
 • Flexibilitate: pot fi îndepărtate pentru a mânca, bea și pentru igiena orală zilnică, dar necesită disciplină pentru a fi purtate cel puțin 23 de ore pe zi pentru eficacitate maximă.

 

Invisalign oferă o alternativă confortabilă și estetic plăcută la aparatele dentare tradiționale, fiind o soluție ideală pentru adolescenți și adulți cu probleme ortodontice minore. Cu toate acestea, succesul tratamentului depinde de angajamentul pacientului de a purta aliniații conform recomandărilor ortodontului.

 

 

Aparat dentar mobil

Tratamentul cu un aparat dentar mobil oferă o soluție flexibilă și eficientă pentru corectarea unor anomalii ușoare ale dinților, fiind adesea recomandat în cazurile de aglomerare dentară minoră sau pentru corectarea spațiilor prea mari între dinți. Aceste aparate sunt deosebit de utile pentru copii, în perioada de tranziție până la apariția dinților permanenți, dar și pentru adulți care caută o metodă discretă de îmbunătățire a alinierii dentare.

 

Compoziție și Fabricație:

 • Aparatele dentare mobile sunt realizate dintr-un material acrilic, combinat cu elemente metalice care ajută la mișcarea dinților.
 • Sunt fabricate pe baza unui model al maxilarului pacientului, asigurând astfel o potrivire perfectă și un confort sporit în timpul purtării.
 • Constau din două componente acrilice principale, unite printr-o pârghie metalică și un șurub, facilitând ajustarea și activarea aparatului.


Avantaje:

 • Confort și Estetică: Datorită designului personalizat, aparatele dentare mobile sunt confortabile și nu afectează aspectul estetic al zâmbetului.
 • Flexibilitate: Aceste aparate pot fi îndepărtate pentru igiena orală sau în anumite momente ale zilei, conform recomandărilor specialistului, oferind o flexibilitate mare comparativ cu aparatele fixe.
 • Eficacitate: Tratamentul cu aparat dentar mobil este adesea mai rapid decât alte opțiuni, în special în cazurile de anomalii ușoare.


Recomandări:

 • Pentru copii: Ideal în cazul aglomerării dentare ușoare și în așteptarea erupției dinților permanenți.
 • Pentru adulți: Recomandat în cazurile de anomalii dentare ușoare, putând fi folosit singur sau în combinație cu un aparat dentar fix pentru rezultate optime.


Aparatele dentare mobile reprezintă o soluție eficientă și discretă pentru corectarea unor probleme dentare ușoare, oferind atât copiilor cât și adulților posibilitatea de a îmbunătăți alinierea dinților fără a compromite confortul sau estetica. Este important să discutați cu specialistul dumneavoastră despre cea mai bună opțiune de tratament, ținând cont de nevoile și obiectivele specifice ale fiecărui pacient.

 

 

În concluzie, este important să ne reamintim că alegerea soluției ortodontice potrivite este esențială pentru obținerea unui zâmbet frumos și sănătos. Discuțiile detaliate cu ortodontul dumneavoastră, ținând cont de nevoile individuale de tratament, preferințele estetice și bugetul disponibil, sunt cruciale pentru obținerea rezultatelor dorite. Îngrijirea adecvată și întreținerea aparatului ales contribuie, de asemenea, la eficiența și succesul tratamentului ortodontic.

 

În cele din urmă, indiferent de tipul de aparat dentar pe care îl alegeți, fie că este vorba despre opțiuni tradiționale sau soluții inovatoare precum Invisalign sau Spark, avansul tehnologic din domeniul ortodontic oferă multiple posibilități pentru îmbunătățirea sănătății și esteticii dentare. Acest traseu spre un zâmbet mai sănătos și mai atractiv este un angajament pe termen lung, dar beneficiile pe care le aduce tratamentul ortodontic justifică cu siguranță efortul și investiția.

 


Întrebări Frecvente

Ce este un aparat dentar?
Un aparat dentar este un dispozitiv ortodontic utilizat pentru corectarea poziției dinților și a mușcăturii incorecte.


Care sunt tipurile de aparate dentare disponibile?
Există mai multe tipuri de aparate dentare, printre care cele fixe (cu bracketuri și sârme), mobile (aplicate și îndepărtate de către pacient) și transparente (cum ar fi Invisalign).

 

Care sunt beneficiile unui aparat dentar?
Beneficiile unui aparat dentar includ corectarea malocluziilor dentare, îmbunătățirea esteticii zâmbetului, reducerea riscului de carii și probleme ale gingiilor, precum și îmbunătățirea funcției mestecării.

 

Cât timp trebuie să port un aparat dentar?
Durata tratamentului ortodontic poate varia în funcție de complexitatea cazului și de modalitatea de tratament aleasă. În general, tratamentul durează între 12 și 36 de luni.


Este dureros să porți un aparat dentar?
În primele zile după aplicarea aparatului dentar sau după ajustări periodice, pacienții pot experimenta ușoară sensibilitate sau disconfort. Cu toate acestea, acest disconfort este temporar și poate fi gestionat cu analgezice ușoare.


Cum îmi pot menține igiena orală cu un aparat dentar?
Este important să îți periezi și să folosești ață dentară zilnic pentru a înlătura placa și resturile alimentare din jurul bracketurilor și a sârmelor. De asemenea, este recomandat să eviți alimentele tari și lipicioase care ar putea deteriora aparatul dentar.


Pot să mănânc orice alimente cu un aparat dentar?
Anumite alimente tari sau lipicioase ar trebui evitate pentru a preveni deteriorarea sau dislocarea aparatului dentar. Medicul ortodont poate oferi recomandări specifice în funcție de tipul de aparat dentar utilizat și de cazul individual al pacientului.


Cât de des trebuie să vizitez stomatologul în timpul tratamentului cu aparat dentar?
În general, vizitele la stomatolog pentru ajustări și evaluări sunt necesare la intervale regulate, care pot varia în funcție de nevoile individuale ale pacientului și de tipul de aparat dentar utilizat.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.