Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Articole   -   Endodontie

Calitatea obturaţiei de canal depinde esenţial de calitatea materialului de etanşare şi sigilare

Obturaţia este ultima etapă a tratamentului de canal radicular şi are loc după perfecta curăţare de ţesut infectat sau mort, irigarea (spălarea) şi sterilizarea canalului radicular dentar.

 

Ce este obturaţia de canal şi cum trebuie ea executată?

 

Obturaţia (“plomba”, deşi acest termen se referă mai mult la umplerea cavităţilor coronare) constă într-o sigilare a canalelor radiculare, pentru preîntâmpinarea pătrunderii bacteriilor în canal şi în zona pulpei dentare.

 

Dar, la fel ca procedurile anterioare, şi această ultimă etapă a tratamentului trebuie efectuată cu mare rigoare, de către un medic endodont specializat, pentru că etanşarea trebuie să fie perfectă.

 

Altfel, în spaţiile goale rămase pot pătrunde bacteriile, cu riscul reinfectării pulpei dentare, a scoaterii materialului de etanşare şi a reînceperii, de la capăt, a tratamentului endodontic (obturaţie de canal).

 

Semnele că ceva nu este în regulă sunt durerile pe care le acuză pacientul, formarea unui abces, sensibilitatea la rece/cald, precum şi la atingere sau la contactul cu dinţii opuşi la muşcare (contact ocluzal).

 

 

Despre gutapercă şi procedurile tratamentului

 

După curăţarea perfectă, eliminarea oricărui rest de ţesut infectat sau mort, umplerea canalului este esențială pentru optimizarea rezultatului tratamentului endodontic și prevenirea reinfectării.

 

Succesul pe termen lung al terapiei endodontice depinde în mod direct de eficacitatea materialului de umplere, aşa numitul “sigiliu apical”, atât la adulţi, cât şi la copii.

 

În mod tradiţional, umplerea canalului se realizează prin aplicarea unui material central şi a materialelor de etanşare (a etanşanţilor).

 

Cel mai comun material de obturaţie a canalului dentar radicular este gutaperca (GP), proprietăţile fizice ale acestuia permiţând aplicarea sa prin mai multe tehnici de obturaţie.

 

Gutaperca ar trebui să fie adaptată intim la peretele canalului și la etanșantul care etanșează interfața dintre miez și dentină (obturaţie de canal).

 

Tipuri de produse endodontice de etanşare

 

Să dăm exemplu de câteva dintre multiplele produse endodontice de etanşare care se găsesc în comerţ:

 

  • produse de etanșare pe bază de oxid de zinc şi eugenol;
  • etanșanți pe bază de hidroxid de calciu;
  • etanșanți ionomerici de sticlă;
  • etanșanți pe bază de rășini;
  • etanșanți pe bază de siliciu;
  • etanșanți pe bază de bioceramică;
  • etanșanți pe bază de silicat de calciu.

 

Studiile ştiinţifice asigură capacitatea progresului tehnologic

 

Pentru studierea calităţii lor, a capacităţii lor de etanşare au fost efectuate studii ştiinţifice importante, dintre care credem că este foarte util, atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici, să îl menţionăm pe cel de urmează (specificăm că problema centrală a etanşării este cea legată de permisivitatea materialului de etanşare la pătrunderea fluidelor).

 

S-au luat spre studiu trei materiale: gutaperca, trioxidul mineral (MTA) şi sigilantul AH Plus.

 

Au fost pregătiţi pentru obturare 30 de dinţi, iar după obturare, fiecare dinte a fost pregătit pentru studiul filtrării fluidelor (căci, după cum am spus mai sus, fluidele, începând cu saliva, pot fi purtătoare de bacterii, care compromit tratamentul şi cauzează din nou infectarea la nivelul pulpei dentare).

 

Detectarea golurilor a fost efectuată prin analiză transversală la trei niveluri de rădăcină (obturaţie de canal).

 

Iar rezultatul a fost următorul: nici unul dintre sistemele de obturație testate nu a reușit să asigure o umplere perfect etanșă.

 

Capacitatea de etanșare a sigilatorului MTA FillApex s-a arătat a fi ceva mai bună (nu cu mult) faţă de materialul de sigilare AH Plus.

 

Cel mai mic procent de goluri a fost înregistrat la treimea apicală (treimea cea mai profundă, dinspre vârful, apexul canalului radicular) pentru ambele sigilante testate.

 

Procentul de goluri poate fi utilizat ca indicator pentru capacitatea de etanșare

 

Concluzia a fost că atât materialul MTA FillApex, cât şi etanșantul AH Plus pot asigura o etanşare destul de bună, cu procente reduse de goluri. Căci nici unul dintre dinţii studiaţi pentru calitatea obturaţiei de canal nu a fost lipsit de goluri.

 

Procentul de goluri existent poate fi utilizat ca indicator pentru capacitatea de etanșare (obturaţie de canal).

Să mai adaugăm în cadrul acestui articol un singur lucru. Acela că, în scopul îmbunătăţirii proprietăților de etanșare marginală, au fost studiate şi dezvoltate noi materiale de etanşare.

 

Sigilantul AH Plus: standardul actual al calităţii

 

AH Plus, despre care am vorbit mai sus, este considerat astăzi standardul de calitate la care se raportează celelalte produse (chiar dacă MTA FillApex, conform testului efectuat, s-a dovedit a fi ceva mai bun…). Desigur că, în timp, şi el va fi înlocuit cu un altul, mai bun.

 

Deocamdată, acest AH Plus, sigilant hidrofob cu rășină epoxidică, este cel mai frecvent utilizat în obturarea canalului radicular, datorită proprietăților sale fizice și chimice bune, cu o bună capacitate de etanșare.

 

Şi în cadrul acestei game au existat şi există mai multe variante, care au urmat calea firească a progresului tehnologic. De pildă, AH Plus prezintă avantaje faţă de AH26, el nu eliberează formaldehidă cu timp scurt de reacţie (obturaţie de canal).

 

În plus, pare a fi mai radioopac (capacitatea de împiedica pătrunderea la organ la radiaţiilor, determinând obținerea unei imagini radiologice sau radiografice clare a acestuia) şi prezintă caracteristici superioare de scurgere şi comportament bun în mediile umede (faţă de fluide).

 

Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Clinica House of Beauty, din Pipera (www.hobclinic.ro), care se constituie într-un proiect stomatologic unic, vă aşteaptă, cu servicii, echipamente şi materiale de top, să-i treceţi pragul.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la  House of Beauty Clinic, la cel mai bun raport calitate-preţ, aceas-tă etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.