Programează-te!

Oferta - House of Beauty Clinic

Despre acrilat – un material minune – si despre costul unui dinte de plastic

Cand vorbim despre un dinte de plastic, vorbim despre element acrilic, adica despre o coroana din acrilat (la culoarea dintelui), cu care se poate imbraca (acoperi) un dinte care are leziuni, de obicei carii, mai intinse si care nu se pot trata prin simple obturatii ("plombe").

 

Cu alte cuvinte, vorbim despre o coroana total fizionomica.


Acrilatul (rasina acrilica) este un material foarte frumos ca aspect final, insa, din pricina rezistentei scazute (comparativ cu coroanele metalice, metalo-ceramice, ceramice, zirconice), astfel de coroane nu sunt folosite decat ca imbracari provizorii ale unui dinte, pana la acoperirea lui cu coroana definitiva, solida.

 

Majoritatea oamenilor, cand este vorba despre coroane total fizionomice, se gandesc imediat la ceramica, la portelan. Aceasta, pana la urma, este o tendinta firesca, avand in vedere vechea si larga utilizare a portelanului in acest scop, popularitatea pe care si-a castigat-o (si pe drept cuvant) in timp.

 

Calitatile dintilor de portelan – cele estetice si mecanice – sunt excelente, este adevarat, indiferent de contextul protetic in care este folosit, dar lumea scapa din vedere ca portelanul nu mai este de mult singurul jucator pe piata restaurarilor total fizionomice.

 

Acrilul – un material nedreptatit

 

Si, mai ales, aceasta lume uita sau, pur si simplu, desconsidera un material minunat, ce prezinta multe beneficii fata de ceramica traditionala.

 

Este vorba despre vechiul si bunul acrilat, material care isi joaca propriul lui rol important intr-o stomatologie moderna, performanta. El este folosit cu succes si in afara domeniulu stomatolo-gic, intr-o multitudine de aplicatii, de la unghii false pana la sticla rezistenta la spargere.

 

Cat priveste stomatologia, acrilatul a gasit in acest domeniu multe nise valoroase.

 

Avantajele acrilului fata de portelan

 

Nici macar vestitii dinti de lemn ai lui George Washington se pare ca nu erau facuti din lemn – peste 180, 190 de kilograme forta actioneaza asupra dintilor in timpul mestecarii, ori lemnul nu poate raspunde acestei sarcini enorme, precum nu poate raspunde nici cerintelor estetice. Probabil ca in realitate s-au folosit, pentru protezarea edentatiei lui, dinti de animal sau de ceramica (portelan).

 


Portelanul a fost de mult timp si este si in prezent preferata alegere a medicilor stomatologi. El este estetic, durabil, rezistent la pete. Insa portelanul prezinta si dezavantaje.

 

coroana de acrilat, coroana de acrilat Pipera, dinte de plastic, dinte de plastic pipera

 

Dezavantajele portelanului

 

  • Desi duritatea lui este vestita (portelanul poate eroda si dintii naturali cu care intra in contact ocluzal), el are o rezistenta destul de scazuta ca material, fiindca este fragil. O presiune prea mare pusa pe o astfel de coroana (dar si punte sau proteza) , poate face ca portelanul sa crape sau sa se deterio-reze in alt fel.

 

  • Alt dezavantaj este tocmai acela pe care l-am mentionat mai sus: datorita duritatii lui, el tinde sa provoace o uzura vizibila a dintilor naturali opusi, cu care interactioneaza in procesul masticatiei.

 

  • Ca sa nu mai vorbim de faptul, cunoscut de toata lumea, ca portelanul este un material scump; orice tip de proteza, micro sau macro, ce este realizata din- sau contine portelan este costisitoare financiar.

 

Portelanul, un material scump din cauza manoperei

 

Acest lucru se datoreaza cantitatii intense de munca care trebuie sa intre in fabricarea fiecarui dinte, a fiecarei coroane, a fiecarui set de dinti apartinatori unei proteze.


Turnarea materialului, incalzirea in cuptoare speciale la peste 14000, confectionarea efectiva a captuselii acrilice, de catre tehnicianul dentar expert, prin suprapunerea straturilor succesive de material ceramic – toate acestea sunt proceduri de laborator pretentioase, ce implica energie, timp, talent, rigoare absoluta (mai ales ca este vorba despre un lucru artistic, de asemanari, imitatii, etc.).

 

Acrilatul: fabricare mai usoara, pret mai ieftin

 

Comparativ cu portelanul, lucrarile din acrilat dentar sunt usor de realizat – fie ca este vorba despre o coroana, fie despre o proteza (baza+dinti).

 

Procedurile, in cazul unui singur dinte, a  unei coroane, consta in luarea amprentei (negativul situatiei dentare), turnarea unui model (pozitivul situatiei dentare), executarea unei machete din ceara a coroanei, topirea cerii si transformarea ei in acrilat prin adaugarea intr-o noua amprenta a pulberii si lichidului (formele sub care rasina acrilica este prezenta in stare bruta), intarirea materialului la temperatura inalta, prelucrare, adaptare pe model, lustruire.

 

Nu mai descriem aici si cazul protezei mobile.

 

De aceea, dintii acrilici sunt mai usor de produs si mai ieftini. Un alt avantaj este o duritate acceptabila spre buna, datorata unei bune flexibilitati. De aceea ruperea poate avea loc mai rar, mai ales cu o grija adecvata la mancare, mestecare etc.

 

Avantajul portelanului, in acest punct, fata de acrilat este ca, datorita rezistentei lui superioare, el poate avea o viata mai lunga.

 

Despre domeniile de aplicatie a acrilatului si pasiunea pentru material

 

Alte utilizari ale acrilatului includ amprentele dentare, lucrarile provizorii (precum puntile dentare), realizarea protezelor dentare, implanturi. Acrilul poate fi numit un material minune, datorita numeroaselor sale posibile utilizari in varii domenii.

 

Exista medici stomatologi pasionati de domeniul acrilatului (si nu de alt material mai faimos si mai scump), care urmaresc si se documenteaza in permanenta asupra evolutiilor lui tehnologice, a ultimelor aplicatii si a calitatii lucrarilor protetice realizate din el.

 

Pretul lucrarii de acrilat si reglementari in acoperirea tratamentului

 

Pretul unei restaurari acrilice nu poate fi unul general valabil, ci unul specific clinicii la care pacientul se trateaza, specific cabinetului respectiv. Cel mai bine este de aflat tariful unui astfel de tratament proteic direct de la medicul protetician.

 

Referitor la noile reglementari ale Casei de  Asigurari de Sanatate aflam ca: “Pacientul poate fi asistat gratis atunci cand are dinti lipsa in gura, cand unul dintre dinti sau mai multi i s-a rupt, cand unul dintre dinti e atat de tare distrus incat necesita o coroana. Dar dintele, coroana si proteza de care va beneficia gratuit sunt numai din plastic”.

 

Iar plasticul, adica acrilatul, este folosit preponderent doar pentru realizarea lucrarilor provizorii, si nu a celor definitive.

 

“Masura este salutara”, sustin medicii, “dar insuficienta atat timp cat Casa nu mareste si bugetul medicului stomatolo”.

 

De asemenea, este important sa tineti cont de faptul (si sa nu uitati) ca, in asistenta medicala primara si in asistenta medicala ambulatorie de specialitate de medicina dentara, utilizarea cardului national de sanatate se face la momentul acordarii serviciilor medicale.

Deci, luati cardul de sanatate la dvs. atunci cand va duceti la cabinetul stomatologic!

 

Inaintea inceperii tratamentului dentar, este necesar ca medicul sa vizualizeze in detaliu si in ansamblu situatia dvs. oro-dentara. Clinica House of Beauty, din Pipera (www.hobclinic.ro), care se constituie intr-un proiect stomatologic unic, va asteapta, cu servicii si tehnologii de top, sa-i treceti pragul.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.