Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
+40 755 354 555
L-V: 9:00 - 21:00
S: 9:00 - 14:30
Bd.Pipera, Nr. 59B, Parter
Bucuresti, Ilfov
Articole   -   Endodontie

Nu la orice tip de durere se impune tratament de canal radicular şi obturaţie dentară

Obturaţia de canal intră în categoria procedurilor aferente terapiei canalului radicular, fiind ultima etapă a acestui tratament. Tratamentul de canal radicular este un tip de tratament foarte larg răspândit în rândul pacienţilor din cauza morţii nervului aflat în partea interioară a dintelui.

 

Dintele este gol când erupe și conține țesut nervos, vase de sânge și celule care depun calciu în interiorul camerei pulpare și în extensia camerei pulpare aflată de-a lungul rădăcinilor.

 

Cauzele problemelor dentare şi ajungerea unui dinte în această stare, de devitalizare, sunt multiple (obturaţie dentară).

 

Una dintre ele este degradarea amplă a dintelui – şi o menţionăm pentru că, dintre toate cauzele, aceasta este, potenţial, cea mai gravă deoarece inevitabil duce la infecţii, urmate de tratament imediat, corelat cu administrarea de antibiotice pentru lupta împotriva infecţiei şi asanarea ei.

 

Traumatismele şi calcifierile profunde pot avea efecte similare infecţiilor

 

Chiar şi un dinte care nu este infectat, precum un dinte supus unui puternic traumatism, poate muri din această cauză, deoarece şi în această situaţie corpul va trimite globule albe (leucocite) în sânge, pentru a ajunge acolo şi a scăpa dintele de țesutul mort sau pe moarte.

 

Şi în această situaţie se poate produce un abcces dureros, capătul rădăcinii devenind  însângerat. Nefiind însă vorba despre o infecţie efectivă, nu este cazul ca pacientul să ia antibiotice, deoarece nu există o afectare bacteriană în zonă.

 

Există multe cazuri în care obturaţiile (sau “plombele”) profunde pot provoca o calcifiere a camerei pulpare. Iar calcificarea duce la o o constricție a vaselor de sânge din dinte şi, drept consecinţă, la pierderea vitalității țesuturilor moi ale unui dinte.

 

Iar acest lucru produce o creştere a prezenţei globulelor albe din sânge la capătul rădăcinii sau la capetele rădăcinilor (în cazul în care mai multe rădăcini sunt afectate).

 

După cum am mai spus, globulele albe se ocupă de igiena ţesuturilor, implicit, de lupta organismului pentru vindecarea bolii, prin eliminarea ţesutului dentar mort, necrozat.

 

În oricare situaţie a unui dinte dureros, fără un tratament corect, oferit de un medic profesionist, nu se poate iniţia nici un tratament adecvat; dar, mai înainte de acesta, nu se poate emite nici un diagnostic adecvat (obturaţie dentară).

 

tratament de canal bucuresti, tratament de canal pipera, tratament de canal bucuresti pipera

 

Cazuri în care trebuie/ nu trebuie să se aplice terapia de canal

 

Nu este obligatoriu ca un dinte dureros să implice necesitatea recurgerii la un tratament de canal radicular.

 

Senzaţia de durere în cazul anumitor dinţi poate fi generată de sensibilitatea lor la frig, din cauza retracţiei gingivale, care expune rădăcinile dinților. Se poate aplica în acest caz doar o simplă procedură de desensibilizare a zonelor rădăcinii, iar aceasta va rezolva mult mai simplu problema.

 

În schimb, dacă un dinte manifestă la început sensibilitate crescută la frig, iar aceasta avansează către durere acută la contactul dintelui cu sursa de căldură, atunci acesta este un caz în care se impune intervenţia unui tratament de canal radicular (obturaţie dentară).

 

Se mai poate face un test clinic pentru depistarea necesităţii unei astfel de intervenţii endodontice: atingerea uşoară a mai multor dinţi, dintre care, dacă unul este deosebit de sensibil la percuţia uşoară, atunci acesta este un alt simptom care indică nevoia aplicării tratamentului de canal radicular.

 

Obligativitatea radiografiilor (inclusiv succesive) şi a menţinerii unei zone de lucru aseptice

 

Dar poza rămâne de bază. Toate acestea se pot face doar după efectuarea şi analiza radiografiilor specifice. Căci relevanţa unei radiografii oferă certitudinea: zona întunecată din jurul structurii rădăcinii unui dinte nu indică altceva decât iminenţa începerii unui tratament de canal radicular.

 

Sensibilitatea fiind mare, nu se poate lucra la dinte decât după administrarea pacientului a unui anestezic local puternic, care “îngheaţă” pur şi simplu orice senzaţie, şi astfel poate începe tratamentul.

 

Saliva nu trebuie să pătrundă în dinte, de asemenea, trebuie ferită zona de contactul întâmplător, neavenit cu vreun instrument dentar mai puţin controlat; se foloseşte, de aceea, un baraj de cauciuc pentru protecţia zonei de lucru.

 

Astfel, tratamentul poate începe, ca pentru efectuarea unei obturaţii obişnuite de canal, prin crearea unei deschideri în partea superioară a dintelui, pentru a se putea realiza expunerea ţesutului nervos (obturaţie dentară).

 

Există instrumente specifice, numite fișiere endodontice, care sunt folosite pentru îndepărtarea țesuturilor interne.

 

Vom continua într-un articol viitor, nu înainte de a specifica faptul că radiografiile, în mod normal, recomandat, trebuie să continuie în relevarea situaţiei dentare şi pe parcursul etapelor tratamentului, nu doar la începutul lui.

Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. House of Beauty Clinic din Pipera (www.hobclinic.ro) care se constituie într-un proiect stomatologic unic, vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna.

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.