Tratamentul de canal radicular, pentru reuşită, trebuie să respecte principii procedurale
După cum am mai spus şi într-un articol anterior, tratamentul de canal radicular reprezintă unul dintre cele mai frecvent practicate tratamente endodontice şi se referă la îndepărtarea ţesuturilor bolnave sau necrozate aferente rădăcinii/ rădăcinilor dentare.
Iar pentru definitivarea în bune condiţii a tratamentului, mai ales în cazul unei zone cu probleme extinse, locul trebuie foarte bine curăţat, vindecat şi sterilizat, pentru a fi prevenită astfel orice infecţie viitoare.
În afară de coroana dentară (partea supragingivală a dintelui), rădăcina/ rădăcinile dintelui (partea subgingivală) reprezintă una dintre cele mai afectate zone dentare, ce are nevoie de o soluție rapidă și eficientă (tratament de canal dentar).
Altfel, pe lângă durerile acute, abcese etc., în stadii mai avansate ale infecţiei nu se mai poate face nimic şi dintele trebuie scos (recurgerea la ultima soluţie, chirurgicală: extracţia dentară).
Curăţarea perfectă a zonei şi abia apoi sterilizare
În prima etapă a tratamentului se procedează la îndepărtarea ţesutului mort, necrozat şi a tuturor resturilor care ar mai putea rămâne. Abia ulterior are loc sterilizarea segmentului de dinte afectat.
De aceea, pentru menţinerea unui mediu complet aseptic, instrumentele trebuie sterilizate şi curăţate foarte atent cu o substanţă.
Resturile trebuie îndepărtate în prima fază, înainte de sterilizarea părții afectate. Instrumentele utilizate pentru tratament trebuie curățate temeinic cu o soluție. De obicei, această soluţie este clorură de benzalconiu sau peroxid de hidrogen. Se foloseşte şi tinctura de iod, dar aceasta este utilizată abia în ultima etapă a sterilizării.
Iar soluţia salină caldă este esențială pentru curățarea și irigarea canalelor (tratament de canal dentar).
Protejarea aseptică a zonei de lucru
De asemenea, o zonă de lucru sterilă (înainte de începerea tratamentului) este menţinută prin folosirea unui baraj, a unei folii protectoare din cauciuc (latex sau non-latex), care separă zona de lucru a dinţilor afectaţi de mediul încojurător sau de alte contacte negative (salivă, instrumente).
Dar acest baraj cauciucat ar putea aluneca de pe dinte în timpul efectuării procedurilor de către medic. În acest scop, se poate utiliza amalgamul de argint sau o bandă de oțel inoxidabil. Uneori, este necesar să se recurgă la gingivectomie pentru a elimina o porţiune sau a scurta țesutul gingival.
Pacienți cu afecțiuni cardiace, reumatism cronic sau alergici la penicilină
Sunt şi pacienţi care suferă de afecţiuni ale valvei cardiace sau de boli reumatice cronice. În orice caz, medicul are datoria să întrebe pacientul asupra afecţiunilor pe care le are acesta înainte de începerea tratamentului. Iar pacientul are obligaţia să le declare cu sinceritate.
Cele de mai sus sunt cazuri în care se administrează penicilină cu cel puţin o oră înainte de procedură (tratament de canal dentar).
Dar există şi pacienţi alergici la penicilină. În această situaţie este suficientă o doză iniţială de eritromicină, urmată, după procedură, de luarea la intervale regulate a antibioticului timp de cel puţin două zile.
Etape şi principii procedurale ale tratamentului
- Trepanare
Aceasta se impune mai ales în cazurile în care medicul are de-a face cu o stare avansată a infecţiei, cu abcese pline de puroi, cu chisturi etc. În acest caz, el trebuie să pătrundă până la vârful (apexul) rădăcinii cu un burghiu special, pentru eliberarea zonei de puroi, sânge şi a uşura pacientul de durerea produsă de acumularea de lichid.
Această procedură este una esenţială a tratamentului, mai ales când se doreşte ca el să decurgă rapid, fără întârzierea produsă de acţiunea prelungită în timp a antibioticelor (şi care, în astfel de cazuri, nici nu îşi mai fac efectul). Sunt cazuri în care tratamentul trebuie rezolvat într-o singură zi…
- Drenaj
Drenajul este alt pas esenţial în menţinerea dezumflată a abcesului produs de infecţie, în eliminarea puroiului colectat în interiorul pungii abcesului. El este realizat şi pentru ca medicul stomatolog să poată curăţa prin îndepărtare ţesutul infectat din jurul structurii dentare.
După drenaj, medicul irigă și curăță zona astfel încât toate resturile, țesuturile moarte, amestecul de sânge şi puroi să poate fi eliminate complet (tratament de canal dentar).
- Irigare
Curăţarea trebuie să fie foarte corect şi precis realizată. Debridarea (acţiunea de îndepărtare) este practicată în cazul în care camera pulpară și canalul radicular sunt supuse procedurii de irigare, utilizând soluții precum clorhidratul de sodiu.
Etapele şi principiile mai sus menţionate au devenit cu timpul obligatorii pentru respectarea igienei, a sănătăţii dentare şi a garantării reuşitei tratamentului de canal radicular.
Fără aceste precauţii nu se poate trece la faza finală a tratamentului, cea de închidere a canalelor prin obturaţie.
Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Clinica House of Beauty, din Pipera (www.hobclinic.ro), care se constituie într-un proiect stomatologic unic, vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.
Lasă-ne un comentariu