Faţetele dentare directe şi faţetele detaşabile sunt realizate fără pierdere de masă osoasă dentară
Realitatea este că atât faţetele dentare de compozit directe fixe, definitive, cât şi faţetele de compozit detaşabile, provizorii reprezintă cea mai grea piatră de încercare a specialistului în stomatologia cosmetică.
Iar aceasta, pentru că realizarea lor are loc direct pe suprafaţa dintelui (dinţilor) pacientului, într-o singură şedinţă clinică, cu pacientul aşezat în scaunul cabinetului dentar (faţetele dentare directe) şi pentru că de aspectul şi calitatea lor depinde mulţumirea pacientului şi decizia lui de a trece la faţete permanente (în cazul celor provizorii, detaşabile).
Şi realitatea mai este că de nivelul calitativ al acestor faţete – chiar şi în număr de una, două – a depins eşuarea procesului de acreditare sau retragerea acreditării unor clinici stomatologice… De aceea chiar se consideră că de “cele şase sau mai multe faţete de compozit directe” au depins cele mai multe cazuri de eşuare a procesului de acreditare. Răspunderea şi efortul medicului sunt foarte mari.
Dar, cu timpul, s-au făcut progrese şi s-a ajuns la un nivel înalt de expertiză în domeniul stomatologiei compozite, rezultatele procedurilor fiind previzibile, rapide, frumoase, iar bucuria posibilităţii de îmbunatăţire semnificativă a fizionomiei pacienţilor acoperă întreg efortul clinic şi temerile pacienţilor (faţete dentare detaşabile).
Despre dificultatea realizării faţetelor directe
Cele câteva elemente principale care crează dificultatea de a realiza furniruri compozite directe de înaltă calitate, categorie căreia îi aparţin şi furnirurile detaşabile (provizorii), sunt potrivirea nuanţelor, longevitatea, colorarea, tăierea și conturarea.
Ca să evite dificultatea lucrului cu aceste rigori, cei mai mulţi medici stomatologi – nu este, desigur cazul medicilor clinicii de top House of Beauty, din Pipera, recunoscuţi în ţară şi peste hotare pentru profesionalismul lor de înalt nivel – se absolvă de răspunderea profesională şi recomandă pacientului faţetele dentare de porţelan, pentru ca responsabilitatea realizării lor să cadă în seama tehnicienilor dentari din laborator.
Iar ei se ocupă doar de de şlefuirea a doi, patru sau şase dinţi, astfel încât faţetele să poată fi montate pe suprafaţa lor în bune condiţii.
Aceasta, deşi ei ştiu prea bine că faţetele de porţelan sunt invazive şi costă şi foarte mult, o cantitate bună de masă dentară aferentă smaţului dentar fiind pierdută pentru totdeauna.
Faţetele dentare directe compozite şi faţetele provizorii oferă rezultate foarte apreciate
Faţetele directe însă au un “efect de cameleon”, căci, chiar lipsindu-le acea mare transluciditate a porţelanului, ele sunt capabile de efecte foarte apreciate chiar şi fără stratificarea caracteristică faţetelor indirecte.
Asemănarea lor cu ceilalţi dinţi poate fi remarcabilă. Mai există şi tehnica turnării compozitului prin injectare la cald, care permite abordarea cu succes a problemelor legate de ciobire şi pătare (căci se ştie că răşina compozită este absorbantă de culoare, de pete).
De asemenea, utilizarea de către medic a unui şablon facial îi oferă acestuia preţioase indicii cu privire la detaliile feţei şi anatomia dinţilor, permiţând modelarea lor precisă, lustruirea uşoară a faţetelor şi o metodă convenabilă de testare a nuanțelor coloristice în gură înainte de a începerea realizării faţetelor directe (faţete dentare detaşabile).
Despre tehnica injectării la cald, cu acoperire de 3600
Pentru realizarea acestui proces, are loc încălzirea şi injectarea compozitului fluid sau a celui pastă în amprentele dinţilor anteriori, după care acestea sunt dispuse pe dinţi, astfel că atunci când compozitul este gata şi întărit, “înfăşoară” dintele pe toate suprafeţele lui, în unghi de 3600.
În această metodă, numită turnare prin injecţie caldă, compozitul se întăreşte deodată şi în întregime, monolitic – ceea ce îi conferă o rezistenţă sporită la pătare faţă de plasarea lui convenţională, în straturi (un alt strat peste stratul anterior).
Metoda tradiţională face ca straturile de compozit să poată încorpora goluri, aer sau slăbiciuni. Tehnica turnării prin injectare la cald este similară presării de tip E-max a porţelanului – puternic și monolitic –, în timp ce compozitul stratificat este echivalentul porțelanului feldspatic, care este copt în straturi și este mai slab.
Compozitul monolitic încălzit și injectat are o adaptare marginală mai bună și este mai puternic și mai rezistent la pete decât compozitul stratificat (faţete dentare detaşabile).
Prezervarea structurii dentare
Salvarea structurii dinţilor nu este una dintre virtuţile stomatologiei ecosmetice; din contră, structura dinţilor este afectată de pregătire sau, uneori, chiar distrusă de dragul obţinerii unui zâmbet mai frumos sau al imitării vreunui zâmbet celebru.
Însă noile tehnici, precum utilizarea șabloanelor Uveneer, a matricelor Bioclear și a turnării prin injecție caldă, au permis ca stomatologia cosmetică să poată realiza faţete compozite directe – dintre care cele detaşabile, provizorii ajută pacientul să se hotărască asupra purtării celor fixe, permanente –, aproape complet aditive, neinvazive, cu prezervarea structurii dintelui şi fără pregătirea ei prin şlefuire şi pierdere de masă osoasă (faţete dentare detaşabile).
Avantajul este imens, similar adăugării de substanţă dentară restructurantă în locul celei pierdute fiziologic în timp, fără eliminarea nici unei cât de mici cantităţi din masa osoasă dentară existentă.
Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Clinica House of Beauty, din Pipera (faţete dentare detaşabile), care se constituie într-un proiect stomatologic unic, vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.
Lasă-ne un comentariu