Faţetele dentare oferă o restaurare de efect, mult mai simplă decât alte tratamente
Există oameni care au spaţii mai mari între dinţi, ceea ce le conferă un aspect fizionomic neplăcut. De asemenea, sunt oameni care se simt umilitor şi sunt foarte jenaţi de dinţii lor pătaţi, decoloraţi, degradaţi sau găuriţi.
Toţi aceştia se feresc să îşi deschidă buzele prea mult, să zâmbească sau, pur şi simplu, să vor-bească în public din pricina acestor defecţiuni dentare, care le-au creat în timp un adevărat complex de inferioritate.
Însă nici unul dintre aceştia nu trebuie să îşi piardă spertanţa în mai bine. Până la alte tratamente mai consistente, mai lungi şi mai costisitoare, există o soluţie mai simplă şi mai ieftină: soluţia cosmetică a faţetelor dentare (ce sunt faţetele).
Ea se constituie într-o soluţie de restaurare care poate aduce dinţilor cu probleme acea mascare, corectare a imperfecţiunii, dar şi acea strălucire pierdută, spre deplina mulţumire a beneficiarilor. Pe de altă parte acest tratament se realizează mult mai uşor, într-un timp mult mai scurt.
Ce sunt faţetele dentare? Material, scop, caracteristici
O faţetă dentară, numită şi furnir sau laminat, este o piesă delicată, un solz sidefiu, ca o bucă-ţică de coajă fină din porțelan ceramic sau rășină compozită, care se potrivește pe suprafața frontală, vizibilă (vestibulară) a unui dinte, pentru a-i restabili forma, dimensiunea sau culoarea.
- Material
Pentru faţetele dentare definitive, permanente, materialul cel mai folosit în realizarea lor este substanţa ceramică, porţelanul, material care conferă dintelui afectat recondiţionarea la un nivel de naturaleţe deosebit, larg recunoscut.
Ceramica, deci, nu numai că acoperă crăpăturile, petele, ciobirile, dar înfrumuseţează dintele la profilul unui organ viu şi sănătos, fără ca natura restaurării să fie detectabilă din exterior. Eficienta şi importanţa tratamentului estetic în cazul pacienţilor în vârstă, cu dentiţie inestetică sau uzată, este cu atât mai valoroasă (ce sunt faţetele).
- Confecţionare, adaptare, montare
Faţetele dentare sunt confecţionate în laborator de către experimentaţi tehnicieni, adevăraţi maeştri ai domeniului, şi adaptate prin retuşare uşoară în cabinet de către medicul stomatolog, pentru a se potrivi exact cu restul dinţilor existenţi.
Nuanţa, forma și dimensiunea furnirului sunt pregătite în mod normal de către tehnicianul de laborator și livrate dentistului estetician pentru a le adapta (atunci când e cazul) şi monta pe dintele pacientului (ce sunt faţetele).
Confecţionarea şi adaptarea faţetelor trebuie să fie extrem de precisă, în scopul integrării şi potrivirii dintelui respectiv cu restul dinţilor, pentru ca nici cea mai mică diferenţiere de natură sesizabilă să nu existe.
- Caracteristici
Culoarea trebuie să respecte exact nuanţa celorlalţi dinţi şi să nu fie mai deschisă. Excepţie, desigur, fac cazurile în care este vorba despre un grup mai mare, unitar de faţete, care acoperă o suprafaţă dentară extinsă, caz în care scopul este tocmai aducerea dinţilor la o culoare mai deschisă decât cea naturală (ce sunt faţetele).
- Tratament, procedură
Spre deosebire de alte lucrări dentare restauratoare, cum ar fi implanturile dentare, faţetele dentare nu necesită îndepărtarea dintelui deteriorat sau introducerea stâlpilor metalici în osul maxilarului pentru ancorarea viitoare, de ei, a lucrărilor protetice.
O faţetă dentară nu foloseşte decât suprafaţa vizibilă a dintelui existent, fără a necesita afectarea structurii lui, în afara unei uşoare pregătiri prin şlefuire a acestei suprafeţe, a eliminării unui strat foarte subţire de smalţ dentar. Aceasta, pentru crearea de spaţiu pentru faţetă şi zonă retentivă pentru fixarea ei.
Tipuri curent folosite de faţete dentare
Există o varietate de tipuri diferite de faţete dentare disponibile pe piață astăzi. Dar cele mai comune două tipuri sunt faţetele de porțelan și compozit (ce sunt faţetele).
Faţetele de porțelan sunt bucăți mici de porțelan subțire, ca nişte solzi, care se dispun pe suprafața dinților, restaurând dentiția degradată, uzată, ciobită, strâmbă, decolorată, transformându-vă zâmbetul într-unul nou şi frumos.
La clinica de elită House of Beauty Clinic, din Pipera (www.hobclinic.ro), lucrează medici esteticieni cu recunoaştere naţională şi internaţională în restaurarea performantă a danturii, zâmbetului,
datelor fizionomice ale pacienţilor obişnuiţi, dar şi ale unor cunoscute vedete publice.
Lasă-ne un comentariu