Fren Lingual. Fren Labial. Frenectomie cu Laser

Frenul lingual sau labial restrictiv poate duce la o serie de probleme de sanatate orala, inclusiv dificultati in mentinerea unei igiene orale adecvate, deoarece poate ingreuna curatarea eficienta a dintilor si a limbii. In plus, un fren lingual sau labial restrictiv poate contribui la dezvoltarea malocluziilor, influentand alinierea dintilor si, pe termen lung, poate duce la probleme ale articulatiei temporo-mandibulare. Frenectomia este o operatie stomatologica care poate corecta aceste probleme de fren lingual sau labial si poate reda pacientului mobilitatea si imbunatatirea limbajului. In acest articol vei afla tot ceea ce ar trebui sa stii despre frenul lingual, frenul labial, factori de risc, cauze, operatia de frenectomie la adulti si frenectomie la bebelusi si recuperare.

 


Ce Este Frenul Bucal?

In cavitatea bucala exista trei frenuri, doua labiale si unul lingual. Frenul este o membrana, de origine musculara, care are rolul de a controla miscarile buzelor si ale limbii, de a contribui la dezvoltarea lor armonioasa si la evolutia corecta a danturii. 


In mod normal, frenurile nu interfereaza cu aranjamentul normal al dintilor sau cu indeplinirea functiilor bucale. Totusi, la aproximativ 5% din populatie, frenurile cu o pozitie sau lungime inadecvata, ingrosate sau scurte, pot perturba functionalitatea normala a aparatului dento-maxilar.

 


1. Frenul Labial

Frenul labial se imparte in:

Fren labial superior 

 •  leaga buza de sus de gingie.

 

Fren labial inferior 

 • leaga buza de jos de gingie. 

Frenul labial are un rol esential in functionalitatea si estetica gurii noastre. Frenul labial este o membrana subtire si elastica care conecteaza buzele de gingii, fiind vizibil atunci cand retragem buza superioara spre nas si buza inferioara spre barbie. Desi ar putea parea un element minor al anatomiei orale, frenul labial are implicatii profunde asupra sanatatii orale, influentand alimentatia, vorbirea si chiar respiratia.


Frenul labial contribuie la mobilitatea buzelor, permitandu-ne sa zambim, sa vorbim si sa mancam cu eficienta. In plus, integritatea si pozitionarea optima a frenului labial sunt cruciale pentru dezvoltarea armonioasa a maxilarelor si a dintilor, avand un impact direct asupra esteticii zambetului.


Cu toate acestea, nu toate frenurile labiale sunt egale. Variatiile in dimensiune, forma si pozitie pot avea efecte variate asupra sanatatii orale. De aceea, este bine sa acorzi atentie frenului labial, mai ales in cazul bebelusilor, perioada in care este cel mai benefic de corectat un fren bucal. 


Fren Labial. Functii

Frenul labial indeplineste mai multe functii vitale, contribuind la mecanica orala si la sanatatea generala. Una dintre cele mai evidente functii este aceea de a mentine buza superioara si buza inferioara atasata de gingie, asigurand astfel integritatea frontala a cavitatii orale si facilitand expresiile faciale precum zambetul si vorbirea.


Pe langa rolul sau in mobilitatea buzelor, frenul labial contribuie si la mentinerea sanatatii gingivale, prevenind supraextensia buzei care ar putea expune gingia la trauma mecanica sau la deshidratare. In plus, acesta ajuta la distribuirea fortelor exercitate asupra buzelor, protejand structurile dentare si gingivale adiacente.


Frenul labial are, de asemenea, un rol in dezvoltarea orala timpurie, influentand alinierea dintilor si dezvoltarea arcului dentar. Prin urmare, evaluarea si, daca este necesar, corectarea anomaliilor frenului labial in copilarie, poate preveni problemele ortodontice mai tarziu in viata.


Fren Labial Restrictiv. Factori de Risc

 • Diastema (spatiu intre incisivii centrali frontali superiori): Cauza principala a diastemei este un fren labial superior restrictiv. Tesutul fibros al frenului, pozitionat intre radacinile celor doi incisivi centrali, impiedica dezvoltarea lor normala.
 • Dislalie functionala (probleme de vorbire): Dislalia functionala poate fi, de asemenea, cauzata de un fren labial restrictiv. Acest lucru poate duce la prelungirea perioadei de dezvoltare a limbajului, pronuntiei, precum si la dificultati de comunicare si invatare.

 

 

2. Fren Lingual

Un fren lingual este o membrana elastica care conecteaza partea inferioara a limbii de planseul sublingual. Desi frenul lingual este mic, aceasta structura joaca un rol vital in mobilitatea limbii si, prin urmare, in procesele de alimentatie, vorbire si mentinere a igienei orale. Structura sa poate varia considerabil de la o persoana la alta, influentand in mod direct capacitatea de miscare si functionalitate a limbii.


Mobilitatea si flexibilitatea limbii sunt esentiale in realizarea unor miscari complexe, necesare in articularea sunetelor si in procesul de deglutitie. Frenul lingual trebuie sa permita limbii o gama larga de miscari, fara a restrictiona capacitatea de extensie sau de ridicare a acesteia. Acest echilibru delicat intre mobilitate si restrictie este cheia functionarii optime a limbii.

 

Fren Lingual. Functii

Frenul lingual influenteaza capacitatea de vorbire si alimentatie, dar joaca si un rol important in mentinerea sanatatii orale. Un fren lingual perfect functional contribuie la distribuirea uniforma a fortelor in timpul miscarilor limbii, ajutand la curatarea eficienta a resturilor alimentare de pe dinti si de la nivelul gingiilor. Frenul lingual ajuta la prevenirea acumularii placii bacteriene si a formarii tartrului, reducand astfel riscul de aparitie a cariilor dentare si a bolilor gingivale.


Pe langa rolul sau in igiena orala, frenul lingual afecteaza si alinierea dintilor. Un fren prea strans sau prea scurt poate exercita o tensiune constanta asupra dintilor din fata, contribuind la aparitia problemelor de aliniament dentar. In contrast, un fren normal permite o distributie echilibrata a tensiunii, favorizand o ocluzie sanatoasa si alinierea corecta a dintilor.


Fren Lingual Restrictiv. Factori de Risc

Frenul lingual restrictiv sau scurt, cunoscut si sub numele de anchiloglosie sau "limba scurta", este o anomalie congenitala in care aceasta membrana sau fren care leaga limba de planseul sublingual este prea scurta sau prea groasa. Aceasta problema a frenului lingual restrictioneaza miscarile limbii, cauzand dificultati in diverse activitati.


Fren Lingual. Simptome

Principalele simptome asociate cu un fren lingual scurt sunt:

 

 • Dificultati in a scoate limba dincolo de arcadele dentare;
 • Limitarea miscarii limbii dintr-o parte in alta;
 • Forma limbii crestata sau in forma de inima cand este scoasa afara;
 • Alaptarea dificila a bebelusului;
 • Dificultate in articularea cuvintelor;
 • Afectiuni stomatologice din cauza igienei incomplete a cavitatii bucale;
 • Probleme ortodontice de tip malocluziune dentara;
 • Stres psihologic la indivizii afectati.

 

Anchiloglosia apare la aproximativ 10% dintre nou-nascuti si este mai frecventa la baieti. Daca nu este tratata, poate duce la complicatii precum probleme de hranire, de vorbire, dentare si chiar de sufocare.


Daca ati observat ca bebelusul dumneavoastra are dificultati in alaptare sau vorbire, este posibil sa aiba un fren lingual sau labial restrictiv. 

 


Frenul la Bebelusi

Frenul lingual sau labial restrictiv se observa inca de la nastere. Bebelusii pot prezenta dificultati in alaptare, inghitire sau in a tine o suzeta in gura din cauza unui fren lingual restrictiv. Acest lucru se intampla atunci cand frenul lingual este prea scurt sau prea gros, restrictionand miscarile limbii. 


In sprijinul corectarii acestotr anomalii ale frenului lingual sau labial, in stomatologie s-a dezvoltat „taierea frenului”, sau frenectomie. Frenectomia este recomandata la o varsta frageda pentru a preveni complicatiile si a asigura o dezvoltare adecvata.


Frenectomie bebelusi. Principalele Semne:

 • Dificultati in alaptare;
 • Incapacitatea de a tine bine biberonul sau suzeta;
 • Nu ia in greutate corespunzator etapelor de dezvoltare.

 

 

Frenectomia. Ce este?

Frenectomia este o procedura chirurgicala minora, care implica taierea sau modificarea frenului bucal restrictiv. Exista doua metode principale utilizate pentru efectuarea acestei interventii:


Frenectomia realizata chirurgical

 • Este o metoda clasica, mai putin preferata in prezent;
 • Implica taierea frenului cu un bisturiu si aplicarea de fire de sutura;
 • Poate provoca mai multa durere, sangerare si un proces de vindecare mai lent.

 

Frenectomia cu laser

Aceasta metoda moderna este preferata datorita multiplelor beneficii:

 

 • Durata scurta a procedurii (uneori sub 2 minute);
 • Fara sangerare sau necesitatea firelor de sutura;
 • Vindecare accelerata si risc redus de infectie;
 • Fara anestezie generala (se foloseste doar anestezie locala);
 • Disconfort minim in perioada post-operatorie.


Frenectomia cu laser. Beneficii

Frenectomia cu laser ofera multiple avantaje semnificative, in special pentru bebelusi si copii:

 

 • Imbunatateste alaptarea si dezvoltarea vorbirii;
 • Previne aparitia cariilor dentare si a malocluziilor;
 • Asigura o dezvoltare adecvata a fetei si maxilarelor;
 • Reduce riscul de probleme respiratorii;
 • Procedura rapida, nedureroasa si sigura.

 

Indiferent de metoda aleasa, frenectomia ramane o solutie medicala simpla si eficienta pentru corectarea anomaliilor frenului bucal. Ea poate imbunatati semnificativ calitatea vietii, permitand o mobilitate normala a limbii si buzelor.

 

 

Tipuri de Frenectomii - Frenectomia Linguala si Frenectomia Labiala

Frenectomia linguala si cea labiala sunt cele doua tipuri principale de frenectomii, fiecare avand particularitati specifice in functie de locatia si rolul frenului vizat. 


 • Frenectomia linguala - se concentreaza pe indepartarea sau modificarea frenului de sub limba, ceea ce poate duce la miscarea libera a limbii. Aceasta procedura este adesea recomandata in cazurile de ankyloglossia, unde frenul lingual limitat interfereaza cu vorbirea, alimentatia sau alaptarea.
 • Frenectomia labiala - vizeaza frenul care conecteaza buza superioara sau inferioara de gingie. Un fren labial prea scurt poate cauza spatii neuniforme intre dinti, probleme de vorbire si dificultati in mentinerea unei bune igiene dentare. Prin ajustarea acestui fren, pacientii pot beneficia de o mai buna aliniere a dintilor si de o reducere a riscului de probleme dentare pe termen lung.

 

 

Cand Este Necesara Frenectomia?

Frenectomia este recomandata in urmatoarele situatii:


1. Dificultati in alaptare la bebelusi

Un fren lingual sau labial restrictiv poate cauza probleme in alaptare, inghitire sau tinerea bine a sanului sau a biberonului. Bebelusii pot prezenta:

 

 • Dificultati in atasarea la san;
 • Pierdere in greutate;
 • Dureri la nivelul sanului pentru mama.


2. Probleme de vorbire si articulare

Un fren lingual prea scurt sau rigid poate restrictiona miscarile limbii, ducand la probleme de vorbire si articulare la copii mai mari. Acestia pot avea:

 

 • Dificultati in pronuntarea anumitor sunete;
 • Vorbire neinteligibila;
 • Intarzieri in dezvoltarea limbajului.

 

3. Probleme dentare si de igiena orala

Frenurile restrictive pot afecta alinierea dintilor, aparitia malocluziilor sau pot impiedica o igiena orala adecvata, crescand riscul de carii si afectiuni parodontale. Acestea includ:

 

 • Diastema (spatii intre dinti);
 • Malocluzia dentara;
 • Dificultati in mentinerea igienei orale.

 

Prin urmare, frenectomia este recomandata pentru a elimina restrictiile cauzate de frenurile scurte sau groase, permitand o mobilitate normala a limbii si buzelor. Frenectomia poate preveni si trata probleme legate de alimentatie, vorbire, sanatatea dentara si calitatea vietii.

 

 

Frenectomie Bebelusi

Frenectomia pentru bebelusi este adesea luata in considerare cand exista dificultati semnificative in alaptare sau cand se observa ca bebelusul nu poate misca limba in mod liber pentru a suge eficient. Parintii sau pediatrii pot observa semne precum dificultatea bebelusului de a se atasa corect la san, pierderea in greutate sau cresterea insuficienta in greutate, si frustrarea atat a mamei, cat si a copilului in timpul hranirii.


Fren lingual bebelusi

Un indicator al necesitatii frenectomiei este observarea frenului lingual evident prea scurt atunci cand copilul incearca sa miste limba sau sa planga. Pediatrul sau un specialist in lactatie poate recomanda evaluarea de catre un dentist pediatric sau un chirurg oral pentru a determina daca frenectomia este cea mai buna optiune.


Procedura frenectomiei la bebelusi este minima invaziva, realizata prin anestezie locala (gel topic si injectie). Metoda laser este preferata datorita beneficiilor sale, precum sangerare redusa, fara nevoia de anestezie generala sau fire de sutura, procedura rapida si nedureroasa, risc redus de infectie si vindecare accelerata.

 

Procedura de frenectomie linguala

Procedura de frenectomie linguala este relativ simpla si rapida, fiind efectuata adesea intr-un cadru ambulatoriu. Utilizand tehnici moderne, cum ar fi laserul sau electrocauterizarea, medicul chirurg efectueaza o incizie precisa pentru a elibera sau indeparta frenul restrictionat. Aceste metode minim invazive reduc disconfortul, sangerarea si timpul de vindecare, fiind ideale pentru pacientii de toate varstele, inclusiv pentru bebelusi.


Inainte de procedura, medicul va evalua frenul si va discuta cu parintii despre cele mai bune optiuni de tratament. Anestezia locala sau sedarea usoara poate fi utilizata pentru a asigura confortul copilului in timpul interventiei. Dupa frenectomie, se pot recomanda exercitii specifice pentru a ajuta la adaptarea la noua mobilitate a limbii si pentru a maximiza beneficiile procedurii.


Dupa frenectomia la bebelusi, perioada de recuperare este de obicei rapida si simpla. Pentru sugarii sub 9 luni, vindecarea dureaza doar cateva ore, iar pentru copiii mai mari, pana la o zi.

 

 

Frenectomia Linguala la Bebelusi. Beneficii

Frenectomia linguala poate avea beneficii substantiale pentru bebelusi, facilitand o alaptare mai eficienta si contribuind la dezvoltarea armonioasa a copilului. Imbunatatirea capacitatii de alaptare inseamna ca bebelusul poate obtine mai usor nutrientii necesari pentru crestere si dezvoltare. Acest lucru poate conduce la o satisfactie crescuta in timpul hranirii, reducand stresul si frustrarea atat pentru mama, cat si pentru copil.


Pe langa beneficiile imediate legate de alimentatie, frenectomia linguala poate preveni problemele de vorbire si de aliniere dentara care ar putea aparea pe masura ce copilul creste. Prin urmare, interventia timpurie poate avea un impact pozitiv durabil asupra sanatatii orale si a calitatii vietii copilului.

 


Frenectomie Bebelusi. Recomandari post-operatorii

 • Evitati alimentarea bebelusului timp de 1-2 ore dupa procedura pentru a permite vindecarea initiala.
 • Pentru copiii mai mari, evitati alimentele picante timp de 3-4 zile pentru a preveni iritarea zonei operate.
 • Mentineti o igiena orala adecvata, curatand usor zona cu apa calduta si o carpa moale pentru a preveni infectiile si a accelera vindecarea.

 

Perioada de recuperare dupa o frenectomie este de obicei rapida, majoritatea bebelusilor revenind la activitatile normale de alaptare sau alimentatie in scurt timp. Parintii pot fi instruiti sa efectueze exercitii orale usoare cu copilul pentru a preveni reatasarea frenului si pentru a incuraja vindecarea adecvata. Este important ca parintii sa urmareasca semnele de disconfort sau de infectie si sa se intoarca la medic pentru o evaluare daca au ingrijorari.


Alimentatia poate fi continuata imediat dupa procedura, iar contactul apropiat si consolarea de catre parinti pot ajuta la atenuarea oricarui disconfort resimtit de copil. In majoritatea cazurilor, beneficiile procedurii devin evidente in scurt timp dupa interventie, cu imbunatatiri in alaptare si comportamentul alimentar al copilului.

 


Operatie fren Lingual. Semnele de vindecare 

 • In decurs de o saptamana, ar trebui sa observati semne de vindecare, cum ar fi diminuarea inflamatiei si formarea tesutului nou.
 • Este posibil ca medicul sa prescrie antibiotice pentru a preveni infectiile in timpul procesului de vindecare.
 • Daca observati sangerare excesiva, durere severa sau semne de infectie, consultati imediat medicul.
 • Odata ce zona s-a vindecat complet, bebelusul sau copilul ar trebui sa poata folosi limba si buzele mult mai liber, imbunatatind capacitatea de alaptare, vorbire si dezvoltare armonioasa a cavitatii bucale.

 

 

Frenectomie Adulti

La adulti, frenectomia poate fi necesara pentru a corecta o serie de probleme cauzate de frenurile bucale restrictive. Acestea includ probleme de vorbire, retractie gingivala si probleme ortodontice precum spatierea intre incisivii centrali.


Probleme Estetice

In zilele noastre, aspectul estetic al zambetului a devenit foarte important pentru multi adulti. Un fren labial proeminent poate fi considerat o imperfectiune si un impediment in obtinerea rezultatelor dorite din punct de vedere estetic.


Alimentatie Post-Operatorie 

Dupa frenectomie, adultii pot avea nevoie sa limiteze anumite alimente in primele cateva zile pentru a evita blocarea acestora in zona operata. Alimente precum:

 

 • Alimente tari sau crocante;
 • Alimente picante sau condimentate puternic;
 • Alimente fibroase sau cu seminte mici.

 

Aceste precautii alimentare temporare permit vindecarea adecvata a zonei si previn iritarea sau infectarea plagii operatorii.

 


Frenectomie Adulti. Beneficii pe Termen Lung

Desi frenectomia este adesea asociata cu bebelusii, ea poate fi de asemenea benefica pentru copiii mai mari si adultii care se confrunta cu restrictii ale frenului care afecteaza vorbirea, alinierea dintilor sau confortul oral. In aceste cazuri, frenectomia poate imbunatati semnificativ calitatea vietii, facilitand o mai buna igiena orala, imbunatatind pronuntia si contribuind la o mai mare incredere in sine.


Pentru copiii mai mari si adulti, procedura poate fi similara cu cea aplicata bebelusilor, dar cu o atentie sporita la gestionarea disconfortului si la recuperare. Exercitiile post-procedurale sunt esentiale pentru a asigura o vindecare adecvata si pentru a maximiza mobilitatea limbii sau a buzei dupa interventie.


Frenectomia la adulti poate aduce multiple beneficii pe termen lung, incluzand:

 

 • Imbunatatirea pronuntiei si claritatii vorbirii;
 • Prevenirea retractiei gingivale si a problemelor parodontale;
 • Corectarea malocluziilor si alinierea adecvata a dintilor;
 • Imbunatatirea igienei orale si a sanatatii dentare;
 • Cresterea increderii in sine prin imbunatatirea esteticii zambetului.

 

Prin urmare, frenectomia ramane o optiune viabila pentru adultii care doresc sa-si imbunatateasca sanatatea orala, vorbirea si aspectul estetic al zambetului.

 


Frenectomia. Avantaje

Frenectomia ofera multiple beneficii atat pentru bebelusi, cat si pentru copiii mai mari si adulti. Iata cateva dintre cele mai importante avantaje:

 

 • Imbunatateste alaptarea si nutritia la bebelusi. Un fren lingual sau labial restrictiv poate cauza dificultati in alaptare si hranire la sugari. Frenectomia elimina aceste restrictii, permitand bebelusului sa se alapteze corespunzator si sa primeasca nutritia adecvata pentru o dezvoltare sanatoasa.
 • Corecteaza problemele de vorbire. La copiii mai mari, un fren restrictiv poate duce la probleme de vorbire, precum dificultati in articularea anumitor sunete sau vorbire neinteligibila. Frenectomia imbunatateste mobilitatea limbii si buzelor, permitand o dezvoltare normala a vorbirii si o integrare sociala mai usoara.
 • Elimina problemele dentare precum diastema. Frenurile restrictive pot cauza aparitia diastemei (spatiu intre incisivii frontali) sau a malocluziilor dentare. Frenectomia previne aceste probleme, asigurand o dezvoltare adecvata a dintilor si a maxilarelor.
 • Imbunatateste aspectul estetic al zambetului. La adulti, un fren labial proeminent poate afecta aspectul estetic al zambetului. Frenectomia elimina aceasta imperfectiune, crescand increderea in sine si imbunatatind zambetul.
 • Procedura minim invaziva si rapida. Frenectomia laser este o procedura minim invaziva, care nu necesita fire de sutura sau anestezie generala. Dureaza doar cateva minute si are o perioada de recuperare scurta, cu disconfort minim pentru pacient.
 • Vindecare accelerata si risc redus de infectie. Comparativ cu metoda traditionala, frenectomia laser stimuleaza vindecarea accelerata a tesuturilor si reduce semnificativ riscul de infectie post-operatorie.

 

Prin urmare, frenectomia reprezinta o solutie eficienta pentru a corecta anomaliile frenului bucal si a preveni o serie de probleme pe termen lung legate de alimentatie, vorbire, dezvoltarea dentara si calitatea vietii.

 


Frenectomia. Perioada de Recuperare

Perioada de recuperare dupa o frenectomie este de obicei rapida si nedureroasa, mai ales atunci cand se utilizeaza procedura laser. Iata ce puteti astepta in timpul procesului de vindecare:

 

 • Primele 24 de ore dupa frenectomie

In primele ore dupa frenectomie, este normal sa observati o usoara inflamatie si iritatie in zona operata. Pentru a facilita vindecarea si a reduce disconfortul, urmati aceste recomandari:


 • Aplicati gheata invelita in prosop curat pe zona afectata pentru a reduce umflarea.

 • Administrati medicamentele analgezice prescrise de medic pentru a atenua durerea.

 • Evitati alimentele fierbinti, picante sau tari, care ar putea irita plaga.

 

 • Urmatoarele zile dupa frenectomie

In decursul primei saptamani dupa frenectomie, simptomele ar trebui sa se amelioreze treptat. Urmati aceste sfaturi pentru o vindecare optima:


 • Mentineti o igiena orala excelenta, clatind usor gura cu apa sarata sau solutii antimicrobiene recomandate.

 • Evitati activitatile fizice intense sau sporturile de contact pentru a preveni traumatismele in zona operata.

 • Respectati instructiunile medicului privind administrarea antibioticelor sau a altor medicamente prescrise.

 

 • Semnele vindecarii complete dupa frenectomie

In general, vindecarea completa dupa o frenectomie dureaza intre 1 si 4 saptamani, in functie de varsta si de starea generala de sanatate. Semnele unei vindecari reusite includ:


 • Disparitia inflamatiei si a durerii dupa frenectomie.

 • Formarea tesutului nou, elastic si flexibil in zona operata.

 • Capacitatea de a misca liber limba sau buzele, fara restrictii.

 • Respectarea instructiunilor medicului care a efectuat frenectomia si mentinerea unei igiene orale adecvate sunt esentiale pentru o recuperare rapida si fara complicatii dupa frenectomie.

 

 

Frenectomie. Complicatii Posibile

Desi riscurile asociate cu frenectomia sunt foarte reduse, complicatiile pot aparea. Acestea pot include sangerari, infectii, umflaturi sau durere excesiva in zona interventiei. In unele cazuri, poate aparea si regenerarea partiala a frenului, necesitand o a doua interventie. Este important sa recunoasteti aceste potentiale complicatii ale frenectomiei pentru a putea lua masuri imediate si a preveni agravarea lor.


Sangerarea postoperatorie usoara este normala, dar daca devine abundenta sau nu se opreste dupa cateva ore, este necesar sa contactati medicul. Infectiile dupa frenectomie sunt mai putin comune datorita naturii relativ simple a procedurii, dar trebuie acordata o atentie deosebita igienei orale pentru a reduce riscul.

 


OPERATIE FREN LINGUAL PRET?

 

Ce trebuie sa retii

In concluzie, frenectomia este o procedura minim invaziva, dar cu impact semnificativ asupra calitatii vietii. Prin eliberarea restrictiilor cauzate de frenurile bucale, ea poate imbunatati capacitatea de alaptare la bebelusi, poate corecta problemele de vorbire si integrarea sociala la copii, poate preveni problemele dentare si poate spori increderea in sine prin imbunatatirea aspectului estetic al zambetului la adulti.


Desi procedura in sine este rapida si usor de tolerat, este esential sa urmati instructiunile medicului in timpul perioadei de recuperare. O igiena orala adecvata si evitarea anumitor alimente temporar vor accelera vindecarea si vor maximiza beneficiile pe termen lung ale frenectomiei.

 


Intrebari Frecvente

Ce este frenul lingual?

Frenul lingual este o banda de tesut care uneste limba de podeaua gurii.

 

Ce este frenul labial?

Frenul labial este tesutul care leaga buza de gingie, in special in zona dintre dinti. Exista doua tipuri de fren lingual: superior si inferior.


Ce este un fren scurt?

Un fren scurt este un fren care este mai mic sau mai gros decat de obicei, ceea ce poate duce la restrictionarea miscarii limbii sau a buzei.


Ce este frenectomia?

Frenectomia este o procedura chirurgicala in care se taie sau se extirpa un fren, pentru a permite o mai mare mobilitate sau pentru a rezolva probleme legate de mobilitatea limbii sau a buzelor.


Cand este necesara frenectomia?

Frenectomia este adesea necesara atunci cand un fren scurt sau strans cauzeaza dificultati in vorbire, alimentatie sau igiena orala.


Care sunt avantajele unei frenectomii?

Avantajele unei frenectomii pot include imbunatatirea vorbirii, facilitarea alimentatiei si imbunatatirea igienei orale.


Cum decurge procedura de frenectomie?

Procedura clasica de frenectomie poate fi realizata sub anestezie locala si implica taierea sau indepartarea frenului cu instrumente chirurgicale.


Care sunt riscurile asociate cu frenectomia?

Riscurile includ sangerare, durere, inflamatie si, in rare cazuri, infectie sau reactii adverse la anestezie.


Cat dureaza recuperarea dupa frenectomie?

Recuperarea poate varia de la cateva zile la o saptamana sau mai mult, in functie de complexitatea procedurii si de persoana.


Este frecventa recurenta frenului scurt dupa frenectomie?

Recurenta este rara, dar in unele cazuri, tesutul poate sa creasca din nou, necesitand o a doua interventie chirurgicala.


Care este diferenta intre frenectomia traditionala si frenectomia cu laser?

Frenectomia cu laser foloseste un fascicul de lumina concentrat pentru a taia tesutul frenului, in timp ce frenectomia traditionala utilizeaza instrumente chirurgicale. Frenectomia cu laser poate oferi avantaje precum mai putina durere, mai putin sangerare si o recuperare mai rapida in comparatie cu tehnica traditionala.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.