Despre punţi dentare, tipuri, dar mai ales despre cele ceramice (estetice)
Lipsa unuia sau a multor dinţi poate provoca mari neajunsuri în privinţa pronunţiei corecte a cuvintelor, aspectului zâmbetului şi fizionomiei, a masticaţiei şi alimentaţiei. Dar, mai ales, asupra stării sufleteşti a omului, a încrederii în forţele proprii şi în prezenţa lui în societate. Fiindcă edentaţia reprezintă o infirmitate la nivelul danturii.
Se impune, deci, o soluţie pentru remedierea situaţiei, cel mai bun mijloc protetic restaurator fiind oferit de coroană, punte sau proteză, funcţie de gradul edentaţiei. Vom trata aici cazul punţii dentare, ca soluţie definitivă, permanentă la lipsa dinţilor de pe o arcadă (sau de pe amândouă).
Punţile dentare sunt dispozitive protetice fixe, al căror corp înlocuieşte, cu un grup sudat de dinţi artificiali, dinţii naturali pierduţi şi ale căror capete sunt montate şi fixate prin cimentare pe stâlpi – două, în general (dar şi mai multe), bonturi dentare naturale, pivoturi metalice ale reconstituirilor corono-radiculare sau bonturile protetice ale implanturilor dentare (metalice sau din fibră de sticlă).
Ele sunt proiectate pentru a umple orice gol, chiar și un gol aparţinând grupului de dinți frontali. Există chiar şi punţi totale, extinse pe întregul arc al arcadei dentare. Punţile sunt dispozitive protetice fabricate din diferite materiale, cum ar fi porțelan, ceramică și aliaje metalice, dar şi aur.
Dintre aceste multe tipuri de punţi dentare, cele din porţelan sau zirconiu reprezintă dispozitive avansate, care întrunesc calităţi estetice, mecanice şi funcţionale ridicate şi a căror popularitate şi solicitare a depăşit de mult statutul limitat, exclusivist de achiziţionare şi utilizare (punţi dentare ceramice Pipera).
Tipuri şi calităţi de punţi dentare ceramice din porţelan şi zirconiu
- Punțile dentare frontale sunt menite a acoperi un spațiu edentat frontal, iar structura lor, alcătuită din coroanele de susţinere şi corpul protetic, respectă dispoziţia mai sus prezentată. Acest tip de punte trebuie să întrunească rigorile estetice cele mai înalte, căci sunt plasate în cea mai vizibilă zonă dentară (centrală).
- Puntea de tip Maryland foloseşte elemente ca nişte aripioare metalice sau de porțelan pentru a se atașa la dinții care mărginesc zona edentată. Sunt ușor de fixat, dar, cu timpul, adezivul rășinic își pierde rezistența și poate cădea.
- Puntea în consolă este puntea care, în afara celor doi dinţi, celor două coroane de susţinere de la marginea spaţiului edentat, mai foloseşte o coroană intermediară de sprijin (cimentată pe bont natural, pivot sau bont protetic de implant), situată în interiorul spaţiului edentat.
Deci, fixarea punţii este aceeaşi ca la puntea cu două sprijine, diferenţa constând în existenţa coroanei (dintelui artifical de sprijin) intermediar.
- Puntea susținută de implant este folosită în cazul unui spațiu larg de dinți lipsă sau a unui spaţiu care nu poartă dinţi suficienţi de puternici (bonturi dentare) pentru a-i susţine pe cei artificiali. Şi atunci se folosesc implanturi dentare. Sunt cele mai sigure punți dentare, deoarece coroanele implantului nu impietează asupra integrităţii celorlalți dinți.
- Puntea de ceramică zirconică este o punte solidă şi de o estetică cu înalt grad de naturaleţe. Oxidul de zirconiu este cel mai rezistent tip de material existent pe piaţă, fiind de 5 ori mai rezistent decât porţelanul (ceramica obişnuită) din lucrările metalo-ceramice. Culoarea albă şi transluciditatea îi conferă o asemănare cu dinţii naturali spectaculoasă (punţi dentare ceramice Pipera).
Avantaje ale punţilor dentare din porţelan şi ceramică zirconică
Dintre avantajele punţilor dentare din portelan şi ceramică zirconică enumerăm:
- Readuc normalitatea şi frumusetea zâmbetului;
- Ajută la menținerea în formă a mușchilor și a maxilarelor feței;
- Se pot evita mușcăturile limbii și alte probleme care apar ca urmare a lipsei alinierii corespunzătoare a dinților din cauza edentaţiei;
- Omul este capabil să mestece, să muște și să pronunțe corect.
Proceduri ale tratamentului cu punţi dentare din porţelan şi zirconiu
Durata tratamentului poate varia în funcţie de analizele bilaterale pacient-medic şi a obţinerii acordului final asupra lui.
În prima vizită, dinții adiacenți edentaţiei (dar şi toţi dinţii stâlpi) sunt pregătiți pentru primirea coroanelor, ceea ce implică îndepărtarea parțială a stratului de smalț (şlefuirea la nivel de bont tronconic), pentru a permite crearea spațiului pentru coroană şi ciment.
În timpul acestei vizite, amprentele dinților dvs. sunt prelevate pentru a permite proiectarea lucrării protetice fixe. O punte provizorie vă este dispusă, pentru a proteja elementele dentare deja pregătite (punţi dentare ceramice Pipera).
La a doua vizită, puntea provizorie este înlocuită cu puntea permanentă (definitivă), care este bine montată și ajustată corespunzător. Vizitele dentare sunt programate pentru a verifica progresul și pentru a gestiona orice problemă care poate apărea.
Costul punţilor dentare din porţelan şi zirconiu
Prețul variază în funcție de tipul de punte utilizată. Cu toate acestea, procedura este destul de accesibilă, iar medicul dentist vă poate sfătui cu privire la cel mai bun tratament adecvat bugetului dvs.
Concluzie
Punţile dentare din porţelan sau zirconiu au foarte multe beneficii și foarte puține dezavantaje. Ele rezistă mult, iar cu îngrijire orală adecvată și vizite regulate la dentist pot dura zeci de ani. Nu prezintă nici o formă de disconfort şi restaurează atât dinţii, zâmbetul, cât şi viaţa în întregul ei.
Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul protetician să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Clinica House of Beauty, din Pipera (www.hobclinic.ro), care se constituie într-un proiect stomatologic unic, vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.
Lasă-ne un comentariu