Bruxism- Tratament. Cauze. Simptome.

Bruxismul este o afecțiune frecvent întâlnită, dar adesea trecută cu vederea, care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Deși este adesea asociat cu copiii sau cu stresul adulților, bruxismul poate afecta orice persoană. Problema bruxismului este că, adesea, persoana nu este conștientă de scrâșnitul dinților, cum se mai numește bruxismul. Având loc cel mai frecvent în timpul somnului, poate trece o perioadă de timp până descoperi că poți suferi de bruxism. În acest articol, vei regăsi informațiile detaliate despre tot ceea ce ar trebui să afli despre bruxism, dar și la ce metode de tratament poți recurge, gutiera fiind printre cele mai eficiente. 

 

 

Ce Este Bruxismul? 

Bruxismul este o tulburare caracterizată prin strângerea sau scrâșnirea dinților în mod involuntar, de obicei în timpul somnului. Această acțiune poate fi extrem de distructivă pentru dinți și poate provoca numeroase probleme de sănătate orală și chiar tulburări de somn.

 

 

Bruxismul. Cauze

Cauzele bruxismului pot fi variate și pot include stresul, anxietatea, frustrarea, furia, dar și anumite afecțiuni medicale precum apneea de somn sau anomalii ale aliniamentului dinților. Este important de menționat că bruxismul nu afectează doar adulții; copiii pot fi, de asemenea, afectați, uneori ca urmare a unui aliniament incorect al dinților sau a altor probleme dentare. 

 

Cu toate că am enumerat câteva posibile cauze ale declanșării bruxismului, nu s-a stabilit încă ceva concret legat de relația cauză-efect. Sleep Foundation susține, în urma studiilor efectuate, că atât pentru apneea obstructivă în somn cât și pentru bruxismul legat de somn, persoana nu este conștientă, însă apnee de somn poate duce la bruxism. Apneea este o tulburare caracterizată prin oxigenare diminuată cu sau fără trezire din cauza efortului respirator crescut, pe măsură ce căile aeriene superioare devin obstrucționate într-o anumită măsură. Partenerul poate raporta sforăit puternic, gâfâit, sufocare, pufnit sau întreruperi ale respirației în timpul somnului. 

 

Însă, mai multe tipuri de studii de cercetare au descoperit că un procent mai mare decât se aștepta de oameni au atât apnee, cât și bruxism legat de somn. Deși există mai multe explicații potențiale pentru această ipoteză, Sleep Foundation susține că vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica natura relației dintre aceste două condiții.

 

Bruxismul a încercat să fie definit drept o tulburare de mișcare stereotipă caracterizată prin activitatea ritmică a muşchilor masticatori asociată cu scrâșnirea dinților. Însă,  definiția bruxismului a fost revizuită recent de un grup internațional de experți și actualizată la nivel internațional. Bruxismul este o tulburare încadrată în tulburările de somn și are două manifestări circadiene distincte: în somn (indicat ca bruxism în somn) sau stare de veghe (indicată ca bruxism treaz). Așadar, bruxismul poate apărea chiar și în timpul zilei. Avantajul ar fi că atunci poate fi conștientizat mai rapid și oprit. 

 

De asemenea, bruxismul s-a stabilit că poate fi declanșat de afectiuni socio-psihologice și/sau medicale, dar se poate manifesta și în absența anumitor factori declanșatori. 

 

Cercetările continuă asupra acestui comportament greu de explicat, însă simptomele și modul în care afectează dantura sunt evidente și există la dispoziția pacienților o paletă generoasă de tratamente eficiente. Succesul acestor proceduri s-a remarcat prin reducerea semnelor vizibile pe care, în general le provoacă bruxismul. 

 

 

Bruxismul. Simptome

Principalele simptome ale bruxismului sunt:

 

1.Scrâșnitul sau Strângerea Dinților: Unul dintre cele mai comune și distinctive simptome ale bruxismului este scrâșnitul sau strângerea dinților în mod involuntar, de obicei în timpul somnului. Acest obicei poate provoca uzură excesivă a smalțului dentar și poate duce la sensibilitate și durere dentară.

 

2.Durere Facială: Bruxismul poate cauza tensiune și durere în mușchii feței, maxilarelor și gâtului. Persoanele afectate pot experimenta dureri de cap persistente, durere în jurul urechilor și chiar disfuncții ale articulației temporomandibulare (ATM), ceea ce poate duce la dificultăți în deschiderea și închiderea gurii.

 

3.Sensibilitatea Dinților: Dinții pot deveni sensibili la atingere sau la temperaturi extreme ca urmare a frecării și presiunii constante exercitate în timpul bruxismului. Această sensibilitate poate face consumul de alimente și băuturi fierbinți sau reci dureros și neplăcut.

 

4.Abraziune Dentară: Un alt simptom comun al bruxismului este apariția abraziunii sau fisurilor pe suprafața dinților. Aceste leziuni pot fi observate de un medic dentist în timpul unui examen și pot fi un indicator al bruxismului.

 

5.Durere la Nivelul Articulației Temporomandibulare (ATM): Bruxismul poate afecta articulația temporomandibulară, care este responsabilă pentru mișcarea gurii și a maxilarelor. Durerea sau disconfortul în această zonă poate fi un indicator al bruxismului și poate necesita evaluare și tratament suplimentar.

 

6.Durere la Gât și Umeri: Unele persoane care suferă de bruxism pot experimenta și tensiune sau durere în zona gâtului și a umerilor. Aceasta poate fi rezultatul tensionării musculare continue și a poziționării incorecte a capului și a gâtului în timpul somnului.

 

7.Dureri de Urechi și În Jurul Ochilor: Bruxismul poate provoca disconfort în jurul urechilor și al ochilor. Aceste simptome pot fi asociate cu tensiunea musculară din jurul maxilarelor și a feței.

 

Simptomele bruxismului pot varia în funcție de individ. Este important ca aceste simptome să nu treacă neobservate. Vizita la medicul dentist poate ajuta la prevenirea și vindecarea bruxismului.

 

 

Bruxismul la Copii. Simptome

Scrâșnitul Dinților în Timpul Somnului: Unul dintre cele mai evidente semne ale bruxismului la copii este scrâșnitul dinților în timpul somnului. Părinții ar trebui să fie atenți la zgomotele produse de copil în timpul nopții și să observe dacă acesta pare să-și frece sau să-și strângă dinții în mod constant.


Durere sau Sensibilitate Dentară: Copiii care suferă de bruxism pot prezenta sensibilitate la nivelul dinților sau pot reclama durere în jurul gurii și a maxilarelor. Această sensibilitate poate fi rezultatul uzurii excesive a smalțului dentar și poate face ca mestecatul sau consumul de alimente să devină dureros.


Durere Facială și la Nivelul Maxilarelor: Bruxismul poate provoca tensiune și durere în mușchii feței și maxilarelor. Copiii pot acuza dureri de cap frecvente sau pot avea dificultăți în deschiderea și închiderea gurii din cauza tensiunii musculare constante.


Obiceiuri la Masă: Copiii care suferă de bruxism pot dezvolta obiceiuri legate de alimentație și mestecat. Ei ar putea evita alimentele tari sau crocante sau ar putea să mestece doar pe o parte a gurii pentru a evita durerea asociată cu presiunea exercitată asupra dinților.


Disconfort la Nivelul Articulației Temporomandibulare (ATM): Bruxismul poate afecta și articulația temporomandibulară, ceea ce poate duce la disconfort sau durere în timpul masticației sau a deschiderii gurii. Copiii pot avea dificultăți în deschiderea gurii larg sau pot acuza zgomote în timpul mișcării maxilarelor.

 

 

Când Mergi la Dentist?

Dacă nu poți fi conștient că scrâșnești dinții în somn sau nu are cine să te prevină despre acest obicei nociv, atunci ar trebui să ții cont de următoarele semne concrete. Dacă crezi că ai unele din ele, atunci ar fi bine să programezi o vizită la stomatolog.

 

Durere sau Sensibilitate Dentară Persistentă: 

Dacă experimentați durere sau sensibilitate la nivelul dinților sau al maxilarelor, care persistă în timp, aceasta ar putea fi un semn al bruxismului. Această durere poate fi cauzată de uzura excesivă a smalțului dentar sau de presiunea constantă exercitată asupra dinților în timpul scrâșnitului.

 

Abraziuni sau Fisuri pe Suprafața Dinților: 

Dacă observi abraziuni sau fisuri pe suprafața dinților, acestea ar putea fi semne ale activității bruxismului. Uzura excesivă a smalțului dentar poate fi un indicator clar al scrâșnitului dinților și necesită evaluare și tratament suplimentar.

 

Durere sau Tensiune la Nivelul Feței și Maxilarelor: 

Bruxismul poate provoca tensiune și disconfort în mușchii feței și maxilarelor. Dacă experimentați dureri de cap frecvente, durere facială sau dificultăți în deschiderea și închiderea gurii, este important să consultați medicul dentist pentru evaluare și tratament.

 

Disconfort la Nivelul Articulației Temporomandibulare (ATM):

Bruxismul poate afecta și articulația temporomandibulară, care este responsabilă pentru mișcarea gurii și a maxilarelor. Dacă acuzați durere sau disconfort la nivelul ATM-ului, dificultăți în deschiderea sau închiderea gurii sau zgomote anormale în timpul mișcării maxilarelor, este recomandat să consultați medicul dentist pentru evaluare.

 

Recomandarea Medicului de Familie sau a Terapeutului: 

Dacă medicul de familie sau terapeutul vă suspectează de bruxism și vă recomandă să consultați un medic dentist pentru evaluare suplimentară, este important să urmați această recomandare. Un medic dentist este specializat în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor dentare și maxilofaciale și poate oferi un plan de tratament personalizat în funcție de nevoile și simptomele individuale ale fiecărui pacient.

 

Diagnosticul Bruxismului

Diagnosticarea bruxismului se realizează pe baza semnelor care pot apărea la suprafața dinților, tocirea smalțului, sensibilitatea dentară, dar și cu ajutorul unei electromiograme, care înregistrează activitatea mușchilor masticatori; aceștia se contractă intens în timpul somnului bruxomanilor. Dentistul va trebui să discute cu pacientul pentru a afla dacă este vorba despre un bruxism fără anumiți factori specifici, sau, din contră, există anumite probleme care conduc la această manifestare. 


În funcție de descoperirea acestor informații extrem de importante, se poate trece, mai departe, în etapa tratamentului.

 


Tratarea Bruxismului

În urma discuției cu medicul, pacienții care se confruntă cu semnele dictructive asupra danturii provocate de bruxism au mai multe opțiuni de tratament. Acestea se stabilesc și în funcție de stadiul la care se afla deteriorarea danturii, dar și în funcție de cauza pe care medicul o stabilește, în urma anamnezei, cu privire la declanșarea bruxismului. Detaliile de mai jos sunt informative, întrucât tratamentul poate diferi de la caz la caz, poate impune alte tratamente adiacente, în funcție de decizia exclusivă a medicului.

 

Gutiera Dentară: 

Gutiera dentara sunt dispozitive din plastic de 1mm grosime care se poartă pe dinți pentru a proteja smalțul și a reduce efectele scrâșnitului dinților. Aceste gutiere sunt personalizate pentru a se potrivi perfect cu arcadele fiecărui pacient și sunt purtate în timpul somnului pentru a amortiza forțele exercitate asupra dinților. Gutierele dentare ajută la prevenirea uzurii excesive a smalțului, a durerii musculare și a disfuncțiilor articulației temporomandibulare. Gutierele sunt realizate în cabinetul stomatologic pe baza unor amprente ale arcadelor pe care medicul dentist le va trimite, mai departe, laboratorului. 

 

Gutiera dentară este utilizată noaptea, în general. Scopul ei este de a reduce contactul ocluzal. Este recomandată utilizarea ei cateva saptamani sau chiar 6-8 luni. Pe parcursul acestei perioade, pacientul este consultat lunar de către medicul dentist, pentru a vedea evoluția. Gutierele pot fi modificate în această perioadă în funcție de modificările ocluzale al pacientului. După ce sistemul masticator este relaxat, se poate trece la tratament ortodontic, protetic, sau chirurgical.

 

Aparat Dentar: 

Aparatul dentar sau ortodontic este un dispozitiv utilizat pentru a corecta ocluzia anormală și pentru a redistribui presiunea exercitată asupra dinților și a articulațiilor maxilarelor. Acest aparat poate fi utilizat pentru a ajusta poziția dinților și a maxilarelor și pentru a preveni scrâșnitul sau strângerea excesivă a dinților în timpul nopții. Pacienții pot opta pentru un aparat dentar metalic sau pentru variante moderne, de utlimă generație, aparate dentare cu gutiere din silicon, care sunt pur și simplu transparente. 

 

Coroane Dentare: 

Pentru pacienții cu dinți grav uzurați sau deteriorați din cauza bruxismului, coroana dentara reprezintă o opțiune de tratament eficientă. Coroanele dentare sunt lucrări protetice personalizate care acoperă și protejează un dinte deteriorat, restabilindu-i forma, funcția și aspectul estetic. Aceste coroane sunt confecționate din materiale rezistente, precum ceramica, zirconiul și sunt aplicate pe dinții afectați pentru a preveni complicațiile ulterioare și a restabili sănătatea orală. Dinții foarte uzați sunt mai sensibili la apariția cariilor dentare. De aceea, aceștia trebuie protejați de acțiunea bacteriilor asupra smalțului. 

 

Tratamentul Medicamentos: 

În unele cazuri, medicația poate fi utilizată pentru a gestiona simptomele bruxismului și a reduce stresul și anxietatea. De exemplu, relaxantele musculare sau medicamentele antiinflamatoare pot fi prescrise pentru a reduce tensiunea musculară și disconfortul asociat cu bruxismul. De asemenea, medicamentele anxiolitice sau antidepresive pot fi recomandate pentru a trata anxietatea sau stresul asociat cu această afecțiune.

 

Tratamentul Bruxismului la Copii:

În ceea ce privește tratamentul pentru bruxism la copii, este recomandată gutiera dentară, purtată doar în timpul nopții, pentru a proteja dinții de forțele produse prin scrâșnire și măcinare. De asemenea, dacă se contată că stresul este cel care a declanșat bruxismul, o bună opțiune ar fi terapia comportamentala, eficientă în reducerea stresului si anxietatii. 

 

 

În concluzie, bruxismul este o afecțiune a cărei cauză încă nu se cunoaște cu exactitate. Dar, din fericire, există multiple metode de tratament eficiente care previn deteriorarea dinților și pot opri manifestările involuntare din timpul nopții. Este important să fii atent la simptomele pe care le resimți și să mergi regulat la controalele stomatologice, de 2 ori pe an sau ori de câte ori îți recomandă medicul.

 

 

Întrebări Frecvente

1.Ce este bruxismul și care sunt simptomele sale?

Bruxismul este o afecțiune caracterizată prin scrâșnitul sau strângerea involuntară a dinților, în special în timpul somnului. Simptomele comune ale bruxismului includ scrâșnitul dinților în timpul nopții, dureri sau sensibilitate la nivelul dinților și maxilarelor, dureri de cap frecvente, tensiune musculară în zona feței și gâtului, și uzura excesivă a smalțului dentar.

 

2.Care sunt cauzele bruxismului?

Bruxismul poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv stresul și anxietatea, anomalii dentare sau ocluzia incorectă, predispoziția genetică, consumul excesiv de alcool, cafea sau tutun, și unele tulburări medicale precum apneea de somn sau boala Parkinson.

 

3.Cum poate fi diagnosticat bruxismul?

Bruxismul poate fi diagnosticat de către un medic dentist în urma unui examen oral și a discuției despre simptomele și obiceiurile pacientului. 

 

4.Care sunt opțiunile de tratament pentru bruxism?

Tratamentul bruxismului poate include utilizarea unui gutiere dentare personalizate, a aparatelor dentare pentru corectarea ocluziei, a coroanelor dentare pentru protejarea dinților uzurați și a terapiei comportamentale pentru gestionarea stresului și a anxietății. În unele cazuri, medicamentele relaxante musculare sau anxiolitice pot fi prescrise pentru a reduce activitatea bruxistă.

 

5.Ce riscuri prezintă bruxismul pentru sănătatea orală și generală?

Bruxismul poate duce la uzura excesivă a smalțului dentar, crăparea sau fisurarea dinților, sensibilitate dentară crescută, disfuncții ale articulației temporomandibulare, dureri de cap și de gât, tulburări de somn și oboseală cronică. Ignorarea bruxismului poate avea consecințe grave asupra sănătății orale și a bunăstării generale.

 

6.Cum poate fi prevenit bruxismul?

Prevenirea bruxismului poate include reducerea stresului și a anxietății prin tehnici de relaxare, evitarea consumului excesiv de alcool, cafea și tutun, menținerea unei igiene dentare adecvate și evitarea obiceiurilor care pot agrava activitatea bruxistă, precum mestecatul obiectelor dure sau tari.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.