Coroană Zirconiu. Preț, 5 Avantaje Dinți Zirconiu

Coroana de zirconiu este o opțiune foarte utilizată în stomatologie pentru restaurarea danturii într-un mod estetic și durabil. Zirconiu este un metal ale cărui proprietăți unice îl fac potrivit pentru utilizarea în domeniul dentar. În stomatologie, este de obicei utilizată forma sa prelucrată și oferă coroanelor dentare un aspect foarte asemănător cu dinții naturali. În acest articol vei afla ce este coroana dentară de zirconiu, avantaje, dezavantaje, informații legate de preț, precum și alte detalii care te vor lămuri pe deplin dacă îți dorești să apelezi la această opțiune de tratament pentru îmbunătățiri dentare estetice și funcționale.

 

Dinți de Zirconiu. Ce Sunt?

Coroanele de zirconiu reprezintă o soluție modernă și eficientă în domeniul stomatologiei, fiind folosite pentru restaurarea și consolidarea dinților afectați. Aceste coroane sunt confecționate dintr-un material de înaltă calitate numit zirconiu, care este un metal din categoria metalelor de tranziție. Zirconiu este apreciat pentru proprietățile sale remarcabile, cum ar fi rezistența la fisurare, durabilitatea și aspectul estetic. El poate fi folosit pe scară largă în tratamentul edentaţiilor sau a altor tipuri de leziuni ale coroanelor dentare.

 

În stomatologie, nu se foloseşte zirconiul pur, ci oxid de zirconiu. Acesta este folosit în protetica dentară, ramură ce se ocupă cu redarea aspectului şi funcţionalităţii arcadelor de la nivelul cărora s-au pierdut dinţii. Oxidul de zirconiu este un material ceramic de culoare alb fildeș foarte rezistent. Datorită culorii sale atât de asemănătoare cu albul dinților, oxidul de zirconiu reprezintă opțiunea ideală pentru restaurări dentare. Este biocompatibil, foarte rezistent la flexiune și duritate,  fiind utilizat foarte mult în domeniul medicinei. 

 

Procesul de confecționare pentru dinții de zirconiu începe cu prelevarea unei amprente precise a dinților pacientului. Această amprentă este apoi utilizată pentru a crea un model digital tridimensional al dinților, folosind tehnologia CAD/CAM (Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing). Blocurile de zirconiu sunt apoi introduse într-o mașină CNC (Computer Numerical Control) care sculptează cu precizie coroana în conformitate cu specificațiile digitale.

 

 

Procesul de Montare a Unei Coroane de Zirconiu

1. Evaluarea Inițială:
Primul pas în montarea unei coroane de zirconiu implică o evaluare inițială a stării dintelui afectat. Medicul dentist examinează gradul de deteriorare și stabilește dacă coroana de zirconiu este cea mai potrivită soluție pentru pacient. De cele mai multe ori,  se recomandă realizarea unei radiografii dentare prin care medicul stomatolog va putea analiza problemele mai puțin vizibile cu ochiul liber. Tratamentul cu coroană dentară este necesar atunci când dintele are diverse probleme: e fisurat, are carii adânci, când practic nu mai poate fi restaurat doar cu plomba dentară.

 

2. Pregătirea Dintelui:
Dintele care urmează să primească coroana de zirconiu trebuie pregătit pentru a se asigura că aceasta se va potrivi corespunzător. În general, aceștia sunt dinții cu carii foarte profunde care nu mai pot fi salvați și cărora le-a fost extirpat nervul. Procesul de aplicare a unui dinte de zirconiu implică îndepărtarea unei cantități mici de smalț pentru a face loc coroanei și pentru a evita orice disconfort pentru pacient.

 

3. Prelevarea Amprentei:
După pregătirea dintelui, se realizează o amprentă detaliată a zonei afectate. Aceasta poate fi realizată fie prin metode tradiționale, cu material siliconic, fie prin tehnologia avansată CAD/CAM, care utilizează un scanner digital pentru a crea o imagine tridimensională a dinților.

 

4. Modelul Digital:
Amprenta obținută este folosită pentru a crea un model digital 3D al dinților pacientului. Acest model servește drept ghid pentru designul dintelui de zirconiu, asigurându-se că se va potrivi perfect cu restul dinților și va restabili funcționalitatea optimă.

 

5. Designul Coroanei:
Folosind tehnologia CAD/CAM, medicul dentist proiectează digital coroana de zirconiu, ajustând forma și dimensiunea pentru a se potrivi perfect anatomiei orale a pacientului.

 

6. Fabricarea Coroanei:
Modelul digital este transmis unei mașini CNC care taie coroana din blocuri de zirconiu prelucrat. Acest proces asigură o precizie maximă și un finisaj detaliat.

 

7. Testarea Preliminară:
Coroana de zirconiu este testată preliminar pentru a verifica ajustarea și potrivirea perfectă. Orice ajustare necesară poate fi făcută în această etapă pentru a evita complicații ulterioare. Medicul va șlefui coroana în așa fel încât ocluzia să fie corectă și să nu creeze disconfort la mușcătură.

 

8. Montarea Definitivă:
Odată ce coroana dentară de zirconiu a fost probată și pacientul declară că se simte foarte bine cu ea, aceasta este cimentată definitiv pe dintele pregătit. Se utilizează un ciment special pentru a asigura o fixare fermă și durabilă.

 

9. Ajustări Finale:
După cimentare, medicul dentist poate efectua ajustări fine pentru a se asigura că pacientul se simte confortabil și că mușcătura este corect aliniată.

 

10. Instrucțiuni Post-Tratament:
Pacientul primește instrucțiuni clare cu privire la îngrijirea post-tratament. Acestea includ periajul regulat, utilizarea aței dentare și vizitele periodice la dentist pentru a monitoriza starea coroanei. Pentru a te bucura un timp îndelungat de dinții de zirconiu, este important să ai o igienă orală strictă.

 

 

Avantaje și Dezavantaje Dinți Zirconiu

Deși dinții de zirconiu sunt foarte recomandați în domeniul stomatologic, datorită proprietăților lor unice, aceștia au atât avantaje, cât și dezavantaje. Iată o analiză detaliată a acestora:


Avantaje:

 • Estetică Remarcabilă: Dinții de zirconiu au o nunață similară cu cea a dinților naturali, conferindu-le un aspect estetic deosebit. Această

caracteristică îi face alegerea preferată pentru restaurarea dinților din zona frontală a gurii.

 • Durabilitate și Rezistență: Zirconiu este cunoscut pentru durabilitatea și rezistența sa la fisurare. Dinții de zirconiu pot rezista cu succes

forțelor masticatorii și pot avea o durată de viață lungă.

 • Biocompatibilitate: Zirconiul este bine tolerat de țesuturile gingivale, reducând riscul de inflamații sau iritații. Acest aspect face dinții de

zirconiu o opțiune potrivită pentru pacienții cu sensibilități ale gingiilor și cu alergii.

 • Proces Minim Invaziv: Procedura de pregătire a dinților pentru coroanele de zirconiu implică adesea îndepărtarea unei cantități mai mici de

smalț decât în cazul altor tipuri de coroane, păstrând astfel mai mult din structura naturală a dinților.

 • Compatibilitate cu Tehnologia CAD/CAM: Dinții de zirconiu sunt ușor de prelucrat digital, folosind tehnologia CAD/CAM pentru a asigura o

potrivire precisă și un rezultat estetic optim.

 

Dezavantaje: 

 • Cost Mai Ridicat: Unul dintre principalele dezavantaje ale dinților de zirconiu este costul lor mai ridicat în comparație cu alte opțiuni, cum ar fi coroanele metalo-ceramice.
 • Sensibilitate pentru Fisurare: Dinții de zirconiu pot fi sensibili la microfisuri, ceea ce poate afecta durabilitatea lor pe termen lung. Cu toate  acestea, avansurile tehnologice continuă să abordeze această problemă.
 • Potențiale Probleme de Potrivire a Culorii: În unele cazuri, pot apărea probleme de potrivire a culorii dinților de zirconiu cu cei naturali, dar aceasta poate fi soluționată prin atenta selecție și ajustare a culorii împreună cu medicul stomatolog.
 • Imposibilitatea de Corectare a Culorii: Dinții de zirconiu nu pot fi albiți sau corectați în culoare, așa cum se întâmplă în cazul dinților naturali sau a altor materiale dentare.


Coroana Dentară de Zirconiu VS Coroana Metalo-Ceramică

În general, dinții de zirconiu și coroanele metalo-ceramice reprezintă două alegeri semnificative, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje. Iată o comparație detaliată între aceste două tipuri de coroane dentare:

 

Estetică:

 • Dintii de Zirconiu: Sunt cunoscuți pentru aspectul lor estetic deosebit, având un aspect similar cu cel a dinților naturali. Aceasta face din dinții de zirconiu o alegere excelentă pentru restaurarea dinților vizibili, cum ar fi cei din zona frontală.
 • Coroanele Metalo-Ceramice: Au o bază metalică acoperită de un strat ceramic, oferind o bună estetică, dar pot prezenta o margine gri în zona gingivală mai vizibilă și mai puțin naturală în comparație cu dinții de zirconiu. De asemenea, metalul induce un aspect opac și mai puțin natural. 

 

Durabilitate și Rezistență:

 • Dinții de Zirconiu: Demonstrează o rezistență sporită la fisurare și o durabilitate excelentă, făcându-i potriviți pentru zonele cu sarcini masticatorii ridicate.
 • Coroanele Metalo-Ceramice: Au și ele o durabilitate rezonabilă, dar baza metalică poate fi mai vulnerabilă la coroziune și potențială rupere în comparație cu întregul dinte de zirconiu.


Procesul de Pregătire a Dintelui:

 • Dinții de Zirconiu: Procesul de pregătire a dintelui pentru coroanele de zirconiu poate implica reducerea unei cantități mai mici de smalț, păstrând astfel mai mult din structura naturală a dinților.
 • Coroanele Metalo-Ceramice: Pot necesita o reducere mai mare a smalțului pentru a încorpora baza metalică, ceea ce poate duce la o pierdere mai semnificativă de țesut dentar sănătos.


Compatibilitate Tehnologică:

 • Dinții de Zirconiu: Sunt ușor de prelucrat digital, facilitând utilizarea tehnologiei CAD/CAM pentru a asigura o potrivire precisă și un rezultat estetic optim.
 • Coroanele Metalo-Ceramice: Pot fi mai dificil de modelat digital, iar procesul lor de producție poate fi mai complex în comparație cu dinții de zirconiu.


Preț:

 • Preț Dinte Zirconiu: Dinții de zirconiu sunt mai costisitori, datorită procesului avansat de fabricare și a materialelor de înaltă calitate utilizate.
 • Coroanele Metalo-Ceramice: Pot fi o opțiune mai accesibilă financiar.

 

 

 

Dinții de Zirconiu VS Coroana Dentară Emax

Alegerea dintre coroana integral ceramică (Emax) și dinții de zirconiu reprezintă o decizie importantă pentru pacienți și medicii dentiști. Ambele opțiuni oferă avantaje distincte, dar și considerații specifice care trebuie luate în considerare. Iată o analiză detaliată a diferențelor dintre dintii de zirconiu și coroanele integrale ceramice:

 

Estetică și Transluciditate:

 • Dinți de Zirconiu: Sunt apreciați pentru nuanța lor naturală, oferind un aspect estetic deosebit și potrivindu-se bine cu dinții naturali.
 • Coroanele Integral Ceramice: Se caracterizează și ele printr-o transluciditate notabilă, furnizând o estetică înaltă și o potrivire apropiată cu țesuturile gingivale.

 

Durabilitate și Rezistență:

 • Dinți de Zirconiu: Demonstrează o rezistență sporită la fisurare și o durabilitate excelentă, fiind potriviți pentru zonele cu solicitări masticatorii ridicate.
 • Coroanele Integral Ceramice: Sunt concepute pentru a fi durabile, dar pot fi mai susceptibile la fisurare în comparație cu dinți de zirconiu.


Procesul de Pregătire a Dintelui:

 • Dintii de Zirconiu: Procesul de pregătire a dintelui pentru coroanele de zirconiu poate implica o reducere mai mică a smalțului, păstrând astfel mai mult din structura naturală a dinților.
 • Coroanele Integral Ceramice: Necesită o șlefuire minimă a dintelui, deoarece sunt subțiri. 

 

Culoare și Estetică a Gingiei:

 • Dinți de Zirconiu: Au o potrivire bună cu culoarea gingiei, integrându-se natural în cavitatea bucală.
 • Coroanele Integral Ceramice: Sunt concepute pentru a se potrivi cu culoarea gingiei și pentru a oferi o armonie estetică remarcabilă.


Preț:

 • Prețul pentru un dinte de zirconiu este uneori mai mic decât cel al coroanei integral ceramice. Aceasta din urmă reprezintă o inovație în domeniul stomatologic, iar materialele și tehnica avansată prin care se realizează impune costuri suplimentare.

 

 

În concluzie, coroana dentară de zirconiu reprezintă o alegere foarte bună prin raportul calitate - preț. Proprietățile deosebite ale zirconiului utilizat în domeniul stomatologiei, biocompatibilitatea, rezistența, durabilitatea, nuanța apropiată de dinții naturali, îl fac opțiunea ideală pentru restaurările protetice de care te poți bucura întreaga viață.

 

 

Întrebări Frecvente

1. Ce Este Zirconiu și De Ce Este Folosit în Coroanele Dentare?
Zirconiu este un metal din categoria metalelor de tranziție, cunoscut pentru rezistența și transluciditatea sa. În stomatologie, zirconiul este prelucrat și utilizat pentru coroane datorită proprietăților sale excelente, oferind o opțiune durabilă și estetică pentru restaurarea dinților.

 

2. Care Sunt Avantajele Coroanelor de Zirconiu?
Coroanele de zirconiu se remarcă prin durabilitatea lor, rezistența la fisurare și aspectul estetic remarcabil. De asemenea, sunt bine tolerate de țesuturile gingivale și sunt potrivite pentru restaurarea dinților vizibili.

 

3. Cum Se Realizează Procesul de Montare a Coroanei de Zirconiu?
Procesul începe cu prelevarea unei amprente dentare precise, urmată de crearea unui model digital 3D. Blocurile de zirconiu sunt apoi prelucrate digital pentru a sculpta coroana. După pregătirea dintelui natural, coroana este cimentată ferm.

 

4. Este Dureroasă Procedura de Montare a Coroanei de Zirconiu?
În general, procedura este relativ nedureroasă datorită utilizării anesteziei locale. Pacienții pot experimenta o ușoară sensibilitate după montare, dar aceasta ar trebui să se amelioreze în scurt timp.

 

5. Cum Se Îngrijește Corespunzător de o Coroană de Zirconiu După Montare?
Îngrijirea post-tratament include periajul regulat, utilizarea aței dentare și vizitele regulate la dentist. Este important să se evite alimentele tari și să se evite obiceiurile nesănătoase, precum mestecatul obiectelor tari.

 

6. Care Sunt Dezavantajele Coroanelor de Zirconiu?
Dezavantajele pot include costul mai ridicat în comparație cu alte opțiuni și, în unele cazuri, o pregătire mai invazivă a dintelui natural.

 

7. Ce Diferențe Există Între Coroanele de Zirconiu și Cele Metalo-Ceramice sau Integrale Ceramice?
Coroanele de zirconiu oferă o estetică superioară și rezistență la fisurare în comparație cu cele metalo-ceramice. În comparație cu coroanele integrale ceramice, zirconiuul poate avea o rezistență mai mare la fracturare.

 

8. Care Este Prețul Aproximativ al unei Coroane de Zirconiu?
Costul coroanelor de zirconiu poate varia în funcție de locație, experiența dentistului și complexitatea cazului, dar în general, acestea pot fi mai scumpe decât alte opțiuni.

 

9. Pot Fi Coroanele de Zirconiu Îndepărtate sau Înlocuite?
Da, coroanele de zirconiu pot fi îndepărtate sau înlocuite atunci când este necesar. Aceste proceduri trebuie efectuate de către un medic dentist calificat.

 

10. Cine Este Candidat Potrivit Pentru Coroanele de Zirconiu?
Candidații potriviți pentru coroanele de zirconiu sunt cei cu dinți deteriorați sau afectați estetic, dar care au o bună igienă orală și nu prezintă contraindicații specifice.

 

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programeaza-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.