Articole   -   Pedodontie

Demineralizarea Dinților la Copii

Dintele este una dintre cele mai importante structuri ale corpului uman, având un rol esențial în procesul de alimentație și vorbire. Cu toate acestea, dintele poate fi afectat de diferite probleme, iar demineralizarea este una dintre cele mai comune afecțiuni întâlnite în rândul copiilor. Demineralizarea dentară reprezintă pierderea mineralelor, cum ar fi calciul și fosforul, din smalțul dentar, ducând la formarea cariilor și a altor probleme dentare. În acest articol, vei afla toate informațiile despre ce înseamnă demineralizarea dinților la copii, cauze, tratament, principale metode de prevenție, printre care fluorizarea joacă un rol important. 

 

 

Demineralizarea Dinților la Copii. Ce Este?

Demineralizarea dinților la copii este o preocupare des întâlnită în rândul părinților în ceea ce privește sănătatea orală a celor mici. Acest proces poate duce la apariția cariilor și a altor probleme dentare, afectând în cele din urmă starea generală a sănătății orale a copilului. 

 

Demineralizarea dentară este un proces în care smalțul dentar, stratul protector exterior al dinților, își pierde mineralele, în special calciul și fosforul. Acest lucru poate fi declanșat de o varietate de factori, și poate duce la slăbirea și deteriorarea smalțului, facilitând astfel apariția cariilor și a altor probleme dentare.


Smalțul dentar este alcătuit în principal din cristale de hidroxiapatită, o formă de cristal mineral care conține aproximativ 96% din totalul său, fiind reprezentat în cea mai mare măsuriă de calciu și fosfor. Aceste cristale sunt aranjate într-o rețea complexă și densă, conferind smalțului o duritate și rezistență extraordinare. În plus față de hidroxiapatită, însă în smalț se regăsesc o varietate de alte minerale precum stronțiul, magneziul, plumbul, fluorul, dar și apă (aproximativ 3%).


Chiar dacă smalțul dentar este extrem de dur și rezistent, el este totuși susceptibil la demineralizare și deteriorare din cauza unor factori precum:

 

  • Acizii alimentari: Consumul excesiv de alimente și băuturi bogate în zahăr poate duce la formarea de acizi care erodează treptat smalțul dentar.
  • Placa bacteriană: Bacteriile din cavitatea orală formează placa bacteriană, care poate produce acizi dăunători smalțului și poate contribui la formarea cariilor dentare.
  • Lipsa igienei orale adecvate: O igienă orală necorespunzătoare, inclusiv periajul inadecvat al dinților și lipsa utilizării aței dentare, poate permite acumularea de plăci bacteriene și poate agrava demineralizarea smalțului.
  • Scăderea nivelului de fluor: Fluorul este esențial pentru remineralizarea și întărirea smalțului dentar. Lipsa acestuia poate crește sensibilitatea la demineralizare.

 

 

Etapele Procesului de Demineralizare a Dinților:

1. Formarea Plăcii Bacteriene:
Procesul de demineralizare începe adesea cu formarea plăcii bacteriene pe suprafața dinților. Placa bacteriană este o peliculă moale și lipicioasă formată din bacterii, resturi alimentare și alte particule. Bacteriile din placa bacteriană descompun zahărul și carbohidrații din alimente, producând acizi care erodează smalțul dentar.

 

2. Eroziunea Smalțului:
Acizii produși de bacterii în placa bacteriană atacă smalțul dentar, erodându-l treptat și determinând pierderea mineralizării. Această eroziune a smalțului poate duce la apariția petelor albe sau a zonelor moi pe suprafața dinților, care sunt primele semne ale demineralizării.

 

3. Dezvoltarea Cariilor Dentare:
Pe măsură ce smalțul se subțiază și se erodează, dinții devin mai vulnerabili la formarea cariilor dentare. Zonele slăbite ale smalțului pot deveni locuri de adăpost pentru bacterii, care pot penetra mai adânc în structura dentară și pot duce la apariția cariilor propriu-zise.

 

4. Progresia Cariei Dentare:
Fără tratament adecvat, cariile dentare pot progresa în adâncimea dinților, afectând straturile interioare, cum ar fi dentina și chiar pulpa dentară. Aceasta poate duce la durere, sensibilitate și alte complicații dentare severe.

 

5. Complicații Pe Termen Lung:
Demineralizarea persistentă a dintilor la copii poate avea consecințe grave pe termen lung, cum ar fi pierderea prematură a dinților, infecții, inflamații ale gingiilor și afectarea generală a sănătății orale. În plus, demineralizarea dentară poate afecta negativ starea de sănătate generală, deoarece sănătatea orală este strâns legată de sănătatea generală a corpului.

 

 

Demineralizarea Dinților la Copii. Cauze

Este important să înțelegem cauzele acestui fenomen pentru a putea lua măsuri preventive și de tratament adecvate. Să explorăm în detaliu principalele cauze ale demineralizării dintilor la copii:

 

1. Dieta Necorespunzătoare:

Una dintre cele mai importante cauze ale demineralizării dentare la copii este dieta necorespunzătoare. Consumul excesiv de alimente și băuturi bogate în zahăr și carbohidrați poate crea un mediu propice pentru formarea plăcii bacteriene și producția de acizi care erodează smalțul dentar.

 

2. Igiena Orală Inadecvată:

O igienă orală inadecvată este o altă cauză comună a demineralizării dintilor la copii. Lipsa periajului regulat și corect al dinților, precum și utilizarea necorespunzătoare a aței dentare, pot permite acumularea plăcii bacteriene și pot agrava procesul de demineralizare a smalțului dentar.

 

3. Scăderea Nivelului de Fluor:

Fluorul este un mineral esențial pentru sănătatea dentară, deoarece contribuie la remineralizarea și întărirea smalțului dentar. Lipsa fluorului în apă potabilă sau în produsele de igienă orală poate crește riscul de demineralizare a dinților la copii.

 

4. Obiceiuri Nocive:

Anumite obiceiuri nocive, cum ar fi suptul degetului sau suptul în continuu a suzetei, pot afecta structura și integritatea dinților, crescând riscul de demineralizare. De asemenea, atunci când cei mici beau sucurile prin pai, dinții sunt expuși la aciditate și se poate agrava procesul de demineralizare.

 

5. Factori Medicali:

Anumite condiții medicale, cum ar fi refluxul gastroesofagian, pot avea un impact negativ asupra sănătății dentare a copiilor. Aceste condiții pot expune dinții la acizi stomacali, care pot eroda smalțul dentar și pot crește riscul de demineralizare.

 

6. Genetica:

Unele studii sugerează că predispoziția genetică poate juca un rol în sensibilitatea unui copil la demineralizarea dintilor. Anumite persoane pot fi mai susceptibile la probleme dentare din cauza factorilor genetici și a structurii dentare moștenite.

 

 

Demineralizarea Dinților la Copii și Bebeluși. Simptome

Iată o prezentare detaliată a tuturor simptomelor demineralizării dentare la copii:

 

1. Pete Albe pe Suprafața Dinților:
Unul dintre primele și cele mai evidente semne ale demineralizării dentare la copii sunt petele albe care apar pe suprafața dinților. Aceste pete indică zone de smalț slab mineralizat și pot fi localizate în special în jurul gingiilor sau pe suprafețele dinților expuse la acumularea plăcii bacteriene.

 

2. Sensibilitate la Alimente și Băuturi Reci sau Calde:
Copiii care suferă de demineralizare dentară pot prezenta sensibilitate crescută la alimentele și băuturile reci sau calde. Această sensibilitate poate fi rezultatul subțierii smalțului dentar și a expunerii pulpei dentare sensibile.

 

3. Durere sau Disconfort în Timpul Mestecării:
Demineralizarea dentară poate duce la apariția durerii sau disconfortului în timpul mestecării, deoarece smalțul slăbit poate permite expunerea și iritarea nervilor dinților. Copiii pot să se plângă de durere sau să evite să mestece pe partea afectată.

 

4. Schimbări în Culoarea și Textura Dinților:
În stadiile avansate ale demineralizării dentare, dinții pot suferi schimbări vizibile în culoare și textură. Aceste schimbări pot include o suprafață dentară mai aspră sau poroasă și o culoare mai închisă sau mai gălbuie decât restul dinților.

 

5. Apariția Cariilor Dentare:
Demineralizarea dentară poate favoriza formarea cariilor dentare, deoarece smalțul slăbit este mai vulnerabil la atacurile acizilor și bacteriilor. Apariția cariilor poate fi un semn clar al demineralizării și necesită tratament imediat pentru a preveni deteriorarea ulterioară a dinților.

 

6. Gingii Inflamate sau Sângerânde:
În unele cazuri, demineralizarea dentară poate duce la inflamarea sau sângerarea gingiilor din cauza acumulării plăcii bacteriene și a iritației constante. Aceste simptome pot fi semnale ale unei probleme dentare subiacente care necesită atenție medicală de urgență.

 

7. Respirație Urât Mirositoare:
Demineralizarea dentară poate duce, de asemenea, la respirație urât mirositoare sau halenă, deoarece bacteriile din cavitatea orală se pot multiplica în mod excesiv în condițiile favorabile create de smalțul slăbit și de placa bacteriană.

 

 

Demineralizarea Dinților la Copii. Factori de risc

Este important sa intelegem toate riscurile asociate cu demineralizarea dintilor pentru a putea lua măsurile adecvate de prevenire și tratament. Iată o analiză detaliată a riscurilor la care poate fi expus un copil afectat de demineralizarea dinților:

 

1. Creșterea Riscului de Carii Dentare:
Demineralizarea dinților face ca smalțul sa devină mai vulnerabil la acțiunea bacteriilor și acizilor, ceea ce crește riscul de formare a cariilor dentare. Aceste carii pot progresa și pot afecta structurile interioare ale dintelui, cum ar fi dentina si pulpa, ducand la dureri severe și complicatii dentare. 

 

2. Sensibilitate Dentară Crescută:
Pe măsură ce smalțul se subțiază din cauza demineralizării, copilul poate dezvolta o sensibilitate crescută la temperaturi extreme, la alimente și băuturi acide sau dulci. Această sensibilitate poate afecta calitatea vieții copilului și poate duce la disconfort constant.

 

3. Riscul de Dezvoltare a Problemei Estetice:
Demineralizarea dinților poate afecta aspectul estetic al zâmbetului copilului. Petele albe sau galbene de pe suprafața dinților pot fi inestetice și pot afecta încrederea copilului în sine.

 

4. Impactul asupra Dezvoltării Orale și a Masticației:
Dacă demineralizarea dinților nu este tratată, poate afecta dezvoltarea normală a cavității bucale și a sistemului masticator. Copiii pot avea dificultati în mestecare sau pot dezvolta probleme de vorbire din cauza durerii sau a disconfortului cauzat de afectarea dinților.

 

5. Complicații Asociate:
Demineralizarea dentară netratată poate duce la complicații mai grave, cum ar fi infecții dentare, abcese dentare sau chiar pierderea prematură a dinților. Aceste complicatii pot necesita intervenții chirurgicale sau tratamente dentare complexe pentru a fi rezolvate.

 

6. Fluoroza 

Se caracterizează printr-o cantitate ridicată de fluor la nivelul dinților și care poate afecta structura smalțului dentar la copii, mai ales în perioada în care dinții permanenți erup și îi înlocuiesc pe cei de lapte.

 

7. Purtarea aparatului dentar 

Aparutul ortodontic poate fi un factor de risc, deoarece impune o igienă foarte strictă. Dacă aceasta nu este realizată conform sfatului medical, smalțul dentar ar putea avea de suferit. Aparatul dentar nu afectează, în sine, sănătatea dinților, ci igiena precară cu care poate fi asociat.

 

8. Impactul asupra Stării Generale de Sanatate:
Problemele dentare pot afecta nu doar sănătatea orală a copilului, ci și starea sa generală de sănătate. Infecțiile dentare netratate pot afecta sistemul imunitar al copilului și pot crește riscul de afecțiuni sistemice, în viitor. 

 

 

Diagnosticul pentru Demineralizarea Dinților la Copii

În cazul bebelușilor și a copiilor mici, demineralizarea poate fi asociată cu alăptarea și folosirea biberonului. În cazul copiilor mai mari, ea poate fi asociată cu consumul altor alimente care pot modifica pH-ul de la nivelul cavității bucale și conduc la acizi ce atacă smalțul. Un diagnostic corect pentru demineralizarea dentară poate fi stabilit doar de către medicul pedodont. Acesta va putea face diferența dintre demineralizare și  alate afecțiuni precum hipoplazia și displazia de smalț. În urma consultului, va identifica motivele care au dus la deteriorarea suprafeței dentare și va recomanda anumiți pași de tratament sau prevenție.

 

 

Complicații legate de Demineralizarea Dinților la Copii și Bebeluși

Printre complicațiile la care sunt expuși dinții demineralizați se numără caria de biberon, caria cronică și displazia de smalț. Iată o prezentare detaliată a acestor complicații:

 

1. Caria de Biberon:

Caria de biberon este o formă severă de carie dentară care afectează dinții de lapte ai sugarilor și copiilor mici. Aceasta apare atunci când copilul este hrănit cu biberonul cu lichide bogate în zaharuri, cum ar fi laptele, sucurile sau formula de lapte. Când lichidul ramane pe suprafata dinților timp îndelungat, bacteriile din cavitatea bucală descompun zaharurile, producând acizi care erodeaza smalțul dentar. Caria de biberon poate duce la durere, infecții, pierderea prematură a dintilor de lapte și afectarea sănătății dentare a copilului pe termen lung.

 

2. Caria Cronică:

Caria cronică este o formă avansată de carie dentară, care poate afecta atat dinții de lapte, cat și dintii permanenti. Aceasta apare atunci când bacteriile din cavitatea bucală formează plăci bacteriene pe suprafața dinților, iar acizii produși de aceste bacterii erodează treptat smalțul dentar. Caria cronică poate progresa lent, dar constant, afectând mai întâi smalțul, apoi dentina și, în cele din urmă, pulpa dentară. 

 

3. Displazia de Smalț:

Displazia de smalț este o afectiune a smalțului dentar, caracterizată prin anomalii în dezvoltarea sau mineralizarea acestuia. Această afecțiune poate face smalțul mai fragil și mai susceptibil la demineralizare și carii dentare. Displazia de smalț poate fi moștenită genetic sau poate fi rezultatul unor factori de mediu, cum ar fi expunerea la fluor în exces sau la anumite medicamente în timpul dezvoltării dentare. Se asociază cu simptome precum pete albe, galbene sau maro pe suprafața dinților, sensibilitate crescută sau fragilitate a smalțului.

 

 

Tratament Remineralizare Dinți

Remineralizarea dinților este un proces important în menținerea sănătății orale și în combaterea demineralizării care poate duce la carii și alte probleme dentare. Există mai multe tipuri de tratamente disponibile pentru a ajuta la remineralizarea și întărirea smalțului dentar. Iată o prezentare detaliată a acestor tratamente:

 

1. Fluorizarea:
Fluorizarea este una dintre cele mai eficiente metode pentru remineralizarea dinților. Fluorul este un mineral esențial care ajută la reconstruirea smalțului dentar și la prevenirea cariilor. Tratamentul cu fluor poate fi administrat sub formă de pastă de dinți cu fluor, gargară cu soluție de fluor sau aplicare directă de către dentist prin intermediul unor geluri sau lacuri cu fluor.

În cadrul clinicii House of Beauty puteți beneficia de fluorizare realizată de medicul dentist pedodont la prețul de 100 lei per arcadă.

 

2. Utilizarea Pastelor de Dinți cu Fluor:
Pastele de dinți cu fluor sunt un mod ușor și eficient de a furniza fluor direct pe suprafața dinților. Aceste paste de dinți conțin concentrații crescute de fluor și sunt concepute special pentru a ajuta la remineralizarea și întărirea smalțului dentar. Utilizarea regulată a pastelor de dinți cu fluor poate reduce riscul de carii și poate contribui la menținerea sănătății orale.

 

3. Aplicarea de Geluri sau Lacuri cu Fluor:
Dentistul poate aplica geluri sau lacuri cu fluor direct pe suprafața dinților pentru a ajuta la remineralizarea și întărirea smalțului dentar. Aceste tratamente sunt eficiente în special pentru pacienții cu riscuri ridicate de carii sau care au zone de smalț slab mineralizat. Aplicarea acestor produse de către dentist poate oferi o protecție suplimentară împotriva demineralizării.

 

4. Suplimentarea cu Fluor:
În unele cazuri, dentistul poate recomanda suplimentarea cu fluor pentru pacienții care prezintă un risc crescut de carii. Suplimentele cu fluor sunt disponibile sub formă de tablete, picături sau pastile și trebuie administrate cu atenție conform recomandărilor profesionale pentru a preveni supradozajul de fluor.

 

5. Adoptarea unei Diete Sănătoase:
O alimentație echilibrată și bogată în minerale și vitamine esențiale, cum ar fi calciul, fosforul și vitamina D, poate contribui la menținerea sănătății orale și la remineralizarea dinților. Consumul regulat de alimente bogate în nutrienți esențiali poate sprijini procesul de remineralizare și poate întări smalțul dentar.

 

 

Demineralizarea dinților la copii este un proces complex care poate avea consecințe serioase pentru sănătatea orală a acestora. Prin utilizarea tratamentelor adecvate, cum ar fi fluorizare dinti , pastele de dinti cu fluor și adoptarea unei diete sănătoase, putem proteja și întări smalțul dentar, asigurând o sănătate orală optimă pentru ani de zile. Este recomandat să consultați întotdeauna un dentist pentru recomandări personalizate și pentru a stabili cel mai potrivit plan de tratament pentru nevoile dentare individuale ale copilului vostru.


Întrebări Frecvente

1. Ce este demineralizarea dentară?
Demineralizarea dentară este un proces în care smalțul dentar își pierde treptat mineralele, cum ar fi calciul și fosforul, din cauza acizilor produși de bacteriile din placa bacteriană. Acest proces poate duce la slăbirea și eroziunea smalțului dentar, crescând riscul de carii și alte probleme dentare.

 

2. Care sunt cauzele demineralizării dentare?
Cauzele demineralizării dentare pot include dieta bogată în zaharuri și carbohidrați, igiena orală inadecvată, scăderea nivelului de fluor în apa potabilă sau produsele de igienă orală, obiceiuri nocive precum suptul degetului sau suptul suzetei, precum și factori genetici sau medicali.

 

3. Care sunt semnele și simptomele demineralizării dentare?
Semnele și simptomele demineralizării dentare pot include pete albe sau decolorate pe suprafața dintilor, sensibilitate crescută la temperaturi extreme sau alimente și băuturi dulci, durere sau disconfort în timpul mestecării, gingii inflamate sau sângerânde și apariția cariilor dentare.

 

4. Cum poate fi prevenită demineralizarea dentară?
Prevenirea demineralizării dentare implică adoptarea unei igiene orale adecvate, inclusiv periajul regulat al dinților de cel puțin două ori pe zi, utilizarea aței dentare și clătirea cu apă după mese. De asemenea, este important să se limiteze consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr și carbohidrați și să se viziteze regulat dentistul pentru controale și curățări profesionale.

 

5. Care sunt opțiunile de tratament pentru demineralizarea dentară?
Tratamentul demineralizării dentare poate include aplicarea de geluri sau lacuri cu fluor pentru remineralizare, utilizarea pastelor de dinți și gargară cu fluor, sigilarea dinților pentru protecție suplimentară împotriva cariilor și adoptarea unui regim alimentar sănătos și echilibrat pentru a sprijini sănătatea orală.

 

6. Cum poate afecta demineralizarea dentară starea generală de sănătate?
Demineralizarea dentară poate afecta nu numai sănătatea orală, ci și starea generală de sănătate, deoarece este legată de boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare și problemele respiratorii. Prin urmare, prevenirea și tratarea demineralizării dentare sunt importante pentru menținerea sănătății generale.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.