Articole   -   Pedodontie

Dentist Copii

O bună igienă orală începe de la o vârstă fragedă, iar obiceiurile sănătoase dobândite în copilărie au un impact profund asupra sănătății orale pe termen lung. Este recomandat ca primul consult stomatologic să aibă loc în jurul vârstei de un an sau imediat ce apar primii dinți. În această etapă timpurie, stomatologul poate oferi sfaturi pentru igiena orală corectă și poate identifica potențialele probleme în stadii incipiente.

 

 

Stomatologie Copii

Stomatologia pentru copii, sau pedodonția, reprezintă o ramură specializată a stomatologiei care se concentrează pe îngrijirea orală a copiilor și adolescenților. Aceasta nu se limitează doar la tratamentele stomatologice asemănătoare cu cele destinate adulților, ci presupune o abordare complexă și adaptată la nevoile specifice ale micilor pacienți.

 

 

Cea Mai Frecventă Afecțiune Întâlnită la Copii

Cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale copilăriei și se pot forma încă de la apariția primilor dinți. Prin urmare, prevenția cariilor prin fluorizare și aplicarea de sigilante dentare este esențială pentru protejarea dinților permanenți încă de la o vârstă fragedă.

 

Pe lângă aspectele tehnice ale tratamentelor stomatologice, este important să se acorde o atenție specială confortului și sentimentelor copiilor în timpul vizitelor la dentist. Stomatologul pentru copii are abilitatea de a comunica cu micuții pacienți într-un mod empatic și înțelegător, contribuind astfel la reducerea anxietății și a fricii asociate cu vizitele la dentist.

 

 

Stomatologul pentru Copii

Stomatologul pentru copii este un specialist care are experiență și pregătire în tratarea problemelor dentare specifice ale copiilor, precum și în gestionarea temerilor și anxietăților asociate cu vizitele la dentist. Este crucial ca primul contact al copilului cu dentistul să fie unul plăcut și lipsit de stres, pentru a încuraja obiceiurile sănătoase de igienă orală și pentru a construi o relație de încredere între copil și medicul stomatolog.

 

Te așteptăm în clinicile noastre House of Beauty din București. Dispunem de cabinet stomatologic pentru copii și oferim toate serviciile de care are nevoie cel mic. Dacă ești în căutarea unui dentist în sector 3, te așteptăm la locația noastră centrală, din Piața Alba Iulia. 


Mai jos vei regăsi toate serviciile și tratamentele pe care le oferim copiilor și le poți citi în continuare pentru a te familiariza cu tot ce presupune domeniul stomatologie copii. 

 

 

Ce Se Întâmplă la Vizitele la Stomatolog pentru Copii?

În cadrul vizitelor la stomatologul pentru copii, accentul este pus pe prevenție și educare, precum și pe tratarea oricăror probleme dentare existente. În general, aceste vizite includ:

 

Examinarea dentară: Stomatologul va evalua starea dinților și a gingiilor copilului, identificând eventualele probleme sau riscuri.

 

Curățarea și detartrajul: Se îndepărtează placa și tartrul de pe dinți pentru a preveni cariile și afecțiunile gingivale. Detartrajul trebuie făcut atunci când medicul indică intervalul de timp necesar, dar ajută la prevenirea cariilor formate în urma depunerii tartrului. 

 

Radiografiile dentare: Uneori, radiografiile dentare sunt necesare pentru a detecta problemele dentare ascunse și pentru a monitoriza dezvoltarea dinților.

 

Aplicația de sigilante dentare: Sigilantele dentare sunt aplicate pe suprafețele de mestecare ale dinților permanenți pentru a preveni cariile. Procesul de sigilare dentară este unul simplu și nedureros. Mai întâi, dentistul va curăța și va usca suprafețele dentare care urmează să fie sigilate. Apoi, va aplica un strat subțire de material sigilant, de obicei un rășină compozită sau un plastic special, pe suprafața dintelui. Acest material este apoi fixat și întărit cu ajutorul unei lumini speciale.

 

Sigilarea dentară acționează ca o barieră fizică, blocând alimentele și bacteriile să pătrundă în fisurile dinților și să cauzeze carii. În plus, materialul sigilant eliberează lent fluor în timp, ceea ce întărește smalțul dentar și previne deteriorarea dinților.

 

Consilierea privind igiena orală: Stomatologul oferă sfaturi și instrucțiuni privind o igienă orală adecvată și îndeamnă la adoptarea unor obiceiuri sănătoase de îngrijire a dinților. 

 


Serviciile Esențiale de Stomatologie pentru Copii

În cadrul clinicilor House of Beauty din București, copiii pot beneficia de următoarele servicii stomatologice destinate exclusiv pentru toate tipurile de probleme dentare cu care aceștia se confruntă în această perioadă. 


Inhalosedarea: Pentru copiii anxioși sau pentru proceduri complexe, inhalosedarea poate fi utilizată pentru a induce o stare de relaxare și cooperare. Această tehnică implică administrarea unui amestec de gaze medicamentoase, în principal oxigen și protoxid de azot (cunoscut sub numele de „gazul râsului”), prin intermediul unei măști nazale. Reprezintă o opțiune sigură și eficientă  și poate fi ajustată în funcție de necesitățile individuale ale fiecărui copil.

 

Chirurgia dentară: Unele afecțiuni dentare pot necesita intervenții chirurgicale, cum ar fi extracțiile dentare sau corecția anomaliilor dentare.

 

Profilaxia: Prevenția este cheia pentru sănătatea orală a copiilor. Serviciile de profilaxie includ curățarea profesională, aplicarea de fluor și sigilante dentare. De asemenea, tot în categoria prevenție sunt incluse și sfaturile medicale ale profesioniștilor din cadrul clinicilor noastre, prin care pedodonții le explică celor mici cum să realizeze o igienă orală corectă. În acest proces de care trebuie să se ocupă întreaga viața, un rol activ îl au părinții. Aceștia trebuie să fie siguri că sfaturile medicilor sunt respectate cu strictețe acasă.

 

Ortodonție: Corecția poziției dinților și a maxilarelor este esențială pentru dezvoltarea corectă a sistemului dento-maxilar. În cadrul clinicii House of Beauty veți regăsi multe variante de aparate dentare care să se potrivească cel mai bine nevoilor celor mici.

 

Odontoterapie: Acest serviciu se ocupă de tratamentul cariilor și alte intervenții pentru restabilirea sănătății dentare. Cariile sunt cele mai comune afecțiuni în rândul copiilor și trebuie tratate cu seriozitate, mai ales cele ale dinților permanenți. Există multiple metode de prevenție și tratament, iar specialiștii noștri vă vor îndruma cu profesionalism către cele mai bune alegeri.

 

Endodonție: Tratamentul canalului radicular pentru salvarea dinților afectați de leziuni sau infecții. Este eficient mai ales când dintele este foarte afectat de carii și apar infecțiile, însoțite de dureri mari. 

 

Protetica: Înlocuirea dinților pierduți sau restaurarea dinților deteriorați prin restaurări dentare.

 

 

De Ce Au Nevoie Copiii de Aceste Servicii Stomatologice?

Copiii au nevoie de aceste servicii stomatologice pentru a asigura o dezvoltare orală sănătoasă și pentru a preveni complicațiile ulterioare. Igiena orală inadecvată și problemele dentare netratate pot duce la durere, infecții, dificultăți de alimentație și vorbire, precum și la afectarea dezvoltării maxilarelor și a dinților.

 

Cele mai Comune Probleme Dentare la Copii

Iată câteva dintre cele mai comune probleme dentare întâlnite la copii:

 

 • Cariile Dentare
  Cariile dentare sunt printre cele mai frecvente probleme dentare întâlnite la copii. Acestea sunt cauzate de acumularea plăcii bacteriene pe suprafețele dentare, care transformă zahărul și carbohidrații din alimente în acizi care atacă smalțul dinților. Cariile netratate pot duce la dureri intense, inflamații și infecții ale dinților, afectând astfel funcționalitatea și estetica zâmbetului copilului.

 

 • Gingivita
  Gingivita este o inflamație a gingiilor care poate apărea la copii din cauza unei igiene dentare inadecvate sau a acumulării de plăci bacteriene. Gingiile devin roșii, umflate și sensibile la atingere și pot sângera ușor în timpul periajului dentar. Gingivita netratată poate evolua către o formă mai severă de boală gingivală, cunoscută sub numele de parodontită, care poate afecta țesuturile de susținere ale dinților.

 

 • Dintii Înghesuiți sau Poziționați Incorect
  Anomaliile dentare, cum ar fi dinții înghesuiți, poziționați incorect sau malocluzia, sunt probleme comune întâlnite la copii. Acestea pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv ereditatea, pierderea prematură a dinților de lapte sau obiceiuri nesănătoase, cum ar fi suptul degetului sau folosirea suzetei pentru perioade îndelungate. Dacă nu sunt tratate corect, aceste anomalii pot afecta dezvoltarea maxilarelor și pot duce la probleme de masticație, vorbire și estetică.

 

 • Eroziunea Dintelui
  Eroziunea dintelui este o problemă din ce în ce mai frecventă la copii, cauzată de consumul excesiv de alimente și băuturi acide, precum sucurile de fructe, băuturile răcoritoare și alimentele procesate. Acidul din aceste produse poate eroda smalțul dentar, expunând dinții la riscul de carii, sensibilitate dentară și alte probleme dentare.

 

Pentru a preveni și trata aceste probleme dentare, este esențial ca părinții să promoveze o igienă orală adecvată acasă, inclusiv periajul dentar de două ori pe zi și utilizarea regulată a aței dentare. De asemenea, este important să se limiteze consumul de zahăr și alimente acide și să se încurajeze o alimentație echilibrată și sănătoasă.

 


În concluzie, este esențial ca părinții să meargă cu cei mici la un dentist specializat în îngrijirea orală a copiilor încă de la vârste fragede și să urmeze un program regulat de vizite la stomatolog pentru a menține sănătatea orală a micilor lor pacienți. Prin educare și îngrijire preventivă, putem asigura un zâmbet sănătos și strălucitor pentru copiii noștri.

 


Întrebări Frecvente

1. De ce este importantă îngrijirea dentară la copii încă de la o vârstă fragedă?

Este esențial să începem îngrijirea dentară a copiilor încă de la o vârstă fragedă pentru a promova o sănătate orală bună și pentru a preveni problemele dentare pe termen lung. Dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase de igienă orală încă din copilărie poate preveni cariile, gingivitele și alte afecțiuni dentare.


2. La ce vârstă ar trebui să înceapă copilul să meargă la dentist?

Se recomandă ca primul consult stomatologic să aibă loc în jurul vârstei de un an sau imediat ce apar primii dinți. Vizitele regulate la dentist începând de la o vârstă fragedă ajută la monitorizarea dezvoltării orale a copilului și la depistarea precoce a oricăror probleme dentare.


3. Care sunt principalele servicii stomatologice disponibile pentru copii?

Printre principalele servicii stomatologice pentru copii se numără examenele dentare regulate, curățarea profesională a dinților, sigilarea dentară pentru prevenirea cariilor, tratamentul cariilor, ortodonția pentru corectarea poziționării dinților, și tratamentul pentru traume dentare.


4. Cum poate fi gestionată anxietatea copilului în timpul vizitelor la dentist?

Stomatologii specializați în îngrijirea copiilor sunt pregătiți să gestioneze anxietatea și temerile acestora în timpul vizitelor la dentist. Tehnicile de gestionare a anxietății pot include explicații simple și clare despre procedurile stomatologice, utilizarea jucăriilor și a altor tehnici de distracție, precum și utilizarea inhalosedării sau a altor metode de sedare ușoară.


5. Cum pot părinții să încurajeze o igienă orală sănătoasă acasă?

Părinții pot încuraja o igienă orală sănătoasă acasă prin promovarea obiceiurilor de periaj dentar de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor, utilizarea aței dentare zilnic, limitarea consumului de dulciuri și băuturi acide, și menținerea unui regim alimentar echilibrat și sănătos.


6. La ce vârstă începe tratamentul ortodontic pentru copii?

Tratamentul ortodontic poate începe de obicei în jurul vârstei de 7-8 ani, când copilul are o combinație de dinți de lapte și dinți permanenți. În funcție de nevoile individuale ale copilului, ortodontul va recomanda momentul potrivit pentru începerea tratamentului.


7. Ce trebuie să fac dacă copilul meu suferă o traumă dentară?

În cazul unei traume dentare, este important să contactați imediat un dentist pentru evaluare și tratament. Până când puteți ajunge la dentist, puteți aplica comprese reci și puteți administra copilului analgezice ușoare pentru a reduce durerea și inflamația.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.