Detartraj. Igienizarea Dentară Profesională

Detartrajul este o procedură dentară esențială pentru menținerea sănătății orale și prevenirea problemelor dentare precum cariile și boala parodontală. Este un tratament profesional realizat de către un dentist și implică îndepărtarea plăcii dentare și a tartrului de pe suprafața dinților. Acest proces este definitoriu pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor dentare și gingivale și pentru menținerea unui zâmbet sănătos și frumos. În acest articol vei afla toate informațiile prin care să înțelegi ce este detartrajul și de ce este atât de important să îl realizezi de două ori pe an.

 


Ce Este Detartrajul?

Detartrajul este un proces fundamental în îngrijirea dentară, care îndepărtează placa și tartrul de pe suprafața dinților pentru a menține sănătatea orală și pentru a preveni afecțiunile dentare. Deși poate părea dureros pentru unii, familiarizarea cu procesul poate ajuta la reducerea anxietății și la înțelegerea importanței acestuia.


Când Este Necesar Detartrajul?

Detartrajul reprezintă una din procedurile dedicate profilaxiei dentare. Scopul său este curățarea completă a cavitatii bucale pentru a scădea riscul de apariție a afecțiunilor dentare. Îndepărtarea tartrurului depus pe smalțul dinților ar trebui să se realizeze periodic, deoarece periajul simplu nu îl mai poate elimina. Tartrul poate fi îndepărtat doar de către medicul stomatolog. De asemenea, detartrajul poate fi utilizat drept metodă de tratament pentru unele boli ale cavității orale, precum parodontoza.


Parodontoza este o afecțiune inflamatorie care afectează țesuturile de susținere ale dinților, inclusiv gingiile, ligamentele periodontale și osul care susține dinții. Ea poate fi cauzată de acumularea de placă dentară și tartru în jurul dinților, ceea ce conduce la inflamarea gingiilor (gingivită) și, ulterior, la distrugerea țesutului gingival și osos (parodontoză).

 

Detartrajul joacă un rol esențial în prevenirea și gestionarea parodontozei prin îndepărtarea plăcii și tartrului de pe suprafața dinților. Placa dentară este o peliculă transparentă și lipicioasă formată din bacterii și resturi alimentare care se acumulează pe dinți. Dacă placa nu este îndepărtată în mod regulat, ea se poate transforma în tartru, o substanță dură și incoloră care se formează prin mineralizarea plăcii. Atât placa cât și tartrul sunt principalii factori de risc pentru dezvoltarea parodontozei.

 

Dacă observi semne ale problemelor gingivale, este recomandat să mergi la un control stomatologic. Indiciile că ai aivea nevoie de un detartraj sunt:

  • prezența vizibilă a tartrului,
  • respiratie urât mirositoare (halenă),
  • sângerări sau inflamații gingivale,
  • sensibilitate si dureri, retracție gingivală, ajungând chiar la expunerea rădăcinii dinților
  • dinți a căror stabilitate este afectată și se mișcă
  • dificultăți de masticație

 

Procedura de Detartraj

Deși multe persoane consideră că este o procedură ușoară și există și varianta „detartraj acasă”, situația nu este tocmai așa. Procedura detartrajului este o procedură căreia trebuie să-i acorzi importanța cuvenită. Are un rol foarte mare în prevenirea unor complicații dentare cu impact grav asupra întregii sănătăți. De aceea, detartrajul în cabinetul medicului dentist este cel mai sigur și cel în care sunt respectați toți pașii, pentru o îndepărtare completă a tartrului dentar. 

 

1. Examinarea Inițială
Înainte de a începe procedura de detartraj dentar, dentistul va efectua o examinare inițială a gurii și a dinților pentru a identifica eventualele probleme sau sensibilități. Această etapă este esențială pentru a adapta procedura la nevoile specifice ale pacientului.

 

2. Anestezia Locală (opțională)
În cazul în care pacientul prezintă sensibilitate crescută sau este anxios în legătură cu procedura, se poate administra o anestezie locală pentru a asigura confortul acestuia pe durata tratamentului. Cu toate acestea, pentru mulți pacienți, detartrajul nu necesită anestezie.

 

3. Îndepărtarea Plăcii și a Tartrului
Pasul următor implică îndepărtarea plăcii și a tartrului de pe suprafața dinților. Acest lucru se face cu ajutorul unor instrumente specializate, precum scalerul manual sau scalerul cu ultrasunete. Scalerul manual este un instrument cu vârf ascuțit, utilizat pentru îndepărtarea tartrului și a plăcii dentare. Pe de altă parte, scalerul cu ultrasunete utilizează vibrații de înaltă frecvență pentru a desprinde tartrul de pe suprafața dinților.

 

4. Periaj și Polizare
După îndepărtarea tartrului, dinții sunt periați și polizați pentru a îndepărta eventualele pete și pentru a le conferi un aspect strălucitor și neted. Acest proces ajută la eliminarea bacteriilor rămase și la prevenirea acumulării ulterioare a plăcii dentare.

 

5. Airflow
Tehnica Airflow reprezintă o metodă modernă și eficientă utilizată în procedura de detartraj pentru îndepărtarea plăcii și a tartrului de pe suprafața dinților. Această tehnică se bazează pe utilizarea unui dispozitiv special, cunoscut sub numele de aparat de Airflow, care folosește un jet puternic de apă, aer și pulbere abrazivă pentru curățarea dinților. Pulberea abrazivă specială este încărcată în aparatul de Airflow, iar jetul de apă și aer este reglat pentru a obține presiunea și direcția potrivite.

 

6. Finalizarea și Instrucțiuni
La finalul procedurii, dentistul va efectua o verificare finală pentru a se asigura că toate zonele problematice au fost tratate și că pacientul este mulțumit de rezultat. În plus, se vor oferi instrucțiuni detaliate privind igiena orală adecvată și se vor sugera metode pentru a preveni acumularea plăcii și a tartrului în viitor. În general, periajul de două ori pe zi, ața dentară și apa de gură sunt pașii care nu trebuie să lipsească din rutina de îngrijire orală.

 

 

Ce Probleme Previi Prin Detartraj?

1. Cariile Dentare

Placa dentară și tartrul reprezintă medii favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor care produc acizi, ce pot eroda smalțul dentar și pot duce la formarea cariilor. Prin îndepărtarea plăcii și tartrului, detartrajul ajută la reducerea riscului de apariție a cariilor și la menținerea sănătății dentare.

 

2. Gingivita

Gingivita este o afecțiune gingivală inflamatorie care apare ca urmare a acumulării plăcii dentare în jurul gingiilor. Dacă placa nu este îndepărtată în mod regulat, ea poate irita gingiile, provocând inflamații și sângerări. Detartrajul elimină placa și tartrul, reducând inflamația gingiilor și prevenind dezvoltarea gingivitei.

 

3. Parodontoza

Parodontoza, sau boala parodontală, este o afecțiune mai gravă a gingiilor și țesutului de suport al dinților, care poate duce la pierderea dinților. Această afecțiune este cauzată de inflamația și deteriorarea țesutului gingival și osos, în principal din cauza acumulării de placă și tartru. Detartrajul este esențial în prevenirea și gestionarea parodontozei, deoarece îndepărtează factorii care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni.

 

4. Halena

Halena sau respirația urât mirositoare poate fi cauzată de acumularea bacteriilor în cavitatea orală, în special în zona plăcii dentare și a tartrului. Detartrajul elimină bacteriile și toxinele care contribuie la halenă, contribuind la menținerea unei respirații proaspete și plăcute.

 

5. Decolorarea Dinților

Tartrul și placa dentară pot contribui la decolorarea și colorarea neuniformă a dinților. Prin îndepărtarea acestora, detartrajul poate restabili strălucirea naturală a dinților și poate îmbunătăți zâmbetul din punct de vedere estetic.

 

Detartraj Preț

Prețul detartrajului depinde de clinica unde se realizează procedura, de locația clinicii, dar și de procedura care se folosește. În general, clinicile premium pot avea prețuri ușor mai ridicate, dar și procedura pe care o oferă presupune un confort sporit pentru pacient. 


De obicei, detartrajul este la pachet cu periaj profesional și airflow. La clinica House of Beauty poți beneficia de acest pachet la prețul de 350 de lei, dar ai și opțiunea să alegi doar una din porceduri. Bineînțeles, aceasta decizie va fi luată împreună cu medicul dentist care va evalua aspectul dinților și va decide procedura potrivită. 

 

 

În concluzie, detartrajul este un aspect esențial al îngrijirii dentare preventive și este recomandat să fie efectuat în mod regulat, de obicei la fiecare 6 luni sau conform recomandărilor stomatologului. Acesta nu numai că menține sănătatea orală, dar și previne apariția unor probleme dentare costisitoare și dureroase în viitor. Prin urmare, este important să facem din detartraj o parte integrantă a rutinei noastre regulate de îngrijire dentară pentru a ne asigura că zâmbetul nostru rămâne sănătos și strălucitor pe termen lung.

 


Întrebări Frecvente

Ce este detartrajul și de ce este important în îngrijirea dentară?

Detartrajul este un procedeu profesional în care se îndepărtează placa dentară și tartrul de pe suprafața dinților. Este important deoarece ajută la prevenirea cariilor dentare, gingivitei, parodontozei și altor probleme dentare, contribuind la menținerea sănătății generale a gurii.

 

Care sunt semnele că ar trebui să fac un detartraj?

Semnele că este necesar un detartraj includ sângerările gingiilor la periaj, prezența tartrului vizibil sau o senzație de rugozitate pe suprafața dinților.

 

Cât de des ar trebui să fac detartraj și cum știu dacă este necesar?

De obicei, detartrajul se recomandă să fie efectuat o dată la 6 luni, dar frecvența poate varia în funcție de starea de sănătate orală a fiecărui individ. Medicul dentist poate evalua nevoile specifice și poate recomanda o programare adecvată.

 

Este dureros detartrajul? Există metode de a face procedura mai confortabilă?

Detartrajul poate fi asociat cu o ușoară senzație de disconfort, dar de obicei nu este dureros. Pentru a face procedura mai confortabilă, se poate aplica anestezie locală sau se pot folosi tehnici pentru a reduce senzația de disconfort.

 

Ce se întâmplă în timpul unei sesiuni de detartraj?

În timpul detartrajului, medicul dentist va folosi instrumente speciale pentru a îndepărta placa și tartrul de pe suprafața dinților, urmând procedurile de polizare și curățare.

 

Care sunt riscurile și complicațiile asociate cu detartrajul?

Riscurile sunt minime, dar pot include sângerări gingivale, sensibilitate temporară sau iritație. Complicațiile grave sunt rare.

 

Pot face detartraj dacă am gingivită sau alte probleme gingivale?

Da, detartrajul este adesea recomandat pentru a trata și preveni gingivita și alte probleme gingivale.

 

Cât timp durează procedura de detartraj și cât de repede pot reveni la activitățile normale după aceasta?

Durata procedurii de detartraj poate varia, dar de obicei durează între 30 și 60 de minute. Pacienții pot reveni la activitățile normale imediat după procedură.

 

Pot face detartraj dacă am proteze dentare sau lucrări dentare?

Da, detartrajul poate fi efectuat și în cazul persoanelor cu proteze dentare sau lucrări dentare. Specialistul va ajusta procedura în funcție de situația particulară.

 

Cum pot preveni acumularea de tartru și placă bacteriană după detartraj dentar?

Pentru a preveni acumularea ulterioară de tartru și placă bacteriană, este important să se mențină o igienă orală riguroasă, inclusiv periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, utilizarea aței dentare și vizite regulate la dentist pentru detartraj și evaluare.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.