Articole   -   Pedodontie

Disjunctor. Disjunctor Dentar la Copii. Rolul Disjunctorului Maxilar

Disjunctorul dentar este un dispozitiv ortodontic utilizat pentru a corecta malocluziile și a trata diverse probleme ale articulației temporomandibulare. Acest dispozitiv este folosit în principal în tratamentul copiilor și adolescenților, deoarece ajută la corectarea problemelor de aliniere dentară în timp ce maxilarele acestora sunt încă în creștere. Dacă nu ai auzit până acum de acest dispozitiv dentar și îți dorești să afli toate informațiile de interes pentru a înțelege mai bine cum funcționează, vei regăsi toate aceste detalii în acest articol.

 


Ce Este Un Disjunctor?

Disjunctorul dentar constă într-un dispozitiv fixat pe maxilarul superior al pacientului, fiind cunoscut și ca „aparat dentar pe cerul gurii”. Acesta este compus din două componente principale: două părți conectate între ele printr-un șurub plasat în centrul gurii. Cele două părți se fixează de premolarii și molarii superiori cu ajutorul unor inele metalice cimentate pe dinți sau prin intermediul unor gutiere din acril. Dispozitivul este ajustat periodic de către ortodont pentru a crea o forță progresivă care va separa ușor maxilarele, lărgind astfel arcada dentară și corectând malocluziile.


Inițial, șurubul central al disjunctorului maxilar este activat de medicul specialist ortodont. Dacă va veni ca recomandare din partea medicului, pacientul sau părinții acestuia, vor activa șurubul 1-2 ori pe zi, pentru o perioadă de câteva săptămâni, conform planului de tratament stabilit. Prin această activare a piesei centrale a disjunctorului se menține o presiune permanentă asupra ambelor jumătăți ale maxilarului, rezultatul fiind lărgirea și depărtarea celor două jumătăți de arcadă. 


Practic, prin exercitarea constantă a unei presiuni blânde asupra celor două jumătăți ale arcadei superioare, acestea se depărtează treptat, iar în spațiul rezultat se va forma os nou. 


Vei știi că disjunctorul funcționează atunci când între incisivii din față se formează diastema sau strungăreața. Majoritatea pacienților, după tratamentul cu disjunctor, vor apela și la un aparat ortodontic, pentru obținerea unei ocluzii perfecte și aspect estetic plăcut.

 

 

Când Se Utilizează Disjunctorul Maxilar?

De obicei, disjunctorul maxilar este utilizat în principal la copii și adolescenți, deoarece această perioadă este crucială în dezvoltarea maxilarelor. În general, disjunctorul este recomandat să fie folosit între vârsta de 7 și 14 ani, deoarece maxilarele sunt încă în creștere și mai receptibile la modificări ortodontice. 


Vârsta de 15 ar fi maximă, deoarece după această perioadă sutura dintre cele doua jumătăți ale maxilarului superior este osificată în totalitate. Așadar, cu cât disjunctorul dentar este utilizat mai devreme, cu atat expansiunea maxilarului se va obține mai ușor.

 

 

Ce Probleme Tratează Disjunctorul Dentar La Copii?

Copiii pot întâmpina diverse probleme care pot crea dificultăți în alimentație, vorbire și igienă orală. Dar disjunctorul dentar poate fi o soluție eficientă pentru corectarea lor. Iată cele mai frecvente situații care pot pune în pericol sănătatea orală a copiilor, mai ales pe viitor, dacă nu sunt tratate din timp:

 

Mușcătura încrucișată
Mușcătura încrucișată este o afecțiune în care dinții superiori din spate se află în interiorul celor inferiori, adică maxilarul superior e prea îngust fașă de cel inferior. Pentru a corecta această problemă, disjunctorul dentar este folosit pentru a extinde maxilarul superior, creând astfel mai mult spațiu și aliniind corect dinții, și oferind pacientului o ocluzie dentară corectă.

 

Înghesuirea dinților

Înghesuirea dinților apare atunci când nu există suficient spațiu pentru dinții permanenți să crească în mod corespunzător. Aceasta poate fi cauzată de un maxilar superior prea îngust. Pentru a remedia această situație, disjunctorul dentar este utilizat pentru a lărgi maxilarul superior, creând spațiu suplimentar pentru alinierea corectă a dinților permanenți.

 

Dinții impactați
Dinții impactați sunt dinții care nu au ieșit încă la suprafața gingiei și sunt blocați de alți dinți sau de osul maxilarului. Aceasta poate fi o problemă în special în cazul caninilor. Pentru a corecta această situație, disjunctorul dentar poate fi utilizat pentru a lărgi maxilarul superior, permițând dintelui impactat să crească în poziția corectă și să erupă la suprafața gingiei.

 

 

În concluzie, disjunctorul dentar este un dispozitiv ortodontic eficient și non-invaziv folosit pentru a corecta malocluziile și alte probleme ale articulației temporomandibulare. Prin lărgirea progresivă a maxilarelor, acest dispozitiv ajută la îmbunătățirea alinierii dentare și a funcției mușcăturii. Cu toate acestea, utilizarea disjunctorului dentar necesită monitorizare și ajustări regulate din partea unui ortodont pentru a asigura rezultatele optime și confortul pacientului.

 

 

Întrebări Frecvente

1. Ce este un disjunctor dentar?
Disjunctorul dentar este un dispozitiv ortodontic folosit pentru a corecta malocluziile și alte probleme dentare, prin lărgirea maxilarului superior și alinierea corectă a dinților.

 

2. Cum funcționează disjunctorul dentar?
Disjunctorul dentar este compus din două componente care sunt fixate pe maxilarul superior. Acesta utilizează un sistem de șuruburi pentru a aplica o forță progresivă, lărgind astfel arcada dentară și corectând malocluziile.

 

3. La ce vârstă se folosește disjunctorul dentar?
Disjunctorul dentar este, în general, folosit în principal la copii și adolescenți, deoarece maxilarele sunt încă în creștere și mai receptive la modificări ortodontice. Este recomandat să fie utilizat între vârsta de 7 și 14 ani.

 

4. Cât timp trebuie purtat disjunctorul dentar?
Durata purtării disjunctorului dentar poate varia în funcție de severitatea problemei și de răspunsul individual al pacientului. De obicei, tratamentul poate dura câteva luni sau chiar un an.

 

5. Este dureros să porți un disjunctor dentar?
Inițial, poate exista o senzație de presiune sau disconfort după ce disjunctorul dentar este activat sau ajustat. Cu toate acestea, disconfortul este de obicei ușor și poate fi gestionat cu analgezice și alte metode de ameliorare a durerii.

 

6. Cum să îngrijești un disjunctor dentar?
Este important să urmezi instrucțiunile ortodontului pentru îngrijirea disjunctorului dentar. Acestea includ curățarea regulată a dispozitivului cu periuța de dinți și utilizarea apei de gură pentru a menține igiena orală adecvată.

 

7. Pot mânca și bea cu un disjunctor dentar?
Da, de obicei, poți mânca și bea cu disjunctorul dentar, cu condiția să eviți alimentele tari și gumă de mestecat care ar putea deteriora dispozitivul. Totuși, este recomandat să eviți consumul de alimente sau băuturi care ar putea colora sau deteriora dispozitivul.

 

8. Ce se întâmplă după ce tratamentul cu disjunctorul dentar este complet?
După ce tratamentul cu disjunctorul dentar este complet, ortodontul poate recomanda alte proceduri ortodontice sau de igienă orală pentru a menține rezultatele obținute și pentru a menține sănătatea orală pe termen lung.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.