Gutiere. Tipuri. Beneficii. Gutiere Dentare Preț

Toată lumea știe despre gutiera dentară este un dispozitiv medical conceput pentru a ajuta la tratarea și prevenirea diferitelor probleme ale danturii. Gutiera este confecționată din materiale moi sau rigide și personalizată pentru a se potrivi perfect cu dinții fiecărui pacient. În acest articol vei descoperi ce este mai exact gutiera dentară, când este indicată, tipuri de gutiere, precum și cât ar costa o gutieră dentară.

 

 

Ce Este Gutiera Dentară?

Gutiera dentară reprezintă un dispozitiv medical personalizat, utilizat în tratamentul și prevenirea unei game variate de afecțiuni dentare, cum ar fi bruxismul. Aceasta este realizată în laboratoarele tehnicienilor dentari, după indicațiile precise ale medicului stomatolog și este adaptată în mod individual pentru fiecare pacient. Gutierele dentare sunt concepute pentru a se potrivi perfect cu arcada dentară a pacientului și pentru a oferi confort și protecție în timpul utilizării.

 

Materialele utilizate în fabricarea gutierelor dentare sunt deosebit de importante pentru calitatea și eficacitatea acestora. De obicei, gutierele dentare sunt realizate din materiale non-toxice și sigure pentru sănătatea orală. Cele mai comune materiale folosite includ plasticul termoplastic, siliconul medical sau acrilat. Aceste materiale sunt flexibile, durabile și ușor de curățat, asigurând astfel o experiență confortabilă și igienică pentru pacient.

 

Procesul de fabricare a gutierelor dentare începe cu o amprentă precisă a arcadelor dentare ale pacientului, realizată de către medicul stomatolog. Această amprentă este apoi trimisă în laboratorul tehnicianului dentar, unde gutierele dentare sunt fabricate în conformitate cu specificațiile individuale ale fiecărui pacient. Tehnicianul dentar modelează și ajustează materialul în funcție de forma și dimensiunea amprentei pentru a obține o potrivire perfectă.

 

Pentru a menține gutiera dentară în condiții optime și pentru a prelungi durata sa de viață, este esențial să o întreții corespunzător. Iată câteva recomandări pentru întreținerea gutierelor dentare:

 

 • Curățare regulată: După fiecare utilizare, spală gutierele dentare cu apă caldă pentru a elimina reziduurile alimentare și bacteriile. De asemenea, poți folosi o perie moale pentru a curăța suprafața gutierelor.
 • Evitarea temperaturilor ridicate: Nu expune gutierele dentare la temperaturi ridicate, deoarece acestea ar putea distruge materialele sau le-ar putea deforma. Evită, de asemenea, expunerea gutierelor la surse de căldură excesivă, precum radiatoarele sau expunerea la soare.
 • Depozitare adecvată: După curățare, depozitează gutierele dentare într-un recipient curat și uscat pentru a le proteja împotriva contaminării și a deteriorării. Evită expunerea acestora la praf sau la alte obiecte care ar putea cauza deteriorarea materialului.
 • Vizite regulate la dentist: Programarea vizitelor regulate la medicul stomatolog este esențială pentru evaluarea stării gutierelor dentare și pentru a efectua orice ajustări sau înlocuiri necesare. Un dentist calificat poate oferi sfaturi și recomandări personalizate pentru îngrijirea și întreținerea gutierelor dentare.

 

 

Tipuri de Gutiere Dentare

1. Gutiere Dentare pentru Bruxism

Gutierele dentare pentru bruxism sunt concepute pentru a proteja dinții împotriva uzurii excesive și a daunelor cauzate de obiceiul de a scârțâi dinții în mod involuntar. Acestea sunt confecționate din plastic tare, dar flexibil. Gutierele pentru bruxism se aplică pe o singură arcadă și se poartă în general în timpul somnului și acționează ca o barieră protectoare între dinți, prevenind contactul direct și reducând presiunea asupra acestora.

 

Bruxismul se definește ca un obicei patologic care se produce, adesea, în timpul somnului nocturn și se caracterizează prin strângerea și scrâșnirea involuntară a dinților. Acesta provoacă uzură smalțului, dar și dureri de cap și mandibulare. Gutiera dentară vine în sprijinul celor care se confruntă cu acest obicei și protejează eficient dantura împotriva deteriorării smalțului. 

 

Dacă ai nevoie de o astfel de gutieră, trebuie să știi că trebuie să faci două vizite la stomatolog. Una pentru amprentarea arcadelor și stabilirea ocluziei, iar a doua pentru adaptarea gutierei pe dantură. Gutiera dentară este personalizată pentru fiecare pacient în parte, luându-se în considerare forma și dimensiunea arcadelor dentare. Acest lucru asigură o potrivire perfectă și confort maxim în timpul purtării.

 

Utilizarea gutierei pentru bruxism în timpul somnului acționează ca o barieră protectoare între dinți, prevenind contactul direct și reducând presiunea asupra acestora. Gutiera distribuie uniform forța generată de strângerea sau scrâșnirea dinților pe toată suprafața, protejând astfel smalțul dentar și reducând disconfortul muscular asociat cu bruxismul.

 

Pe lângă protecția dinților, gutiera pentru bruxism poate avea și alte beneficii, cum ar fi reducerea sforăitului și ameliorarea simptomelor asociate apneei în somn. Gutiera menține deschisă calea respiratorie în timpul somnului, împiedicând blocarea acesteia și reducând frecvența sforăitului sau a episoadelor de apnee.

 

Pentru a beneficia în mod optim de gutiera pentru bruxism, este important să o utilizezi în mod regulat și să o întreții corespunzător. Gutiera trebuie curățată cu apă caldă după fiecare utilizare și depozitată într-un recipient curat și uscat. De asemenea, este recomandat să consulți un medic stomatolog pentru ajustări periodice și pentru evaluarea stării de sănătate orală.

 

2. Gutiera Orto­don­tică de Contenție sau de Repoziționare

Gutierele ortodontice de contenție sunt utilizate după îndepărtarea aparatului ortodontic fix sau mobil, pentru a menține dinții în poziția corectă și pentru a preveni recidiva. Acestea sunt confecționate din materiale rigide și sunt personalizate pentru a se potrivi perfect cu noua poziție a dinților. Acestea sunt mult mai subțiri decât gutierele pentru bruxism, au în general 1-1,5 mm. De obicei, toate gutierele sunt transparente, dar se pot realiza, la cerere, și colorate. Gutierele de contenție se recomandă să fie purtate permanent în primele două luni după îndepărtarea aparatului dentar, iar ulterior se pot menține doar în timpul nopții. Medicul stomatolog va stabili frecvența purtării adaptată de la caz la caz.

 

Gutierele de repoziționare, pe de altă parte, sunt utilizate pentru a corecta sau a îmbunătăți poziția dinților fără a fi necesară purtarea unui aparat dentar fix. Spre deosebire de gutierele de contenție care au rol pasiv, cele de repoziționare au un rol activ.  Acestea pot fi realizate din materiale rigide sau flexibile, în funcție de necesitățile pacientului. Scopul lor este de a repoziționa unul sau doi dinți care suferă mici deplasări, de obicei în urma unei recidive. Ele sunt purtate în jur de 15-20 ore pe zi, iar după aceea intervine purtarea gutierelor de contenție. 

 

3. Gutiere Dentare pentru Implanturi

Gutierele dentare pentru implanturi sunt utilizate pentru a proteja și a menține în poziție implanturile dentare după intervenția chirurgicală. Acestea sunt confecționate din materiale moi și flexibile, pentru a asigura confortul și pentru a evita presiunea excesivă asupra implanturilor. Gutierele pentru implanturi sunt esențiale în perioada de vindecare și pot fi purtate și în timpul nopții pentru a proteja zona chirurgicală.

 

4. Gutiere Dentare pentru Albire

Gutierele dentare pentru albire sunt utilizate pentru a aplica agenți de albire pe suprafața dinților în mod controlat și uniform. Acestea sunt confecționate din materiale transparente și flexibile, care se pot adapta perfect la dantura pacientului. Deși există pe piață astfel de gutiere, medicii dentiști recomandă realizarea acestei proceduri într-un cabinet stomatologic. Acest lucru este important, deoarece gutierele dentare realizate  în cabinetul stomatologic pot fi confecționate după amprenta arcadelor tale și în acest caz oferă rezultate optime. Gutierele dentare din farmacii nu sunt personalizate, iar tratamentul de albire s-ar putea să nu fie cel pe care îl aștepți. 

 

5. Gutiere Dentare de Protecție pentru Sportivi

Gutierele dentare de protecție sunt esențiale pentru sportivii care se implică în activități cu risc ridicat de traumatisme dentare, cum ar fi fotbalul, baschetul sau arte marțialele. Acestea sunt confecționate din materiale rezistente la impact, cum ar fi acrilatul și sunt proiectate pentru a absorbi și dispersa forțele de impact în cazul unui accident. Gutierele de protecție sunt personalizate pentru a se potrivi perfect cu dinții și pentru a oferi confort maxim în timpul utilizării, fiind indicate pentru arcada superioară.

 

6. Gutierele Aparatelor Dentare Invizibile

Aparatele ortodontice invizibile care folosesc gutierele transparente reprezintă o opțiune modernă și discretă pentru tratamentul ortodontic, oferind o alternativă estetică la aparatele dentare metalice tradiționale. Aceste aparate utilizează seturi personalizate de gutiere transparente, pentru a corecta poziția dinților și a rezolva diferite probleme ortodontice, cum ar fi dinții strânși, distanțele mari între dinți sau chiar ocluzia incorectă.

 

Dacă ești interesat de un tratament modern de îndreptare a dinților, care să treacă neobservat pentru cei din jur, poți apela la un specialist ortodont din cadrul clinicii House of Beauty. Aici ți se oferă o consultație specializată și toate detaliile legate de procedură, prețul aparatelor dentare invizibile, perioada de purtare, precum și alte aspecte esențiale personalizate pentru fiecare pacient. 

 

 

Gutiera Dentară. Beneficii

Printre cele mai notabile beneficii ale gutierei dentare amintim: 

 

 • Protecție împotriva uzurii dentare: Gutierele dentare acționează ca o barieră protectoare pentru dinți, prevenind contactul direct și reducând presiunea asupra acestora. Astfel, ele ajută la protejarea smalțului dentar și la prevenirea uzurii excesive.
 • Tratarea bruxismului: Persoanele care suferă de bruxism (scâșnirea sau strângerea dinților în mod involuntar) beneficiază de purtarea gutierelor dentare în timpul somnului. Acestea reduc disconfortul muscular asociat cu bruxismul și previn deteriorarea dinților.
 • Previne apariția durerilor de cap și de dinți asociate cu bruxismul: Gutierele dentare sunt eficiente în prevenirea durerilor de cap și de dinți cauzate de bruxism. Ele reduc oboseala musculară, durerile mandibulare și de ureche, îmbunătățind astfel calitatea somnului și confortul pacientului.
 • Corectarea poziției dinților: Gutierele ortodontice invizibile, cum ar fi cele folosite în tehnologia Invisalign, pot corecta poziția incorectă a dinților și pot îmbunătăți ocluzia fără a fi necesară purtarea unui aparat ortodontic metalic.
 • Protecție în timpul sporturilor: Gutierele dentare pentru sportivi oferă protecție împotriva traumatismelor dentare și a leziunilor maxilarelor în timpul activităților sportive cu risc ridicat.Previne pierderile dentare, care pot sensibiliza dinții: Gutierele dentare protejează dinții împotriva uzurii excesive și a traumatismelor, reducând astfel riscul de pierdere a dinților și de sensibilitate dentară.
 • Reduce tensiunea mandibulară și previne apariția durerilor faciale: Purtarea gutierelor dentare ajută la relaxarea mușchilor faciali și reduce tensiunea mandibulară. Aceasta este benefică în special în cazul afecțiunilor precum afectarea articulației temporomandibulare (ATM), unde alinierea incorectă a danturii poate provoca dureri și disconfort.
 • Contribuie la dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase de odihnă: Prin reducerea disconfortului și relaxarea mușchilor faciali, gutierele dentare pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului și la promovarea unor obiceiuri sănătoase de odihnă.
 • Previne sforăitul: Gutierele dentare pot fi utile și în prevenirea sforăitului, deoarece mențin o poziție corectă a mandibulei și a căilor respiratorii în timpul somnului.
 • Previne apariția unor probleme dentare grave și încurajează igiena dentară sănătoasă: Având în vedere că gutiera dentară trebuie îngrijită cu atenție, purtarea ei impune o igienă orală foarte bună atunci când este fixată pe dinți. Recomandările privind purtarea și întreținerea gutierelor dentare încurajează o igienă orală adecvată și contribuie la prevenirea apariției unor probleme dentare grave, cum ar fi cariile dentare sau inflamația gingiilor.

 

 

Cum Să Ai Grijă de Gutiera Dentară?

Depozitarea Gutierei Dentare:

Folosește un recipient special: Pentru a proteja gutiera de praf, bacterii și alte contaminări, depoziteaz-o într-un recipient special, preferabil unul prin care să circule aerul. Evită folosirea unor recipiente ermetice, deoarece acestea pot favoriza dezvoltarea bacteriilor.

Păstrează-o departe de căldură și lumină directă: Evită expunerea gutierei la surse de căldură excesivă sau la lumină directă, deoarece acestea pot cauza deformarea sau deteriorarea materialului din care este confecționată gutiera.

Curăță recipientul în mod regulat: Asigură-te că recipientul în care depozitezi gutiera este curat și uscat. Spală-l cu apă caldă și lasă-l să se usuce complet înainte de a pune gutiera în interior.

 

Curățarea Gutierei Dentare:

Clătește gutiera înainte de utilizare: Înainte de a folosi gutiera, clătește-o cu apă caldă pentru a îndepărta reziduurile alimentare și bacteriile acumulate în timpul depozitării.

Curăță gutiera cu periuță moale: După fiecare utilizare, curăță gutiera cu o periuță de dinți moale și cu o soluție de curățare specială pentru gutiere dentare. Evită folosirea pastei de dinți abrazive sau a altor produse de curățare agresive, deoarece acestea pot deteriora materialul gutierei.

Evită folosirea apei fierbinți: Nu spăla gutiera cu apă fierbinte, deoarece aceasta ar putea distruge sau deforma materialul. Utilizează apă caldă sau la temperatura camerei pentru a evita deteriorarea gutierei.

Nu folosiți soluții alcoolice: Evită folosirea soluțiilor alcoolice sau a altor substanțe chimice agresive pentru curățarea gutierei, deoarece acestea pot afecta calitatea și siguranța materialului.

 

 

În concluzie, gutierele dentare sunt instrumente dentare valoroase în tratamentul și prevenirea diferitelor afecțiuni dentare și bucale. Ele oferă o soluție personalizată și confortabilă pentru pacienți, protejându-le dinții și ameliorând diverse probleme, cum ar fi bruxismul. Prin îngrijirea corespunzătoare și vizitele regulate la dentist, gutierele dentare pot rămâne eficiente pe termen lung, contribuind la menținerea unei sănătăți orale optime.

 

 

Întrebări Frecvente

1. Ce sunt gutierele dentare și pentru ce sunt folosite?
Gutierele dentare sunt dispozitive personalizate, confecționate din materiale speciale care sunt plasate în cavitatea orală pentru a proteja dinții sau a corecta anumite afecțiuni dentare, cum ar fi bruxismul sau malocluziile.

 

2. Cum funcționează gutierele dentare?
Gutierele dentare funcționează prin acțiunea lor de a proteja dinții împotriva uzurii excesive, de a distribui uniform presiunea și de a corecta poziția incorectă a dinților sau a maxilarelor în timpul tratamentului ortodontic.

 

3. Care sunt diferitele tipuri de gutiere dentare disponibile?
Există mai multe tipuri de gutiere dentare, inclusiv cele pentru bruxism, ortodontice (pentru corectarea poziției dinților), de protecție pentru sportivi, de albire a dinților și multe altele.

 

4. Cum se realizează o gutieră dentară personalizată?
Pentru a realiza o gutieră dentară personalizată, medicul stomatolog va lua o amprentă a dinților pacientului, care va fi apoi trimisă într-un laborator tehnicianului dentar pentru fabricare. Gutiera va fi modelată și ajustată în funcție de forma și dimensiunea arcadelor dentare ale pacientului.


5. Cum se curăță și se întreține o gutieră dentară?
Gutierele dentare trebuie curățate cu apă caldă după fiecare utilizare și depozitate într-un recipient curat și uscat. De asemenea, este recomandat să le clătești în soluții speciale de curățare pentru dispozitive dentare și să le verifici periodic pentru eventuale deteriorări sau uzuri.

 

6. Cât timp trebuie să port o gutieră dentară?
Timpul de purtare al unei gutiere dentare poate varia în funcție de scopul și de recomandările medicului stomatolog sau ortodontului. De obicei, gutierele pentru bruxism se poartă în timpul somnului, iar cele ortodontice pot fi purtate între 20 și 22 de ore pe zi, în funcție de necesități.

 

7. Care sunt beneficiile purtării unei gutiere dentare?
Beneficiile purtării unei gutiere dentare includ protecția împotriva uzurii dentare, reducerea tensiunii musculare, corectarea poziției dinților, prevenirea durerilor faciale și a problemelor asociate cu bruxismul, precum și promovarea unei igiene orale sănătoase.

 

8. Pot folosi o gutieră dentară dacă am lucrări dentare, precum coroane sau implanturi?
Da, gutierele dentare pot fi folosite și în cazul persoanelor care au lucrări dentare. Este important să consulți medicul stomatolog pentru a obține recomandările potrivite și pentru a asigura o potrivire corespunzătoare a gutierei peste lucrările dentare existente.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.