Implanturi Zigomatice. O soluție inovatoare pentru sănătatea orală

Implanturile zigomatice reprezintă o soluție inovatoare pentru persoanele care se confruntă cu atrofia osului maxilar sau cu deficiențe semnificative ale osului zigomatic, punându-vă la dispoziție o posibilitate de a obține o dantură fixă și o reabilitare orală eficientă. Această tehnică avansată este indicată în special pentru cazurile în care tratamentele tradiționale cu implanturi dentare sau grefe de os nu au avut succes, precum și în situații specifice cum ar fi deficiența maxilară secundară la palatoschizis sau maxilectomia datorată tumorilor benigne sau maligne.

 

Aceste implanturi oferă o alternativă valoroasă pentru implanturile dentare standard, fiind ancorate în osul zigomatic pentru a sprijini eficient o dantură fixă, chiar și în cazurile de atrofie severă a osului alveolar. Prin adaptarea la nevoile specifice ale fiecărui pacient, implanturile zigomatice nu numai că îmbunătățesc estetica și funcționalitatea, dar și calitatea vieții persoanelor care aleg această metodă de tratament. În articolul următor, vom explora în detaliu beneficiile, candidații ideali, pregătirea necesară și tot ceea ce trebuie să știți despre procedura de inserare a implanturilor zigomatice, precum și despre perioada de vindecare și posibilele riscuri și complicații asociate.

 

 

Ce sunt implanturile zigomatice?

Implanturile zigomatice, cunoscute și sub denumirea de implanturi dentare zigomatice, sunt o soluție avansată pentru persoanele care suferă de pierderea semnificativă a osului maxilar, oferind o ancoră sigură pentru protezele dentare. Aceste implanturi se disting prin faptul că sunt plasate în osul zigomatic, sau osul pometelui, care este unul dintre cele mai rezistente oase ale feței, asigurând astfel stabilitate chiar și în cazurile unde osul alveolar este insuficient.

 

 

Procedura de implantare:

 • Inițial, se plasează patru implanturi zigomatice în osul zigomatic sau pometel.

 

 • Urmează instalarea abutmentelor (componente protetice), care sunt elemente de legătură între implant și coroana dentară.
  Această metodă evită necesitatea grefelor extinse de sinus și reduce timpul necesar pentru finalizarea tratamentului comparativ cu procedurile tradiționale de implantare.

 

 • Dezvoltare și îmbunătățiri:

 

Prima introducere a implanturilor zigomatice a fost realizată de Brånemark și colaboratorii săi în 1998, având ca scop reabilitarea funcțiilor masticatorii și estetice în cazurile severe de atrofie a maxilei. De atunci, au fost dezvoltate noi proceduri și îmbunătățiri, cum ar fi abordarea sinus slot și abordarea ghidată de anatomia zigomatică (ZAGA).

 

 • Indicații și beneficii:

Acestea sunt, de asemenea, o soluție pentru cazurile în care au eșuat alte tipuri de implanturi sau grefe osoase, precum și pentru reabilitarea după rezecția tumorilor sau traume.


Implanturile zigomatice oferă o soluție mai puțin invazivă comparativ cu procedurile de grefare osoasă sau de ridicare a sinusului, permitând adesea plasarea restaurării în aceeași zi cu chirurgia implantului.


Acestea sunt ideale pentru pacienții cu pierderi severe de os în maxilarul superior, care altfel nu ar fi candidați pentru plasarea implanturilor dentare tradiționale.


Prin introducerea implanturilor zigomatice, pacienții cu pierderi semnificative de os pot beneficia acum de o soluție eficientă și durabilă pentru reabilitarea orală, evitând procedurile complexe și timpul îndelungat asociat cu alte metode de tratament.

 

 

Avantajele implanturilor zigomatice

Implanturile zigomatice oferă o serie de avantaje semnificative în comparație cu soluțiile tradiționale de implant dentar, mai ales pentru pacienții care se confruntă cu pierderea semnificativă a osului maxilar. Acestea includ:

 

 • Intervenție minim invazivă: Datorită tehnicii specifice de ancorare în osul zigomatic, procedura este mai puțin invazivă, reducând disconfortul post-operator și accelerând procesul de vindecare.
 • Suport solid și durabil: Implanturile zigomatice se bazează pe osul zigomatic, cunoscut pentru densitatea și stabilitatea sa, oferind o fundație robustă pentru protezele dentare.
 • Rată de succes înaltă: Studiile arată că implanturile zigomatice au o rată de succes impresionantă, adesea depășind 95%, ceea ce le face o opțiune fiabilă pentru reabilitarea orală pe termen lung. În plus, aceste implanturi permit o flexibilitate crescută și în abordarea protetică, datorită celor două angulații diferite la care pot fi inserate. Această caracteristică este esențială pentru adaptarea la variațiile anatomice ale fiecărui pacient, asigurând o integrare optimă și rezultate estetice superioare.
 • Eligibilitate extinsă: Practic, toți pacienții care suferă de pierdere severă a osului maxilar sunt candidați pentru implanturile zigomatice, eliminând necesitatea procedurilor complexe de adăugare de os sau de ridicare a sinusului.
 • Număr redus de vizite la clinica dentară: De la evaluarea inițială până la finalizarea tratamentului, numărul de vizite necesare este semnificativ redus, oferind o soluție eficientă timpului prețios al pacienților.
 • Capacitatea de încărcare imediată: Implanturile zigomatice permit, în multe cazuri, fixarea imediată a unei punți complete din zirconiu, transformând radical experiența pacientului chiar din prima zi.


Aceste avantaje demonstrează clar de ce implanturile zigomatice sunt considerate o soluție inovatoare și eficientă pentru pacienții care se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește sănătatea orală. Prin oferirea unei alternative mai puțin invazive, cu un suport mai solid și o rată de succes înaltă, implanturile zigomatice îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții pacienților, permițându-le să se bucure de beneficiile unei danturi fixe și funcționale.

 

 

Candidați ideali pentru implanturi zigomatice

Identificarea candidaților ideali pentru implanturile zigomatice este crucială pentru succesul acestui tratament avansat. Iată câteva dintre situațiile și condițiile specifice care fac dintr-o persoană un candidat potrivit:

 

Pierdere severă de os în maxilarul superior:

 • Resorbție maxilară posterioră severă cu os insuficient pentru plasarea implanturilor convenționale.
 • Pacienți cu pierdere semnificativă de os în maxilarul superior datorită bolilor parodontale, pierderii dinților sau altor cauze.

 

Tratamente anterioare eșuate:

 • Eșecul implanturilor dentare sau al tratamentelor de grefă osoasă anterioare.
 • Refuzul de a suferi proceduri de grefare osoasă sau eșecul acestora.

 

Condiții medicale și chirurgicale specifice:

 • Deficiența maxilară secundară la palatoschizis.
 • Maxilectomie completă sau parțială secundară la rezecția tumorilor benigne sau maligne.
 • Pacienți fără dinți sau care au doar dinți ce nu pot fi salvați
 • Pacienți cu sinusuri maxilare mari, situate jos, pentru a evita chirurgia de ridicare a sinusului.


Candidați specifici:

 • Persoanele care au fost informate că nu sunt candidați pentru implanturile dentare tradiționale datorită osului insuficient în maxilarul superior.
 • Pacienți care caută o soluție rapidă, dorind o proteză fixă pe implanturi încărcată imediat.


Prin înțelegerea acestor criterii, specialiștii pot identifica pacienții care vor beneficia cel mai mult de pe urma implanturilor zigomatice, oferind o soluție eficientă și durabilă pentru reabilitarea orală în cazurile complexe. Este esențial ca pacienții să consulte un specialist pentru a determina dacă sunt candidați ideali pentru această procedură inovatoare.

 

 

Pregătirea pentru implanturi zigomatice

Pregătirea pentru implanturile zigomatice implică o serie de pași esențiali pentru a asigura succesul procedurii. Acești pași includ:

 

Evaluarea inițială:

 • Consultul inițial: Analiza cavității orale pentru a determina starea generală a sănătății orale.
 • Teste medicale: Realizarea de analize pentru a confirma că pacientul este un candidat adecvat.
 • Planificare interdisciplinară: Colaborarea între chirurgul oral și maxilofacial și periodontist sau dentist general pentru a elabora un plan de tratament personalizat.

 

Tehnici de imagistică avansată:

 • Tomografie computerizată cu fascicul conic (CBCT): Pentru o evaluare preoperatorie detaliată a structurii osoase.
 • Modele stereolitografice și ghiduri chirurgicale personalizate: Utilizate pentru a poziționa precis implanturile zigomatice.

 

Procedura chirurgicală:

 • Anestezie dentara: Generală sau sedare intravenoasă, în funcție de preferințele pacientului și recomandările medicului.
 • Incizia: Poziționată cu grijă pentru a minimiza disconfortul și a îmbunătăți accesul.
 • Tehnica de osteotomie: Alegerea dintre intrasinus sau extrasinus, în funcție de nevoile specifice ale pacientului.
 • Alegerea implantului: Disponibile în 8 lungimi și 2 angulații, cu multiple opțiuni de abutment pentru o adaptare optimă.
 • Plasarea implantului: Respectând parametrii specifici pentru a asigura succesul pe termen lung.


Vindecarea și atașarea dinților protetici: După inserarea implanturilor, urmează o perioadă de vindecare, după care se atașează dinții protetici permanenți. Procedura montării a patru implanturi se mai numește All on 4 sau Dinți ficși în 24h. Îți oferă posibilitatea de a pleca cu o dantură provizorie în aceeași zi în care este realizată implantarea. 

 

 • Riscuri și complicații:
  Fiind o procedură complexă, inserarea implanturilor zigomatice vine cu un anumit grad de risc chirurgical și posibile complicații. Este esențial ca pacienții să discute deschis cu medicul lor despre aceste riscuri și să urmeze cu strictețe recomandările post-operatorii pentru a minimiza șansele de complicații.

 

 

Înainte de procedură, este vital să se ia amprente ale ambelor maxilare și să se creeze o proteză dentară provizorie completă, permițând pacientului să se bucure de un zâmbet funcțional chiar din prima zi. De asemenea, este crucial să se identifice contraindicațiile absolute, cum ar fi deschiderea limitată a gurii sau incapacitatea de a tolera anestezia, și contraindicațiile relative, precum caracteristicile patologice active ale sinusului maxilar. Această pregătire meticuloasă asigură că pacienții primesc cea mai sigură și eficientă îngrijire posibilă, maximizând șansele de succes ale procedurii de implant zigomatic.


Procedura de inserare a implanturilor zigomatice este detaliată și necesită o pregătire atentă, atât din partea pacientului, cât și a echipei medicale. Alegerea corectă a tipului de anestezie, realizarea precisă a inciziilor și atașarea cu grijă a implanturilor sunt pași cheie care contribuie la succesul tratamentului. Fiind informați despre etapele procedurii și riscurile asociate, pacienții pot lua decizii bine fundamentate în ceea ce privește sănătatea lor orală.

 

 

Perioada de vindecare și reabilitare

După inserarea implanturilor zigomatice, perioada de vindecare și reabilitare este esențială pentru succesul pe termen lung al procedurii. Acesta este momentul în care are loc osteointegrarea. Iată câteva aspecte cheie și recomandări pentru o recuperare optimă:

 

Imediat după intervenție:

 • Timpul de recuperare poate dura doar 3 sau 4 zile, cu un disconfort minim.
 • Este normal să experimentați umflături moderate, care pot fi reduse prin aplicarea unei pungi cu gheață.
 • Mențineți capul ridicat în timpul somnului pentru prima săptămână pentru a ajuta la reducerea umflăturilor.

 

Îngrijirea post-operatorie:

 • Evitați activitățile solicitante pentru cel puțin cinci zile.
 • Hidratați-vă corespunzător și consumați alimente moi în săptămâna următoare intervenției.
 • Clătiți-vă gura cu o soluție de apă caldă sărată de trei până la patru ori pe zi, timp de o săptămână.
 • Abstinența de la suflatul nasului pentru 3 săptămâni este crucială pentru a evita complicațiile.

 

Etapele următoare:

 • Ziua următoare intervenției: Se vor plasa dinții temporari pe implanturi, oferindu-vă o dantură funcțională imediat.
 • După 4 luni: Se vor realiza dinții finali, asigurându-vă o dantură stabilă și estetică, similară dinților naturali.
 • Check-up-uri regulate: Sunt esențiale pentru monitorizarea progresului și asigurarea unei vindecări adecvate.


Rata de succes pe termen lung a implanturilor zigomatice este impresionantă, ajungând la 96.7% la 12 ani, comparabilă cu implanturile endosteale (97% la 10 ani). Încărcarea imediată a implanturilor a demonstrat o creștere statistic semnificativă a ratei de supraviețuire comparativ cu încărcarea întârziată. Aceste informații subliniază importanța unei îngrijiri post-operatorii atente și a respectării recomandărilor medicului pentru a maximiza șansele de succes ale implanturilor zigomatice.

 

 

Riscurile și complicațiile posibile

Implanturile zigomatice, deși prezintă o rată de succes impresionantă, sunt asociate cu anumite riscuri și complicații pe care este esențial să le cunoașteți înainte de a lua decizia de a urma acest tratament. Aceste riscuri pot varia de la complicații minore la unele mai severe, care necesită atenție medicală suplimentară.

 

Complicații frecvente:

 • Dehiscența țesuturilor moi: deschiderea inciziei după intervenție, necesitând adesea tratament suplimentar.
 • Sinuzita maxilara: inflamația sinusurilor , cu o prevalență totală de 14.2% pe o perioadă medie de urmărire de 65.4 luni.
 • Eșecul osteointegrării: lipsa integrării implantului în os, afectând 2.44% dintre cazuri.
 • Complicații protetice: eșecul în funcționarea corectă a protezei dentare fixate pe implant.

 

Complicații chirurgicale și tardive:

 • Penetrarea orbitei: un caz rar în care implantul a penetrat porțiunea centrală a orbitei, cauzând diplopie și enoftalmie.
 • Comunicare buco-sinusală: o conexiune patologică între cavitatea bucală și sinusul maxilar.
 • Fenestrația corticală vestibulară: expunerea implantului prin peretele osos.
 • Deficite temporare ale nervilor senzoriali, sângerare nazală moderată, emfizem malar subcutanat.


Prevenirea și gestionarea complicațiilor:

 • Selectarea atentă a locației osteotomiei: pentru a minimiza riscul de infecții oroantrale sau sinuzită maxilară.
 • Monitorizarea bacteriilor: peri-implantita zigomatică este adesea asociată cu bacterii Gram-negative precum Porphyromonas gingivalis și Prevotella intermedia.
 • Alternativa la implanturile zigomatice: implanturile subperiostale reprezintă o opțiune mai puțin invazivă pentru restaurarea dentară.


Prin înțelegerea acestor potențiale riscuri și complicații, puteți lua o decizie informată și pregăti corespunzător pentru procedura de implant zigomatic. Este important să discutați deschis cu medicul dumneavoastră despre orice preocupări și să urmați cu strictețe recomandările post-operatorii pentru a minimiza șansele de complicații și pentru a asigura succesul pe termen lung al tratamentului.

 

 

Costuri și considerații financiare

Înțelegând costurile asociate cu implanturile zigomatice este esențial pentru a vă pregăti financiar pentru acest tratament avansat. Iată o prezentare generală a costurilor pe care le puteți anticipa:

 

Depinde de numărul de implanturi:

Totalul costurilor depinde de câte implanturi aveți nevoie, variind de la unul la patru.

 

Opțiuni de finanțare:

În clinicile House of Beauty poți beneficia de servicii profesionale de implantologie dentară și poți avea acces la orice tratament prin soluții avantajoase cu plata în rate.

 

Costuri:

 • Dantura fixă pe 4 implanturi sau All on 4 sau Dinți ficși în 24h are mai multe variante și costuri în cadrul clinicilor House of Beauty.
 • DANTURA FIXA PE 4 IMPLANTURI SILVER - 12500 RON
 • DANTURA FIXA PE 4 IMPLANTURI GOLD - 17500 RON
 • DANTURA FIXA PE 4 IMPLANTURI PLATINIUM - 24000 RON


Este important să programați o consultație inițială și să discutați împreună cu medicul chirurg toate aspectele legate de procedură și prețuri, pentru că acestea pot diferi de la caz la caz și este nevoie de un plan personalizat de tratament.

 

 

Implanturile zigomatice oferă o soluție remarcabilă și inovatoare pentru pacienții care se confruntă cu pierderea semnificativă a osului maxilar, reprezentând o alternativă eficace la metodele tradiționale de implant dentar. Această tehnică, prin ancorarea directă în osul zigomatic, permite reabilitarea orală eficientă și rapidă, îmbunătățind în mod semnificativ calitatea vieții pacienților. Procedura minim invazivă, ratele de succes impresionante și posibilitatea de încărcare imediată a punților dentare fac din implanturile zigomatice o opțiune valoroasă pentru cei care doresc o soluție durabilă pentru restabilirea funcționalității și esteticii dentare.

 

Luând în considerare complexitatea tratamentului cu implanturile zigomatice, este esențial pentru pacienți să se informeze și să colaboreze strâns cu specialiști experimentați în domeniu. Decizia de a opta pentru această metodă inovatoare trebuie luată după o evaluare amănunțită și o înțelegere clară a procesului, riscurilor potențiale și beneficiilor pe termen lung. Prin abordarea cu atenție a pregătirii, respectarea recomandărilor medicale și urmărirea post-procedurală adecvată, implanturile zigomatice pot oferi rezultate excepționale, restabilind nu doar funcționalitatea dentară ci și încrederea în sine.

 


Întrebări Frecvente

Ce sunt implanturile zigomatice?
Implanturile zigomatice sunt dispozitive medicale utilizate în chirurgia orală pentru a înlocui dinții lipsă. Ele sunt plasate în osul zigomatic, care este situat în partea superioară a maxilarului.


Cine ar putea fi un candidat potrivit pentru implanturile zigomatice?
Candidații potriviți pentru implanturile zigomatice sunt acei pacienți care au suferit pierderi severe de os în zona maxilarului superior și nu sunt candidați buni pentru implanturile dentare convenționale.


Care sunt avantajele implanturilor zigomatice față de alte opțiuni de înlocuire a dinților?
Implanturile zigomatice oferă o soluție pentru pacienții care au suferit resorbție osoasă severă în zona maxilarului superior, fără a fi necesară o greutate redusă sau o înălțime osoasă adecvată în acea zonă.


Care sunt riscurile și complicațiile asociate cu implanturile zigomatice?
Riscurile și complicațiile asociate cu implanturile zigomatice pot include infecții, reacții alergice, sângerări excesive, eșecul osos și pierderea implantului.


Cum decurge procedura de plasare a implanturilor zigomatice?
Procedura de plasare a implanturilor zigomatice implică anestezia locală sau generală și poate fi realizată într-o singură sau două etape, în funcție de necesități. Chirurgul oral va insera implanturile în osul zigomatic și va atașa o structură de susținere pentru dinți.


Care este timpul de recuperare după plasarea implanturilor zigomatice?
Timpul de recuperare poate varia de la persoană la persoană, dar în general pacienții pot reveni la activitățile normale după câteva zile până la o săptămână. Este important să se urmeze recomandările medicului și să se evite eforturile fizice intense în timpul perioadei de recuperare.


Ce fel de îngrijire dentară este necesară după plasarea implanturilor zigomatice?
După plasarea implanturilor zigomatice, este esențial să se mențină o igienă orală riguroasă prin periaj și utilizarea aței dentare în mod regulat. De asemenea, este recomandat să se evite obiceiurile care ar putea pune în pericol integritatea implanturilor, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool.


Cât de durabile sunt implanturile zigomatice?
Cu o îngrijire adecvată și monitorizare regulată, implanturile zigomatice pot dura mulți ani, chiar pe tot parcursul vieții unei persoane.


Care este costul aproximativ al implanturilor zigomatice?
Costul implanturilor zigomatice poate varia în funcție de complexitatea cazului, numărul de implanturi necesare și alte factori individuali. Este recomandat să discutați cu chirurgul oral sau cu specialistul în implanturi pentru o evaluare precisă a costului.


Unde pot găsi mai multe informații despre implanturile zigomatice și să discut opțiunile mele?
Pentru mai multe informații despre implanturile zigomatice și pentru a discuta opțiunile personale, este recomandat să programați o consultație cu un chirurg oral sau cu un specialist în implanturi dentare. Acesta vă poate oferi o evaluare detaliată și poate răspunde la orice întrebări suplimentare pe care le aveți.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.