Limba Albă. Cauze, Simptome. Tratament

Limba albă, cunoscută și sub denumirea de limba albicioasă, este o afecțiune comună a cavității bucale care poate fi cauzată de mai mulți factori. Această afecțiune se manifestă prin prezența unor depozite albicioase sau galbene pe suprafața limbii, care pot fi însoțite de senzația de uscăciune sau de gust neplăcut în gură. Deși nu tot timpul poate prezenta un motiv de îngrijorare, limba albă uneori indică afecțiuni care necesită consult medical imediat. În acest articol vei afla toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege cauzele, simptomele, și mai ales când ar trebui să te prezinți la medic. 

 

 

Limba Albă. Ce este?

Limba alba, denumită și limba albicioasă sau saburală, presupune modificarea aspectului, la nivelul culorii si, uneori, la nivelul structurii limbii. Limba este un organ musculos ce are două roluri majore în viața oamenilor, mai exact este implicată în masticație și vorbire. Deși nu sunt cunoscute multe patologii care vizează exclusiv acest organ, limba albicioasă poate reprezenta un simptom relevant al unei anumite boli subiacente. Cu toate că ea poate fi un indiciu al unor boli grave, limba saburală poate însemna o igienă orală precară, obiceiuri nocive cum ar fi consumul excesiv de alcool sau tutun, iar în aceste cazuri limba albicioasă se va vindeca în decurs de maximum câteva săptămâni.

 

Limba albă se mai numește și limbă încărcată, deoarece prezintă pe suprafața sa, total sau parțial, niște depozite albicioase. Această încărcătură poate fi provocată de o infecție  fungică sau de altă natură, de iritațiile la nivelul cavității bucale produse de compușii toxici aflați în tutun, de anumite alimente, sau o deshidratare provocate din cauza consumului excesiv de alcool. 

 

 

Diferența dintre Limba Albicioasă și Candidoza Bucală

Înainte de a discuta mai multe despre limba albicioasă, trebuie făcută o distincție clară între candidoza bucală și limba albicioasă. 

 

Limba albicioasă sau limba încărcată este o afecțiune caracterizată de prezența unor depozite albicioase sau galbene pe suprafața limbii. Aceste depozite pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv igiena orală necorespunzătoare, iritații locale, consumul de alimente și băuturi care pot provoca depuneri pe limbă, fumatul, utilizarea anumitor medicamente sau afecțiuni medicale precum infecțiile fungice sau bacteriene.

 

Pe de altă parte, candidoza bucală este o infecție fungică cauzată de o ciupercă numită Candida albicans în cavitatea bucală. Această infecție poate afecta nu doar limba, ci și interiorul obrajilor, palatul moale, gingiile și gâtul.

 

Principala diferență între cele două afecțiuni constă în cauza subiacentă. Limba albicioasă poate fi cauzată de mai mulți factori, în timp ce candidoza bucală este întotdeauna cauzată de o infecție fungică. De asemenea, aspectul și distribuția depozitelor pe limbă pot fi diferite în funcție de afecțiune.

 

Simptomele limbei albicioase pot include prezența depozitelor albicioase sau galbene pe limbă, senzația de uscăciune în gură, gust neplăcut sau persistent în gură, precum și senzația de arsură sau durere în cavitatea bucală. În cazul candidozei bucale, pe lângă aceste simptome, pot apărea și roșeață, umflături și senzația de disconfort sau durere în cavitatea bucală.

 

 

Limba Albicioasă. Cauze

În continuare, vom explora în detaliu toate cauzele posibile ale limbii albicioase:

 

Igienă orală necorespunzătoare: Una dintre cele mai frecvente cauze ale limbii albicioase este igiena orală necorespunzătoare. Lipsa periajului regulat al dinților, utilizarea incorectă a aței dentare și neglijarea igienei bucale pot duce la acumularea de bacterii, resturi alimentare și celule moarte pe suprafața limbii, creând depozite albicioase.

 

Consumul de alimente și băuturi care pot provoca depuneri pe limbă: Anumite alimente și băuturi, cum ar fi cafeaua, ceaiul, vinul roșu sau produsele lactate, pot contribui la apariția limbii albicioase. Aceste substanțe pot provoca colorarea sau acumularea de depozite pe suprafața limbii, ducând la aspectul albicios sau încărcat.

 

Fumatul: Fumatul poate fi o cauză majoră a limbii albicioase. Substanțele chimice din țigări pot irita mucoasa bucală și pot provoca acumularea de mucus și depozite pe limbă, ducând la aspectul albicios.

 

Dezvoltarea bacteriilor: Unele bacterii care trăiesc în mod normal în cavitatea bucală pot să se înmulțească excesiv în anumite condiții, determinând formarea de depozite albicioase pe limbă. Acest lucru poate fi favorizat de o igienă orală precară, utilizarea antibioticelor sau consumul excesiv de zahăr.

 

Infecții fungice: Infecțiile fungice, cum ar fi candidoza bucală, pot provoca, de asemenea, apariția limbii albicioase. Candida albicans este un tip comun de ciupercă care poate crește excesiv în cavitatea bucală, determinând formarea de depozite albicioase pe limbă și pe alte părți ale cavității bucale.

 

Afecțiuni medicale: Anumite afecțiuni medicale sau boli sistemice pot fi asociate cu apariția limbii albicioase. Printre acestea se numără diabetul zaharat, infecțiile virale, sifilis, tulburările gastrointestinale, tulburările hormonale sau deficiențele nutriționale.

 

Reacții adverse la medicamente: Unele medicamente pot provoca apariția limbii albicioase ca reacție adversă. Printre aceste medicamente se numără antibioticele, corticosteroizii, medicamentele antifungice sau medicamentele pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.

 


Afecțiuni Asociate cu Limba Albă

Limba albicioasă poate fi asociată cu diverse afecțiuni și factori de risc care merită să fie înțeleși și abordați în mod corespunzător. Printre aceste afecțiuni se numără leucoplazia, candidoza orală, lichenul plan oral, sifilisul și cancerul oral. Factorii de risc includ imunitatea scăzută, diverse deficiențe nutriționale, boli autoimune și alți factori de mediu.

 

Leucoplazia: Leucoplazia este o afecțiune caracterizată prin apariția unor pete albe sau gri pe limba, obrajii sau gingii care nu pot fi îndepărtate prin periajul obișnuit. Aceste pete pot fi un semn precoce al cancerului oral și sunt adesea asociate cu fumatul, consumul de alcool și iritația cronică a mucoasei bucale. Persoanele cu leucoplazie ar trebui să fie supuse unui control regulat și să evite factorii de risc pentru cancerul oral.

 

Candidoza orală: Candidoza orală este o infecție fungică cauzată de creșterea excesivă a unei ciuperci numită Candida albicans în cavitatea bucală. Această afecțiune poate provoca depozite albicioase pe limbă și pe alte părți ale cavității bucale, însoțite de senzația de arsură, gust neplăcut și dificultăți în alimentație. Factorii de risc includ imunitatea scăzută, diabetul zaharat și administrarea prelungită de antibiotice.

 

Lichenul plan oral: Lichenul plan oral este o afecțiune inflamatorie cronică care afectează mucoasa bucală, inclusiv limba. Aceasta se manifestă prin apariția unor leziuni albicioase, roșiatice sau purpurii pe limbă, care pot provoca senzația de arsură sau durere. Factorii de risc includ stresul, boli autoimune și administrarea anumitor medicamente.

 

Sifilisul: Sifilisul este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Treponema pallidum. În stadiile sale incipiente, sifilisul poate provoca apariția unor leziuni ulcerative pe limbă și pe alte părți ale cavității bucale, care pot fi confundate cu leziunile cauzate de alte afecțiuni, cum ar fi leucoplazia sau cancerul oral. Factorii de risc includ contactul sexual neprotejat și istoricul de boli cu transmitere sexuală.

 

Limba geografica: Limba geografică, denumita si glosita migratorie benigna, este o anomalie care prezintă zone de leziuni depapilate, sub forma de limbă albă. Această anomalie nu este periculoasă. Nu există nici tratament, dar se recomandă să fie ținută sub observație prin controale regulate la dentist.


Cancerul oral: Cancerul oral poate să apară sub formă de leziuni albicioase, roșii sau ulcerații pe limba și pe alte părți ale cavității bucale. Factorii de risc includ fumatul, consumul excesiv de alcool, expunerea la radiații UV, infecția cu virusul papiloma uman (HPV), dieta săracă în fructe și legume, precum și istoricul familial de cancer oral.

 


Simptome ale Limbii Albicioase. Când trebuie să mergi la medic?

Este important să se acorde atenție simptomelor și să se solicite consultul unui medic dentist sau a unui medic specialist în cazul în care se observă orice modificări sau leziuni la nivelul limbii sau al cavității bucale. 


După cum am enumerat anterior, limba albă poate fi un indicator al afecțiunilor precanceroase sau canceroase localizate la nivelul cavității orale. Adesea simptomele cele mai des întâlnite sunt pete albe, pierderea în greutate, dureri la nivelul limbii, sângerări frecvente, dificultăți în vorbire, mestecare și înghițire, răgușire. Cauzele pot fi consumul excesiv de alcool, tutun, dar și un sistem imunitar foarte slăbit din cauza infectării cu boala HIV.


Un diagnostic precoce și un tratament adecvat pot îmbunătăți prognosticul și pot reduce riscul de complicații grave. 


Limba Albicioasă. Tratament

În general, tratamentul pentru limba albă sau încărcată se va personaliza în funcție de patologie. De asemenea, dacă medicul constată că limba albă apare ca urmare a expunerii la anumiți factori de risc, se recomandă evitarea completă a acestora.

 

Tratamentul limbii albicioase este determinat în funcție de cauza subiacentă a afecțiunii, care poate include leucoplazia, candidoza orală, lichenul plan oral, stomatita aftoasă sau alte boli care declanșează apariția limbii albicioase. Este important ca tratamentul să fie personalizat și să vizeze atât eliminarea depozitelor albicioase, cât și tratarea cauzei principale a afecțiunii. În continuare, vom explora principalele opțiuni de tratament pentru limbă albicioasă asociată cu diverse afecțiuni:

 

 • Medicație antifungică pentru candidoza orală: 

În cazul în care limba albicioasă este cauzată de candidoza orală, medicamentele antifungice sunt adesea prescrise pentru tratarea infecției. Aceste medicamente pot include clotrimazol sub formă de gel sau pastile pentru aplicare locală, sau fluconazol sub formă de comprimate pentru administrare orală. Aceste medicamente acționează împotriva ciupercii Candida albicans, ajutând la eliminarea depozitelor albicioase și la vindecarea mucoasei bucale.

 

 • Corticosteroizi pentru lichenul plan oral: 

În cazul lichenului plan oral, corticosteroizii cu aplicare topică pot fi utilizați pentru a reduce inflamația și simptomele asociate. Acești corticosteroizi pot fi sub formă de gel, cremă sau soluție, și sunt aplicați direct pe leziunile albicioase sau roșiatice de pe limbă și alte părți ale cavității bucale. Corticosteroizii ajută la ameliorarea senzației de arsură sau durere și la reducerea inflamației.

 

 • Îndepărtare cu ajutorul laserului: 

În unele cazuri, depozitele albicioase de pe limbă pot fi îndepărtate cu ajutorul laserului. Această procedură poate fi utilizată în special în cazurile în care depozitele sunt localizate în zone greu accesibile sau sunt rezistente la alte forme de tratament. Îndepărtarea cu laserul poate ajuta la îmbunătățirea aspectului limbii și la reducerea simptomelor asociate.

 

 • Tratament pentru ameliorarea simptomelor: 

În afara tratamentului specific pentru cauza subiacentă a limbii albicioase, pot fi recomandate și alte măsuri pentru ameliorarea simptomelor. Acestea pot include utilizarea de gargară cu apă sărată sau apă de gură antiseptică pentru a reduce disconfortul și inflamația, evitarea alimentelor și băuturilor iritante și menținerea unei igiene orale riguroase prin periajul regulat al dinților și utilizarea aței dentare.

 

Așadar, tratamentul limbii albicioase trebuie să fie personalizat în funcție de cauza subiacentă a afecțiunii. De la medicamente antifungice pentru candidoza orală până la corticosteroizi pentru lichenul plan oral și proceduri de îndepărtare cu laserul, există mai multe opțiuni disponibile pentru tratarea limbii albicioase în funcție de diagnosticul și necesitățile individuale ale pacientului. În cazuri mai grave, este necesară un control medical periodic și o observație foarte serioasă a evoluției, alături de alte tratamente și investigații pe care le recomandă medicul curant. Este esențial să se consulte un medic dentist sau un medic specialist în boli bucale pentru a obține un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat. 

 


Limba Albă la Copii

Limba albicioasă la copii poate fi observată sub formă de depozite albicioase sau galbene pe suprafața limbii, care pot fi însoțite de senzația de uscăciune în gură, gust neplăcut sau persistent în gură, sau senzația de arsură sau durere în cavitatea bucală. La fel ca în cazul adulților, aceste depozite pot fi cauzate de acumularea de bacterii, resturi alimentare sau celule moarte pe suprafața limbii, de infecții fungice, bacteriene, sua alte boli ale căror simptom poat efi limba albicioasă.

 

Cauzele limbii albicioase la copii pot include:

 • Igienă orală necorespunzătoare: Lipsa periajului regulat al dinților și neglijarea igienei orale pot permite acumularea de bacterii și resturi alimentare pe suprafața limbii, contribuind astfel la apariția limbii albicioase.
 • Infecții fungice sau bacteriene: Infecțiile fungice, cum ar fi candidoza orală, sau infecțiile bacteriene pot provoca apariția depozitelor albicioase pe limbă la copii.
 • Iritații locale: Consumul de alimente și băuturi iritante sau utilizarea excesivă a unor produse pentru igiena orală pot irita mucoasa bucală și pot determina formarea de depozite albicioase pe limbă.

 

Pe lângă aceste cauze, se mai pot aminti și: diateză alergică, gastrită, colecistită, pancreatită, amigdalită, consumul de antibiotice, deshidratare.

 

 

Metode de prevenție a limbii albicioase la copii:

Promovarea igienei orale: Este important să încurajați copilul să-și mențină o igienă orală adecvată, inclusiv periajul regulat al dinților de cel puțin două ori pe zi și utilizarea aței dentare o dată pe zi. De asemenea, este recomandat să se facă vizite regulate la dentist pentru examinări și curățări profesionale.

 

Controlul dietei: Limitarea consumului de alimente și băuturi care pot irita mucoasa bucală, precum alimentele acide sau picante, poate ajuta la prevenirea apariției limbii albicioase la copii.

 

Promovarea hidratării: Asigurați-vă că cel mic consumă suficientă apă pentru a menține o hidratare adecvată a mucoasei bucale. O gură uscată poate favoriza acumularea de bacterii și formarea depozitelor albicioase pe limbă.

 

Educația și supravegherea: Învățați copilul să recunoască importanța igienei orale și să fie conștient de obiceiurile sănătoase pentru menținerea sănătății bucale. Supravegheați-l pe copil în timpul periajului dentar pentru a vă asigura că efectuează corect procedura și pentru a identifica eventualele probleme precoce.

 

 

Limba Albicioasă. Metode de Prevenție la Adulți

Din fericire, există mai multe metode de prevenție pe care adulții le pot adopta pentru a reduce riscul de a dezvolta limbă albă și pentru a menține o sănătate orală optimă.

 

 • Igiena orală riguroasă: O igienă orală adecvată este esențială pentru prevenirea multor afecțiuni ale cavității bucale, inclusiv limbii albicioase. Spălarea regulată a dinților de cel puțin două ori pe zi și folosirea aței dentare zilnic ajută la îndepărtarea bacteriilor și resturilor alimentare care pot contribui la apariția acestei probleme.
 • Evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool: Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc majori pentru apariția limbii albicioase și a altor afecțiuni orale. Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool poate reduce semnificativ riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni și poate contribui la o sănătate orală generală mai bună.
 • Hidratarea adecvată: Deshidratarea poate contribui la uscarea gurii și la acumularea de bacterii și depozite pe limbă. Consumul unei cantități adecvate de apă pe parcursul zilei poate ajuta la menținerea unei hidratări optime și poate contribui la prevenirea limbii albicioase.
 • Evitarea alimentelor iritante: Unele alimente și băuturi, cum ar fi cele foarte acide sau picante, pot irita mucoasa gurii și pot contribui la apariția limbii albicioase. Evitați consumul excesiv de astfel de alimente și băuturi și încercați să le înlocuiți cu opțiuni mai blânde pentru cavitatea bucală.
 • Vizite regulate la dentist: Vizitele regulate la dentist sunt esențiale pentru monitorizarea sănătății orale și pentru identificarea precoce a oricăror probleme. Dentistul poate oferi sfaturi personalizate pentru prevenirea limbii albicioase și poate recomanda tratamente adecvate în cazul în care apare această afecțiune.
 • Evitarea stresului excesiv: Stresul cronic poate afecta sistemul imunitar și poate crește susceptibilitatea la diverse afecțiuni, inclusiv cele orale. Gestionarea eficientă a stresului prin tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau exercițiile fizice regulate, poate contribui la menținerea unei sănătăți orale și generale mai bune.

 


În concluzie, prevenirea limbii albicioase la adulți implică adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o igienă orală riguroasă, evitarea factorilor de risc precum fumatul și consumul excesiv de alcool, hidratarea adecvată și gestionarea eficientă a stresului. Prin urmarea acestor sfaturi și prin acordarea atenției corespunzătoare sănătății orale, adulții pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta afecțiuni care sunt asociate cu simptomul limbii albicioase sau încărcate și pot menține o cavitate bucală sănătoasă și curată.

 


Întrebări Frecvente

1. Ce este limba albicioasă?

Limba albă, cunoscută și sub denumirea de leucoplazie bucală, este o afecțiune în care se dezvoltă depozite albe sau pete pe suprafața limbii. Aceste depozite pot varia în aspect și pot fi însoțite de senzații de arsură sau iritare a limbii.

 

2. Care sunt cauzele limbii albicioase?

Cauzele limbii albicioase pot fi diverse, inclusiv:

 • Igienă orală deficitară.
 • Fumatul și consumul excesiv de alcool.
 • Infecții fungice, cum ar fi candidoza orală.
 • Boli sistemice
 • Reacții adverse la anumite medicamente.
 • Iritații chimice sau mecanice ale cavității bucale.


3. Care sunt simptomele limbii albicioase?

Simptomele limbii albicioase pot include:

 • Depozite albe sau pete pe suprafața limbii.
 • Senzație de arsură sau iritare a limbii.
 • Durere sau disconfort în timpul mâncării sau în timpul vorbirii.
 • Modificări în gustul alimentelor și băuturilor.


4. Cum se poate trata limba albicioasă?

Tratamentul limbii albicioase depinde de cauza subiacentă. Uneori, o îmbunătățire a igienei orale și evitarea factorilor iritanți poate fi suficientă pentru a reduce sau elimina depozitele albe. Este important să consultați un medic sau un dentist pentru un diagnostic și un plan de tratament adecvat.

 

5. Pot exista complicații asociate cu limba albicioasă?

În unele cazuri, limba albicioasă poate fi semnalul unei alte afecțiuni sau poate prezenta riscul de complicații. De exemplu, depozitele albe pot fi asociate cu leziuni precursoare ale cancerului oral. De aceea, este important să se consulte un medic pentru evaluare și monitorizare.

 

6. Cum se poate preveni limba albicioasă?

Prevenirea limbii albicioase implică menținerea unei igiene orale adecvate, renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool, evitarea factorilor iritanți și gestionarea stresului. Vizitele regulate la dentist pentru examinări și curățări dentare sunt, de asemenea, importante pentru detectarea precoce a oricăror probleme și pentru menținerea sănătății orale.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.