Măseaua de Minte. Ce Este? Când Apare?

Maseaua de minte, asociată adesea cu maturitatea persoanei care o are, este al treilea molar din fiecare arcadă dentară. Aceste dinți sunt denumiți "măsele de minte" pentru că apar, în mod obișnuit, la vârsta la care o persoană intră în perioada de maturitate sau "maturitate mintală". Cu toate acestea, procesul de erupție a măselelor de minte poate fi asociat și cu unele neplăceri și complicații dentare. În acest articol vei afla toate informațiile cu privire la măseaua de minte, complicațiile pe care le provoacă, când trebuie să mergi la stomatolog pentru extracție măsea de minte, precum și alte detalii referitoare la acest molar. 

 


Ce Este Măseaua de Minte?

Maselele de minte se găsesc în partea din spate a gurii și sunt ultimii dinți care cresc. Există patru masele de minte, câte una în fiecare colț al gurii, mai exact două pe câte o arcadă. Anatomia maselei de minte este similară cu cea a celorlalți dinți permanenți, având o coroană acoperită de smalț dur și o rădăcină care se fixează în osul maxilarului.

 

 

Procesul de Erupție al Măselei de Minte:

De obicei, maselele de minte încep să erupă în cavitatea bucală între vârstele de 17 și 25 de ani. Aproximativ 35% din populație nu dezvoltă măsele de minte, în timp ce alții pot avea una, doua, trei sau chiar patru masele de minte. Cu toate acestea, pentru unii oameni, această erupție poate întârzia sau chiar lipsi complet. Erupția maselei de minte poate fi asociată cu senzații de presiune sau durere în jurul gurii și a maxilarului, deoarece spațiul disponibil pentru erupția dintelui este limitat, iar dinții vecini pot exercita presiune asupra maselei de minte care încearcă să iasă.

 

Măselele de minte sunt un moștenite de la strămoșii nostri care le foloseau pentru a mânca alimente dure, precum nuci, semințe, rădăcini și carne crudă. Deoarece hrana oamenilor s-a schimbat și a devenit mult mai moale, a dispărut și necesitatea oamenilor de a avea acești dinți. Din acest motiv, maseaua de minte nu mai este necesară în alimentație și poate cauza mai multe probleme decât beneficii.

 


Moduri în care Erupe Măseaua de Minte

 

 • Erupție completă: 

Eruptia completă a măselei de minte este considerată situația ideală. În acest caz, măseaua erupe complet prin gingie și ajunge la poziția sa finală în arcada dentară. Erupția completa poate fi însoțită de unele simptome minore, cum ar fi o ușoară sensibilitate gingivală sau o durere temporară, dar de obicei nu cauzează probleme semnificative.

 

 • Erupție parțială: 

Uneori, măseaua de minte poate erupe doar parțial prin gingie. Acest lucru poate fi rezultatul spațiului limitat în arcada dentară sau a poziției necorespunzătoare a măselei de minte. Erupția parțială poate fi asociată cu simptome cum ar fi durerea, inflamația gingiilor și dificultatea la înghițire. În unele cazuri, măseaua parțial eruptă poate fi predispusă la infecții sau formarea de carii, deoarece este mai dificil de menținut igiena în această zona.

 

 • Erupție orizontală: 

Măselele de minte pot erupe orizontal, ceea ce înseamnă ca se deplasează în direcția orizontală în loc sa crească vertical, la fel ca ceilalți dinți. Această poziție poate duce la compresie sau împingere împotriva dintilor vecini, ceea ce poate provoca durere sau disconfort. Erupția orizontală poate necesita intervenție de specialitate pentru a preveni complicațiile ulterioare.

 

 • Erupție impactată:

Când o măsea de minte este impactată, aceasta înseamnă că este blocată parțial sau complet în osul maxilarului sau mandibulei, nefiind capabilă să erupă complet prin gingie. Acest lucru poate fi rezultatul spațiului insuficient în arcada dentară sau a poziției incorecte a măselei de minte. Erupția impactată poate fi asociată cu durere severă, umflături, inflamații și infecții ale țesuturilor din jur. Tratarea unei măsele impactate poate implica extragerea acesteia chirurgical pentru a preveni complicațiile ulterioare.

 


Măseaua de Minte. Simptomele Erupției

Există o serie de simptome asociate cu erupția molarului de minte, printre care cele mai frecvente sunt:

 

 • Durere sau disconfort: Una dintre cele mai comune manifestări ale erupției este durerea de masea sau disconfortul. Această durere poate varia de la ușoară la severă și poate fi resimțită în zona măselei eruptive, dar poate iradia și către maxilarul sau urechea din apropiere. Acest disconfort poate fi accentuat atunci când măseaua încearca să erupă prin gingii.
 • Gingivita: Erupția măselei de minte poate duce adesea la inflamația gingiilor din zona eruptivă. Gingiile pot deveni roșii, umflate si sensibile la atingere. Această stare inflamatorie poate fi asociată cu durere sau disconfort suplimentar.
 • Umflarea gingiilor: Pe măsură ce măseaua de minte se apropie de erupție, gingiile din jurul acesteia pot deveni umflate sau inflamate. Aceasta umflare poate provoca mai multă presiune asupra dintilor vecini si poate agrava durerea.
 • Sângerare gingivală: Unele persoane pot experimenta sângerare gingivală în timpul erupției măselei de minte, mai ales atunci când sunt curățate cu peria sau ața dentară. Acest lucru se datoreaza sensibilității crescute a gingiilor inflamate.
 • Dificultate la înghițire: În cazurile în care măseaua de minte erupe parțial sau este împinsă împotriva tesuturilor moi din jurul ei, poate apărea dificultate la inghitire. Aceasta senzatie poate fi cauzata de inflamația sau de presiunea exercitată de măsea împotriva țesuturilor moi.
 • Halena: Erupția măselei de minte poate crea un mediu propice pentru retenția alimentelor și bacteriilor în spațiile dintre măsea și gingii. Această acumulare poate duce la halenă sau respirație urât mirositoare.
 • Infecție: În unele cazuri, erupția măselei de minte poate duce la apariția unei infecții la nivelul țesuturilor din jurul ei. Cauza infecției poate fi acumularea de bacterii și de resturi alimentare. Această infecție poate cauza febra, umflaturi, sensibilitate crescuta si disconfort general. Mai este cunoscută sub numele de pericoronarită.

 

 

Probleme Cauzate de Măseaua de Minte

Printre problemele pe care le poate cauza maseaua de minte, inclusiv durerile severe, problemele de aliniere a dinților, infecțiile și cariile, precum și formarea chisturilor și a tumorilor.

 

 • Dureri severe: Una dintre cele mai comune probleme asociate cu măseaua de minte este durerea severă. Acest lucru se datoreaza frecvent poziționării necorespunzătoare a măselei de minte sau erupției incomplete, care poate duce la presiune excesivă asupra țesuturilor moi și a dinților vecini. Durerea poate fi acută sau cronică și poate fi însoțită de inflamație și umflarea gingiilor.
 • Probleme de aliniere a dinților: Măseaua de minte poate avea un impact semnificativ asupra aliniamentului dinților, mai ales atunci cand erupe într-o poziție necorespunzătoare sau orizontală. Această poziție incorectă poate duce la împingerea dinților vecini, provocând dislocări sau deplasări ale acestora. În unele cazuri, poate fi necesar un aparat dentar pentru a corecta alinierea dinților afectați de erupția măselei de minte.
 • Infecții și carii: Măseaua de minte, în special atunci când erupe parțial sau este impactată, poate fi predispusă la infecții și carii. Spațiile înguste sau pozițiile necorespunzatoare pot face dificilă curățarea corespunzătoare a acestei zone, ceea ce poate favoriza acumularea bacteriilor și a resturilor alimentare. Această acumulare poate duce la apariția gingivitei, parodontozei, precum și la formarea cariilor dentare.
 • Formarea chisturilor și a tumorilor: În unele cazuri rare, măseaua de minte poate fi asociată cu formarea chisturilor sau a tumorilor în osul maxilarului sau mandibulei. Aceste formațiuni pot apărea ca urmare a compresiei țesuturilor din jur sau a iritației cronice cauzate de erupția incompletă sau impactată a măselei de minte. Este important de remarcat faptul că aceste condiții necesită o evaluare și tratament prompt din partea unui medic specialist pentru a preveni complicațiile grave.

 


Când Trebuie scoasă Măseaua de Minte? 

Medicul poate decide necesitatea de a scoate măseaua de minte atunci când nu are loc suficient să crească sau dacă apar alte probleme. În urma unei radiografii de control, stomatologul va vedea toate detaliile necesare pentru a decide asupra extracției.

 

Este important să mergi la medic pentru controalele de rutină, chiar dacă molarii de minte nu prezintă semne supărătoare. Medicul poate observa anumite semne care pot indica probleme sau îți poate recomanda o radiografie de rutină, unde poate identifica problemele imposibil de detectat cu ochiul liber. Dacă apar sângerări, dureri, disconfort, gust ciudat în gură, este indicat să mergi de urgență la medic. 

 

Dacă te preocupă sintagma „extracție măsea de minte preț”, la clinica House of Beauty ai la dispoziție mai multe variante, în funcție de problema asociată cu măseaua ta de minte. De exemplu, prețul unei extracții pornește de la 450 de lei și poate ajunge până la 850 de lei, de la caz la caz. Cel mai important este să discuți cu medicul stomatolog temerile legate de problemele legate de sănătatea ta orală și să îți rezervi un control pentru a evalua starea măselelor tale de minte, dacă nu ai făcut-o până acum. 

 

 

Alte Tratamente pentru Măseaua de Minte

Pe lângă metoda extracției pe care o va stabili medicul dentist dacă este sau nu necesară, de la caz la caz, mai există și alte variante care te vor ajua să reduci simptomele provocate de problemele cauzate de măseaua de minte.

 

 • Medicatie pentru controlul durerii: Dacă măseaua de minte provoacă dureri severe, medicația pentru controlul durerii poate fi recomandată pentru a ameliora simptomele. Aceasta poate include analgezice cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, pentru a reduce durerea și inflamația.
 • Antibiotice pentru tratarea infecțiilor: Dacă măseaua de minte este asociată cu o infecție a gingiilor sau a țesuturilor din jur, medicul dentist poate prescrie antibiotice pentru tratarea infecției. Aceste medicamente pot ajuta la combaterea bacteriilor care cauzează infecția și la prevenirea răspândirii acesteia la alte zone ale cavității bucale sau la alte țesuturi.
 • Comprese reci sau calde: Aplicarea de comprese reci sau calde pe zona afectată poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu măseaua de minte. Compresele reci pot reduce umflăturile și pot ameliora disconfortul, în timp ce compresele calde pot ajuta la relaxarea mușchilor și la îmbunătățirea circulației sangvine în zona afectată.
 • Igiena orală riguroasă: O igienă orală riguroasă este esențială pentru tratarea și prevenirea complicațiilor asociate cu măseaua de minte. Aceasta include periajul dinților de cel puțin două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor, utilizarea aței dentare pentru curățarea spațiilor interdentare și apei de gură antimicrobiene pentru a reduce acumularea bacteriilor.

 


În concluzie, maseaua de minte poate fi asociată cu diverse probleme dentare. Este important să se acorde atenție adecvata erupției măselei de minte și să se consulte un medic dentist în cazul apariției oricăror simptome sau complicații pentru evaluare și tratament adecvat. O igienă dentară riguroasă și vizitele periodice la dentist sunt esențiale pentru menținerea sănătății generale a cavității bucale.

 


Întrebări Frecvente

 

Ce este măseaua de minte?
Măseaua de minte, cunoscută și sub denumirea de al treilea molar, este un tip de dinte situat în partea din spate a cavității bucale, care erupe de obicei între vârsta de 17 și 25 de ani.


De ce se numește „măsea de minte”?
Termenul „măsea de minte” provine din faptul că acești dinți erup de obicei în timpul perioadei de vârsta la care o persoană devine „mai matură” sau „mai înțeleaptă”.


Ce simptome pot apărea în timpul erupției măselei de minte?
Simptomele comune ale erupției măselei de minte includ durere sau disconfort, inflamație și umflături ale gingiilor, dificultăți la înghițire, halenă și posibile infecții.


Când trebuie să vizitez un medic dentist în legătură cu măseaua de minte?
Este recomandat să vizitați un medic dentist dacă experimentați dureri severe, inflamație persistentă, dificultăți la deschiderea gurii sau alte simptome neobișnuite în timpul erupției măselei de minte.


Ce complicații pot apărea din cauza măselei de minte?
Măseaua de minte poate provoca complicații cum ar fi carii dentare, infecții gingivale, chisturi sau tumori, precum și probleme de aliniere a dinților.


Cum se tratează problemele asociate cu măseaua de minte?
Tratamentul poate include medicamente pentru controlul durerii sau a infecției, clătiri cu soluții antiseptice, comprese reci sau calde, precum și intervenții chirurgicale, cum ar fi extracția măselei de minte.


Pot să-mi păstrez măseaua de minte sau trebuie să fie extrasă?
Depinde de starea și poziția măselei de minte. Dacă nu cauzează probleme și este capabilă să erupă complet, poate fi păstrată. Însă, dacă provoacă disconfort sau riscuri pentru sănătatea dentară, poate fi recomandată extracția.


Care este cel mai bun mod de a preveni complicațiile asociate cu măseaua de minte?
Igiena orală regulată și vizitele regulate la medicul dentist sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor. De asemenea, este important să monitorizați apariția simptomelor și să consultați medicul dentist în mod regulat pentru evaluări și sfaturi adecvate.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.