Ortodonție: Ce Este și Cum Ne Ajută în Îngrijirea Danturii Noastre

În lumea stomatologiei moderne, ortodonția joacă un rol crucial în menținerea sănătății și frumuseții danturii noastre. Dar ce este de fapt ortodonția și cum poate ajuta atât copiii, cât și adulții în îngrijirea danturii? În acest articol, vei descoperi ce presupune această specialitate stomatologică, de la definirea conceptului până la importanța sa în diverse etape ale vieții noastre, dar și  unde poți apela la servicii de ortodonție în București.

 

 

Ce Este Ortodonția?

Ortodontia reprezintă o ramură a stomatologiei care se concentrează pe diagnosticarea, prevenirea și corectarea problemelor legate de alinierea dinților și a maxilarelor. Scopul principal al ortodonției este de a obține o aliniere corectă a dinților și o mușcătură adecvată, pentru a îmbunătăți funcționalitatea danturii și estetica facială.

 

 

Ce Face Ortodontul?

Ortodontul, sau specialistul în ortodonție, este medicul stomatolog specializat în diagnosticarea și tratamentul problemelor legate de alinierea danturii și a maxilarelor. Principalele sale responsabilități includ:

 

Evaluarea Pacienților: Ortodontul examinează pacienții pentru a identifica problemele dentare și faciale, precum dinții strâmbi, mușcătura incorectă sau dezechilibrele maxilarelor.

 

Diagnosticarea Problemei: Bazându-se pe examinare clinică, radiografii și alte investigații, ortodontul stabilește un diagnostic precis al problemei ortodontice a pacientului.

 

Elaborarea Planului de Tratament: În funcție de diagnostic, ortodontul dezvoltă un plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient, care poate include utilizarea de aparate ortodontice fixe sau mobile, gutiere (alignere) transparente sau intervenții chirurgicale ortodontice în cazuri complexe.

 

Administrarea Tratamentului: Ortodontul supervizează îndeaproape progresul tratamentului și efectuează ajustări periodice pentru a asigura obținerea rezultatelor dorite.

 

 

Ortodont București

În cadrul clinicilor House of Beauty poți beneficia de o consultație de specialitate din la prețul de 300 de lei, care include set radiografii, set poze diagnostic și plan de tratament. Un medic ortodont specialist îți va oferi sfaturi de specialitate și planuri de tratament persoanlizate, dar și soluții financiare avantajoase, pentru ca tu să îți poți permite metoda de tratament potrivită pentru problema ta.

 

 

Importanța Ortodonției

Ortodontia are o importanță crucială pentru sănătatea și estetica danturii și a feței în general. Beneficiile ortodonției includ:

 

Îmbunătățirea Funcționalității: Corectarea poziției dinților și a maxilarelor poate îmbunătăți semnificativ funcționalitatea danturii, precum și capacitatea de a mesteca și de a vorbi corect.

 

Prevenirea Complicațiilor Dentare: Alinierea corectă a dinților poate preveni apariția unor probleme dentare cum ar fi cariile, bolile parodontale sau uzura prematură a dinților. Curățarea eficientă a dinților se poate realiza atunci când aceștia sunt perfect aliniați și nu înghesuiți, deoarece periuța și ața dentară pot pătrunde mai ușor în spațiile interdentare corect aranjate. 


Estetică îmbunătățită: Un zâmbet frumos și aliniat corect poate crește încrederea în sine și poate îmbunătăți imaginea personală și profesională a unei persoane.

 


Tehnici și Tehnologii în Ortodonție

Ortodonția beneficiază în mod constant de avansuri tehnologice, care îmbunătățesc eficiența tratamentului și confortul pacienților. Printre tehnologiile și tehnicile moderne utilizate în ortodonție se numără:

 

 • Aparate Ortodontice Transparente: Aparatele ortodontice transparente sau gutierele/alignerele transparente sunt o opțiune estetică populară pentru tratamentul ortodontic la adulți. Cele mai cunoscute aparate dentare invizibile sunt Spark și Invisalign. Acestea presupun schimbarea la un anumit interval de timp al unui set de gutiere personalizate care modifică, progresiv, poziția dinților și îi aduce în varianta dorită.
 • Tehnologie CAD/CAM: Utilizarea tehnologiei digitalizate pentru proiectarea și fabricarea aparatelor ortodontice ajută la obținerea unor rezultate mai precise și mai confortabile pentru pacienți.
 • Chirurgie Ortodontică: În unele cazuri complexe, intervenția chirurgicală ortodontică poate fi necesară pentru corectarea problemelor majore ale aliniamentului danturii și a maxilarelor.

 


Ortodonția în Copilărie

Deși mulți cred că tratamentul ortodontic este destinat exclusiv adulților, este extrem de important să se acorde atenție și îngrijire danturii copiilor încă de la o vârstă fragedă. Un stomatolog pentru copii recomandă adesea o evaluare ortodontică începând cu vârsta de 7 ani, deoarece unele probleme ale dinților și maxilarelor pot fi mai bine corectate în timpul creșterii.

 

 

Stomatologie Copii

Semnele că un copil ar putea avea nevoie de tratament ortodontic pot fi variate și pot varia în funcție de fiecare caz în parte. Este important să fiți atenți la anumite semne și să consultați un medic ortodont dacă observați oricare dintre aceste simptome. Iată câteva semne comune care indică necesitatea unui tratament ortodontic pentru copii: 


1. Dinți strâmbi sau aglomerați:

Unul dintre cele mai evidente semne că un copil ar putea avea nevoie de un aparat dentar este prezența dinților strâmbi sau aglomerați. Aceasta poate indica un spațiu insuficient pentru dinți sau o creștere inegală a maxilarelor.


2. Mușcătură incorectă:

O mușcătură incorectă (malocluzie) poate fi detectată atunci când dinții superiori și cei inferiori nu se potrivesc corect atunci când copilul închide gura. Aceasta poate include o mușcătură suprapusă, o mușcătură deschisă sau o mușcătură în cruce.


3. Probleme de vorbire:

Anumite probleme de vorbire, cum ar fi înghițirea anormală sau deficiențele de pronunție, pot fi cauzate de o aliniere incorectă a dinților și a maxilarelor. Un medic ortodont poate evalua aceste probleme și poate recomanda tratamentul corespunzător.


4. Respirație dificilă sau sforăit:

Dacă copilul are dificultăți în respirație sau sforăie în mod regulat, acest lucru ar putea indica o problemă de aliniere a maxilarelor sau o obstrucție a căilor respiratorii. În unele cazuri, un aparat dentar poate ajuta la corectarea acestei probleme.


5. Dureri sau disconfort la nivelul maxilarelor:

Copiii pot experimenta dureri sau disconfort în zona maxilarelor din cauza presiunii exercitate de dinții strâmbi sau aglomerați. Acest lucru poate afecta și sănătatea generală a gurii și poate duce la probleme mai grave în viitor.


6. Dezechilibre ale feței:

Dacă observați că fața copilului pare să aibă dezechilibre, cum ar fi un nas deviat sau o simetrie facială afectată, acestea ar putea fi semne ale unor probleme de aliniere a maxilarelor care necesită tratament ortodontic.


Părinții trebuie să programeze o consultație la un cabinet de stomatologie copii în București atunci când observă unele din semnele de mai sus, deoarece pot ajuta la prevenția unor probleme mai grave în viitor. 

 

 

Importanța Ortodontiei în Copilărie

Tratamentul ortodontic timpuriu în copilărie poate preveni sau corecta diverse probleme dentare și faciale, cum ar fi:

 • Dantură strâmbă sau aglomerată.
 • Malocluzie (mușcătură incorectă).
 • Proeminență excesivă a dinților.
 • Dezechilibre ale feței și maxilarelor.
 • Sănătatea orală (cariile dentare). 

 


Ortodonția la Adulți

Mulți adulți consideră că este prea târziu pentru a-și corecta problemele dentare, dar acest lucru nu este adevărat. Ortodonția este la fel de eficientă și pentru adulți, oferind beneficii atât funcționale, cât și estetice. În plus, există opțiuni de tratament discrete, cum ar fi aparatele ortodontice invizibile sau ortodonția prin intermediul gutierelor transparente, care sunt mai puțin vizibile și pot fi încorporate mai ușor în stilul de viață al adulților activi.

 

Pentru cei care au nevoie de aparate dentare fixe, aparatul dentar din safir este foarte discret și eficient în tratarea multor probleme ale aliniamentului dentar. În cadrul clinicilor House of Beauty îți oferim posibilitatea de a apela la acest tratament, dar și soluții financiare care să te ajute să beneficiezi de tratamentele care ți se potrivesc.

 

 

 

La ce Riscuri Ești Expus Dacă Ai Dinții Strâmbi

Dinții strâmbi nu reprezintă doar o problemă estetică, ci pot avea consecințe grave asupra sănătății orale și generale. Refuzul de a purta un aparat dentar pentru corectarea alinierii dinților poate expune la diverse riscuri, iar legătura cu pierderea dinților și boala parodontală este una semnificativă. Iată cum influențează dinții strâmbi riscul de pierdere a dinților și de apariție a bolii parodontale:

 

1. Dificultăți în igienă orală:
Dinții strâmbi pot crea spații înguste și inaccesibile între dinți, afectând igiena orală adecvată. Igiena orală deficitară poate duce la acumularea plăcii bacteriene și la apariția cariilor dentare și a bolii parodontale.

 

2. Creșterea riscului de carii:
Dinții strâmbi pot favoriza acumularea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene în zonele dificil accesibile pentru periajul dentar. Aceasta crește riscul de dezvoltare a cariilor dentare, mai ales în zonele în care dinții se suprapun sau sunt aglomerați.

 

3. Boala parodontală:
Alinierea incorectă a dinților poate duce la aplicarea unei presiuni neuniforme asupra gingiilor și a osului alveolar care susține dinții. Aceasta poate provoca inflamație gingivală și deteriorarea țesuturilor de susținere, cunoscută sub numele de boala parodontală. În stadii avansate, boala parodontală poate duce la pierderea dinților.

 

4. Mobilitatea și pierderea dinților:
Presiunea neuniformă exercitată de dinții strâmbi asupra osului alveolar poate conduce la resorbție osoasă și la mobilitatea dinților. Pe măsură ce boala parodontală progresează, acest lucru poate duce la pierderea dinților și la necesitatea intervențiilor chirurgicale pentru a preveni deteriorarea ulterioară a țesuturilor de susținere.

 

5. Complicații generale:
Pierderea dinților și boala parodontală pot avea implicații serioase asupra stării generale de sănătate. Acestea au fost asociate cu un risc crescut de afecțiuni precum boala cardiovasculară, diabetul și complicațiile în timpul sarcinii.

 

 

Beneficiile Ortodonției pentru Adulți

 • Corectarea problemelor estetice ale danturii, cum ar fi dinții strâmbi sau inegali.
 • Îmbunătățirea funcționalității danturii și a mușcăturii.
 • Reducerea riscului de probleme dentare pe termen lung, cum ar fi cariile sau boala parodontală.
 • Creșterea încrederii și a stimei de sine prin obținerea unui zâmbet mai frumos și mai sănătos.

 


Cum Decurge O Ședință la Ortodont

O ședință de ortodonție este un moment important în parcursul tratamentului ortodontic al unui pacient și implică mai multe etape și proceduri menite să asigure progresul corect și eficient al tratamentului. Iată cum decurge în mod obișnuit o ședință de ortodonție:

1. Consultația inițială:
În prima ședință de ortodonție, pacientul este întâmpinat de medicul ortodont sau de asistentul medical. Se efectuează o evaluare inițială a stării dentare și a aliniamentului maxilarelor, iar medicul discută cu pacientul și/sau cu părinții acestuia despre obiectivele tratamentului ortodontic și opțiunile disponibile.

 

2. Planificarea tratamentului:
Pe baza evaluării inițiale, medicul ortodont stabilește un plan de tratament personalizat pentru pacient. Acest plan poate include utilizarea unor aparate ortodontice fixe sau mobile, gutiere transparente sau alte dispozitive ortodontice, în funcție de necesitățile individuale ale pacientului și de obiectivele tratamentului.

 

3. Pregătirea pentru aplicarea aparatului dentar:
Dacă se decide utilizarea unui aparat dentar fix, înainte de aplicare, medicul ortodont pregătește suprafața dinților pentru aplicarea brackeților. Acest lucru poate implica curățarea și uscarea dinților, precum și aplicarea unui agent adeziv pentru a fixa bracket-urile pe dinți.

 

4. Aplicarea aparatului dentar:
Brackeții sunt atașați pe fiecare dinte folosind un material adeziv special. După aplicare, medicul ortodont poate monta arcuri sau alte componente ale aparatului dentar, care exercită presiune controlată asupra dinților pentru a-i deplasa treptat în poziția corectă.

 

5. Ajustările periodice:
În timpul ședințelor de ortodonție ulterioare, pacientul revine la cabinetul ortodontic pentru ajustări periodice ale aparatului dentar. Aceste ajustări sunt necesare pentru a menține presiunea adecvată asupra dinților și pentru a asigura progresul corespunzător al tratamentului.

 

6. Educația pacientului:
Pe parcursul tratamentului, medicul ortodont oferă pacientului sfaturi și instrucțiuni privind igiena orală adecvată, alimentația sănătoasă și alte aspecte legate de îngrijirea danturii. Este important ca pacientul să înțeleagă și să respecte aceste recomandări pentru a asigura succesul tratamentului ortodontic.

 

7. Monitorizarea progresului:
Medicul ortodont monitorizează progresul tratamentului în timpul fiecărei ședințe și ajustează planul de tratament în funcție de nevoile individuale ale pacientului. Imaginile radiografice și fotografii intraorale pot fi realizate periodic pentru a evalua evoluția alinierii dinților și a maxilarelor.

 


Ortodonție în București: Găsirea unui Medic Ortodont

Așadar, dacă ești interesat să programezi un consult de specialitate la o clinică stomatologică în București, te așteptăm la clinicile noastre House of Beauty. Aici vei găsi medici ortodonți specialiști, servicii de stomatologie copii, unde poți trata diversele porbleme legate de ortodonție pentru tine sau cei dragi. 

 

Gama aparatelor dentare pe care le oferim pacienților noștri cuprinde: 

 • aparat dentar mobil,
 • aparat fix metalic,
 • aparat fix ceramic,
 • aparat fix safir,
 • aparat Damon Clear,
 • aparat Damon Metalic,
 • Invisalign

 


În concluzie, ortodontia reprezintă un aspect crucial al îngrijirii danturii, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Corectarea poziției dinților și a maxilarelor nu doar îmbunătățește aspectul estetic al zâmbetului, dar și funcționalitatea și sănătatea generală a danturii. Indiferent de vârstă, este întotdeauna recomandabil să consultați un medic ortodont pentru evaluare și tratament personalizat, pentru a vă asigura că beneficiați de un zâmbet sănătos și atrăgător pe termen lung.

 


Întrebări Frecvente

Ce este ortodonția?
Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu corectarea poziției dinților și a maxilarelor pentru a obține o aliniere corectă a danturii și o mușcătură adecvată.


Care sunt beneficiile ortodonției?
Ortodonția poate îmbunătăți funcționalitatea danturii, estetica zâmbetului și sănătatea generală a gurii. Corectarea alinierii dinților poate preveni problemele dentare și poate contribui la o igienă orală mai bună.


De ce este importantă ortodonția pentru copii?
Tratamentul ortodontic în copilărie poate corecta problemele dentare în timpul creșterii și dezvoltării maxilarelor, prevenind complicațiile ulterioare și îmbunătățind alinierea danturii.


La ce vârstă ar trebui să înceapă un copil tratamentul ortodontic?
Este recomandabil ca un copil să fie evaluat ortodontic începând cu vârsta de 7 ani, deoarece unele probleme dentare pot fi mai bine corectate în timpul creșterii.


Care sunt opțiunile de tratament ortodontic pentru copii?
Tratamentul ortodontic pentru copii poate include aparate dentare fixe sau mobile, dispozitive funcționale, expansoare palatine și altele, în funcție de nevoile individuale ale copilului.


Care sunt opțiunile de tratament ortodontic pentru adulți?
Pentru adulți, opțiunile de tratament includ aparate dentare fixe sau invizibile, precum gutierele transparente, care sunt mai puțin vizibile și pot fi inlcuse mai ușor în stilul de viață.


Ce sunt aparatele dentare fixe și cum funcționează?
Aparatele dentare fixe constau din brackeții lipiți pe suprafața dinților și dintr-un fir (arc) care leagă brackeții. Acestea exercită o presiune controlată asupra dinților pentru a-i deplasa treptat în poziția corectă.

 

Ce sunt gutierele transparente și cum funcționează?
Gutierele transparente sunt dispozitive ortodontice personalizate, fabricate dintr-un material plastic transparent, care se potrivește perfect pe dinți și se schimbă treptat pentru a deplasa dinții în poziția dorită.


Cât durează un tratament ortodontic?
Durata tratamentului ortodontic poate varia în funcție de complexitatea cazului și de răspunsul individual al pacientului la tratament, dar în medie poate dura între câteva luni și doi ani sau chiar mai mult.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.