Articole   -   Endodontie

Pivot Dentar: Ghid complet pentru Pivot Dentar și Implant Dentar

Pivotul dentar reprezintă o inovație semnificativă în domeniul stomatologiei moderne, oferind o soluție durabilă și eficientă pentru dinții care au afectată destul de mult partea coronară sau vizibilă. Pivotul dentar se utilizează în cazul coroanelor dentare, contribuind la restaurarea funcționalității și esteticii zâmbetului. În acest articol, vom explora în profunzime rolul pivotului dentar, diferența dintre pivot dentar și implant dentar, și avantajele sale pentru restaurare dentară. 

 


Ce este un Pivot Dentar și Cum Funcționează?

Un pivot dentar este o soluție restaurativă utilizată în stomatologie pentru fixarea coroanelor dentare pe dinți care au fost afectați de carii profunde sau alte probleme dentare care au dus la pierderea unei porțiuni semnificative a structurii dentare. Pivotul dentar este, practic, un element protetic care conferă stabilitate dinților ce au suferit diverse traumatisme. 

 

Rolul pivotului dentar este de a oferi suport unei coroane dentare ce este recomandată în cazul dinților care au o rădăcină suficient de bună pentru a suporta acest element protetic, sub forma unei tije realizate din metal sau fibră de sticlă.

 

 

Pivot Dentar Vs Implant Dentar

Este important de menționat că pivotul dentar este diferit de implantul dentar, deși ambele sunt folosite în tratamentele restaurative dentare.

 

Implantul dentar -  reprezintă o metodă avansată de înlocuire a unui dinte lipsă. Acesta implică inserarea unui suport din titan în osul maxilar sau mandibular, care va servi drept rădăcină artificială pentru o coroană dentară. Implantul dentar oferă o soluție permanentă și stabilă pentru înlocuirea dinților lipsă, iar procesul de vindecare și integrare a implantului în os poate dura câteva luni. 

 

Pivotul dentar - cunoscut sub denumiri precum „stift dentar sau radicular”, „dispozitiv corono-radicular”, „dispozitiv radicular”, este utilizat atunci când rădăcina naturală a unui dinte este încă prezentă, însă partea coronară, vizibilă a dintelui, a suferit un traumatism și are nevoie de sprijin pentru a susține o coroană dentară. Pivotul dentar se fixează în canalul rădăcinii dentare și oferă suport suplimentar pentru coroana dentară.

 

Din punct de vedere al costului, implanturile dentare sunt în general mai scumpe decât pivoții dentari, deoarece implică o procedură chirurgicală mai complexă și necesită materiale și tehnologii specializate. În ceea ce privește lista de prețuri în stomatologie, prețul unui pivot dentar poate varia în funcție de gradul de complexitate al procedurii, de materialul folosit și de reputația și experiența medicului stomatolog. Totuși, în general, pivotul dentar poate fi o opțiune mai accesibilă decât implantul dentar, în special în cazurile în care rădăcina naturală a dintelui este încă intactă.

 

 

Tipuri de Pivot Dentar

Există mai multe tipuri de pivot dentar, fiecare având avantaje și caracteristici specifice care să se potrivească nevoilor individuale ale pacientului. Printre cele mai comune tipuri de pivot dentar se numără pivotul dentar metalic, pivotul dentar din fibră de sticlă și pivotul dentar realizat în laboratorul de tehnică dentară.

 

Pivot dentar metalic:

Pivotul dentar metalic este confecționat dintr-un aliaj de metale, cum ar fi nichel-crom sau titan. Acest tip de pivot este cunoscut pentru rezistența și durabilitatea sa, fiind potrivit pentru restaurarea dinților posteriori, care suportă mai multă presiune în timpul masticației. Pivotul dentar metalic oferă o susținere solidă pentru coroana dentară și poate rezista cu succes forțelor masticatorii. În plus, metalul folosit în confecționarea pivotului poate fi modelat și adaptat pentru a se potrivi perfect anatomiei rădăcinii dentare, asigurând astfel o fixare stabilă și durabilă a coroanei dentare.

 

Pivot dentar din fibră de sticlă:

Pivotul dentar din fibră de sticlă este fabricat dintr-un material compozit, care poate fi fibra de sticlă, fibra de carbon sau alte materiale sintetice. Acest tip de pivot este preferat în special în cazurile în care se dorește o soluție mai estetică sau în cazurile în care există riscul de alergie sau sensibilitate la metale. Pivotul dentar din fibră de sticlă are o capacitate bună de aderență la materialul de restaurare și poate fi mai ușor de adaptat la forma rădăcinii dentare decât pivotul metalic. Cu toate acestea, acest tip de pivot poate fi mai fragil în comparație cu cel metalic și poate necesita o atenție specială în timpul procedurii de restaurare și în perioada de utilizare ulterioară.

 

Pivot dentar realizat în laboratorul de tehnică dentară:

Acest tip de pivot dentar este confecționat cu ajutorul tehnologiilor avansate disponibile într-un laborator de tehnică dentară. Procesul implică luarea de amprente precise ale rădăcinii dentare și realizarea pivotului dentar în conformitate cu aceste specificații. Pivotul dentar realizat în laborator poate fi din metal, fibră de sticlă sau alte materiale, în funcție de preferințele și necesitățile pacientului. Acest tip de pivot oferă o precizie și o adaptabilitate superioară, asigurând o fixare optimă a coroanei dentare și o integrare armonioasă în cavitatea bucală a pacientului.

 

Operația prin care se reconstruiește un dinte cu pivot dentar se numește reconstrucție corono - radiculară.

 

 

Când Este Necesar Un Pivot Dentar?

Când este necesar să apelăm la un pivot dentar? Există câteva indicații clare despre această soluție:

 

Dinte fracturat sau grav afectat: Un dinte care a suferit o fractură sau care prezintă o carie avansată, afectând astfel structura sa internă și capacitatea de susținere a unei coroane dentare, poate necesita un pivot dentar pentru a oferi suport suplimentar.

 

Canal radicular tratat: În cazul în care un dinte a fost supus tratamentului de canal radicular pentru a elimina infecția din interiorul rădăcinii, este posibil să fie necesar să se aplice un pivot dentar pentru a susține coroana dentară restaurată.

 

Pierderea parțială a coroanei dentare: Dacă o parte semnificativă a coroanei dentare este afectată sau pierdută din diverse motive, inclusiv traumatisme sau carii profunde, pivotul dentar poate fi o soluție pentru a reconstrui dintele și a restabili funcționalitatea sa.

 

Susținerea coroanei dentare: În unele cazuri, coroana dentară poate să nu mai aibă suficient suport din partea structurii dentare existente. Un pivot dentar poate oferi suportul necesar pentru ca o coroană dentară să fie fixată ferm și să reziste forțelor masticatorii.

 

Restaurarea esteticii dentare: În plus față de funcționalitatea și sănătatea orală, pivotul dentar poate fi utilizat și pentru a îmbunătăți estetica zâmbetului, oferind o soluție solidă și durabilă pentru dantura estetică.

 

 

Cum Se Realizează Tratamentul Cu Pivot Dentar?

Tratamentul cu pivot dentar poate fi realizat în două moduri: dintr-o singură piesă, care se montează în rădăcina dintelui, sau din două piese, constând într-o tijă și o coroană dentară ceramică sau din zirconiu.


Tratament cu Pivot Dentar:

Evaluarea inițială: Înainte de începerea tratamentului, medicul stomatolog va efectua o evaluare detaliată a dintelui afectat și a rădăcinii sale pentru a determina dacă este necesar tratamentul cu pivot dentar. De asemenea, se vor lua în considerare și alte opțiuni de restaurare în funcție de starea generală a danturii și de necesitățile individuale ale pacientului.


Tratamentul de canal radicular (dacă este necesar): În cazul în care dintele prezintă leziuni sau infecții la nivelul pulpei dentare, va fi necesar să se efectueze un tratament de canal radicular. Acest proces implică îndepărtarea țesutului infectat din interiorul rădăcinii dentare și sterilizarea canalului radicular pentru a preveni recurența infecției.


Extirparea nervului (dacă este necesar): În unele cazuri, în special în cazurile de carii profunde sau traumatisme severe, nervul dentar poate fi afectat în așa măsură încât este necesară extirparea sa. Acest lucru se realizează în timpul tratamentului de canal radicular, iar obiectivul este eliminarea durerii și a infecției din interiorul dintelui.


Pregătirea rădăcinii dentare: După finalizarea tratamentului de canal radicular și, dacă este necesar, a extirpării nervului, medicul stomatolog va pregăti rădăcina dentară pentru montarea pivotului. Aceasta implică curățarea și modelarea canalului radicular pentru a asigura o potrivire perfectă a pivotului.


Montarea pivotului: În funcție de tipul de pivot ales și de preferințele medicului și ale pacientului, pivotul dentar poate fi montat într-o singură piesă sau din două piese. În cazul montării din două piese, mai întâi se montează tija în canalul radicular pregătit, iar apoi se atașează coroana dentară ceramică sau din zirconiu.


Finalizarea tratamentului: Odată ce pivotul dentar este montat și fixat în mod corespunzător, medicul stomatolog va ajusta și va verifica poziția corectă a coroanei dentare. Orice ajustare necesară va fi făcută pentru a asigura o mușcătură corectă și confortabilă pentru pacient.

 

 

Cât Rezistă Un Pivot Dentar?

Este important de menționat că un pivot dentar poate fi o soluție temporară sau permanentă, în funcție de necesitățile și preferințele pacientului, precum și de evaluarea medicului stomatolog. Durata de viață a unui pivot dentar poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de igiena orală a pacientului, de starea generală a sănătății dentare și de materialul din care este confecționat pivotul. Cu o îngrijire adecvată și o igienă orală riguroasă, un pivot dentar poate rezista ani de zile și poate oferi pacientului o funcționalitate și estetică dentară îmbunătățită.

 

 

Pivot Dentar Preț

Dacă ai o măsea foarte cariată, care îți provoacă disconfort și durere, cel mai probabil ai nevoie de un consult stomatologic și, la recomandarea medicului, o coroană dentară care să salveze dintele rămas. Și, cu siguranță, vei avea nevoie de un pivot dentar. În cadrul clinicilor noastre House of Beauty din București un pivot dentar are un preț de 300 de lei și este fabricat din fibră de sticlă. 


Desigur, dacă nu vei apela la un pivot dentar, este foarte posibil ca dintele să poate fi salvat doar prin plombare. Dacă te gândești cât este un preț pentru plomba măsea, programează o consultație în clinica noastră și poți beneficia de acest tratament la prețuri între 300 - 450 de lei, în funcție de caz. În concluzie, tratamentul cu pivot dentar reprezintă astfel o soluție eficientă pentru restaurarea danturii afectate, oferind un suport solid și durabil pentru coroana dentară și restabilind funcționalitatea și estetica zâmbetului. Este important să consultați întotdeauna un medic stomatolog experimentat pentru evaluarea adecvată a problemelor dentare și pentru a stabili cel mai potrivit plan de tratament în funcție de situația specifică.

 


Întrebări Frecvente

Ce este un pivot dentar?

Un pivot dentar este o componentă utilizată în stomatologie pentru a oferi suport unei coroane dentare pe un dinte care a suferit traume semnificative.

 

Care este scopul unui pivot dentar?

Scopul unui pivot dentar este de a restaura funcționalitatea și aspectul estetic al unui dinte care nu mai poate susține o coroană dentară în mod natural.


Care sunt tipurile de pivot dentar disponibile?

Există pivot dentar metalic, pivot dentar din fibră de sticlă și pivot dentar realizat în laboratorul de tehnică dentară.


Cum decurge procedura de montare a unui pivot dentar?

Procedura începe cu evaluarea inițială a dintelui afectat, urmată de pregătirea rădăcinii dentare și montarea pivotului. Apoi, coroana dentară este fixată pe pivot, iar ajustările necesare sunt făcute pentru o mușcătură corectă.


Când este necesar un tratament de canal radicular în asociere cu un pivot dentar?

Un tratament de canal radicular poate fi necesar atunci când există infecție sau leziuni la nivelul pulpei dentare, iar extirparea nervului poate fi necesară în cazuri de carii profunde sau traumatisme severe.


Care sunt avantajele și dezavantajele pivotului dentar metalic în comparație cu cel din fibră de sticlă?

Pivotul dentar metalic este rezistent și durabil, dar poate fi mai puțin estetic. Pivotul din fibră de sticlă este mai estetic, dar poate fi mai fragil și necesită atenție specială în manipulare.


Cât timp poate rezista un pivot dentar?

Durata de viață a unui pivot dentar depinde de mai mulți factori, inclusiv de igiena orală a pacientului, de starea generală a sănătății dentare și de materialul din care este confecționat pivotul. 


Care sunt alternativele la un pivot dentar pentru restaurarea unui dinte afectat?

Alternativele pot include implantul dentar, puntea dentară, în funcție de situația specifică a pacientului și de recomandările medicului stomatolog.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.