Plomba Dentară. Tipuri de Plombă Dentară. Preț Plombă.

Plomba este o intervenție medicală dentară foarte cunoscută, folosită pentru a repara și a restabili structura și funcționalitatea dinților afectați de carii sau alte probleme dentare. Aceste plombe dentare sunt aplicate de către dentist și reprezintă o soluție eficientă pentru a trata deteriorările minore sau moderate ale dinților. În acest articol vei afla toate informațiile de care ai nevoie despre plomba dentară, tipuri, preț plombă măsea și multe alte detalii de interes. 

 

 

Ce Este Plomba?

Plombele dentare, numite în termeni de specialitate obturații dentare, sunt materiale utilizate pentru a umple golurile sau defectele care apar în dinți ca urmare a cariilor sau a altor afecțiuni dentare. Acestea sunt create pentru a restabili structura dinților afectați și pentru a preveni extinderea deteriorării.

 

 

Ce Este Caria Dentară?

Caria dentară este una dintre cele mai comune probleme dentare întâlnite în întreaga lume. Aproape orice persoană adultă, cu vârsta de peste 20 de ani, are carie pe cel puțin un dinte. Este o afecțiune în care suprafața dură a dinților, numită smalțul, este afectată de procesul de demineralizare cauzat de acizii produși de bacteriile din placa dentară. Fără tratament, caria dentară poate progresa și afecta straturile mai profunde ale dinților, inclusiv dentina și, în cele din urmă, pulpa dentară, ceea ce poate duce la dureri severe și infecții. 


Când observi schimbări în culoarea dintelui, pete mai închise, au o respirație neplăcută ce nu poate fi eliminată prin periaj, și chiar și dureri, cel mai probabil ai o carie dentară. Cel mai eficient tratament pentru această problemă este plomba. 

 

Factorii care contribuie la dezvoltarea cariei dentare

 • Placa dentară: Este un strat subțire de bacterii și particule alimentare care se acumulează pe suprafața dinților. Aceste bacterii descompun zaharurile din alimente și produc acizi care erodează smalțul dentar.
 • Dieta bogată în zahăr și carbohidrați: Consumul excesiv de alimente și băuturi bogate în zahăr și carbohidrați poate crește riscul de dezvoltare a cariei dentare, deoarece aceste substanțe oferă hrana perfectă pentru bacteriile din gura noastră.
 • Igiena orală inadecvată: Lipsa periajului dentar regulat și a folosirii aței dentare poate duce la acumularea plăcii bacteriene și la formarea cariilor dentare.
 • Scăderea pH-ului oral: Consumul frecvent de alimente și băuturi acide poate reduce nivelul pH-ului din cavitatea bucală, favorizând demineralizarea smalțului dentar și creând un mediu propice pentru dezvoltarea cariei.
 • Factori genetici: Există unele dovezi care sugerează că factorii genetici pot influența predispoziția unei persoane către dezvoltarea cariei dentare.

 

Etapele de dezvoltare a cariei dentare

 • Formarea plăcii dentare: Placa bacteriană și tartrul se formează pe suprafața dinților și în zonele greu accesibile și, dacă se îndepărtează printr-o igienă orală adecvată, pot duce la formarea cariei.
 • Demineralizarea smalțului: Acizii produ de bacterii în placa dentară atacă smalțul dentar, determinând pierderea mineralelor și formarea unei mici depresiuni sau a unei pete albe pe suprafața dinților.
 • Formarea cariei: Dacă procesul de demineralizare continuă, smalțul devine mai vulnerabil și mai slab, ceea ce permite bacteriilor să pătrundă mai adânc în structura dinților și să formeze o cavitate sau o gaură.
 • Extinderea cariei: Fără tratament, caria dentară poate progresa și să afecteze straturile mai profunde ale dinților, inclusiv dentina și pulpa dentară. Aceasta poate duce la dureri severe, sensibilitate la cald și rece, precum și la alte complicații.

 

 

Tratamentul Pentru Caria Dentară

Cel mai eficient și rapid tratament pentru caria dentară este plomba pe care medicul dentist o realizează în cabinetul său. Există mai multe etape prin care dintele cariat trebuie să treacă înainte de a fi plombat definitiv. De asemenea, plomba nu va funcționa pentru orice tip de carie.


Există situația când dintele este grav cariat și plomba nu va oferi susținere. În aceste cazuri, dintele se tratează și va fi îmbrăcat cu o coroană dentară care să imite perfect dintele natural. Sau, în cazuri și mai grave, dintele este extras și înlocuit cu un implant dentar.

 

 

Etapele Procesului de Tratare a Cariei Dentare

Atunci când un dinte este afectat de carie și necesită plombare, procesul de tratament implică mai multe etape pentru a restabili structura și funcționalitatea acestuia. Iată o descriere detaliată a etapelor de tratament pentru un dinte care urmează să fie plombat:

 

1. Diagnosticarea și evaluarea
Primul pas în tratarea unui dinte care va fi plombat este diagnosticarea și evaluarea stării sale. Dentistul va examina dintele și va efectua radiografii pentru a determina extinderea cariei și pentru a decide dacă este necesară plombarea. Această etapă este crucială pentru a planifica tratamentul adecvat și pentru a asigura că pacientul primește îngrijirea potrivită.

 

2. Anestezia
Înainte de a începe procedura de plombare, se administrează anestezie locală în zona afectată pentru a amorți nervii și a preveni orice disconfort sau durere pe parcursul tratamentului.

 

3. Îndepărtarea țesutului afectat
Dentistul va îndepărta țesutul afectat de carie folosind un instrument special, cum ar fi un burghiu dentar. Acest proces implică îndepărtarea tuturor țesuturilor deteriorate pentru a pregăti dintele de plombare. Dacă nervul a fost afectat, în această etapă poate fi inclus și tratamentul de canal, realizat uneori la microscop. Pentru ca durerea să dispară, nervul trebuie extirpat. În acest caz, medicul dentist va lucra mult mai profund pentru curățarea dintelui și pentru a fi sigur că durerea nu va mai reapărea.

 

În cazurile în care nervul necesită extirpare, doctorul va aplica o plombă provizorie, deoarece dintele este sub tratament. După ce se asigură că nervul a fost omorât, atunci dentistul va aplica, în final, plomba definitivă.

 

4. Pregătirea dintelui
După îndepărtarea țesutului afectat, dentistul va pregăti suprafața dintelui pentru a aplica plomba. Acest lucru implică curățarea și pregătirea zonei pentru a permite plombei să adere corespunzător. Suprafața dintelui va fi curățată pentru a ajuta materialul plombei să se atașeze mai bine.

 

5. Aplicarea plombei
Următorul pas este aplicarea plombei pe dinte. Dentistul va folosi materialul plombei ales și îl va modela pentru a se potrivi perfect cu forma dintelui. Materialul este apoi activat sau întărit, de obicei folosind o lumină specială sau alte tehnici adecvate.

 

6. Finisarea și polizarea
După ce plomba este întărită, dentistul va finisa și poliza suprafața acesteia pentru a asigura o potrivire perfectă și o suprafață netedă. Această etapă este importantă pentru a preveni orice asperități sau iritații și pentru a asigura confortul pacientului la mușcătură.

 

7. Verificarea și ajustările finale
După aplicarea plombei, dentistul va verifica ajustările finale pentru a se asigura că aceasta se potrivește corect și că nu există probleme sau disconfort. Dacă este necesar, pot fi efectuate ajustări suplimentare pentru a asigura o potrivire perfectă și o funcționalitate optimă.

 

Îngrijirea post-tratament
După plombare, este important să se urmeze îndrumările dentistului privind îngrijirea post-tratament. Acest lucru poate include instrucțiuni privind igiena orală adecvată, evitarea consumului de alimente tari sau lipicioase și programarea unor controale regulate pentru a monitoriza starea plombei și a sănătății generale a dinților.

Există situații când igiena orală nu este tratată cu seriozitate și se paote forma carie sub plombă. Dacă ai plombă definitivă pe dinte și simți durere, cel mai indicat este să verifici starea dintelui printr-un control la medicul stomatolog. 

 

 

Tipuri De Plombă

Există mai multe tipuri de plombe dentare disponibile, fiecare având caracteristici și avantaje specifice. Iată o prezentare detaliată a fiecărui tip de plombă dentară:

 

1. Plombele compozite
Plombele compozite sunt fabricate dintr-un amestec de rășini și particule ceramice, sticlă sau cuarț. Acestea sunt folosite pentru a repara dinții afectați, în special în zonele vizibile ale gurii, deoarece pot fi modelate și potrivite pentru a se asorta cu nuanța dinților naturali. Avantajele plombei compozite includ aspectul estetic plăcut, aderența excelentă la smalțul dentar și conservarea țesutului dentar sănătos.

 

2. Plombele din amalgam
Amalgamul este un amestec de metale, inclusiv mercur, argint, cupru și alte metale. Plombele din amalgam sunt cunoscute pentru durabilitatea și rezistența lor și sunt folosite în special pentru tratarea zonelor cu presiune mare de mestecare, precum molarii. Cu toate acestea, aspectul lor metalic poate fi inestetic, ceea ce poate fi o preocupare pentru unii pacienți.

 

3. Plombele din ceramică sau porțelan
Plombele din ceramică sau porțelan sunt fabricate din materiale ceramice sau din porțelan și sunt alese pentru proprietățile lor estetice superioare. Acestea sunt potrivite pentru restaurarea dinților din zona frontală a gurii datorită aspectului lor natural și translucidității, care le fac să semene cu dinții naturali. Plombele din ceramică sunt durabile și rezistente la decolorare, oferind o soluție estetică excelentă pentru restaurarea dinților.

 

4. Plombele din compozit de ionomer de sticlă
Plombele din compozit de ionomer de sticlă sunt fabricate dintr-un amestec de sticlă măcinată și acizi poliacrilici. Acestea sunt adesea utilizate în special pentru plombele de bază sau temporare. Deși nu sunt la fel de durabile ca alte tipuri de plombe, acestea au avantajul de a elibera fluoriu, care poate ajuta la prevenirea cariilor și la întărirea smalțului dinților.

 


5. Plombele din aur
Plombele din aur sunt fabricate din aliaje de aur și alte metale și sunt cunoscute pentru durabilitatea și biocompatibilitatea lor. Acestea sunt adesea folosite pentru plombarea dinților molari posteriori datorită rezistenței lor excelente și a capacitatii de a rezista uzurii. Cu toate acestea, costul ridicat și aspectul lor aurit le fac mai puțin populare în comparație cu alte tipuri de plombe.

În prezent, cele mai utilizate sunt plombele ceramice, din inomeri de sticlă și compozit. 

 

 

Plombă Dentară Preț

Prețul unei plombe dentare poate varia considerabil în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul de plombă utilizat, locația cabinetului stomatologic, complexitatea procedurii și regiunea geografică în care se află pacientul. În general, dacă te întrebi cât costă o plombă, prețul acesteia poate varia între 150 lei și 450 lei. Costurile pentru plombarea unui dinte pot fi influențate de următoarele aspecte:

 

1. Tipul de plombă
Există mai multe tipuri de plombe dentare disponibile, fiecare având prețuri diferite. De exemplu, plombele compozite, care sunt fabricate din rășini și particule ceramice, pot avea prețuri mai ridicate decât plombele din amalgam, care sunt fabricate dintr-o amestec de metale. De asemenea, plombele din ceramică sau porțelan pot fi mai scumpe decât celelalte opțiuni, datorită materialelor de înaltă calitate utilizate.

 

2. Complexitatea procedurii
Costurile pentru plombarea unui dinte pot varia în funcție de gradul de deteriorare al dinților și de complexitatea procedurii. De exemplu, plombarea unui dinte cu o carie mică poate fi mai ieftină decât plombarea unui dinte cu o carie mai mare sau care necesită mai multe etape de tratament.

 

3. Experiența și prestigiul dentistului
Prețurile pentru plombare pot varia în funcție de experiența și prestigiul dentistului care efectuează procedura. Dentistul cu o reputație solidă și cu o vastă experiență în domeniu poate percepe prețuri mai ridicate pentru serviciile sale, comparativ cu un dentist mai puțin experimentat. 

 

4. Costurile de laborator și de echipament
Unele tipuri de plombe dentare, cum ar fi cele din ceramică sau porțelan, pot necesita costuri mai mari de laborator și echipament pentru a fi fabricate și aplicate. Aceste costuri suplimentare pot afecta prețul final al procedurii.

 

Prevenirea și tratarea cariei dentare
Caria dentara poate fi prevenită și este esențială și poate fi realizată prin:

 

 • Igienă orală adecvată: Periajul dentar de cel puțin două ori pe zi și utilizarea aței dentare zilnic pentru a îndepărta placa bacteriană.
 • Limitarea consumului de zahăr și carbohidrați: Reducerea consumului de alimente și băuturi bogate în zahăr și carbohidrați poate reduce riscul de dezvoltare a cariei dentare.
 • Vizite regulate la dentist: Controalele dentare regulate și igienizarea profesională pot ajuta la identificarea și tratarea precoce a cariilor dentare.

 

 

În concluzie, plomba dentară reprezintă o soluție eficientă și sigură pentru tratarea cariilor și a altor afecțiuni dentare. Alegerea tipului potrivit de plombă și respectarea unui regim adecvat de igienă orală sunt cheia pentru menținerea sănătății și funcționalității dentare pe termen lung. Este important ca pacienții să discute cu dentistul lor opțiunile disponibile și să primească îndrumare adecvată pentru a lua decizii informate în legătură cu tratamentul dentar necesar.

 

 

Întrebări Frecvente

1. Ce este o plombă dentară și când este necesară?

O plombă dentară este un material folosit pentru a umple o cavitate sau o gaură într-un dinte, cauzată de carie sau alte afecțiuni dentare. Plombarea este necesară pentru a repara structura și funcționalitatea dinților afectați și pentru a preveni extinderea deteriorării.

 

2. Care sunt tipurile de plombe dentare disponibile?

Există mai multe tipuri de plombe dentare, inclusiv plombe compozite, plombe din amalgam, plombe din ceramică sau porțelan, plombe din compozit de ionomer de sticlă și plombe din aur. Fiecare tip de plombă are propriile sale caracteristici și avantaje, iar alegerea depinde de nevoile și preferințele pacientului, precum și de recomandările dentistului.

 

3. Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de plombă?
Plombele compozite oferă un aspect estetic plăcut și aderență bună la smalțul dentar, dar pot fi mai scumpe decât alte tipuri de plombe. Plombele din amalgam sunt durabile și rezistente, dar pot avea un aspect metalic inestetic. Plombele din ceramică sau porțelan sunt estetice și rezistente la decolorare, dar pot fi costisitoare. Plombele din compozit de ionomeri de sticlă sunt mai accesibile, dar pot fi mai puțin durabile. Plombele din aur sunt durabile și biocompatibile, dar pot fi extrem de scumpe.

 

4. Cât durează o plombă?
Durabilitatea unei plombe dentare poate varia în funcție de tipul de plombă, localizarea în gură și obiceiurile de igienă orală ale pacientului. În general, plombele din amalgam și cele din aur sunt considerate cele mai durabile, în timp ce plombele compozite pot necesita înlocuire mai frecventă. Plombele nu vor dura o viață, de obicei rezistă între 3 și 10 ani. Dar controalele regulate la dentist te vor ajuta să le ții sub observație, iar medicul îți va recomanda când este timpul să le înlocuiești.

 

5. Cum este aplicată o plombă dentară?
Procesul de aplicare a unei plombe dentare implică mai multe etape, inclusiv îndepărtarea țesutului afectat, pregătirea dintelui, aplicarea plombei și finisarea și polizarea acesteia. Dentistul va administra anestezie locală pentru a preveni disconfortul și va folosi materiale speciale pentru a umple cavitatea și a restaura forma și funcționalitatea dintelui.

 

6. Care sunt îngrijirile post-operatorii necesare pentru o plombă dentară?
După aplicarea unei plombe dentare, este important să se respecte instrucțiunile dentistului privind igiena orală adecvată și programarea regulată a vizitelor de control. Este recomandabil să se evite alimentele și băuturile tari și lipicioase și să se evite obiceiurile nocive, cum ar fi mestecarea obiectelor dure sau folosirea dinților pentru a deschide ambalaje.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programeaza-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.