Proteze Dentare. Tipuri de Proteză Dentară

Pierderea completă a dinților poate fi o experiență dificilă pentru oricine. Este o problemă care poate afecta nu doar funcționalitatea orală, ci și încrederea în sine și calitatea vieții în general. Cu toate acestea, în lumea modernă a stomatologiei, există soluții eficiente pentru a aborda această problemă, iar protezele dentare reprezintă o opțiune vitală pentru cei care se confruntă cu pierderea completă a dinților. În acest articol vei descoperi informații complete despre protezele dentare, precum și care este cea mai bună proteză dentară totală

 

 

Ce Este Proteza Dentară?

Protezele dentare cunoscute și sub denumirea de „placă dentară” sunt dispozitive medicale personalizate, create pentru a înlocui toți dinții lipsă într-o arcadă dentară. Ele reprezintă, practic, dinți artificiali care sunt utilizați pentru a reface arcada superioară sau inferioară. Ele sunt utilizate, în general, pentru situația în care persoana se confruntă cu pierderea mai multor dinți sau chiar cu pierderea totală, numită și edentație totală. 


Protezele sunt realizate în laboratoarele specializate, de către tehnicieni dentari, după ce medicul dentist a luar amprenta arcadelor pacientului. Avantajul acestei proceduri îl reprezintă personalizarea lor în funcție de fiecare pacient și senzația de confort pe care o oferă, asigurând o potrivire perfectă. Protezele dentare permit reluarea activității normale, îndeplinind funcționalitatea danturii naturale și oferind un aspect estetic plăcut. De asemenea, protezele dentare ajută la menținerea mușchilor feței care pot fi afectați de edentație totală. 

 

 

Când Este Recomandată Proteza Dentară?

Necesitatea de a purta o proteză dentară este legată, în cea mai mare măsură, de problema pierderii dinților. Pentru o înțelegere mai exactă, am detaliat cele mai importante aspecte legate de situațiile în care se impune proteza dentară. 

 

Pierderea completă a dinților: Atunci când toți dinții dintr-o arcadă dentară lipsesc, fie din cauza cariilor extinse, a parodontozei sau a altor afecțiuni dentare, protezele dentare sunt recomandate pentru a restabili funcția masticației, vorbirea și estetica zâmbetului.

 

Pierderea parțială a dinților: În cazul în care pacienții prezintă doar unii dinți lipsă, protezele dentare parțiale sunt indicate pentru a înlocui dinții lipsă și pentru a preveni mișcarea sau deplasarea dinților rămași în arcadă.

 

Deteriorarea severă a dinților: Dacă dinții sunt afectați de carii extinse, fracturi sau alte traume dentare care nu pot fi reparate prin alte proceduri, protezele dentare pot fi recomandate pentru a restabili funcția și estetica orală.

 

Necesitatea susținerii altor proceduri dentare: Înainte sau în timpul unor tratamente dentare complexe, precum extracții dentare sau implanturi dentare, protezele dentare pot fi recomandate temporar pentru a menține funcția și estetica orală.

 

 

Tipuri de Proteze Dentare

Partea cea mai importantă legată de protezele dentare este împărțirea lor în diverse tipuri, în funcție de mai multe aspecte esențiale, pe care le vom reda pas cu pas, mai jos. În primul rând, protezele se împart în trei mari categorii:

 

 • Totale
 • Parțiale
 • Scheletate

 

Protezele dentare totale sunt utilizate pentru a înlocui toți dinții lipsă dintr-o arcadă dentară. Protezele dentare parțiale sunt utilizate pentru a înlocui doar unii dinți lipsă dintr-o arcadă dentară. Protezele dentare scheletate sunt un tip special de proteze parțiale care sunt susținute de un schelet metalic subțire, care este atașat de dinții naturali rămași sau de implanturi dentare. Aceste proteze oferă o soluție mai stabilă decât protezele dentare parțiale convenționale și permit o mai bună distribuție a forțelor masticatorii pe arcada dentară. Protezele scheletate sunt recomandate celor care mai au o parte a dinților naturali, dar nu pot apela la implanturi. 

 

 

Tipuri Proteze Dentare În Funcție de Mobilitate

Această categorie se referă la protezele care se mai pot da jos după montare și la cele care rămâne fixe, fără a putea fi îndepărtate. 

 

Proteze dentare fixe

Protezele dentare fixă sunt o variantă modernă de restaurare a danturii, fiind montată pe implanturi. Acest tratament se realizează în cadrul procedurii All on 4 sau All on 6. Adică dinți ficși în 24h, iar proteza dentară fixă este montată pe 4 implanturi sau 6, de la caz la caz. Dar, în general, pacientului i se montează 6 implanturi dentare pe maxilarul superior și 4 pe cel inferior. Apoi proteză este fixată pe aceste implanturi.

 

Acest tip de proteză nu poate fi îndepărtat de pacient, acasă. Necesită, la fel ca dinții naturali, o îngrijire orală riguroasă pentru a rezista foarte mult timp. De asemenea, are avantajul că este foarte stabilă, rezistentă, datorită metodei inovatoare de prindere și fixare.

 

 

Proteze dentare mobile

Proteza dentară mobilă este varianta pe care toată lumea o cunoaște. Aceasta poate fi dată oricând jo de pacient pentru a fi igienizată și se fixează cu adezivi speciali. Trebuie schimbată la aproximativ 5 ani, deoarece osul maxilar, în lipsa dinților, se atrofiază și proteza nu se mai așează bine pe acesta.

 

 

Tipuri Proteze Dentare În Funcție de Material

Proteze Dentare Ceramice:
Protezele dentare ceramice sunt apreciate pentru aspectul lor natural și estetică deosebită. Acestea sunt fabricate din materiale ceramice precum porțelanul sau compozitele ceramice, care imită culoarea și transluciditatea dinților naturali. Principalele avantaje ale protezelor dentare ceramice includ:

 

 • Aspect estetic deosebit: Ceramica oferă o estetică similară cu cea a dinților naturali, fiind greu de distins.
 • Biocompatibilitate ridicată: Materialele ceramice sunt bine tolerate de țesuturile orale, reducând riscul de iritații sau alergii.
 • Rezistență la decolorare: Ceramica este rezistentă la pete și decolorare, menținându-și aspectul estetic în timp.
 • Durabilitate: Protezele dentare ceramice pot rezista pentru mulți ani cu o îngrijire adecvată.

 

 

Proteze Dentare Acrilice:

Protezele dentare acrilice sunt fabricate din rășini acrilice, care sunt modelate pentru a se potrivi perfect formei gurii pacientului. Acestea sunt folosite atât pentru proteze parțiale, cât și pentru proteze totale. Caracteristicile principale ale protezelor dentare acrilice includ:

 

 • Costuri mai reduse: Protezele acrilice sunt adesea mai accesibile din punct de vedere financiar decât cele ceramice sau metalice.
 • Ușurință în ajustare: Materialul acrilic poate fi ușor ajustat sau reparat în cazul necesității.

 

 

 

Proteze Dentare Metalice:
Protezele dentare metalice sunt fabricate din aliaje metalice. Acestea sunt folosite mai ales pentru proteze parțiale și oferă o rezistență și durabilitate excelente. Principalele caracteristici ale protezelor dentare metalice includ:

 

 • Rezistență ridicată: Aliajele metalice oferă o rezistență superioară la presiune și forțe de mestecare.
 • Durabilitate îndelungată: Protezele metalice sunt cunoscute pentru longevitatea lor, putând rezista mulți ani fără deteriorare semnificativă.

 

 

Proteze Dentare din Zirconiu:
Protezele dentare din zirconiu sunt cunoscute pentru rezistența și durabilitatea lor deosebită. Zirconiul este un material extrem de dur, care este utilizat în special pentru protezele fixe sau pentru structura interioară a protezelor ceramice. Caracteristicile principale ale protezelor dentare din zirconiu includ:

 

 • Rezistență excelentă: Zirconiul este unul dintre cele mai dure materiale ceramice, oferind o rezistență superioară la fracturare și uzură.
 • Estetică deosebită: Protezele dentare din zirconiu pot fi acoperite cu straturi de ceramică pentru a obține un aspect estetic foarte natural.
 • Biocompatibilitate ridicată: Zirconiul este bine tolerat de țesuturile orale, reducând riscul de reacții alergice sau iritații.

 

 


Tipuri Proteze Dentare În Funcție de Modul De Prindere

Proteze pe Implanturi:
Protezele pe implanturi sunt soluții moderne și eficiente pentru înlocuirea dinților lipsă. Reprezintă, în acest moment, cea mai bună proteză dentară totală. Protezele sunt fixate ferm pe implanturi dentare, care sunt integrate în osul maxilarului sau mandibulei. Principalele caracteristici ale protezelor pe implanturi includ:

 

 • Stabilitate crescută: Implanturile dentare oferă o bază solidă și stabilă pentru proteze, permițând pacientului să mestece și să vorbească fără restricții.
 • Confort îmbunătățit: Protezele pe implanturi se simt mai naturale în gură și nu necesită utilizarea cârligelor sau a clemei pentru fixare.
 • Estetică deosebită: Protezele pe implanturi sunt proiectate pentru a se potrivi perfect cu zâmbetul și aspectul facial al pacientului.

 

 

Proteze Dentare Scheletate:
Protezele dentare scheletate sunt realizate dintr-un schelet metalic subțire, care este fixat pe dinții naturali rămași sau pe implanturi. Acestea oferă un echilibru între stabilitate și confort, fiind utilizate mai ales pentru proteze parțiale. Caracteristicile principale ale protezelor scheletate includ:

 

 • Conservarea dinților naturali: Scheletul metalic se fixează ferm pe dinții rămași, fără a necesita îndepărtarea acestora.
 • Ușurință în igienizare: Datorită designului lor, protezele scheletate permit o igienizare ușoară și eficientă a dinților și a gingiilor.
 • Estetică: Scheletul metalic este discret și nu este vizibil în mod obișnuit în timpul vorbirii sau zâmbetului.

 

 

Proteze Dentare Elastice:
Protezele dentare elastice sunt realizate dintr-un material flexibil, cum ar fi siliconul sau alte rășini elastice, care se adaptează perfect la formele anatomice ale gurii. Materialul e foarte subțire, fiind 100% biocompatibil cu țesuturile moi din cavitatea bucală. Aceast tip de proteză reprezintă cea mai modernă alternativă a protezei tradiționale din acrilat, fiind o bună soluție dacă vrei să beneficiezi pentru mult timp de o proteză de calitate și rezistentă. Acestea sunt utilizate în special pentru proteze totale și oferă o alternativă confortabilă și estetică. Caracteristicile principale ale protezelor elastice includ:

 

 • Confort sporit: Materialul elastic se adaptează perfect la mucoasa orală, oferind o senzație plăcută și lipsită de disconfort.
 • Durabilitate: Materialele elastice sunt rezistente și pot rezista uzurii cotidiene pentru o perioadă îndelungată.

 

 

Proteze Dentare cu Magneți:
Protezele dentare cu magneți utilizează forța magnetică pentru a se fixa pe dinții naturali sau pe implanturi. Acestea oferă o alternativă convenabilă și eficientă pentru pacienții care caută o fixare simplă și sigură. Principalele caracteristici ale protezelor cu magneți includ:

 

 • Fixare sigură: Magnetul oferă o fixare puternică și sigură, împiedicând proteza să se miște sau să alunece în timpul vorbirii sau masticării.
 • Ușurință în utilizare: Pacienții pot îndepărta și fixa protezele cu magneți cu ușurință, fără a avea nevoie de efort suplimentar.
 • Confort îmbunătățit: Protezele cu magneți sunt confortabile și nu exercită presiune excesivă asupra dinților sau gingiilor.

 

 

Tipuri Proteze Dentare În Funcție de Rolul Lor

Proteza Dentară Parțială sau Unidentară:

Protezele dentare parțiale sunt utilizate atunci când pacientul prezintă pierderea unuia sau mai multor dinți, dar mai au încă dinți naturali rămași în cavitatea orală. Acestea sunt concepute pentru a înlocui doar dinții lipsă, fără a afecta dinții naturali. 

 

Proteza Dentară Totală:

Protezele dentare totale, cunoscute și sub denumirea de proteze dentare complete, sunt utilizate atunci când pacientul nu mai are niciun dinte natural rămas în cavitatea orală. Acestea sunt concepute pentru a înlocui toți dinții lipsă și sunt fixate ferm pe mucoasa gingivală.

 

 

Care Este Durata de Viață a Unei Proteze Dentare?

Durata de viață a unei proteze este strict infleunțată de tipul de material folosit, tipul protezei și modul de întreținere. Există proteze care se fabrică într-o zi sau unele în 3-6 săptămâni. De asemenea, este foarte importantă întreținerea adecvată a protezei dentare. Este esențială pentru prelungirea duratei sale de viață. Pacienții ar trebui să respecte recomandările medicului stomatolog în ceea ce privește igiena orală și curățarea protezei. Igiena orală inadecvată poate duce la acumularea de plăci bacteriene și depozite de tartru pe suprafața protezei, ceea ce poate provoca deteriorarea acesteia și scurtarea duratei sale de viață.

 

 

Proteză Dentară VS Implant Dentar

Reprezintă două metode de tratament care înlocuiesc dinții lipsă. Ambele prezintă avantaje și dezavantaje. În cazul protezelor, acomodarea este mai grea, pe când implantul, fiind asemenea unui dinte artificial, cu rădăcină implantată, se simte mult mai natural din prima. Proteza fixă pe implanturi combină într-o manieră modernă cele două tratamente și îndeplinește cele mai înalte standarde și cerințe, atât din partea medicilor, cât și a pacientului. 


O altă deosebire ar fi timpul de fixare și durata de vindecare. Proteza poate fi inserată mult mai rapid, spre deosebire de implant, care necesită un timp de așteptare a vindecării, mai exact a procesului de osteointegrare. 


Alegerea dintre cele două presupune o decizie stabilită de comun acord între pacient și medic, având în vedere rezolvarea problemelor individuale. Cu siguranță, pentru decizia finală vor conta mult situația în care se află pacientul, gradul de deteriorare a danturii, alte probleme de sănătate, precum și prețul pentru proteza dentară și prețul pentru implant dentar. 

 


În concluzie, alegerea tipului potrivit de proteză dentară depinde de necesitățile și preferințele individuale ale pacientului, precum și de indicațiile medicului stomatolog. Fiecare tip de proteză are avantajele și dezavantajele sale, iar o evaluare atentă a acestora poate ajuta la obținerea unei soluții optime pentru fiecare pacient în parte.

 

 

Întrebări Frecvente

Ce se întâmplă dacă proteza se rupe?

Dacă proteza dentară s-a rupt, este important să contactați imediat medicul stomatolog pentru a evalua și repara. Nu încercați să reparați proteza acasă, deoarece acest lucru poate agrava problema și poate duce la necesitatea înlocuirii complete a protezei. Tehnicianul o va repara prin metode profesionale. 


Proteza dentară se mișcă?

Proteza dentară ar trebui să se potrivească ferm și să nu se miște în mod excesiv în gură. Dacă proteza se mișcă sau se simte instabilă, este posibil să fie necesară ajustarea sau refacerea acesteia de către medicul stomatolog. În multe cazuri, acest lucru se întâmplă din cauza retracției gingivale. Micșorarea structurii osoase nu mai permite potrivirea protezei și, cel mai probbail, va fi nevoie de o altă proteză. 


Poți dormi cu proteza dentară?

În general, este recomandat să nu dormiți cu proteza dentară, deoarece aceasta poate afecta confortul și poate crește riscul de iritații sau infecții ale mucoasei orale sau chiar sufocare. Este mai bine să îndepărtați proteza înainte de culcare și să o păstrați într-un recipient cu apă sau o soluție specială de curățare.


Ce este recomandat să consumi dacă porți proteză?

Când purtați proteză dentară, este recomandat să evitați alimentele tari sau lipicioase care ar putea afecta integritatea protezei sau ar putea fi dificil de mestecat. Optați pentru alimente moi și ușor de mestecat, cum ar fi legumele fierte, fructele fără sâmburi și carnea tocată.


Cum se curăță proteza dentară?

Pentru a menține proteza dentară curată și igienizată, este important să o clătiți în apă după fiecare masă și să o curățați cu o perie de dinți moale și apă călduță cel puțin o dată pe zi. De asemenea, puteți folosi soluții speciale de curățare pentru proteze dentare, disponibile în farmacii.

 

Cât timp trebuie să port proteza dentară în fiecare zi?

Timpul recomandat pentru purtarea protezei dentare poate varia în funcție de recomandările medicului stomatolog și de starea de sănătate a pacientului. În general, este recomandat să purtați proteza dentară pe toată durata zilei, cu excepția momentelor de odihnă sau a perioadelor de curățare.


Cât timp durează până te obișnuiești cu proteza dentară?

Timpul necesar pentru a te obișnui cu proteza dentară poate varia de la câteva zile până la câteva săptămâni, în funcție de adaptabilitatea individuală a fiecărui pacient și de complexitatea protezei. Este important să fii răbdător și să urmezi sfaturile medicului stomatolog pentru a facilita procesul de adaptare.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.