Radiografie Dentară. Tipuri de Radiografii Dentare

Radiografia dentară este o tehnică esențială în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor dentare și ale țesuturilor adiacente. Este o metodă non-invazivă, care oferă imagini detaliate ale dinților, oaselor maxilarelor și a țesuturilor moi din jurul acestora. În acest articol, vom explora în profunzime ce este radiologia dentară și cum se realizează o radiografie dentară.

 

 

Ce este Radiologia Dentară? 

Radiologia dentară este o ramură a radiologiei medicale care se ocupă cu imaginea structurilor orale și maxilarelor. Scopul principal al radiologiei dentare este de a detecta, diagnostica și monitoriza afecțiunile și problemele dentare și ale țesuturilor asociate. 

 

Radiologia convențională are ca scop examinarea corpului omenesc cu ajutorul razelor X și utilizarea acestor informații obținute pentru a preciza diagnosticul și tratamentul aferent fiecărei afecțiuni. Presupune o metodă de investigație imagistică, atraumatică, în baza căreia se obține o imagine a structurilor anatomice vizate din corpul uman. 

 

Razele X sunt o formă de de radiație electromagnetică. Ele pot penetra și pot fi absorbite de țesuturile organismului, iar rezultatul este o imagine detaliată a structurilor interne. 

 

Radiografia este o imagine fotografică negativă care se obținea înainte pe film. Însă, dezvoltarea radiografiei digitale a permis facilitarea acestei metode și reducerea expunerii la substanțe toxice. 

 

 

Radiografia Dentară Digitală. Cum Se Realizează? 

Radiografia dentară presupune expunerea controlată a pacientului la un fascicul de radiație X care sensibilizează în mod diferenţiat un suport fizic specific sau un senzor-traductor digital. Imaginile radiografice dentare permit medicilor stomatologi să identifice cariile dentare, afecțiunile parodontale, fracturile osoase, tumori sau alte anomalii anatomice.

 

Radiografia dentară digitală reprezintă o evoluție semnificativă în domeniul imagisticii medicale, aducând beneficii majore atât pentru medicii stomatologi, cât și pentru pacienți. Această tehnologie modernă elimină multe dintre limitările și inconvenientele asociate radiografiilor tradiționale și aduce o serie de avantaje, inclusiv imagini de înaltă calitate, reducerea expunerii la radiații și o mai mare eficiență în gestionarea și stocarea imaginilor. Mai jos vom reda modul în care se realizează radiografia dentară digitală într-un laborator specializat pentru radiografie.

 

Radiografia dentară digitală este foarte sigură. S-a demomnstrat că este mult mai eficientă decât cea clasică, mai ales datorită faptului că se poate mări imaginea obținută după ce pacientul a fost expus la radiații. De asemenea, prin intermediul radiografiei dentare stomatologul are acces la cele mai fine detalii, putând să elaboreze un tratament potrivit pentru afecțiunea pacientului.

 

 

Tehnologia din Spatele Radiografiei Dentare Digitale

Radiografia dentară digitală folosește un senzor electronic în loc de filme radiografice tradiționale pentru a captura imagini ale dinților și a țesuturilor adiacente. Senzorul este conectat la un computer, iar imaginile sunt generate și afișate pe ecran în timp real. Această metodă permite o evaluare rapidă a imaginilor și ajustarea parametrilor de expunere pentru a obține rezultate optime.

 

 

Procesul de Realizare a Radiografiei Dentare Digitale

Înainte de a fi expus radiațiilor, este imperios necesar să porți un echipamemt de plumb. Acesta este, de fapt, un șorț care acoperă zona toracală și zona tiroidei. De asemenea, asistentul radiolog poate indica renunțare ala anumite obiecte, cum ar fi cerceii sau ochelarii de vedere. 


Pregătirea Pacientului: Procedura începe cu pregătirea pacientului, care este așezat pe scaunul stomatologic în poziție confortabilă. Este posibil să fie necesară utilizarea unui dispozitiv de retenție pentru a menține senzorul în poziție în timpul capturării imaginii.

 

Poziționarea Senzorului: Senzorul electronic este plasat în cavitatea bucală a pacientului în zona de interes indicată de medic. Este important ca senzorul să fie poziționat corect pentru a obține imagini clare și precise.

 

Capturarea Imaginii: După ce senzorul este poziționat, medicul stomatolog sau asistentul specializat activează aparatul de radiografie. O scurtă expunere la radiații ionizante este efectuată pentru a capta imaginea. Imaginile sunt imediat transmise către computerul conectat la senzor și sunt afișate pe ecran pentru evaluare.

 

Evaluarea și Interpretarea Imaginilor: Medicul stomatolog examinează imaginile digitale pentru a identifica orice probleme sau afecțiuni dentare. Acesta poate ajusta contrastul, luminozitatea și poate mări ori micșora imaginile pentru a obține o vizualizare mai detaliată.

 

Stocarea și Transmiterea Imaginilor: Imaginile digitale sunt stocate în baza de date a laboratorului de radiografie și pot fi accesate rapid și ușor pentru referințe ulterioare. De asemenea, acestea pot fi transmise electronic altor specialiști sau pot fi integrate în sistemul de gestiune a pacienților al clinicii stomatologice.

 

 

Avantajele Radiografiei Dentare Digitale

 • Reducerea Expunerii la Radiații: Senzorii digitali necesită o cantitate mult mai mică de radiații pentru a produce imagini de calitate similară cu radiografiile tradiționale, reducând astfel expunerea pacientului.
 • Calitatea Imaginilor Îmbunătățită: Imaginile digitale sunt mai clare și mai precise, permițând medicului stomatolog să detecteze afecțiuni mai subtile și să facă un diagnostic mai precis.
 • Eficiență Crescută: Procesul de realizare și evaluare a imaginilor este mult mai rapid și mai eficient, permițând medicului stomatolog să ofere un răspuns mai rapid și mai precis pacientului.
 • Stocare și Gestiune Ușoară a Imaginilor: Imaginile digitale pot fi stocate pe termen lung în format electronic și pot fi accesate rapid și ușor atât de către medici, cât și de către pacienți.
   

 


Tipuri De Radiografie Dentară

Există mai multe tipuri de radiografii dentare, fiecare având aplicații specifice și oferind informații diferite. Iată o privire detaliată asupra acestora:

 

Radiografii Intraorale:

Radiografia Retroalveolară sau Periapicală:

 • Această radiografie este utilizată pentru a obține imagini detaliate ale dinților și a țesuturilor adiacente, concentrându-se pe un singur dinte sau pe grupuri mici de dinți.
 • Ajută la detectarea cariilor dentare, a leziunilor periapicale și a problemelor la nivelul rădăcinilor dentare.

 

Radiografia cu Film Bite-wing:

 • Acest tip de radiografie este utilizat pentru a evalua spațiul interdentar și pentru a detecta cariile dentare în stadii incipiente.
 • Pacientul trebuie să muște un dispozitiv special fixat între dinți pentru a obține imagini clare ale zonelor interdentare.
   

Radiografia Ocluzală:

 • Această radiografie oferă o imagine detaliată a maxilarelor și a arcadei dentare, permițând medicului stomatolog să evalueze alinierea și relația dintre dinți și oasele maxilare.Radiografia dentară panoramică poate fi recomandată odată la 6 luni pentru controlul de rutină. Medicul poate observa diverse modificări de la ultimul consult stomatologic. 
   

 

Radiografii Extraorale:

Radiografia Dentară Panoramică:

 • Oferă o imagine panoramică a întregii arcade dentare, a oaselor maxilare și a articulației temporo-mandibulare.
 • Utilă în diagnosticarea afecțiunilor dentare și ale oaselor maxilare, precum și pentru planificarea tratamentelor ortodontice și chirurgicale.

 

Teleradiografia Craniană:

 • Folosită pentru a evalua relația dintre oaselor feței și a dinților, această radiografie este utilizată în special în ortodonție pentru planificarea tratamentelor .
   

Tomografii Computerizate:

Tomografia Computerizată (CT):

 • Oferă imagini detaliate tridimensionale ale întregii regiuni maxilo-faciale.
 • Utilizată pentru diagnosticul și planificarea tratamentelor pentru afecțiuni complexe ale maxilarelor, precum și pentru evaluarea implanturilor dentare.
   

Tomografia Computerizată cu Fascicul Conic:

 • Această tehnică utilizează un fascicul conic de radiații pentru a obține imagini tridimensionale precise ale maxilarelor și a structurilor adiacente.
 • Ideală pentru planificarea tratamentelor implanturilor dentare și pentru evaluarea anatomiei complexe.

 

Radiografiile dentare reprezintă o parte importantă a evaluării stomatologice și a tratamentului. Fiecare tip de radiografie oferă informații unice și este folosit în funcție de necesitățile specifice ale fiecărui pacient și ale situației clinice. Utilizarea acestor tehnici avansate de imagistică contribuie la îmbunătățirea diagnosticului și a tratamentului în domeniul stomatologiei.
 

 

Unde Poți Face o Radiografie Dentară?

În clinicile premium din București poți avea acces la serviciile de radiologie dentară chiar în cadrul acestor locații, nemaifiind necesară deplasarea suplimentară la clinici de radiologie. 

 

De exemplu, în cadrul clinicii House of Beauty poți face o radiografie dentară panoramică, dar și un CT, în baza specificațiilor medicului. 

 

Faptul că regăsești serviciile stomatologice în același loc cu serviciile de radiologie este un beneficiu pentru timpul mai rapid alocat diagnosticului și tratamentului. De asemenea, acestor beneficii li se adaugă și reducerea numărului de deplasări dintr-o parte în alta.

 

Este o alegere potrivită să apelezi la serviciile complete oferite de clinicile premium, mai ales atunci când îți dorești o evaluare detaliată și completă a denturii tale.

 

 

În concluzie, radiografia dentară reprezintă o metodă esențială în practica stomatologică modernă. Această tehnică non-invazivă oferă imagini precise și detaliate, permițând medicilor stomatologi să diagnosticheze și să trateze o varietate de afecțiuni dentare și ale țesuturilor adiacente. Prin înțelegerea procesului de realizare a unei radiografii dentare și a diferitelor tipuri de radiografii disponibile, pacienții pot fi mai bine pregătiți în timpul vizitelor lor la cabinetul stomatologic.

 

 

Întrebări Frecvente

1. Cât de des pot face o radiografie dentară?
De regulă, medicul stomatolog va recomanda realizarea unei radiografii dentare în funcție de nevoile și starea orală a fiecărui pacient. Pentru un adult sănătos, se poate face o radiografie dentară de control o dată - de două ori pe an. În cazul unor probleme dentare sau a unui tratament specific, medicul poate recomanda radiografii mai dese.

 

2. Există contraindicații pentru radiografia dentară?
Radiografia dentară este considerată sigură pentru majoritatea pacienților, însă pot exista anumite situații în care este contraindicată sau necesită precauții speciale. Contraindicațiile includ femeile însărcinate în primul trimestru, copiii mici fără justificare medicală, persoanele cu hipersensibilitate la radiații. 

 

3. Există riscuri ale radiografiei dentare?
Radiografia dentară implică expunerea la radiații ionizante, dar doza de radiații utilizată este extrem de mică și este considerată sigură. Riscul de efecte adverse din cauza radiațiilor este foarte scăzut, dar este important să se evite expunerea inutilă la radiații, iar dozele să fie ajustate la minimum necesar pentru obținerea imaginilor de calitate.

 

4. Femeile însărcinate au voie să facă radiografie dentară?
În general, este recomandat ca femeile însărcinate să evite radiografiile dentare, în special în primul trimestru de sarcină, când embrionul este cel mai sensibil la radiații. Cu toate acestea, dacă radiografia este absolut necesară din motive medicale urgente, medicul stomatolog poate lua măsuri de precauție suplimentare pentru a minimiza expunerea la radiații și a proteja fătul.

 

5. Care sunt alte tipuri de radiografii dentare disponibile în afara celor intraorale?
În afară de radiografiile intraorale, există și radiografii extraorale, care includ radiografia panoramică și tomografia computerizată. Radiografia panoramică oferă o imagine panoramică a întregii arcade dentare și a structurilor maxilarelor, în timp ce tomografia computerizată oferă imagini tridimensionale detaliate ale maxilarelor și a țesuturilor adiacente.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.