Durere de Masea - Remedii rapide, Tratament Eficient, Antiinflamatoare puternice

Durerea de masea

Durerea de masea este una dintre cele mai intense și neplăcute tipuri de durere pe care o persoană le poate experimenta. Aceasta poate varia de la o ușoară sensibilitate până la o durere severă, pulsantă, care iradiază către ureche, gât și cap. Cauzele durerii de masea sunt diverse, iar durerile pe care le provoacă pot afecta ritmul normal al vieții. În acest articol vei afla detalii despre toate cauzele care pot declanșa această problemă, tipuri de durere, tratamente în cabinetul stomatologic, dar și remedii rapide și naturiste, precum și alte informații care te vor ajuta să gestionezi această situație neplăcută. 

 

 

Durerea de Masea - Cauzele principale

1. Caria dentară

Caria dentară este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de masea. Atunci când smalțul dentar este afectat de bacterii, se poate forma o cavitate care permite accesul bacteriilor la nervul dentar, cauzând durere. Când caria avansează și devine mult mai adâncă, ajunge la nerv și atunci durerea poate fi insuportabilă. 


2. Infecția pulpei dentare

Infecția pulpei dentare, cunoscută și sub numele de abces dentar, poate provoca dureri intense. Aceste infecții reprezintă o acumulare de puroi la nivelul dintelui și apar atunci când bacteriile pătrund în pulpa dentară, cauzând inflamație și umflături.


3. Dintele crăpat sau fracturat

Dintele crăpat sau fracturat poate provoca, de asemenea, durere de masea. O leziune sau o fisură în smalțul dentar poate permite bacteriilor să pătrundă și să irite nervul dentar. Adesea, aceste fisuri oferă terenul favorabil apariției unui abces dentar.


4. Probleme ale gingiilor

Afecțiunile gingiilor, cum ar fi gingivita sau parodontoza, pot contribui la durerea de masea. Gingiile inflamate sau retrase pot expune rădăcinile dentare, cauzând sensibilitate și durere. Cariile radiculare, adică cele care afectează rădăcina dintelui, se formează mai ales după o anumită vârstă, când apare retracția gingivală. 

 

5. Bruxismul

Bruxismul, obiceiul de a scrâșni dinți în timpul somnului sau chiar în timpul zilei, poate duce la uzura excesivă a dinților și poate provoca dureri de masea.

 

 

Simptome durerrea de masea

Simptome principale pentri durerea de masea pot varia în funcție de cauza care a provocat durerea și pot include:

 

 • Durere sau pulsație în jurul unei anumite măsele.
 • Sensibilitate la temperaturi extreme sau la alimente dulci.
 • Umflarea gingiilor sau a feței.
 • Durere în timpul mușcăturii sau în timpul mestecării alimentelor.
 • Sângerare gingivală.

 

 

Durerea De Masea - Tipuri și Tratament Stomatologic

Durerea de masea poate fi experimentată în diverse moduri, iar fiecare tip de durere poate indica diferite probleme dentare. Pentru ca medicul dentist să poată stabili diagnosticul exact care a condus la acea durere, este nevoie de următoarele acțiuni:

 • radiografia, prin care se va putea identifica maseaua, tipul de problemă, precum și alte detalii care nu pot vizibile cu ochiul liber,
 • teste de sensibilitate,
 • teste prin testerul electric.

 

Iată o descriere detaliată a diferitelor tipuri de dureri de masea și tratamentele stomatologice recomandate:


Durerea Reversibilă

Durerea reversibilă este adesea asociată cu sensibilitatea dentară sau iritația temporară a nervului dentar. Cauzele pot include carii dentare, afectarea smalțului din cauza consumului excesiv de alimente acide sau deteriorarea temporară a rădăcinii din cauza unui traumatism minor. Această durere poate răspunde bine la măsuri precum utilizarea pastelor de dinți pentru dinți sensibili, evitarea alimentelor reci sau fierbinți și administrarea analgezicelor.


Durerea de masea Ireversibilă

Durerea ireversibilă indică, de obicei, o leziune sau o afecțiune mai severă a dintelui. Caria dentară avansată sau abcesul dentar pot determina o durere de masea constantă și intensă, care nu poate fi ameliorată prin simpla gestionare a sensibilității. Tratamentul pentru durerea de masea ireversibilă poate implica tratamentul endodontic, cum ar fi tratament de canal radicular sau chiar extracția dintelui afectat.


Durerea de masea Cronică

Durerea cronică de masă este caracterizată prin persistența simptomelor pe o perioadă îndelungată, chiar dacă durerea nu este foarte intensă. Cauzele pot include afecțiuni cum ar fi parodontoza, o boală a țesuturilor de susținere ale dinților, sau bruxismul cronic, care poate duce la uzură excesivă și durere în timp. Ameliorarea durerii cronice implică, de obicei, o abordare pe termen lung și poate implica purtarea gutierelor dentare, cum este în cazul bruxismului. Durerea cronică este adesea asemănătoare cu senzația de răceală, poate implica și stări febrile. 

 

Durerea de masea Acută

Durerea acută de masea apare brusc și poate fi extrem de intensă. Cauzele pot varia de la un abces dentar la o fractură a dinților. Durerea acută poate necesita intervenție imediată pentru a ameliora simptomele și a trata cauza subiacentă. Tratamentul poate include administrarea de analgezice, antibiotice pentru infecții și, în unele cazuri, proceduri dentare de urgență. Administrarea medicației se face după schema prescrisă de medicul stomatolog. 

 

Durerea în Timpul sau După Tratament Dentar

Uneori, durerea poate apărea în timpul sau după tratamentul dentar. Aceasta poate fi normală și temporară, în special după proceduri precum extracția unui dinte sau tratamentul de canal. Cu toate acestea, dacă durerea persistă sau devine severă, este important să comunicați cu medicul dentist pentru o evaluare suplimentară.

 

 

Leacuri pentru Durerea de Masea și Ureche

Durerea de masea și ureche poate fi extrem de supărătoare, afectând capacitatea de a mânca, vorbi și chiar de a dormi. Dacă și tu ai trecut prin momente în care chiar ai spus „mă doare măseaua de mor”, cu siguranță te-ai confruntat cu dureri insuportabile și ți-ai dorit un tratament rapid sau un remediu eficient acasă. 

 

Un remediu rapid sunt compresele reci aplicate pe partea externă a feței, în zona afectată. Pot fi un prim pas eficient în ameliorarea durerii. Acest lucru contribuie la reducerea inflamației și a umflăturilor, oferind un efect analgezic temporar. Clătirea cu apă sărată, preparată prin dizolvarea unei lingurițe de sare într-un pahar cu apă călduță, sunt un alt remediu accesibil și eficient. Sarea acționează ca un antiseptic natural, ajutând la curățarea zonei infectate și la reducerea inflamației.

 

Dacă te întrebi ce să faci când te doare măseaua, încearcă uleiul de cuișoare. Acesta este recunoscut pentru proprietățile sale analgezice și antiseptice, poate fi aplicat direct pe dinte sau gingie folosind un tampon de bumbac. Această metodă naturală poate oferi o reducere semnificativă a durerii, datorită eugenolului, un compus chimic prezent în uleiul de cuișoare.

 

 

Remedii Naturiste pentru Durerea de Masea

Remediile naturiste pot oferi o ușurare semnificativă în cazul durerilor de masea, oferind opțiuni accesibile și cu riscuri minime de efecte secundare. Masticația frunzelor de mentă proaspete sau aplicarea aloe vera pe zona afectată sunt alte metode naturiste care pot ameliora temporar durerea. Mentolul din mentă are proprietăți analgezice și antiinflamatoare, în timp ce aloe vera are efecte calmante și vindecătoare. 

 

Pungile de ceai negru, aplicate calde pe zona dureroasă, pot reduce,  de asemenea, inflamația datorită taninurilor, care au proprietăți astringente. Aceste remedii naturiste sunt utile pentru ameliorarea temporară a durerii, dar nu înlocuiesc necesitatea consultării unui dentist pentru a trata cauza problemei.


Calmante Puternice pentru Măsea

În cazul unei dureri severe de masea, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul sau naproxenul, pot oferi o calmare rapidă și eficientă. Aceste medicamente lucrează prin reducerea inflamației, o cauză comună a durerii dentare. Este important de reținut că utilizarea acestor medicamente trebuie să fie făcută cu prudență și în conformitate cu indicațiile unui medic, deoarece pot avea efecte secundare, inclusiv iritații ale stomacului sau probleme cu coagularea sângelui. În cazuri speciale, cum ar fi pacienții cu afecțiuni preexistente sau femeile însărcinate, consultarea medicală este esențială pentru a determina cea mai sigură opțiune de tratament. 

 

 

Remedii pentru Durerea de Dinți de la Curent

Durerea de dinți este adesea pusă pe seama curentului. Însă aceasta nu este o cauză directă a durerii de dinte sau a durerii de măsea. Există, însă, anumite cauze indirecte care pot duce la durerea de măsea, deși sănătatea orală nu prezintă probleme. Printre acestea se numără:

 • afecțiuni cardiace
 • dureri de cap persistente, migrene (de unde și ipoteza eronată că durerea a fost provocată de curent)
 • sinuzite
 • afecțiuni de ordin neurologic
 • cancerul de la nivelul feței
 • cancerul pulmonar


Dacă nu prezinți niciunele din cauzele prezentate până acum, probabil ai o sensibilitate dentară. Nu este ceva grav, dar trebuie să acționezi pentru reducerea sa. Durerea de dinți provocată de sensibilitatea la temperaturi extreme sau la alimente acide sau dulci poate fi extrem de inconfortabilă. O abordare eficientă pentru gestionarea acestei sensibilități este utilizarea unei paste de dinți special formulată pentru dinți sensibili. Aceste paste conțin compuși, cum ar fi nitratul de potasiu sau fluorul, care ajută la blocarea tubulilor din dentină care conduc la nervii dinților, reducând astfel sensibilitatea. 

 

Evitarea consumului de alimente și băuturi extrem de reci sau fierbinți și utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi pot contribui, de asemenea, la reducerea sensibilității dentare. Pe termen lung, menținerea unei bune igiene orale și utilizarea regulată a apei de gură pot întări smalțul dinților și reduce riscul de sensibilitate dentară.

 


Ce Să Faci Când Te Doare Măseaua

Când te confrunți cu o durere de masea, primul pas este să aplici remediile casnice pentru ameliorarea temporară a durerii. Acestea includ comprese reci, clătirea cu apă sărată și aplicarea de ulei de cuișoare. Cu toate acestea, aceste măsuri sunt doar soluții temporare și nu tratează cauza de bază a durerii. 

 

Este esențial să programezi o vizită la dentist cât mai curând posibil pentru a identifica și trata problema. Întârzierea tratamentului poate duce la complicații serioase, inclusiv la infecții care se pot răspândi și pot afecta alte părți ale corpului. În plus, menținerea unei igiene orale riguroase, inclusiv periajul dinților de două ori pe zi și utilizarea aței dentare, poate preveni reapariția problemelor dentare.

 

 

Durerea de Masea în Sarcină

Durerea de masea în timpul sarcinii necesită o atenție specială, deoarece multe medicamente convenționale pentru durerea dentară pot fi contraindicate. Paracetamolul este adesea considerat sigur pentru utilizare în timpul sarcinii, dar este esențial să se consulte un medic înainte de a lua orice medicament. 

 

Pe lângă medicamente, clătirea cu apă sărată și aplicarea compreselor reci pot oferi reducerea durerii fără a prezenta riscuri pentru făt. Este de asemenea important pentru femeile însărcinate să mențină o igienă orală excelentă și să viziteze dentistul pentru controale regulate, pentru a preveni apariția problemelor dentare care pot cauza durere. Tratamentele dentare non-invazive, cum ar fi curățarea profesională, pot fi efectuate în siguranță în timpul sarcinii și pot ajuta la prevenirea problemelor dentare.

 

 

Durerea Măsea de Minte

Măselele de minte, ultimii dinți care erup în cavitatea bucală, adesea în adolescență târzie, pot cauza durere semnificativă și disconfort atunci când nu există suficient spațiu pentru a erupe în mod corespunzător. Această durere poate varia de la o senzație de disconfort ușor până la o durere severă, care necesită intervenție medicală. 

 

În unele cazuri, măselele de minte pot rămâne blocate parțial sau complet sub gingie, cauzând inflamații, infecții sau chiar afectarea dinților învecinați. Tratamentul pentru durerea asociată cu măselele de minte include medicamente pentru ameliorarea durerii, clătirea cu apă sărată pentru a reduce inflamația și, în cazuri mai severe, extracția chirurgicală a măselelor de minte de către un dentist sau chirurg oral.


Măsea de Minte Inflamată

O masea de minte inflamată poate provoca nu numai durere locală, ci și simptome precum umflături, roșeață și dificultăți de deschidere a gurii, afectând astfel capacitatea de a mânca și de a vorbi confortabil. Tratamentul pentru o masea de minte inflamată include adesea medicamente antiinflamatoare pentru a reduce umflătura și durerea, precum și antibiotice dacă există o infecție asociată.

 

 În multe cazuri, soluția pe termen lung pentru a preveni recurența inflamației și a durerii este extracția măselei de minte. Această procedură este efectuată sub anestezie locală sau generală, în funcție de complexitatea cazului și de preferințele pacientului. Este important să se urmeze îndeaproape instrucțiunile de îngrijire postoperatorie oferite de dentist sau chirurgul oral pentru a asigura o vindecare rapidă și fără complicații.

 

 

Metode de a Scoate o Măsea Acasă

Este extrem de important să se înțeleagă că încercările de a extrage o masea acasă pot duce la complicații serioase, inclusiv infecții, hemoragii necontrolate și posibile leziuni ale țesuturilor învecinate. Extracția dentară este o procedură medicală care trebuie efectuată de un profesionist calificat într-un mediu controlat. 

 

Încercările de extracție acasă nu numai că prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea orală și generală, dar pot și agrava problema existentă, necesitând tratamente suplimentare mai complexe și mai costisitoare. În cazul în care o persoană se confruntă cu durere de măsea sau alte probleme dentare, este esențial să se programeze o consultație la dentist pentru o evaluare profesională și pentru a determina cel mai adecvat curs de tratament.


Remedii pentru Durerile de Dinți la Copii

Gestionarea durerilor de dinți la copii necesită o abordare delicată și atentă la siguranța și confortul lor. În cazul bebelușilor, utilizarea gelurilor pentru gingii, care pot fi răcite în frigider, oferă o metodă efcientă și reduce inflamația în zona afectată. Jucăriile de dentiție, de asemenea răcite, pot ajuta la ameliorarea disconfortului prin aplicarea unei presiuni ușoare pe gingii. Este important să se evite utilizarea medicamentelor fără consultarea prealabilă a unui pediatru sau a unui dentist pedodont, deoarece unele substanțe pot fi nesigure sau inadecvate pentru copii. 

 

La copiii care se confruntă cu carii dentare, vizita la un medic specializat este obligatorie. Tratarea în stadii incipiente este varianta cea mai eficientă, mai ales pentru cei mici, care suportă foarte greu durerea și procedurile stomatologice. În cazurile în care durerea de dinți persistă sau este însoțită de febră, umflături sau roșeață, este crucial să se solicite asistență medicală pentru a identifica cauza problemei și pentru a obține tratamentul adecvat. Menținerea unei bune igiene orale și a controalelor dentare regulate poate preveni multe dintre problemele dentare comune care pot cauza durere de dinți la copii.

 


Prevenirea durerii de măsea

Pentru a preveni durerile de masea, este important să:

 

 • Adopți o igienă orală riguroasă, inclusiv periajul dentar și utilizarea aței dentare.
 • Vizitezi regulat dentistul pentru controale și igienizare dentară.
 • Eviți consumul excesiv de zahăr, care poate contribui la apariția cariilor dentare.
 • Porți protecții dentare în cazul activităților sportive sau în timpul nopții, dacă suferi de bruxism.

 


În concluzie, durerea de măsea poate fi cauzată de diverse afecțiuni dentare și poate afecta calitatea vieții unei persoane. Este crucial să căutați ajutorul unui medic dentist pentru un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat. Prevenția prin adoptarea unui stil de viață sănătos și o igienă orală corespunzătoare poate contribui la menținerea sănătății dentare și la reducerea riscului de durere de masea.

 

 

Întrebări Frecvente

1. Ce cauzează durerea de masea?

Durerea de măsea poate fi cauzată de diverse probleme, cum ar fi cariile dentare, abcesele dentare, fracturile dentare, problemele gingiilor sau bruxismul (scrâșnirea dinților).


2. Cum pot să ameliorez durerea de măsea acasă?

Pentru durerea temporară, se pot încerca metode acasă precum aplicarea unei comprese reci sau calde, evitarea alimentelor și băuturilor extrem de reci sau calde și administrarea analgezicelor recomandate de medic.


3. Când ar trebui să consult un medic dentist?

Este recomandat să consulți un medic dentist dacă durerea persistă sau devine severă, dacă observi umflături sau roșeață la nivelul feței sau gingiilor și în cazul oricăror alte simptome dentare neobișnuite.

 

4. Cum pot preveni durerea de măsea?

Prevenirea durerii de măsea implică menținerea unei igiene orale corespunzătoare, inclusiv periajul regulat, utilizarea aței dentare și vizitele regulate la dentist pentru controale și igienizare dentară.


5. Ce ar trebui să fac dacă am o durere bruscă de măsea?

Dacă apare o durere bruscă, se recomandă să faci gargară cu apă călduță, să cureți zona afectată și să iei un analgezic conform instrucțiunilor până când poți consulta un medic dentist.


6. De ce durerea de măsea poate deveni mai gravă noaptea?

Durerea de măsea poate deveni mai intensă noaptea din cauza creșterii fluxului sanguin către cap în timpul odihnei, amplificând senzațiile de durere. De asemenea, activitatea redusă în timpul nopții poate face ca durerea să fie mai percepută.


7. Există riscuri în administrarea frecventă a analgezicelor pentru durerea de măsea?

Utilizarea frecventă a analgezicelor poate avea efecte secundare și poate masca problemele dentare subiacente. Este important să consulți un medic dentist pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.


8. Ce opțiuni de tratament există pentru durerea de măsea?

Opțiunile de tratament pot include administrarea de analgezice, tratament dentar specific, precum obturații sau tratament de canal, sau chiar extracția dentară în cazurile mai severe. Alegerea tratamentului depinde de cauza specifică a durerii.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.