Rolul fatetelor dentare

In ultimul timp fatetele dentare au devenit din ce in ce mai folosite de catre oameni deoarece acestea redau un zambet perfect, sanatos si foarte frumos din punct de vedere estetic. Pentru a putea intelege cat mai bine care este scopul acestora este nevoie de o scurta analiza a acestora.

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt lucrari protetice unidentare realizate in laboratore de tehnica dentara construite din ceramica sau compozit care se prezinta sub forma unei foite foarte subtire de aproximativ 0.5 mm care se aplica cu ajuotrul unui adeziv de partea exterioara a dintelui.

Rolul fatetelor dentare

Fatetele dentare se pliaza in functie de anumite tipuri de defecte pe care dintii le prezinta si astfel rolul lor este multiplu. Se recomanda utilizarea fatetelor dentare in urmatoarele cazuri:

– pete regasite pe partea exterioara a dintelui. Din cauza fumatului, cafele, dulciurilor, mancarii nesanatoase, tratamente medicamentoase dintii nostri au de suferi, iar aspectul acestora se deterioreaza in timp.

Fatetele au rolul de a proteja dintii de aparitia acestor pete, iar prin aplicarea lor dintii or sa aiba mereu un aspect sanatos pentru ca fatetele dentare nu se pateaza niciodata si nu isi schimba culoarea in timp.

– dinti galbeni. Fiecare dinte are o anumita culoare, sunt dinti care au culoare albicioasa si dinti cre prezinta diverse nunate de galben care nu dispare prin albire, dand zambetului un aspect inestetic.

Fatetele vin in ajutor si astfel, in functie de dorinta fiecaruia acestea pot sa fie albe, redand zambetului un aspect stralucitor. Deoarece fatetele nu isi schimba culoarea, acestea nu au nevoie de albire.

– deteriorarea smaltului. Smaltul se poate deteriora in timp si astfel apar mici fisuri si ciobituri in dinti care se pot agrava in timp, astfel fatetele dentare protejeaza dintele si repara acel aspect inestetic al dintelui prin modelarea acestuia.

– dinti scurti. Sunt persoane care sufera de o boala a dintilor care nu permite cresterea completa a acestora, iar alte persoane au dinti scurti din cauza uzurii.

Astfel, fatetele dentare au rolul de a oferi dintilor marimea normala pe care ar trebui sa o aiba in functie de marimea gurii si a fizionomiei.

– spatii intre dinti. Exista persoane care au asa numitele strungarete care dau intregii guri un aspect inestetic. Pentru acoperirea acestor spatieri inestetice fatetele dentare reprezinta o solutie optima in acest caz.

– dinti inghesuiti sau incalecati. Dintii se pot incaleca unul pe altul din cauza cresterii incorecte a acestora, iar acest lucru duce la un aspect disgratios al intregii guri, fatele fiind o varianta propice petru a indrepta acest aspect.


Posted in Noutati