Sensibilitatea Dentară. Cauze. Tratament

Dinții sensibili pot transforma bucuria simplă a unei cești de ceai fierbinte sau a unei înghețate răcoritoare într-o experiență incomodă, care provoacă dureri. Dacă ai simțit vreodată o durere ascuțită și trecătoare în dinți când consumi alimente sau băuturi fierbinți, reci, dulci sau acide, dacă adesea te plângi și spui „mă dor toți dinții”, probabil că ești familiarizat cu disconfortul dinților sensibili. Acest articol te va ajuta să înțelegi de ce dinții tăi ar putea fi sensibili, simptomele la care să fii atent și soluțiile eficiente disponibile pentru a atenua această condiție.

 

 

Ce sunt dinții sensibili?

Dinții sensibili, cunoscuți și sub numele de hipersensibilitate dentară, apar atunci când stratul de bază al dinților tăi, dentina, devine expus din cauza retragerii țesutului gingival. Această dentină adăpostește mici tubuli care duc către centrul nervos al dinților. Atunci când stratul protector de smalț sau gingii nu este intact, stimuli precum schimbările de temperatură pot declanșa semnale de durere către nervi, rezultând în sensibilitate.

 

Prevalența acestei probleme dentare nu trebuie subestimată. Aceasta poate afecta calitatea vieții tale, determinându-te să te gândești de două ori înainte de a te bucura de mâncarea sau băutura ta preferată. Mai mult decât atât, poate fi un semn al unor probleme dentare subiacente care pot necesita atenție.

 

 

Cauze comune ale sensibilității dentare

Mai mulți factori pot contribui la dezvoltarea dinților sensibili. Una dintre cauzele cele mai frecvente este eroziunea smalțului. Smalțul este stratul exterior dur și protector al dinților tăi. Poate să se uzeze în timp din cauza alimentelor și băuturilor acide, periajului excesiv al dinților sau utilizării periuțelor de dinți cu peri duri.

 

Retragerea gingiilor este o altă cauză comună. Atunci când gingiile se retrag, expun rădăcinile dinților tăi, care nu sunt acoperite de smalț și sunt, prin urmare, mai susceptibile la sensibilitate. Boala gingiilor, periajul agresiv și problemele parodontale pot contribui toate la retragerea gingiilor.

 

Alți factori care pot duce la dinți sensibili includ procedurile dentare, precum curățările profesionale sau restaurările, care pot crește temporar sensibilitatea dentară. Dinții crăpați, scrâșnirea sau strângerea maxilarelor (bruxismul) și anumite produse dentare, precum tratamentele de albire, pot, de asemenea, intensifica sensibilitatea.

 

 

Simptomele dinților sensibili

Simptomul de bază al dinților sensibili este o durere ascuțită și bruscă care apare ca răspuns la anumiți stimuli. Dinții sensibili la frig, precum înghețata sau aerul rece, sunt o problemă des întâlnită, cunoscută ca sensibilitate dentară la rece. Cu toate acestea, sensibilitatea poate apărea și atunci când consumi băuturi fierbinți precum cafeaua sau ceaiul, dulciuri sau alimente acide precum fructele citrice.

 

Durerea cauzată de sensibilitate este în general acută și se ameliorează rapid odată ce stimulul este înlăturat, dar poate varia în intensitate de la ușoară la severă. Unii indivizi pot simți disconfort atunci când își periază dinții sau folosesc ața dentară, ceea ce îi poate descuraja să mențină o igienă orală adecvată, agravând problema.

 

Dacă observi o schimbare în felul în care reacționează dinții tăi la schimbările de temperatură, dulciuri sau presiune, este important să fii atent și să iei în considerare să ceri sfatul unui profesionist dentist. Simptomele persistente sau înrăutățite ar putea indica probleme dentare mai grave care necesită tratament.

 

Sensibilitatea După Plombare

Plombarea este un procedeu comun utilizat pentru a repara dinții afectați de carii sau alte probleme. Cu toate acestea, după plombare, mulți pacienți se confruntă cu sensibilitate dentară temporară sau chiar pe termen lung. Aceasta poate fi cauzată de mai multe motive:

1. Inflamația Pulpită - În timpul plombării, poate fi necesar să se îndepărteze o parte din smalțul dentar pentru a ajunge la carie. Acest lucru poate irita pulpa dentară și poate duce la inflamație și sensibilitate. 

2. Adâncimea Plombării - Dacă plomba este adâncă sau se apropie de nervul dinților, acest lucru poate provoca sensibilitate, deoarece nervul este mai expus la stimuli externi și putem vorbi de nerv dentar inflamat.

3. Reacție la Materialele de Plombare - Unele persoane pot avea o reacție alergică sau de sensibilitate la materialele utilizate în plombare, cum ar fi amestecul de amalgam sau rășina compozită.

 

Sensibilitatea După Șlefuire

Șlefuirea dinților este un proces utilizat pentru a îmbunătăți aspectul sau forma dinților. Cu toate acestea, uneori poate provoca sensibilitate dentară. Cauzele pot include:

1. Expunerea Rădăcinilor - Șlefuirea excesivă a dinților poate duce la expunerea rădăcinilor acestora, care nu sunt acoperite de smalț și sunt mai sensibile la stimuli.

2. Atingerea Nervului - În cazurile severe, șlefuirea dinților poate afecta nervul, ceea ce poate provoca sensibilitate și chiar durere.

3. Inflamația Gingiilor - Șlefuirea poate irita gingiile și poate duce la inflamație și sensibilitate temporară.

 

 

Cum să previi sensibilitatea dentară

Prevenirea sensibilității dentare începe cu înțelegerea cauzelor sale și implementarea strategiilor pentru a proteja smalțul și gingiile tale. Periajul dinților de două ori pe zi cu o periuță de dinți cu peri moi și utilizarea pastei de dinți cu fluor pot ajuta la menținerea rezistenței smalțului. Asigură-te că periezi delicat pentru a evita provocarea abraziunii smalțului sau gingiilor.

 

Adoptarea unei diete care este săracă în alimente și băuturi acide poate, de asemenea, să contribuie la conservarea smalțului tău. Dacă consumi produse acide, este înțelept să aștepți cel puțin 30 de minute înainte de a-ți peria dinții pentru a preveni îndepărtarea smalțului.

 

Vizitele regulate la dentist sunt cruciale în prevenirea sensibilității dentare. Dentistul tău poate identifica și trata probleme precum boala gingiilor sau eroziunea smalțului încă de la început, înainte să ducă la probleme mai semnificative. În plus, profesioniștii dentari pot oferi sfaturi privind tehnicile corecte de periaj și pot recomanda produse specifice pentru a proteja dinții împotriva sensibilității.

 


Soluții eficiente pentru dinții sensibili

Odată ce sensibilitatea dentară s-a instalat, există mai multe soluții eficiente pentru a gestiona și reduce disconfortul. Unul dintre primii pași în abordarea dinților sensibili este să treci la o pastă de dinți desensibilizantă. Aceste paste de dinți conțin compuși care ajută la blocarea transmiterii semnalelor de durere de la suprafața dinților tăi către nerv.

 

Tratamentele cu fluor oferite de dentistul tău pot, de asemenea, să întărească smalțul și să reducă durerea. Aceste tratamente pot include lacuri de fluor aplicate în cabinetul dentistului sau clătiri cu fluor acasă, care pot ajuta la reconstruirea smalțului și la protejarea dinților împotriva sensibilității.

 

Dacă sensibilitatea ta se datorează retragerii gingiilor, dentistul tău poate recomanda tratamente pentru a aborda sănătatea gingiilor, cum ar fi detartrajul sau chiar grefele chirurgicale ale gingiilor. Aceste proceduri pot acoperi rădăcinile expuse și pot reduce sensibilitatea.

 

 

Alegerea celei mai bune paste de dinți pentru dinții sensibili

Selectarea celei mai bune paste de dinți pentru dinții sensibili este o componentă esențială în gestionarea acestei probleme. Caută paste de dinți formulate special pentru sensibilitate, care de obicei conțin nitrat de potasiu sau clorură de stronțiu. Aceste ingrediente ajută la blocarea căilor prin tubulii din dentină, prevenind ca semnalele de durere să ajungă la nervi.

 

Este benefic și să alegi o pastă de dinți care include fluor, care poate ajuta la remineralizarea și întărirea smalțului dentar, oferind o protecție suplimentară împotriva sensibilității. Unele paste de dinți sunt concepute cu ingrediente suplimentare pentru a combate placa și gingivita, care pot contribui la sensibilitate dacă sunt lăsate netratate.

 

Înainte de a face o schimbare, este înțelept să consulți dentistul tău, deoarece acesta poate recomanda o pastă de dinți care să se potrivească nevoilor tale specifice. De asemenea, este posibil să sugereze să încerci mai multe mărci pentru a găsi cea care oferă cel mai mult confort dinților tăi sensibili.

 

 

Ameliorarea imediată a durerii dinților sensibili

Atunci când ai nevoie să oprești imediat durerea dinților sensibili, există mai multe măsuri pe care le poți lua pentru o alinare promptă. Una dintre cele mai rapide soluții este să aplici o pastă de dinți desensibilizantă direct pe dinte afectat. Frecarea ușoară a pastei de dinți pe zona sensibilă timp de câteva minute poate ajuta la ameliorarea disconfortului.

 

O altă metodă este să clătești gura cu o soluție de apă sărată, care poate reduce durerea și inflamația. Poți face o clătire cu apă sărată dizolvând o linguriță de sare într-o ceașcă de apă caldă. Clătește soluția în gură timp de 30 de secunde, apoi scuip-o.

 

Dacă dinții tăi sunt în mod deosebit sensibili, ar putea fi benefic să eviți alimentele și băuturile extrem de reci sau calde, precum și cele dulci sau acide, până când sensibilitatea dispare. Analgezicele fără prescripție medicală pot, de asemenea, să ofere alinare temporară, dar este important să le folosești conform instrucțiunilor și să consulți un profesionist medical dacă durerea persistă.

 

 

Opțiuni de albire a dinților pentru dinți sensibili

Albirea dinților pentru dinții sensibili necesită o grijă atentă pentru a evita exacerbarea problemei. Dacă te interesează să-ți albești dinții, discută cu dentistul tău despre cea mai bună albire a dinților pentru dinții sensibili. Acesta ar putea recomanda proceduri în cabinet special adaptate pentru persoanele cu sensibilitate, folosind concentrații mai scăzute de agenți de albire și măsuri de protecție pentru a minimiza disconfortul.

 

Opțiunile de albire acasă sunt, de asemenea, disponibile, inclusiv benzi de albire și geluri de albire de vânzare liberă concepute pentru dinții sensibili. Aceste produse conțin de obicei niveluri mai scăzute de peroxid și pot fi utilizate pentru perioade mai scurte pentru a reduce potențialul de sensibilitate crescută.

 

Dentistul tău ar putea sugera, de asemenea, utilizarea unei paste de dinți desensibilizante înainte și după tratamentele de albire pentru a ajuta la diminuarea oricărei dureri potențiale. Este esențial să urmezi instrucțiunile dentistului și să raportezi orice sensibilitate crescută imediat.

 

 

Sfaturi pentru menținerea sănătății orale cu dinți sensibili

Menținerea sănătății orale optime este crucială atunci când ai dinți sensibili. În plus față de utilizarea pastei de dinți pentru dinți sensibili, asigură-te că te periezi și folosești ața dentară regulat pentru a preveni acumularea de placă bacteriană, care poate duce la boala gingiilor și creșterea sensibilității.

 

Este, de asemenea, recomandabil să eviți să muști obiecte dure, precum gheața sau bomboanele tari, care pot provoca fracturi în dinți și pot duce la sensibilitate. Dacă scrâșnești dinții noaptea, întreabă-ți dentistul despre o protecție specială pentru a-ți proteja dinții de efectele distructive ale bruxismului.

 

Vizitele regulate la dentist sunt importante pentru toată lumea, dar mai ales pentru cei care se confruntă cu dinți sensibili. Dentistul tău poate monitoriza starea ta de sănătate orală, poate oferi curățări profesionale și poate sugera tratamente sau produse pentru a ajuta la gestionarea sensibilității.

 


Dinții sensibili pot fi o mare neplăcere, afectându-ți capacitatea de a te bucura de anumite alimente și băuturi și indicând potențiale probleme dentare subiacente. Prin înțelegerea cauzelor și simptomelor dinților sensibili, poți lua măsuri proactive pentru a preveni și gestiona această condiție. Cu îngrijirea potrivită, inclusiv alegerea pastei de dinți și a tratamentelor adecvate, poți ameliora durerea dinților sensibili și poți menține o bună sănătate orală.

 

 

Întrebări Frecvente

1. Ce este sensibilitatea dentară?

Sensibilitatea dentară este o senzație de durere sau disconfort în dinți ca răspuns la anumiți stimuli, cum ar fi alimentele sau băuturile calde, reci, dulci sau acide.

 

2. Care sunt cauzele sensibilității dentare?

Cauzele sensibilității dentare pot include retracția gingiilor, eroziunea smalțului, cariile dentare, plombele deteriorate sau prezența unui abces dentar.

 

3. Cum pot preveni sensibilitatea dentară?

Pentru a preveni sensibilitatea dentară, este recomandat să folosiți o pastă de dinți pentru dinți sensibili, să evitați alimentele și băuturile acide și să aveți o igienă orală regulată și delicată.

 

4. Ce tratamente sunt disponibile pentru sensibilitatea dentară?

Tratamentele pentru sensibilitatea dentară pot include aplicarea de lacuri de fluor, obturații dentare speciale, tratamente cu laser sau chiar intervenții chirurgicale, în funcție de cauza subiacentă a sensibilității.

 

5. Pot folosi pastă de dinți pentru dinți sensibili pentru a preveni sensibilitatea dentară?

Da, utilizarea unei paste de dinți pentru dinți sensibili poate ajuta la prevenirea și reducerea sensibilității dentare. Aceste paste de dinți conțin ingrediente care protejează și calmează nervii expuși.

 

6. Ce trebuie să fac dacă am sensibilitate dentară severă?

Dacă suferiți de sensibilitate dentară severă, este important să consultați un dentist. Aceștia pot identifica cauza subiacentă și pot recomanda tratamente specifice pentru a vă ajuta să gestionați sensibilitatea.

 

7. Este sensibilitatea dentară o problemă gravă?

Sensibilitatea dentară în sine nu este de obicei o problemă gravă, dar poate indica probleme dentare subiacente, cum ar fi cariile dentare sau boala gingiilor. Este important să consulți un dentist pentru un diagnostic și tratament adecvat.

 

8. Pot să folosesc clătirea cu apă sărată pentru a trata sensibilitatea dentară?

Da, clătirea cu apă sărată poate ajuta la reducerea inflamației și a sensibilității dentare. Este recomandat să folosiți apă caldă și sărată și să clătiți gura de câteva ori pe zi pentru a obține beneficii.

 

9. Sensibilitatea dentară poate fi cauzată de albirea dinților?

Da, albirea dinților poate provoca temporar sensibilitate dentară la unii oameni. Este important să urmați instrucțiunile dentistului și să utilizați produse de albire cu moderație pentru a evita disconfortul.

 

10. Pot reduce sensibilitatea dentară prin schimbarea periuței de dinți?

Da, alegerea unei periuțe de dinți cu peri moi poate ajuta la reducerea sensibilității dentare, deoarece minimizează traumatismul asupra smalțului și gingiilor. Este important să periați delicat și să evitați periuțele de dinți cu peri duri.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.