Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
+40 755 354 555
L-V: 9:00 - 21:00
S: 9:00 - 14:30
Bd.Pipera, Nr. 59B, Parter
Bucuresti, Ilfov

Endodontie

Dureri de dinti?Aici ai gasit calea de rezolvare!

Programează-te!

Ce este endodontia?

Cuvantul endodontie provine din limba greaca, unde “endo” inseamna inauntru si “dontia” inseamna dinte. Astfel, endodontia constituie ramura stomatologica menita sa acopere afectiunile din interiorul dintelui unde se gaseste pulpa dentara, dar si afectiunile ligamentelor de sustinere care sunt situate in varful radacinii.

 

Endodontia este cea care ajuta la prevenirea, diagnosticarea si tratarea imbolnavirii pulpei dentare si a ligamentelor de sustinere.

 

Simptome ale aparitiei endodontiei dentare

Exista cateva simptome care pot atrage un semnal de alarma pacientului in cazul in care sufera de probleme endodontice, precum o durere acuta a dintelui: o durere continua si puternica, aparuta subit. Aceasta poate fi o prima forma de patologie endodonatica.

 

De asemenea, un simptom poate fi reprezentat de sensibilitatea dentara: atunci cand un singur dinte devine foarte sensibil la cele mai mici variatii de rece si cald.


Schimbarea culorii dintelui este un alt simptom: daca un singur dinte din gura incepe sa isi schimbe culoarea, atunci trebuie sa consultati neaparat un medic stomatolog.


Nu putem omite nici gingia sensibila, mai precis atunci cand resimtiti durere la nivelul gingiei la orice atingere a acesteia. Nu in ultimul rand, un simptom la care trebuie sa fiti atenti este reprezentat de acele fracturi sau fisuri in smalt: daca dintele este lezat sau spart, ori pulpa dentara este expusa, atunci aparitia acestei boli dentare are un risc foarte ridicat.

 

Cum se previne endodontia?

Oricare dintre simptomele de mai sus poate duce la aparitia acestei boli dentare. Important este sa mergeti la medicul stomatolog pentru un consult, chiar daca vi se pare ca nu este ceva grav.Neefectuarea unui tratament endodontic duce la agravarea bolii prin distrugerea tesuturilor dure si a tesuturilor de sustinere a dintelui, care in timp se poate sonda cu pierderea definitiva a acestuia.


Daca dintele nu prezinta dureri, dar are oricare dintre simptomele mentionate mai sus, atunci acest lucru nu inseamna lipsa patologiei endodontice. Absenta durerii este un indice al cronicizarii leziunii. Bacteriile vor avansa catre os si se vor instala pe acesta. Astfel, aceasta patologie o sa avanseze pe zi ce trece, afectand inclusiv maxilarul.


Pentru tratarea acestei boli dentare, tehnologiile, tehnicile si aparatura au devenit din ce in ce mai bune si mai precise. Astazi se folosesc instrumente precum: microscop operator, laser sau instrument rotativ, echipamente care ajuta la eliminarea acesti patologii.

 

Orice tratament endodontic se face pacientului prin anestezie locala, iar dupa aplicarea tratamentului va exista o usoara sensibilitate la nivelul dintelui, care dispare cu ajutorul medicamentelor analgezice si antiinflamatoare recomandate de specialistii nostri.

 

Care este durata de viata a dintilor tratati endodontic?

In majoritatea cazurilor dintii „fara nervi”, dar corect tratati, au o viata la fel de lunga precum dintii integri. Exista situatii in care infectia nu dispare in totalitate sau reapare dupa o anumita perioada de timp. Desi se intampla rar, durerea poate sa revina dupa luni sau chiar ani de la tratament. In aceste situatii, tratamentul endodontic trebuie reluat printr-o alta abordare terapeutica.

 

Fiecare dinte ce a trecut printr-un tratament de canal, necesita o refacere definitiva a coroanei. Chiar daca dupa prima vizita la endodont durerea dispare, tratamentul nu este complet. Atunci cand reconstructia definitiva a coroanei nu are loc poate sa reapara durerea iar bucati din dinte se vor rupe.

 

 

Ce determina reluarea tratamentului endodontic?

Tratamentul este obligatoriu de refacut in toate situatiile in care apare sau poate sa apara o noua infectie.


Cele mai frecvente cauze pentru reinfectie sunt: traumatismele, cariile secundare, ruperea materialului folosit la refacerea coroanei dintelui.
In principiu toate acele situatii care permit intrarea salivei si a alimentelor in interiorul dintelui.

Ce dinti nu pot fi salvati prin tratament endodontic?

Tratamentul este obligatoriu de refacut in toate situatiile in care apare sau poate sa apara o noua infectie.


Cele mai frecvente cauze pentru reinfectie sunt: traumatismele, cariile secundare, ruperea materialului folosit la refacerea coroanei dintelui.
In principiu toate acele situatii care permit intrarea salivei si a alimentelor in interiorul dintelui.

 

 


 

Programează-te acum!

Solicita o programare telefonica la numarul afisat mai jos, sau foloseste formularul de programare.


Telefon:

0755 354 555