Administrarea toxinei botulinice se face doar de către un medic dermatolog care a fost instruit şi are experienţă cu o astfel de procedură. Injectarea se face în cabinet, în aproximativ 20 de minute şi nu necesită restricţionarea ulterioară a activităţilor profesionale sau recreaţionale.
În timpul procedurii, cu ajutorul unui ac fin se injectează intradermic cantităţi mici de toxină botulinică, la nivelul glandelor sudoripare care determină transpiraţia excesivă.
Medicul aproximează numărul de injectări în funcție de zona care trebuie să fie tratată. Injectarea la nivelul palmelor sau picioarelor poate fi mai dureroasă. În acest caz se pot folosi diverse tehnici de anestezie locală.
Efectul se instalează în 2-14 zile şi durează 6-8 luni. Toxina botulinică nu vindecă definitiv hiperhidroza, astfel că simptomele se vor reinstala treptat. Va fi nevoie de injectări ulterioare, repetate la interval de 6-16 luni.
Ce este hiperhidroza?
Hiperhidroza este o condiţie medicală în care transpiraţia este excesivă şi apare fără aceşti declanşatori. Cel mai probabil, hiperhidroza se datorează unei stimulări exagerate a glandelor sudoripare de către sistemul nervos. Se poate spune că persoanele care suferă de această afecţiune au glandele sudoripare blocate pe poziţia “pornit”.
Când transpiraţia excesivă apare fără nici o cauză, se numeşte hiperhidroza primară şi este mai frecventă decât forma secundară, care apare ca rezultat al altei condiţii medicale sau ca efect advers al unor medicamente.
Hiperhidroza primară este de obicei localizată la o anumită parte a corpului, frecvent mâini, picioare, axilă sau faţă şi este simetrică. Deseori, începe să se manifeste încă din copilărie sau adolescenţă, frecvent la nivelul mâinilor şi picioarelor şi persistă toată viaţa. Interesant este faptul că, deşi persoanele cu hiperhidroză primară localizată au episoade de transpiraţie excesivă cel puţin o dată pe săptămână, de obicei nu transpiră în timpul somnului.