Articole   -   Pedodontie

Sigilarea Dentară la Copii. Tot ce trebuie să știi

Sigilarea dentară este un procedeu simplu și eficient, recomandat pentru prevenirea cariilor dentare la copii. Sigilarea dinților este o măsură preventivă esențială în menținerea sănătății orale a copiilor și în reducerea riscului de dezvoltare a cariilor dentare. Dacă încă nu v-ați gândit să apelați la un medic pedodont, ar fi bine să o faceți curând pentru a verifica dantura copiilor voștri. Este cunoscut faptul că igiena unui copil nu poate fi de cele mai multe ori atât de riguroasă cum e în cazul unui adult, și tocmai de aceea procedurile prin care puteți preveni cariile sunt binevenite în rândul copiilor. În acest articol veți putea afla toate informațiile necesare despre sigilările dentare la copii. 

 

 

Ce Sunt Sigilările Dentare la Copii?

Reprezintă un procedeu preventiv esențial în îngrijirea sănătății orale a celor mici. Această procedură constă în aplicarea unui strat subțire de material sigilant pe fosetele și șanțurile de ocluzie ale dinților, cu scopul de a proteja smalțul dentar împotriva acumulării de bacterii și a formării cariilor dentare.

 

Dinții permanenți ai copiilor, în special cei posteriori, prezintă adesea fosete și spații care sunt dificil de curățat prin periajul zilnic. Aceste zone pot deveni locuri predilecte pentru acumularea de bacterii și resturi alimentare, care în timp pot duce la dezvoltarea cariilor dentare. Sigilarea dinților vine în ajutorul acestor situații, oferind o barieră protectoare împotriva factorilor care pot deteriora smalțul dentar și pot cauza carii.

 

 

Când Sunt Necesare Sigilările Dentare?

Sigilarea dentară la copii este indicată în mai multe situații și poate fi necesară pentru a asigura o bună sănătate orală în perioada copilăriei. Iată când sunt necesare și indicate sigilarile dentare:

 

 • Apariția dinților permanenți: Sigilarea este recomandată imediat ce dinții permanenți ai copilului încep să erupă în cavitatea orală. Această măsură preventivă poate fi efectuată de obicei în jurul vârstei de 6 ani, când apar molarul de șase ani și alte dinți permanenți posteriori.
 • Structura anatomica a dinților: Dacă dinții copilului prezintă fosete și șanțuri pe suprafața de ocluzie a dinților, aceștia sunt mai susceptibili la acumularea de resturi alimentare și bacterii. În aceste cazuri, sigilarea poate fi benefică pentru a preveni formarea cariilor dentare în zonele dificil de curățat prin periajul zilnic.
 • Riscul crescut de carii dentare: Copiii care au un istoric familial de carii dentare sau care prezintă alți factori de risc, cum ar fi consumul frecvent de alimente și băuturi bogate în zahăr, pot beneficia în mod deosebit de sigilarea dinților. Această măsură poate contribui la reducerea riscului de dezvoltare a cariilor și poate asigura un zâmbet sănătos și frumos.
 • Igiena orală dificilă: Dacă copilul are dificultăți în a menține o igienă orală corespunzătoare sau în a curăța în mod eficient toate suprafețele dinților, sigilarea poate fi o soluție eficientă. Aplicarea sigilanților pe suprafețele de ocluzie ale dinților poate oferi o protecție suplimentară împotriva acumulării de bacterii și a formării cariilor.

 

 

Cariile la copii

Caria dentara reprezintă o problemă serioasă care afectează mulți copii în întreaga lume. Acestea sunt leziuni ale smalțului dentar cauzate de acțiunea bacteriilor și a acidului produs de ele. Cariile pot provoca dureri intense, infecții și deteriorarea permanentă a dinților dacă nu sunt tratate corespunzător. 

 

Cauzele cariilor dentare la copii sunt multiple și includ:

 • Igiena orală inadecvată: Lipsa periajului dentar regulat și a folosirii aței dentare poate duce la acumularea de placă dentara și la formarea cariilor.
 • Consumul excesiv de zahăr: Alimentele și băuturile bogate în zahăr pot alimenta bacteriile din cavitatea orală, conducând la producerea de acizi care erodează smalțul dentar.
 • Lipsa fluorului: Fluorul este esențial pentru remineralizarea și întărirea smalțului dentar. Lipsa fluorului poate crește vulnerabilitatea la carii.
 • Factori genetici: Predispoziția genetică poate influența susceptibilitatea unui copil la dezvoltarea cariilor dentare.

 

Demineralizarea dinților la copii 
Reprezintă primul semn al cariei dentare și se poate identifica prin petele care apar pe suprafața smalțului de culoare alb-cretoase. Acest proces este caracterizat de pierderea mineralelor din smalțul dentar cauzată de acțiunea bacteriilor și a acidului produs de ele. Demineralizarea poate duce la apariția cariilor dentare și la alte probleme de sănătate orală dacă nu este tratată corespunzător. 

 

Simptomele cariilor dentare la copii 
Acestea pot varia în funcție de severitatea leziunii și includ:

 

 • Durere la mestecare sau sensibilitate la alimente și băuturi reci, calde sau dulci.
 • Patarea sau decolorarea dintelui.
 • Găuri vizibile sau fisuri în smalțul dentar.
 • Inflamație sau umflături în jurul dintelui afectat.


O soluție eficientă pentru a preveni aceste carii dentare la copii este reprezentată de sigilările dentare. Mai multe despre procedura de realizare a acestui tratament veți găsi în rândurile de mai jos. 


Cum Se Face Sigilarea Dinților?

Examinarea preliminară:

Înainte de a începe procedura de sigilare, dentistul pedodont va efectua o examinare preliminară a cavitații orale a copilului pentru a evalua starea generală a dinților și pentru a identifica eventualele probleme existente.


Curățarea dinților:
Pentru a asigura o aderență optimă a materialului sigilant, dentistul va curăța suprafețele dinților ce urmează a fi sigilate cu ajutorul unei pensule și a pastei de dinți. Această etapă este crucială pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare care ar putea afecta aplicarea sigilantului.

 

Uscarea dinților:
După curățare, dentistul va usca suprafețele dinților folosind un jet de aer sau un tampon de vată pentru a elimina excesul de umiditate. Asigurarea unei suprafețe uscate este esențială pentru a permite o aderență optimă a sigilantului.

 

Aplicarea gelului acid:
În unele cazuri, în scopul pregătirii smalțului pentru sigilare, dentistul poate aplica un gel acid pe suprafețele dinților pentru a crea o textură fină și pentru a facilita aderarea sigilantului.

 

Aplicarea sigilantului:
După pregătirea suprafețelor dinților, dentistul va aplica cu atenție materialul sigilant pe fosetele și spațiile ocluzale ale dinților, folosind o pensulă sau o sondă. Sigilantul este un material plastic fluid care se întărește rapid sub acțiunea unei lumini speciale sau a aerului comprimat.

 

Polimerizarea:
După aplicarea sigilantului, dentistul va folosi o lampă specială cu lumină ultravioletă pentru a polimeriza materialul, adică pentru a-l întări și a-l fixa pe suprafața dinților.

 

Verificarea și ajustarea:
În final, dentistul va verifica atent sigilarea pentru a se asigura că nu există imperfecțiuni sau goluri. Dacă este necesar, pot fi făcute ajustări suplimentare pentru a asigura o protecție optimă împotriva cariilor.

 

Este important de menționat că sigilarea dinților este un proces non-invaziv și nedureros, iar mulți copii îl tolerează foarte bine. Datorită acestui fapt, sigilările dentare nu prezintă, practic, niciun dezavantaj. De asemenea, este o modalitate eficientă și economică de prevenire a cariilor dentare și poate oferi o protecție suplimentară pentru sănătatea orală a copiilor. După aplicarea sigilantului, este recomandat ca părinții să monitorizeze igiena orală a copiilor și să se asigure că aceștia își mențin dinții curați și sănătoși prin periaj regulat și vizite regulate la dentist.

 

De la ce vârstă sunt recomandate sigilările dentare?
Sigilarea dentară este o măsură preventivă esențială în îngrijirea sănătății orale a copiilor, iar momentul potrivit pentru a efectua acest procedeu este o întrebare frecventă în rândul părinților. Recomandările variază în funcție de fiecare copil și de dezvoltarea sa dentară, însă există o vârstă generală la care este recomandată sigilarea.

 

De regulă, sigilarea dinților este indicată atunci când apare primul molar permanent, cunoscut sub numele de molarul de șase ani. Acesta erupe, de obicei, în cavitatea orală între vârsta de 5 și 7 ani, iar sigilarea poate fi efectuată imediat ce dinții au erupt complet și sunt funcționali.

 

Prin sigilarea molarilor permanenți de 6 ani, care sunt adesea localizați în partea din spate a gurii, se asigură o protecție suplimentară împotriva cariilor dentare în aceste zone predispuse la acumularea de bacterii și alimente. De asemenea, este important să se ia în considerare și sigilarea altor molari permanenți care erup în continuare în cavitatea orală, cum ar fi molarul de 7 ani și molarul de 12 ani.

 

Este important de menționat că fiecare copil este diferit și că momentul exact al sigilării poate varia în funcție de dezvoltarea sa dentară și de recomandările dentistului. De aceea, este esențial ca părinții să discute cu medicul dentist pedodont al copilului pentru a primi recomandări personalizate în funcție de nevoile individuale ale micuțului.

 

 

Sigilare Dinți Copii Preț

Un aspect important pentru părinți este costul asociat cu sigilarea dinților la copii. Prețul pentru sigilarea dinților poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de numărul de dinți care trebuie sigilați, de locația cabinetului stomatologic și de experiența dentistului.

 

În general, costul pentru sigilarea unui singur dinte poate fi între 145 lei și 180 lei. Însă prețurile exacte pot să difere în funcție de fiecare cabinet stomatologic în parte. Este important să întrebați medicul dentist despre costurile asociate cu sigilarea dinților la copilul dumneavoastră și să clarificați toate aspectele financiare înainte de a începe procedura.

 

Deși costurile pentru sigilarea dinților pot părea inițial mari, investiția în sănătatea orală a copilului dumneavoastră poate avea beneficii pe termen lung. Sigilarea dinților poate preveni formarea cariilor dentare și poate reduce nevoia de tratamente costisitoare și invazive în viitor. Prin urmare, sigilarea dinților poate fi considerată o investiție în sănătatea și bunăstarea copilului dumneavoastră.

 

 

În concluzie, sigilarea dinților la copii poate fi o opțiune eficientă și benefică pentru prevenirea cariilor dentare. Beneficiile sigilării dinților la copii sunt numeroase și deosebit de importante în prevenirea cariilor dentare. Prin crearea unei bariere protectoare, sigilarea ajută la reducerea riscului de formare a cariilor în zonele dificil de curățat ale dinților. Această procedură simplă poate oferi o protecție suplimentară împotriva bacteriilor și a factorilor care duc la apariția cariilor dentare, contribuind astfel la menținerea sănătății orale a copiilor și la promovarea unui zâmbet sănătos și strălucitor.

 


Întrebări Frecvente

Ce este sigilarea dentară?

Sigilarea dentară este o procedură stomatologică preventivă în care un strat subțire de material sigilant este aplicat pe suprafețele dinților permanenți pentru a proteja smalțul dentar împotriva acumulării de bacterii și a formării cariilor.


La ce vârstă se recomandă sigilarea dinților la copii?

Sigilarea dinților este recomandată în general atunci când apar primii molari permanenți, adică în jurul vârstei de 6 ani. Este important să discutați cu medicul dentist al copilului dumneavoastră pentru a determina momentul potrivit pentru sigilare în funcție de dezvoltarea dentară a copilului.

 

Este sigilarea dentară dureroasă pentru copii?

Sigilarea dentară este o procedură nedureroasă și non-invazivă. Copiii pot simți doar o ușoară senzație de presiune sau disconfort în timpul procedurii, dar nu ar trebui să fie dureroasă.


Cât timp durează efectul sigilării dentare?

Sigilarea dentară poate oferi protecție împotriva cariilor pentru mulți ani, în funcție de calitatea materialului sigilant utilizat și de igiena orală a copilului. Cu toate acestea, în unele cazuri, sigilantul poate necesita re-aplicare după câțiva ani.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.