Sinus Lifting. Operație Sinusuri. Cum Se Realizează?

Ai pierdut un dinte sau mai mulți și trebuie să apelezi la implant dentar? Medicul ți-a comunicat că, înainte de implant, trebuie să treci și printr-o operație de sinusuri? Deși pare că te afli într-o situație delicată, când ești pe mâini bune totul va decurge bine și rezultatele dorite vor fi garantate. În acest articol vei afla mai multe detalii despre ce înseamnă operație de sinusuri sau sinus lifting, și cum specialiștii de la clinica House of Beauty îți pot oferi o experiență sigură, confortabilă, pe toată durata acestei proceduri chirurgicale. 

 

 

Sinus Lifting. Ce Este Operația de Sinusuri?

Sinusul maxilar este o cavitate pneumatică situată în corpul osului maxilar. La adult, sinusul maxilar are aproximativ 12-15 cm³ de aer în adulți și are o formă piramidală, cu vârful orientat lateral spre osul zigomatic. În cazul adulților, podeaua sinusală este situată la aproximativ 4-5 mm sub nivelul planseului foselor nazale. Cu toate acestea, la pacienții care au pierdut dinții (edentație), este de obicei situată la aproximativ 1 cm sub podeaua nazală. 


Sinus liftingul este o intervenție chirurgicală utilizată în mod frecvent pentru a trata pierderea de os în regiunea posterioară a maxilarului. Această problemă este cauzată de resorbția osoasă în urma pierderii dinților din maxilarul posterior. Această resorbție poate fi de două tipuri: resorbție care apare ca rezultat al procesului natural de remodelare osoasă după pierderea dinților, și resorbție cauzată de pneumatizarea cavității sinusale către creasta alveolară. 


Ambele tipuri de resorbție duc adesea la o cantitate redusă de os disponibil pentru plasarea implanturilor dentare, motiv pentru care este necesară intervenția sinus lifting. Atunci când dinții laterali sunt pierduți, din cauza presiunii aerului din interiorul sinusului, acesta își mărește volumul și ocupă spațiul lăsat liber la nivelul osului în urma pierderii dintelui. În această situație, nu ar fi posibilă inserarea unui implant din cauza acestei cavități pline cu aer. Astfel, s-a demonstrat că operația de sinusuri poate rezolva această problemă.


Sinus liftingul este considerat o opțiune de tratament sigură, cu un risc redus de complicații. Scopul principal al acestei intervenții este de a reda suficientă înălțime și lățime osului pentru a facilita plasarea corectă a implanturilor dentare. Acest obiectiv poate fi atins folosind fie o tehnică într-un singur stadiu, fie o tehnică în două etape. Tehnica într-un singur stadiu implică inserarea implanturilor dentare simultan cu procedura de augmentare a sinusului. Cu tehnica în două etape, augmentarea osoasă este efectuată în timpul intervenției chirurgicale inițiale, iar implanturile dentare sunt plasate ulterior, odată ce volumul osului necesar a fost stabilit.


Grefele utilizate pentru înlocuirea osoasă în procedurile de ridicare a sinusului maxilar cuprind o varietate de materiale. Acestea includ os autolog, care poate fi obținut din ram mandibular, bărbie, creasta iliacă sau alte locații intraorale, precum și substituenți osoși (os de bovină), biomateriale sintetice sau combinații ale acestor substanțe.

 

 

Procedura de Sinus Lifting

Procedura de sinus lifting este o intervenție chirurgicală complexă și implică mai multe etape esențiale, fiecare având un rol crucial în succesul final al intervenției. Există două tipuri de sinus lifting: sinus lift extern și sinus lift intern.

 

Metoda Sinus Lift Extern

Incizia gingiei: În primul rând, chirurgul efectuează o incizie precisă în gingie în zona în care se dorește efectuarea sinus liftingului. Această incizie este realizată cu atenție pentru a minimiza sângerarea și pentru a asigura accesul adecvat la osul subiacent.

 

Ridicarea țesutului moale: După efectuarea inciziei, chirurgul ridică cu grijă țesutul moale al gingiei pentru a expune osul subiacent și pentru a obține accesul la sinusul maxilar.

 

Realizarea unei mici deschideri în os: Utilizând instrumente chirurgicale precise, chirurgul efectuează o mică deschidere sau un cerc în osul maxilarului într-o zonă strategică, care permite accesul în cavitatea sinusului.

 

Ridicarea fragmentului osos în sinus: După ce deschiderea în os a fost creată, chirurgul ridică cu grijă un fragment mic de os în cavitatea sinusului maxilar, creând astfel spațiul necesar pentru umplerea ulterioară cu un substitut osos.

 

Umplerea golului cu un graft osos: După ce baza fragmentului osos a fost ridicată în cavitatea sinusului, chirurgul umple golul rezultat cu un graft osos, care poate fi de origine naturală sau sintetică. Acest graft osos servește ca material de suport pentru creșterea ulterioară a osului în zona tratată.

 

Închiderea inciziei: Odată ce sinus liftingul a fost efectuat și graftul osos a fost plasat în cavitatea sinusului, chirurgul închide cu atenție incizia gingiei cu fire de sutură absorbabile sau nonabsorbabile, pentru a asigura vindecarea adecvată a țesutului moale.

 

Procesul de vindecare: După încheierea procedurii chirurgicale, începe procesul de vindecare, în timpul căruia organismul începe să formeze țesut nou și să integreze graftul osos în osul existent. Această etapă necesită o perioadă de timp pentru ca osul să se consolideze și să ofere suport adecvat pentru implanturile dentare ulterioare.

 

După o perioadă cuprinsă între 4 și 12 luni, dentistul va decide când e momentul potrivit pentru inserarea implantului. De asemenea, există și situația în care operația de sinusuri poate fi realizatată în aceeași ședință cu inserarea implantului dentar. Aceste detalii trebuie discutate cu medicul specialist care decide cum este cel mai bine pentru fiecare pacient, în urma unei tomografii computerizate.

 

 

Sinus Lift Intern

Este cea mai frecventă metodă abordată de medicii specialiști. În această situație, medicul realizează un mic orificiu în os și repoziționează membrana sinusală mai sus, pe verticală. Implantul dentar poate fi inserat, după perioada de vindecare, pentru a stabiliza un dinte lipsă. Un lifting intern al sinusurilor este indicat în cazul în care un pacient a pierdut unul sau câțiva dinți și are spațiul necesar pentru amplasarea implantului.

 

 

Sfaturi După Operație Sinusuri

În ceea ce privește unele reacții după operația de sinus lift, există anumite recomandări. 

 • Medicii recomandă evitarea, timp de 3 săptămâni, să se creeze presiune în interiorul sinusului (suflatul nasului cu putere, etc).
 • Evitarea activităților sportive intense.
 • Mâncarea să fie moale la temperatura camerei, la fel și lichidele.
 • Unele persoane simt o ușoară jenă locală.
 • Este posibil să apară umflătură în zonă și este indicată utilizarea unor comprese cu apă rece pe obraz pe partea intervenției în primele 48 ore pentru a limita edemul.
 • Se recomandă o singură doză de antibiotic cu o oră înaintea intervenției sau pentru 5 zile postoperator.
 • Se prescriu de asemenea antiinflamatoare pentru 5 zile.  

 

 

Când Este Necesar Sinus Lifting?

Dacă stomatologul nu poate plasa implanturile dentare din cauza lipsei înălțimii osoase în maxilarul superior sau din cauza proximității sinusurilor față de maxilar, acesta poate recomanda efectuarea unui sinus lifting.

Dar de ce apare pierderea de os? Există mai multe cauze care pot contribui la acest fenomen:

 

Boala parodontală: Boala parodontală sau gingivita avansată poate duce la deteriorarea țesutului de susținere al dinților, inclusiv a osului din maxilarul superior. Această pierdere de os poate afecta ulterior capacitatea de a susține implanturile dentare.

 

Pierderea dinților în maxilarul superior: Pierderea dinților din partea superioară a maxilarului poate duce la resorbția osului, deoarece osul care susține dinții începe să se atrofieze în absența stimulării exercitate de rădăcinile dinților. Astfel de cazuri apar în urma unei extracții de măsea. 

 

Resorbția osului după pierderea dinților: După pierderea dinților, organismul poate începe procesul de resorbție a osului, în care osul care susținea dinții pierduți este gradual absorbit înapoi în corp. Acest fenomen poate duce la pierderea înălțimii și a densității osoase în maxilarul superior.

 

În aceste situații, sinus liftingul poate fi o soluție eficientă pentru a restabili volumul osos și pentru a permite plasarea cu succes a implanturilor dentare în maxilarul superior. Prin ridicarea sinusului și adăugarea de material osos, sinus liftingul ajută la creșterea înălțimii și densității osoase în partea posterioară a maxilarului superior, creând un fundament solid pentru implanturile dentare.

 

 

Operație Sinusuri Preț

În cadrul clinii noastre, prețul unei operații de sinus este stabilit în funcție de cele două metode de intervenție. Pentru sinus lifting extern, prețul este de 3500 de lei, iar pentru sinus lift intern, prețul este de 2000 de lei. 


Așadar, dacă vrei să afli toate detaliile la întrebarea ta „sinus lift preț”, poți programa o consultație la clinica House of Beauty și vei discuta cu medici specialiști ce îți vor oferi informații și sfaturi pesronalizate. De asemenea, dacă ai probleme cu un dinte ce necesită extracție și vrei să îl înlocuiești cât mai repede cu un implant, pentru a nu ajunge în situația unei operații de sinusuri, poți solicita răspuns și la întrebarea ta „extracție dentară prețuri”. În cadrul cadrul clinicii noastre, vei primi răspuns la toate întrebările care vizează sănătatea ta orală, precum și cele mai eficiente sfaturi pentru tratarea problemelor dentare.În concluzie, operația de sinusuri este foarte eficientă atunci când pacientul se confruntă cu pierderea densității osoase. Succesul sinus liftingului depinde de o serie de factori, inclusiv de expertiza și experiența chirurgului, calitatea graftului osos utilizat, precum și de respectarea strictă a instrucțiunilor postoperatorii de către pacient. O planificare și o execuție atentă a fiecărei etape a procedurii sunt esențiale pentru obținerea rezultatelor dorite și pentru asigurarea unei recuperări rapide și fără complicații pentru pacient.

 

 

Întrebări Frecvente

Întrebări și Răspunsuri Despre Operația de Sinus Lift

Ce este sinus lift?
Sinus liftul, cunoscut și sub denumirea de augmentare sinuzală, este o procedură chirurgicală utilizată pentru a crește cantitatea de os în partea superioară a maxilarului, în special în zona posterioară. Scopul acestei intervenții este de a crea suficient spațiu osos pentru plasarea ulterioară a implanturilor dentare în această regiune.

 

Cât de dureroasă este procedura de sinus lift?
Procedura de sinus lift este de obicei efectuată sub anestezie locală sau generală, astfel încât pacientul să nu simtă durere în timpul intervenției. Disconfortul postoperator poate fi gestionat cu medicamente prescrise de către medic.

 

Când este necesar un sinus lift?
Un sinus lift este necesar atunci când pacientul nu are suficient os în partea superioară a maxilarului pentru a susține implanturile dentare. Acest lucru poate fi cauzat de resorbția osoasă în urma pierderii dinților sau de proximitatea sinusurilor față de maxilar.

 

Care sunt riscurile unui sinus lift?

Ca orice procedură chirurgicală, sinus liftul implică anumite riscuri și complicații potențiale. Acestea pot include:

 • Infecție în zona intervenției chirurgicale.
 • Sângerare excesivă.
 • Rănirea sau deteriorarea sinusurilor sau a structurilor adiacente.
 • Reacții adverse la anestezie.
 • Eșecul graftului osos sau respingerea acestuia de către organism.


Când ar trebui să apelez un profesionist după un sinus lift?
După un sinus lift, este important să fiți atenți la semnele de complicații sau probleme postoperatorii. Trebuie să apelați un profesionist dacă experimentați:

 • Sângerare excesivă care nu se oprește cu compresele aplicate.
 • Umflături severe sau durere intensă care nu sunt ameliorate cu medicamentele prescrise.
 • Semne de infecție, cum ar fi febră, roșeață sau secreții purulente din zona intervenției chirurgicale.


Cât timp durează vindecarea după un sinus lift?
Timpul de vindecare după un sinus lift poate varia în funcție de fiecare pacient în parte și de complexitatea procedurii. În general, vindecarea inițială poate dura între câteva săptămâni și câteva luni. Este important să respectați toate instrucțiunile postoperatorii și să evitați activitățile care ar putea pune presiune sau stresa zona tratată. Chirurgul dumneavoastră vă va monitoriza progresul și vă va oferi recomandări specifice pentru îngrijirea și vindecarea adecvată.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.