Stiinta ingrijirii pielii: ce este acidul hialuronic?

In industria frumusetii, tendinte noi apar si dispar la fel de repede. Anumite ingrediente noi primesc sansa de a ajunge in lumina reflectoarelor ca fiind cele mai potrivite pentru a iti ingriji pielea.

Dintre aceste ingrediente, acidul hialuronic a rezistat trecerii timpului, iar acest lucru se datoreaza anumitor aspecte.

Ce este mai exact acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este un glicozaminoglican, adica un compus polizaharid. Acesta se intalneste in mod natural in tesutul conjunctiv din corpul nostru, 50% din acesta fiind gasit in pielea noastra.

Acidul hialuronic este una dintre principalele componente ale matricei noastre extracelurare ( acel “cadru” pe care sunt asezate celulele pielii) si are, de asemenea, un rol important in mentinerea umezelii, deoarece o singura molecula poate detine pana la 1000 de ori greutatea proprie in apa.

Cu toate acestea, pe masura ce imbatranim, productia naturala a acidului hialuronic incetineste. Nu ar trebui sa fie o surpriza atunci faptul ca brandurile de frumusete adauga acid hialuronic in seruri si creme.

Care sunt beneficiile aduse de acidul hialuronic in ingrijirea pielii?
Pielea hidratata este mai ferma si are o stralucire aparte, in timp ce pielea deshidratata poate parea lipsita de o anumita lumina si in general mai palida. Abilitatea unica de a tine atat de multa apa face ca acidul hialuronic sa fie de nepretuit pentru piele.

Intr-un anumit sens, acidul hialuronic actioneaza ca un burete care retine cantitati mari de apa in piele, efectiv infundand pielea si prin aceasta poate reduce aspectul liniilor fine si a ridurilor, precum si imbunatati hidratarea si textura pielii.

Care sunt diferitele modalitati in care poti folosi acidul hialuronic pe pielea ta?

Acidul hialuronic poate fi injectat in dermul pielii pentru a o “umple” ( tehnica cunoscuta si sub numele de umplutura dermica).

Acidul hialuronic poate fi aplicat si local si este un ingredient cheie in multe seruri si creme. In timp ce molecula este prea mare pentru a cobori in stratul de derma, exista beneficii pentru utilizarea acesteia pe suprafata pielii.

Acesta actioneaza ca un hidratant prin proprietatile sale de atragere a apei, ceea ce inseamna ca aspira apa in piele pentru a o mentine hidratata si supla si functioneaza intr-o maniera eficienta ca o bariera. Aceasta bariera va produce o imbunatatire temporara a liniilor si a ridurilor. ( de altfel, asa fac toti hidratantii).

Cele mai bune forme de acid hialuronic sunt acest element in sine, dar si hialuronatul de sodiu.


Posted in Noutati