Tartru Dentar. Ce Este? Cum Se Tratează?

Tartrul dentar reprezintă o problemă extrem de des întâlnită în rândul tuturor oamenilor, de la copii, până la adulți. Este o peliculă de culoare galbenă sau maro, formată din bacterii, particule alimentare și salivă care s-au acumulat pe suprafața dinților și s-au solidificat în timp. Deși nu pare periculos la prima vedere, tartrul poate provoca multe probleme la nivelul cavității bucale, deteriorând sănătatea dinților și a gingiilor. În acest articol vei afla toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege ce este tartrul, cum se formează și, mai ales, metode eficiente de prevenție. 

 


Ce Este Tartrul?

Tartrul dentar este rezultatul calcificării plăcii bacteriene, care se formează în mod natural ca urmare a acumulării de bacterii, particule alimentare și salivă. Se prezintă sub forma unor depozite dure, pe suprafața dinților și a gingiilor. 

 

Se cunoaște faptul că în jur de 25.000 de bacterii sunt implicate în formarea plăcii dentare. În primele ore de la formare, placa dentară poate fi îndepărtată mecanic, însă ulterior se întărește, aceasta fiind mult mai greu de curățat.

 

Formarea tartrului dentar are loc într-un proces treptat. În primă fază, placa bacteriană se formează pe suprafața dinților, fiind compusă din bacterii și resturi alimentare. Această oeliculă moale și lipicioasă poate fi îndepărtată prin periajul dentar și folosirea aței dentare într-o manieră regulată. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată, ea poate fi supusă acțiunii sărurilor minerale din saliva orală, conducând la mineralizarea și întărirea acesteia. Acest proces de mineralizare duce la formarea tartrului dentar, o substanță dură și aderentă, care se atașează ferm de suprafața dinților.

 

Tartrul dentar este compus în principal din săruri de calciu și fosfați, împreună cu bacterii moarte și alte depozite organice. Este de obicei de culoare galbenă sau brună și poate fi observat în special pe suprafețele dinților, la baza gingiilor și pe suprafața interioară a dinților.

 

Din punct de vedere medical, tartrul dentar este considerat o problemă de sănătate orală, deoarece poate avea consecințe negative asupra sănătății gingivale și dentare. Prezența tartrului dentar pe suprafața dinților poate irita gingiile și poate duce la carii, inflamații gingivale precum gingivita și parodontoza. Aceste condiții pot provoca sângerare gingivală, umflături și chiar retragerea gingiilor sau pierderea dinților. De asemenea, tartrul este neplăcut și din punct de vedere estetic, deoarece poate provoca și respirație urât mirositoare.

 

 

Tipuri de Tartru Dentar

Tartrul poate fi împărțit în două tipuri principale, în funcție de locul în care se formează pe dinți: tartrul supragingival și tartrul subgingival. 

 

Tartrul supragingival:

Tartrul supragingival se formează pe suprafața exterioară a dinților, deasupra liniei gingivale. Acesta este adesea vizibil ca o acumulare galbenă sau brună pe suprafața dinților, în special pe partea frontală și pe suprafața exterioară a dinților de sus. Este mai ușor de observat decât tartrul subgingival și poate fi îndepărtat mai ușor în timpul igienizării dentare.

 

Formarea tartrului supragingival este rezultatul mineralizării plăcii bacteriene care se acumulează pe dinți. Placa bacteriană, care conține bacterii, particule alimentare și salivă, se formează constant pe dinți. Când această peliculă nu este îndepărtată prin periaj și utilizarea aței dentare, sărurile minerale din saliva orală se depun și se calcifică, formând tartrul supragingival.

 

Tartrul subgingival:

Tartrul subgingival se formează sub linia gingivală, adică în țesuturile gingivale și în jurul rădăcinii dinților. Acesta este mai puțin vizibil decât tartrul supragingival și poate fi detectat de obicei doar de către dentist în timpul unei examinări dentare profesionale. Tartrul subgingival poate apărea atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată eficient din zonele subgingivale și este lăsată să se acumuleze și să se mineralizeze. Tartrul subgingival afectează, pe lângă gingii, și dentina, țesuturile conjunctive și oasele. Prezența sângelui duce la mineralizarea tartrului subgingival.

 

Prezența tartrului subgingival poate agrava inflamația gingiilor și poate contribui la dezvoltarea bolilor gingivale și parodontale. În plus, acest tip de tartru poate fi mai dificil de îndepărtat și necesită adesea tratament profesional, inclusiv igienizarea subgingivală și detartrajul.

 

 

Tartrul Dentar. Cauze

Tartrul dentar poate fi rezultatul unui amestec complex de factori care contribuie la formarea sa. Înțelegerea acestor cauze ajută la prevenirea acumulării tartrului și menținerea unei igiene orale sănătoase.

 

Igiena orală precară:

Una dintre cele mai comune cauze ale formării tartrului este igiena orală necorespunzătoare. Lipsa unui periaj dentar regulat și utilizarea insuficientă a aței dentare permit acumularea plăcii bacteriene pe suprafața dinților. Această plăcuță moale și lipicioasă devine, apoi, un mediu propice pentru mineralizarea și formarea tartrului.

 

Structura dentară:

Anumite caracteristici ale structurii dentare pot crește susceptibilitatea la formarea tartrului. Dintre acestea, dintii inghesuiți sau dispunerea incorectă a dinților pot face dificilă curățarea adecvată a suprafețelor dentare, permițând acumularea plăcii bacteriene și a tartrului. Pentru a reduce acest fenomen, o discuție despre aparatul dentar cu medicul specialist ar fi binevenită. Îndreptarea dinților poate reduce complet aceste probleme cauzate de dinții înghesuiți, fiind mult mai ușor de realizat periajul și de utilizat ața dentară.

 

Nivelul scăzut de salivă:

Saliva are un rol crucial în spălarea particulelor de alimente și bacteriilor de pe suprafața dinților. Un nivel scăzut de salivă, cunoscut și sub numele de xerostomie, poate duce la o acumulare mai mare de bacterii și, implicit, la formarea tartrului.

 

Alimente care favorizează formarea tartrului:

Consumul excesiv de alimente bogate în zaharuri și carbohidrați poate alimenta creșterea bacteriilor din gură și poate contribui la formarea plăcii bacteriene și tartrului. De asemenea, alimentele cu consistență lipicioasă sau care se lipesc de suprafața dinților, cum ar fi dulciurile, bomboanele și băuturile acidulate, pot favoriza acumularea plăcii bacteriene și a tartrului.

 


Riscuri Asociate cu Tratrul Dentar

Principalele riscuri pe care le poate provoca tartrul dentar sunt:

 

Carii dentare:

Tartrul dentar poate oferi un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor care produc acizi, iar acești acizi pot eroda smalțul dinților și pot cauza carii dentare. Zonele în care tartrul se acumulează, precum și spațiile sub acesta, pot fi vulnerabile la formarea cariilor dentare, mai ales dacă igiena orală este neglijată.

 

Gingivită:

În absența unei igiene orale adecvate, tartrul dentar poate irita gingiile și poate duce la inflamații gingivale, cunoscute sub numele de gingivită. Gingiile pot deveni roșii, inflamate și sensibile la atingere. Sângerarea gingiilor poate fi, de asemenea, un simptom comun al gingivitei. Netratată, gingivita poate progresa și poate duce la complicații mai grave, cum ar fi parodontoza.

 

Halena (respirație urât mirositoare):

Bacteriile care compun tartrul dentar sunt responsabile pentru mirosuri neplăcute, ceea ce poate duce la halena sau respirația urât mirositoare. Acest lucru se datorează în principal acumulării de bacterii și resturi alimentare în cavitatea orală. Îndepărtarea tartrului și menținerea unei igiene orale corespunzătoare poate ajuta la reducerea halenei.

 

Parodonțoză și pierderea dinților:

Dacă tartrul dentar și inflamația gingiilor nu sunt tratate, pot apărea complicații mai grave, cum ar fi parodontoza. Aceasta este o afecțiune în care țesuturile de suport ale dinților, inclusiv osul și ligamentele, devin afectate. Parodontoza netratată poate duce la slăbirea și pierderea dinților. Tartrul dentar poate agrava inflamația gingiilor și poate accelera progresul parodontozei.

 

Pentru a preveni formarea tartrului dentar, este esențial să se urmeze o igienă orală riguroasă, care să includă periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, utilizarea aței dentare și clătirea cu apă de gură antiseptică. De asemenea, este recomandată reducerea consumului de alimente bogate în zaharuri și carbohidrați, precum și evitarea obiceiurilor care pot contribui la scăderea fluxului salivar, cum ar fi fumatul.

 

În plus, vizitele regulate la dentist pentru igienizare profesională și evaluarea stării de sănătate orală sunt esențiale pentru îndepărtarea tartrului existent și prevenirea complicațiilor asociate, cum ar fi bolile gingivale și parodontale.

 

 

Tratament pentru Tartrul Dentar

Odată ce tartrul s-a format pe dinți, acesta nu mai poate fi eliminat acasă, prin periaj. De aceea, este nevoie de o programare la medicul dentist pentru a oferi soluții eficiente de îndepărtare. Printre acestea se numără:


1.Detartrajul:
Detartrajul este o procedură dentară comună, realizată de obicei de către un dentist. Această procedură implică îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene de pe suprafața dinților și de sub linia gingivală. Detartrajul poate fi realizat cu ajutorul unui instrument manual numit scaler sau cu un aparat ultrasonic, care folosește vibrații de înaltă frecvență pentru a sparge și îndepărta tartrul.

Procedura de detartraj este nedureroasă și poate fi asociată doar cu o senzație ușoară de disconfort, mai ales dacă dinții au o sensibilitate mai mare. După îndepărtarea tartrului, suprafețele dinților sunt netezite și polizate pentru a reduce acumularea ulterioară de plăci bacteriene.

 

2. Terapia cu laser:
Terapia cu laser reprezintă o metodă avansată de tratare a tartrului dentar, care utilizează energie laser pentru a îndepărta tartrul și a steriliza suprafața dinților. Acest procedeu este mai puțin invaziv decât detartrajul tradițional și oferă numeroase beneficii, cum ar fi:

 

  • Reducerea disconfortului și a senzațiilor neplăcute asociate cu detartrajul tradițional.
  • Reducerea timpului necesar pentru procedură.
  • Sterilizarea suprafeței dinților pentru a reduce riscul de infecții bacteriene ulterioare.
  • Stimularea regenerării țesuturilor gingivale și a osului alveolar.
  • Este ideală pentru boala parodontală, deoarece combate bacteriile și stimulează regenerarea țesuturilor. 

 

Terapia cu laser este o opțiune excelentă pentru pacienții care se confruntă cu sensibilitate dentară sau care doresc o opțiune mai confortabilă și mai rapidă pentru tratarea tartrului.

 

 

În concluzie, tartrul dentar poate cauza o serie de probleme dentare grave, inclusiv carii dentare, parodontoză, inclusiv și pierderea dinților. Prin adoptarea unei igiene orale adecvate și prin vizite regulate la dentist, se poate preveni acumularea tartrului și se poate menține sănătatea orală pe termen lung.

 

 

Întrebări Frecvente

Ce este tartrul dentar?
Tartrul dentar este o acumulare solidă și mineralizată de placă bacteriană pe suprafața dinților, care se formează în timp din cauza igienei orale necorespunzătoare.
Care sunt cauzele formării tartrului dentar?
Tartrul dentar se formează din placa bacteriană, care este compusă din bacterii, particule alimentare și salivă, și este cauzat de igiena orală precară, structura dentară, alimentația și nivelul scăzut de salivă.
Ce probleme dentare poate cauza tartrul?
Tartrul dentar poate duce la carii dentare, gingivită, halenă și chiar parodontoză, care poate duce la pierderea dinților.
Ce este detartrajul și cât de des ar trebui să-l fac?
Detartrajul este o procedură dentară în care tartrul și placa bacteriană sunt îndepărtate de pe suprafața dinților. Este recomandat să faci detartrajul cel puțin o dată pe an sau la recomandarea dentistului tău, în funcție de starea sănătății tale orale.
Care sunt avantajele terapiei cu laser pentru tratarea tartrului dentar?
Terapia cu laser poate oferi o alternativă mai puțin invazivă și mai confortabilă la detartrajul tradițional, reducând disconfortul și timpul necesar pentru procedură, sterilizând suprafața dinților și stimulând regenerarea țesuturilor gingivale și a osului alveolar.
Cum pot preveni acumularea tartrului dentar?
Pentru a preveni formarea tartrului, este esențial să urmați o igienă orală riguroasă, inclusiv periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, utilizarea aței dentare și vizitele regulate la dentist pentru igienizare profesională și evaluare a sănătății orale.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.