Parodontoză. Cauze. Simptome. Tratament Parodontoză

Parodontoza, cunoscută și sub numele de boală parodontală sau boala gingiilor, este o afecțiune comună a țesuturilor care susțin dinții. Este cauzată în principal de placa dentara - un strat de bacterii care se formează pe suprafața dinților. Dacă placa nu este îndepărtată printr-o igienă orală corespunzătoare, aceasta poate duce la inflamație și deteriorarea gingiilor. În faza incipientă, parodontoza nu este foarte supărătoare și mulți oameni trec cu vederea unele simptome minore. Dacă să agravează, poate provoca mult disconfort și poate duce la pierderea dinților. În acest articol, vom reda cele mai importante informații cu privire la parodontoza, cauze, simptome, tratament parodontoză, dar și prețurile aferente.

 

 

Ce Este Parodontoza?

Parodontoza, cunoscută și sub numele de boală parodontală, reprezintă o afecțiune comună a țesuturilor care susțin dinții în cavitatea orală. Această afecțiune este cauzată în principal de acumularea plăcii bacteriene pe suprafața dinților și de inflamația ulterioară a gingiilor și a altor țesuturi din jurul acestora.

 

 

Cum apare parodontoza?

Unul dintre factorii principali implicați în dezvoltarea parodontozei este placa bacteriană. Aceasta este o peliculă lipicioasă, transparentă, formată în mod constant pe suprafața dinților din cauza acumulării bacteriilor, resturilor alimentare și a altor particule. Dacă placa nu este îndepărtată printr-o igienă orală adecvată, bacteriile din placa bacteriană pot provoca inflamație gingivală, cunoscută sub numele de gingivită.

 

În absența tratamentului, gingivita poate evolua în parodontoză. În acest stadiu, inflamația se extinde dincolo de gingii și afectează țesuturile de susținere a dinților, cum ar fi osul și ligamentele parodontale. Gingiile pot deveni umflate, roșii și sensibile, iar în timp, țesuturile care susțin dinții pot începe să se retragă, expunând rădăcinile acestora. Acest lucru poate duce la formarea de spații între dinți și la sensibilitate crescută la rece sau la cald. În stadiile avansate, dinții pot deveni mobili sau chiar să cadă.

 

Diagnosticul parodontozei implică examinarea clinică a gingiilor și a țesuturilor din jurul dinților, precum și evaluarea gradului de mobilitate a acestora. Radiografiile dentare pot fi folosite pentru a detecta pierderea de os în jurul dinților, care este un semn al deteriorării țesuturilor de susținere.

 

 

Parodontoza. Fazele Bolii

Parodontoza, cunoscută și sub numele de boală parodontală, este o afecțiune complexă care trece prin mai multe etape și faze în procesul său de dezvoltare. Probabil că ai auzit în jurul tău persoane care spun „m-am vindecat de parodontoza” și poate nu știi de ce prezintă acest lucru ca un real succes. Ei bine, această boală este una foarte severă. În timp, poate avea consecințe serioase asupra sănătății orale, afectând atât gingiile, cât și structurile de susținere a dinților. Pentru a înțelege mai bine cum se instalează și progresează parodontoza, este important să examinăm fiecare fază a acestei afecțiuni în detaliu.

 

Faza de formare a plăcii bacteriene: 

Primul pas către parodontoză este formarea plăcii bacteriene pe suprafața dinților. Placa este un amestec de bacterii, particule alimentare și alte reziduuri care se acumulează pe dinți și pe gingii. Dacă placa nu este îndepărtată printr-o igienă orală corespunzătoare, aceasta poate provoca iritații gingivale și poate contribui la apariția gingivitei.

 

Gingivita: 

În această fază, inflamația gingiilor este prezentă, manifestându-se prin roșeață, umflături și sângerare în timpul periajului dentar sau a folosirii aței dentare. Gingivita este reversibilă și poate fi tratată prin igienă orală adecvată și curățare profesională la dentist.

 

Faza de parodontită incipientă: 

Dacă gingivita nu este tratată, inflamația poate progresa către parodontită incipientă. În această fază, inflamația se extinde dincolo de gingii și afectează ligamentele și osul care susțin dinții. Gingiile pot deveni mai sensibile și pot începe să se retragă, expunând parțial rădăcinile dinților. De asemenea, pot apărea și primele semne de sensibilitate la rece sau la cald.

 

Faza de parodontită moderată: 

În acest stadiu, deteriorarea țesuturilor de susținere a dinților este mai pronunțată. Gingiile se retrag în continuare, iar spațiile între dinți devin mai evidente. Întreținerea unei igiene orale corespunzătoare devine din ce în ce mai dificilă, deoarece placa bacteriană și tartrul se acumulează în jurul rădăcinilor expuse.

 

Faza de parodontită avansată: 

În etapa finală a parodontozei, țesuturile de susținere a dinților sunt grav afectate. Gingiile se pot retrage complet, expunând rădăcinile și creând aspectul caracteristic al dinților lungi. Dinții devin mobili și pot chiar să cadă în cele din urmă din cauza deteriorării grave a țesuturilor de susținere și a pierderii osului din jurul rădăcinilor.

 

Este important să se rețină că progresul parodontozei poate varia de la o persoană la alta și poate fi influențat de factori precum igiena orală, predispoziția genetică, fumatul și afecțiunile medicale preexistente. Pentru prevenirea și gestionarea eficientă a parodontozei, este esențială o igienă orală riguroasă, vizite regulate la dentist pentru curățare profesională și tratament prompt la primele semne de inflamație gingivală sau de deteriorare a țesuturilor de susținere a dinților.

 

 

Parodontoza. Cauze

Parodontoza poate fi declanșată și influențată de o varietate de factori. De la igiena orală necorespunzătoare până la predispoziția genetică și factorii de stil de viață, există numeroase cauze care pot contribui la instalarea și progresul parodontozei. Pentru a înțelege mai bine această afecțiune și pentru a lua măsuri preventive adecvate, este important să examinăm în detaliu fiecare factor care poate juca un rol în declanșarea parodontozei.

 

Placa bacteriană și tartrul: 

Cea mai comună cauză a parodontozei este acumularea plăcii bacteriene pe suprafața dinților. Placa este un amestec de bacterii, particule alimentare și alte reziduuri care se formează în mod constant pe dinți și gingii. Dacă placa nu este îndepărtată printr-o igienă orală adecvată, aceasta poate provoca iritații gingivale și inflamație, care sunt primele etape în dezvoltarea parodontozei. În timp, placa poate să se solidifice și se transformă în tartru, care poate fi îndepărtat doar printr-o curățare profesională la dentist.

 

Igienă orală necorespunzătoare: 

Lipsa unei igiene orale adecvate, inclusiv periajul dentar incorect sau insuficient și utilizarea necorespunzătoare a aței dentare, poate contribui la acumularea plăcii bacteriene și, ulterior, la apariția parodontozei. Curățarea inadecvată a dinților permite bacteriilor să se înmulțească și să cauzeze inflamații gingivale.

 

Fumatul:

Fumatul este un factor de risc major pentru dezvoltarea parodontozei. Substanțele chimice din fumul de țigară afectează fluxul sanguin la nivelul gingiilor și compromit capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor bacteriene. Fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta inflamații gingivale și parodontoze comparativ cu non-fumătorii.

 

Predispoziția genetică: 

Unele persoane pot fi predispuse genetic să dezvolte parodontoza. Anumite variații genetice pot afecta modul în care organismul reacționează la placa bacteriană și la inflamație, crescând riscul de a dezvolta această afecțiune.

 

Hormonii: 

Schimbările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii, menopauzei sau ciclurilor menstruale, pot afecta sănătatea gingiilor și pot crește susceptibilitatea la inflamații gingivale și parodontoze.

 

Stresul: 

Stresul cronic poate afecta sistemul imunitar al organismului și poate crește riscul de inflamații gingivale și parodontoze.

 

Diabetul: 

Persoanele cu diabet zaharat sunt mai susceptibile la infecții gingivale și la progresia parodontozei din cauza dificultăților de control al nivelului de glucoză din sânge, fiind afectat sistemul imunitar.

 

Alimentația necorespunzătoare: 

Consumul excesiv de zahăr și carbohidrați procesați poate contribui la creșterea bacteriilor din cavitatea orală și la formarea plăcii bacteriene.

 

 

Parodontoza. Simptome și Manifestări

Parodontoza poate provoca o varietate de simptome în funcție de stadiul în care se află. Pentru a înțelege mai bine cum se manifestă simptomele parodontozei în diferite faze ale acesteia, este important să analizăm fiecare etapă în detaliu.

 

Faza de gingivită:

 • Sângerare gingivală: Una dintre primele manifestări ale parodontozei este sângerarea gingiilor în timpul periajului dentar sau a folosirii aței dentare.
 • Umflarea și roșeața gingiilor: Gingiile pot deveni umflate și roșii din cauza inflamației.
 • Sensibilitate gingivală: Gingiile pot deveni sensibile la atingere sau la presiune.


Faza de parodontită incipientă:

 • Retragerea gingiilor: Gingiile încep să se retragă, dezvăluind parțial rădăcinile dinților.
 • Creșterea sensibilității dentare: Odată cu retragerea gingiilor, rădăcinile expuse pot deveni sensibile la temperaturi extreme și la alimente dulci sau acide.
 • Formarea de pungi gingivale: În jurul rădăcinilor expuse pot apărea pungi gingivale, care pot fi pline cu bacterii și placa bacteriană.


Faza de parodontită moderată:

 • Mobilitatea ușoară a dinților: În acest stadiu, dinții pot începe să devină ușor mobili din cauza deteriorării țesuturilor de susținere.
 • Halena (respirație urât mirositoare): Bacteriile în pungile gingivale și în jurul dinților mobili pot duce la un miros neplăcut al respirației.
 • Durere la mestecat: Disconfortul sau durerea pot apărea în timpul mestecării, deoarece gingiile inflamate și țesuturile deteriorate pot fi mai sensibile.


Faza de parodontită avansată:

 • Mobilitate crescută a dinților: Dinții pot deveni mai mobili și pot începe să se miște mai mult din cauza deteriorării țesuturilor de susținere.
 • Absența gingiilor: Gingiile se pot retrage complet, lăsând rădăcinile expuse și creând aspectul caracteristic al dinților lungi.
 • Pierderea dinților: În stadiile avansate, parodontoza poate duce la pierderea dinților din cauza deteriorării grave a țesuturilor de susținere și a mobilității crescute a acestora.

 


Riscuri Asociate cu Parodontoza

În timp ce parodontoza poate cauza disconfort și probleme locale, există și riscuri asociate care pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții și bunăstarea generală a unei persoane. Este important să înțelegem aceste riscuri și să acordăm atenție gestionării și tratamentului parodontozei pentru a reduce impactul negativ.

 

Cariile dentare: Parodontoza poate crește riscul apariției cariei dentare la rădăcina dinților. Gingiile inflamate și retrase pot permite bacteriilor să pătrundă mai ușor sub linia gingivală și să atace smalțul dentar. De asemenea, parodontoza poate duce la formarea de pungi gingivale și recesiune gingivală, ceea ce face mai dificilă menținerea unei igiene orale adecvate și poate favoriza acumularea de plăci bacteriene și formarea de carii.

 

Mobilitatea și căderea dinților: În stadiile avansate ale parodontozei, deteriorarea țesuturilor de susținere a dinților poate duce la mobilitatea acestora și chiar la pierderea lor. 

 

Infecții și inflamații extinse: Pungile gingivale profunde pot deveni locuri de acumulare a bacteriilor și pot favoriza formarea de abcese dentare sau infecții ale țesuturilor moi din jurul dinților. Aceste infecții pot fi dureroase și pot necesita intervenție medicală de urgență.

 

Impactul asupra sănătății generale: Parodontoza nu afectează doar sănătatea orală, ci poate avea și consecințe asupra sănătății generale. Cercetările au sugerat că există o legătură între parodontoza și anumite afecțiuni medicale, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, sarcina prematură și complicațiile respiratorii. Inflamația cronica asociată parodontozei poate provoca reacții inflamatorii în întregul corp, afectând diverse sisteme și organe.

 

 

 

Tratament Parodontită

Tratamentul parodontozei poate varia în funcție de severitatea afecțiunii, iar printre opțiunile disponibile se numără atât metodele tradiționale, cât și cele mai moderne și inovatoare, cum ar fi tratamentul cu laser.

 

Tratamentul tradițional pentru parodontoză:

 • Curățarea profesională a dinților: În stadiile incipiente ale parodontozei, este recomandată o curățare profesională a dinților pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului acumulat sub linia gingivală.
 • Detartrajul și netezirea rădăcinilor: Procedura de detartraj implică îndepărtarea depozitelor de tartru de pe suprafața dinților și de pe rădăcinile acestora, în timp ce netezirea rădăcinilor are scopul de a elimina suprafețele rugoase și iritante care pot favoriza acumularea de bacterii.
 • Chiuretaj parodontală: În cazurile mai avansate de parodontoza, pot fi necesare proceduri chirurgicale pentru eliminarea pungilor gingivale adânci, corectarea defectelor osoase și regenerarea țesuturilor de susținere a dinților.


Tratamentul cu laser pentru parodontoză:

 • Terapia cu laser înlocuiește sau completează tratamentele tradiționale pentru parodontoza. Este o opțiune mai recentă și tot mai utilizată în practica stomatologică.
 • Laserul poate fi folosit pentru a elimina placa bacteriană și tartrul de pe suprafața dinților și din pungile gingivale, fără a afecta țesuturile sănătoase din jur.
 • În plus, laserul poate fi utilizat pentru a stimula regenerarea țesuturilor de susținere a dinților, accelerând vindecarea și reducând disconfortul postoperator.


Tratamentul cu laser pentru parodontoza oferă mai multe avantaje în comparație cu metodele tradiționale, inclusiv:

 • Mai puțin disconfort pentru pacient: Procedurile cu laser sunt mai puțin invazive și pot fi mai puțin dureroase decât procedurile chirurgicale tradiționale.
 • Timp de vindecare mai rapid: Utilizarea laserului poate accelera procesul de vindecare și poate reduce timpul de recuperare postoperatorie.
 • Precizie mai mare: Laserul permite medicului dentist să efectueze intervenții precise, minimizând afectarea țesuturilor sănătoase din jurul zonei tratate.

 


Parodontoză. Tratament Naturist

Există și varianta de a apela la tratamente naturiste pentru a trata parodontoza. Cu toate acestea, trebuie să știi că acesta poate fi benefic doar în cazurile ușoare și poți apela la el după ce ai discutat cu medicul tău specialist. Parodontoza este o boală severă care trebuie tratată cu responsabilitate. Medicul stomatolog va fi în măsură să poată evalua cât de potrivit este pentru tine tratamentul naturist.

 

 

Tratament Parodontoză Preț

Prețul tratamentului pentru parodontoza poate varia în funcție de severitatea afecțiunii, fie că vorbim de tratament parodontoză incipientă sau de tratament parodontoză avansată. De asemenea, contează locația clinicii, calitatea serviciilor. Este important să se înțeleagă că fiecare caz de parodontoza este unic și poate necesita un plan de tratament personalizat.


Pentru tratamentele tradiționale, prețul poate fi unul mai redus, în timp ce tratamentul avansat cu laser poate avea prețuri mai ridicate, mai ales că majoritatea clinicilor care furnizează acest tip de procedură modernă sunt clinci premium.


În București, în cadrul clinicii House of Beauty poți beneficia de un tratament cu laser la un preț de 1000 lei. De asemenea, clinica oferă și alte proceduri care pot ajunge până la 3000 lei. 


Prețurile sunt informative, cel mai bun răspuns cu privire la costuri fiind cel comunicat de către medicul stomatolog, în urma unei consultații de specialitate.

 


În concluzie, parodontoza este o boală severă care trebuei tratată la timp, pentru a împiedica pierderea dinților. Tratamentul parodontozei este esențial pentru menținerea sănătății orale și prevenirea complicațiilor ulterioare. Tratamentul cu laser reprezintă o opțiune modernă și eficientă, care poate oferi beneficii semnificative pentru pacienți, prin reducerea disconfortului, accelerarea vindecării și îmbunătățirea rezultatelor tratamentului. Cu toate acestea, este important ca fiecare caz să fie evaluat individual de către medicul dentist pentru a determina cea mai potrivită opțiune de tratament.

 


Întrebări Frecvente

Ce este parodontoza și care sunt cauzele sale?

Parodontoza, cunoscută și sub numele de boală parodontală, este o afecțiune a țesuturilor care susțin dinții și care poate duce la inflamație gingivală, retragerea gingiilor și deteriorarea țesuturilor de susținere a dinților. Cauzele parodontozei includ acumularea plăcii bacteriene, igiena orală necorespunzătoare, fumatul, predispoziția genetică, schimbările hormonale și condițiile medicale precum diabetul zaharat.


Care sunt simptomele parodontozei?

Simptomele parodontozei pot include sângerarea gingiilor în timpul periajului dentar sau a folosirii aței dentare, umflarea și roșeața gingiilor, retragerea gingiilor, sensibilitatea la rece sau la cald, halena (respirația urât mirositoare), mobilitatea dinților și chiar pierderea dinților.


Cum se depistează parodontoza?

Parodontoza poate fi diagnosticată de către un medic dentist prin examinarea clinică a gingiilor și a țesuturilor de susținere a dinților, evaluarea gradului de mobilitate a dinților și realizarea de radiografii dentare pentru a detecta pierderea de os în jurul dinților.


Care sunt opțiunile de tratament pentru parodontoza?

Opțiunile de tratament pentru parodontoza pot include curățarea profesională a dinților, detartrajul și netezirea rădăcinilor, tratamentul antibiotic, chirurgia parodontală pentru corectarea defectelor osoase și regenerarea țesuturilor de susținere a dinților. În unele cazuri, tratamentul cu laser poate fi o opțiune modernă și eficientă.


Este parodontoza reversibilă?

În stadiile incipiente, parodontoza poate fi reversibilă prin tratament adecvat și menținerea unei igiene orale riguroase. Cu toate acestea, în stadiile avansate, deteriorarea țesuturilor de susținere a dinților poate fi ireversibilă, iar tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor și prevenirea complicațiilor ulterioare.


Cum pot preveni parodontoza?

Prevenirea parodontozei implică menținerea unei igiene orale adecvate prin periajul dentar de două ori pe zi, utilizarea aței dentare zilnic, evitarea fumatului, alimentația sănătoasă, vizitele regulate la dentist pentru curățare profesională și evaluarea riscului individual de parodontoza în cadrul consultațiilor dentare regulate.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.