Aparat Dentar Lingual

Aparatul dentar lingual reprezintă o soluție avansată în domeniul tratamentelor ortodontice, oferind o abordare practic „nevăzută” pentru corectarea problematicilor dento-maxilare. Plasate pe partea interioară a dinților, spre limbă, aceste sisteme inovatoare devin complet invizibile, transformând modul în care adulții și copiii își pot îmbunătăți aspectul dentar fără compromisuri estetice. Fiind o opțiune personalizată, tratamentul ortodontic cu aparat dentar lingual se adresează diverselor anomalii dento-maxilare, inclusiv alinierea incorectă și diferite tipuri de mușcături problematice (malocluzie), toate acestea într-un mod discret.

 

Acest articol va explora beneficiile pe care le aduce purtarea unui aparat dentar lingual, detaliind cum funcționează acest tratament ortodontic invizibil și cine poate beneficia de opțiunea personalizată a unui aparat dentar incognito. Vom compara, de asemenea, avantajele aparatului lingual față de soluțiile ortodontice tradiționale și vom discuta despre importanța igienei orale în contextul purtării lui. Indiferent dacă sunteți în căutarea unei soluții estetice sau a unui tratament personalizat pentru corectarea anomaliilor dento-maxilare, aparatul dentar lingual oferă o alternativă atractivă care merită luată în considerare.

 


Ce Este Aparatul Dentar Lingual?

Aparatul dentar lingual reprezintă o inovație majoră în domeniul ortodontic, fiind conceput pentru a oferi o soluție estetică și eficientă persoanelor care doresc să își corecteze poziția dinților fără a compromite aspectul zâmbetului.

 

Procesul de aplicare:

 • Amprenta dinților: Inițial, se ia o amprentă precisă a dinților, care va fi folosită pentru a crea bracket-uri personalizate.
 • Crearea bracket-urilor personalizate: Acestea sunt fabricate într-un laborator dentar, având ca scop asigurarea unei potriviri exacte pe partea interioară a fiecărui dinte.
 • Aplicarea: Bracket-urile sunt apoi lipite pe partea linguală (interioară) a dinților și conectate cu un arc, care va exercita presiunea necesară pentru mișcarea dinților în poziția dorită.


Avantajele aparatului dentar lingual:

 • Invizibil: Fiind montat pe partea interioară a dinților, aparatul este invizibil când zâmbești sau vorbești.
  Personalizare: Fiecare bracket este creat pentru a se potrivi perfect formei unice a fiecărui dinte, ceea ce asigură o eficiență maximă a tratamentului.
 • Diversitate: Există mai multe tipuri și sisteme de aparate dentare linguale, inclusiv mărci populare precum Incognito și STb, permițând pacienților să aleagă opțiunea care se potrivește cel mai bine nevoilor și bugetului lor.


Acest tip de tratament ortodontic este adecvat pentru aproape orice tip de malocluzie sau malpoziție a dinților, inclusiv dinții aglomerați sau distanțele anormale între dinți. Durata tratamentului variază în funcție de complexitatea cazului, de obicei între 18 și 36 de luni, fiind o soluție preferată atât de adolescenți, cât și de adulți datorită aspectului său estetic și eficienței clinice ridicate. Cu toate acestea, este important de menționat că nu toți ortodonții oferă tratament lingual, deoarece necesită formare specifică și expertiză tehnică.

 


Avantajele Purtării Aparatului Dentar Lingual

Alegerea unui aparat dentar lingual vine cu o serie de avantaje semnificative care îl fac o opțiune preferată pentru mulți pacienți:

 

Estetică:

 • Aparatele dentare linguale sunt complet invizibile, fiind montate pe partea interioară a dinților. Aceasta înseamnă că poți zâmbi și vorbi fără ca nimeni să știe că porți aparat dentar.
 • Sunt ideale pentru cei cu o viață socială activă sau care lucrează în domenii unde imaginea este importantă.


Personalizare și Confort:

 • Bracket-urile sunt personalizate pentru a se potrivi perfect cu forma fiecărui dinte, ceea ce reduce riscul de disconfort și îmbunătățește eficiența tratamentului.
 • Designul personalizat minimizează problemele legate de vorbire și alimentație, care pot fi mai frecvente la aparatele dentare tradiționale.


Siguranță și Eficiență:

 • Aparatele dentare linguale sunt potrivite pentru cazuri complexe, oferind rezultate similare cu aparatele dentare tradiționale.
 • Riscul de deteriorare a suprafeței dinților frontali este minim, făcându-le o opțiune sigură pentru sportivii care practică sporturi de contact.
 • Datorită amplasării lor pe partea interioară a dinților, aparatele dentare linguale nu contribuie la apariția cariilor, chiar și în cazul unei igiene orale precare, saliva acționând ca un protector natural.
 • Materialele hipoalergenice din care sunt fabricate bracket-urile reduc riscul de reacții alergice, iar designul individualizat asigură o adaptare rapidă și confort sporit în utilizare.


Aceste avantaje fac din aparatul dentar lingual o alegere excelentă pentru pacienții de toate vârstele, fie că sunt adolescenți sau adulți, oferind o soluție discretă, confortabilă și eficientă pentru corectarea anomaliilor dento-maxilare.

 

 

Cine Poate Beneficia de Aparatul Dentar Lingual

Aparatele dentare linguale sunt o soluție modernă și discretă pentru corectarea poziției dinților, fiind adecvate pentru o gamă largă de persoane care își doresc un zâmbet frumos fără a compromite aspectul estetic:

 

Grupuri de Vârstă:

 • Adolescenți și Adulți: Adecvate pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 13 și 60 de ani, aparatele dentare linguale oferă o soluție versatilă pentru îmbunătățirea esteticii dentare la orice vârstă.
 • ndiferent de Sex: Femei, bărbați, adolescenți și adulți pot beneficia de avantajele aparatelor dentare linguale, acestea fiind personalizate pentru a se potrivi nevoilor individuale ale fiecărui pacient.


Condiții de Eligibilitate:

 • Sănătatea Dentară: Este esențial ca pacienții să aibă dinți sănătoși pentru a fi eligibili pentru tratamentul cu aparat dentar lingual.
 • Dorința de a Îmbunătăți Estetica Zâmbetului: Pacienții trebuie să aibă motivația de a corecta poziția dinților pentru a obține un zâmbet frumos și sănătos.


Restricții și Considerații Speciale:

Aparatele dentare linguale nu pot fi recomandate pentru cazuri ortodontice severe sau pentru pacienții cu mușcături profunde, deoarece bracket-urile pot să se desprindă mai ușor.


În ciuda faptului că sunt adecvate pentru majoritatea cazurilor ortodontice, este important ca pacienții să consulte un ortodont specializat pentru a determina dacă aparatul dentar lingual este cea mai bună opțiune pentru nevoile lor specifice.

 

Prin urmare, aparatele dentare linguale reprezintă o soluție eficientă și estetică pentru o varietate largă de pacienți, inclusiv adulți și adolescenți, care își doresc să își corecteze poziția dinților într-un mod discret. Cu toate acestea, evaluarea individuală efectuată de un ortodont este crucială pentru a asigura că tratamentul este potrivit pentru fiecare caz în parte.

 

 

Cum Funcționează Tratamentul cu Aparat Dentar Lingual

Tratamentul cu aparat dentar lingual începe cu o vizită la ortodont pentru un control dentar amănunțit, urmat de crearea unui plan de tratament personalizat. Procesul este caracterizat prin etape bine definite, care asigură eficacitatea și confortul pacientului:


Consult și Planificare:

 • Consultație inițială cu ortodontul pentru evaluarea nevoilor ortodontice.
 • Examinare detaliată și discuție despre obiectivele de tratament.
 • Planificarea tratamentului, inclusiv estimarea duratei acestuia.


Fabricarea și Aplicarea Aparatului:

 • Luarea unei amprente precise a dinților, care este trimisă la laborator pentru fabricarea bracket-urilor personalizate.
 • Durata de fabricație a aparatului este de aproximativ 6 săptămâni.
 • Instalarea aparatului: curățarea dinților, lipirea bracket-urilor pe partea linguală a dinților și inserarea arcului.


Monitorizare și Ajustări:

 • Programare lunară pentru verificarea progresului și ajustarea aparatului.
 • Aplicarea trebuie să fie de minim 22 de ore pe zi, cu excepția momentelor de consum al alimentelor sau băuturilor colorate.


Pe parcursul tratamentului, este important să se înțeleagă că, deși aparatul dentar lingual funcționează similar cu aparatele tradiționale, aplicând o presiune continuă dar blândă pentru a muta dinții în poziția corectă, poate exista un disconfort inițial. Acesta se manifestă adesea prin disconfort la nivelul limbii și poate afecta temporar vorbirea. De asemenea, tratamentul cu aparat dentar lingual este de obicei mai costisitor comparativ cu aparatele tradiționale, datorită personalizării și tehnologiei avansate implicate. Cu toate acestea, beneficiile estetice și capacitatea de a trata o gamă largă de probleme ortodontice, inclusiv dinții aglomerați, spațiați sau aliniați incorect, precum și problemele de mușcătură și aliniere a maxilarului, fac din această opțiune o alegere populară pentru adulți și adolescenți care doresc o soluție discretă și eficientă.

 

 

Igiena Orală cu Aparat Dentar Lingual

Menținerea unei igiene orale adecvate este esențială în timpul tratamentului cu aparat dentar lingual. Datorită poziționării lor unice pe partea interioară a dinților, aceste aparate necesită o atenție specială pentru a preveni acumularea de placă dentară și apariția cariilor. Iată câteva sfaturi practice pentru a vă asigura că mențineți sănătatea orală în timpul tratamentului ortodontic:


Igienă zilnică:

 • Periați-vă dinții cel puțin de două ori pe zi folosind o pastă de dinți cu fluor.
 • Utilizați o periuță de dinți cu peri moi și înlocuiți-o la fiecare 3 luni.
 • Curățați între bracket-uri și sub fire cu ață dentară. Pentru zonele greu accesibile, folosiți periuțe interdentare.
 • Aplicați ceară pe bracket-uri dacă acestea cauzează disconfort la nivelul mucoasei bucale.


Alimentație și obiceiuri:

 • Evitați alimentele dure sau lipicioase care pot deteriora bracket-urile.
 • Păstrați o dietă echilibrată și hidratați-vă constant.
 • Evitați obiceiurile dăunătoare, cum ar fi rosul unghiilor sau mestecatul obiectelor dure.


Control și ajustări periodice:

 • Mergeți la controale dentare regulate și ajustări ale aparatului dentar.
 • Curățați aparatele dentare regulat cu o periuță de dinți și apă pentru a îndepărta particulele de mâncare și placa.
 • Menținerea unei igiene orale riguroase este crucială pentru succesul tratamentului cu aparat dentar lingual. Deși poate părea mai dificil de curățat datorită poziționării sale, respectarea acestor pași va asigura că vă mențineți zâmbetul sănătos și strălucitor pe parcursul tratamentului ortodontic.

 


Aparat Dentar Lingual vs. Aparate Dentare Tradiționale

Comparând aparatele dentare linguale cu cele tradiționale, este esențial să luăm în considerare câteva aspecte cheie care diferă între aceste două opțiuni de tratament ortodontic:


Eficacitate și Durata Tratamentului:

 • Aparatul dentar lingual poate varia ca durată de tratament de la 18 la 36 de luni, în funcție de complexitatea cazului. Acest tip de aparat necesită tehnici specifice de aplicare, iar costul poate fi de două ori mai mare comparativ cu aparatele tradiționale.
 • Aparatele dentare tradiționale sunt eficiente în corectarea diverselor probleme ortodontice, inclusiv spații, aglomerări și malocluzii, cu o durată generală de tratament între 18-36 de luni. Acestea sunt mai accesibile ca preț în comparație cu aparatele linguale.


Estetică și Confort:

 • Aparatele dentare linguale sunt montate pe partea interioară a dinților, fiind invizibile sau aproape invizibile. Cu toate acestea, pot interfera cu vorbirea și pot necesita o perioadă de adaptare. Sunt realizate din metale prețioase, ceea ce le face mai costisitoare.
 • Aparatele fixe din ceramică sau safir sunt mai estetice și confortabile comparativ cu aparatele metalice tradiționale. Acestea sunt mai ușor de întreținut și aproape invizibile, oferind o alternativă discretă la aparatele tradiționale.


Cost și Accesibilitate:

 • Aparatul dentar lingual Incognito este cunoscut pentru avantajele sale de invizibilitate, dar vine cu un cost semnificativ mai mare, între 3000€ și 3800€, datorită utilizării metalelor prețioase și a logisticii complexe.
 • Aparatul ortodontic fix metalic reprezintă cea mai accesibilă opțiune de tratament ortodontic, cu un cost între 800€ și 1200€. Deși este vizibil și poate fi considerat inestetic, este eficient pentru majoritatea problemelor dentare și ortodontice.


În concluzie, alegerea între un aparat dentar lingual și aparate dentare tradiționale depinde de mai mulți factori, inclusiv de preferințele personale legate de estetică, buget, și complexitatea tratamentului ortodontic necesar. Este important să discutați cu ortodontul despre toate opțiunile disponibile pentru a determina care este cea mai bună soluție pentru nevoile dumneavoastră specifice.

 


Pe parcursul acestui articol, am explorat în profunzime avantajele și considerentele asociate cu aparatul dentar lingual, o soluție ortodontică inovativă care promite să transforme zâmbetele fără a sacrifica estetica. Am discutat despre procesul detaliat de aplicare, eficacitatea acestui tratament în abordarea unei game largi de probleme dentare, precum și despre cum personalizarea și aspectul său invizibil întâlnesc nevoile estetice și funcționale ale pacienților. Această analiză comparativă dintre aparatele dentare linguale și opțiunile tradiționale subliniază capacitatea aparaturii linguale de a oferi tratamente ortodontice eficiente, menținând în același timp un aspect natural al zâmbetului.

 

Alegerea unui tratament ortodontic, fie că este vorba de un aparat dentar lingual sau de alternativa tradițională, este o decizie semnificativă care trebuie considerată cu atenție, ținând cont de aspecte precum estetica, costul, durata tratamentului și confortul personal. Discuțiile detaliate cu un ortodont calificat pot clarifica care opțiune se aliniază cel mai bine nevoilor și obiectivelor individuale ale fiecărei persoane, asigurând o experiență ortodontică satisfăcătoare și rezultate de durată. Înțelegem acum că aparatul dentar lingual reprezintă nu doar o soluție estetică, ci și un pas important spre obținerea unui zâmbet sănătos și armonios, confirmându-și astfel valoarea în peisajul ortodontic modern.

 

 

Întrebări Frecvente

Ce este un aparat dentar lingual?
Un aparat dentar lingual este un dispozitiv ortodontic fixat pe partea din spate a dinților, spre limbă.


Care sunt avantajele aparatului dentar lingual?
Avantajele includ aspectul estetic mai plăcut, deoarece dispozitivul nu este vizibil în timpul zâmbetului, și confortul sporit în comparație cu aparatul dentar tradițional.


Cine este candidat potrivit pentru aparatul dentar lingual?
Candidații potriviți sunt adesea cei care doresc un tratament ortodontic discret și au o sănătate orală bună.


Există vreo limitare a vârstei pentru a purta un aparat dentar lingual?
Nu există o limitare specifică a vârstei, însă acest tip de aparat este mai frecvent utilizat în rândul adolescenților și adulților.


Cât timp trebuie purtat un aparat dentar lingual?
Durata tratamentului poate varia în funcție de severitatea problemei ortodontice și de planul de tratament stabilit de către ortodontist. De obicei, tratamentul durează între 12 și 36 de luni.


Cum afectează vorbirea purtarea aparatului dentar lingual?
În primele zile sau săptămâni, unele persoane pot avea dificultăți minore în vorbire din cauza adaptării la aparat. Cu timpul, majoritatea oamenilor se obișnuiesc și vorbesc normal.


Care sunt costurile implicate în punerea unui aparat dentar lingual?
Costurile variază în funcție de locație, severitatea problemei ortodontice și durata tratamentului, dar de obicei sunt mai mari decât cele ale aparatului dentar convențional datorită complexității și tehnologiei implicate.


Există riscuri sau efecte secundare asociate cu aparatul dentar lingual?
Precum în cazul altor tipuri de aparate dentare, pot apărea disconfort, iritații și dificultăți de igienă orală. De asemenea, există riscul de afectare a limbii sau a mucoasei bucale în primele zile de adaptare.


Este necesară o îngrijire specială a aparatului dentar lingual?
Da, este important să se acorde o atenție deosebită igienei orale pentru a preveni acumularea de plăci și pentru a menține sănătatea gingiilor și a dinților. Utilizarea aței dentare și a periuței de dinți interdentare este esențială.


Cât de des trebuie să vizitez ortodontistul în timp ce port aparat dentar lingual?
Vizitele la ortodontist vor fi programate în mod regulat, de obicei la fiecare 4-8 săptămâni, pentru a monitoriza progresul tratamentului și pentru a ajusta aparatul dacă este necesar.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.