In timp ce dintii sunt expusi riscului de cadere prematura, din cauza cariilor dentare si a bolii parodontale, acestia pot impune un efort suplimentar asupra muschilor de mestecat, care pot conduce la dureri de cap sau sindromul TMJ (sindromul disfunctiei dureroase a articulatiei temporomandibulare).
In urma tratamentului ortodontic, ce presupune purtarea unui aparat dentar pentru un interval de timp, se urmareste atat indreptarea dintilor, cat si reglarea ocluziei (a muscaturii).
Etapele tratamentului ortodontic
In linii mari, tratamentul ortodontic debuteaza cu un consult de specialitate, in cadrul caruia pacientul este consiliat in vederea stabilirii unui plan de tratament.
Pasii consultului ortodontic:
- eliminarea tuturor cauzelor ce pot prejudicia eficienta aparatului dentar (carii, extractii, plombe etc);
- obtinerea amprentei dentare (mulaj);
- aplicarea, in cele din urma, a aparatului dentar, care poate fi fix sau mobil, vizibil sau invizibil.
Pe perioada desfasurarii tratamentului ortodontic, pacientul se va prezenta la control lunar, in vederea reglarii aparatului dentar, prin stramtarea frecventa a sarmelor si montarea arcurilor.
Beneficiile fizice si estetice ale tratamentului ortodontic:
Tratamentul ortodontic poate ajuta la indreptarea dintilor pacientului si la pozitionarea lor corecta din perspectiva muscaturii.In prima instanta, tratamentul ortodontic urmareste indreptarea dintilor pacientului prin exercitarea unei presiuni modice asupra dintilor, insa un obiectiv secund important este reglarea muscaturii.
Este vorba de o repozitionare a dintilor, in vederea optimizarii procesului de masticatie fara efort suplimentar asupra dintilor. In cele mai multe dintre cazuri, pacientii descopera o imbinare a acestor doua beneficii prezentate de tratamentul ortodontic.