Diastema (Strungăreața). Tipuri. Cauze. Tratament

Diastema dentară, cunoscută și sub numele de strungăreață, este  un spațiu evident între dinții frontali. Acest spațiu este cel mai frecvent întâlnit între cei doi dinți centrali superiori. Diastema poate fi cauzată de o varietate de factori și poate avea implicații estetice și funcționale. Adesea, persoanele care au acest spațiu între dinți își doresc să îl mascheze prin diverse metode estetice. În acest articol vei afla mai multe despre ce este diastema dentara, cauze, tipuri, dar și sfaturi de tratament. 

 

Ce Este Diastema?

Diastema este spațiul dintre cei doi dinți frontali, și este întâlnită atât la adulți, cât și la copii. În cazul copiilor, diastema poate dispărea odată cu dinții permanenți.

 

Din punct de vedere estetic, diastema poate fi considerată inestetică de către unele persoane, în special atunci când spațiul dintre dinți este destul de mare. Aceasta poate afecta încrederea în sine și poate afecta modul în care o persoană percepe propria imagine. În unele cazuri, diastema poate fi asociată și cu alte probleme dentare, cum ar fi malocluzia sau problemele de aliniere a dinților.

 

Cu toate acestea, este important să se sublinieze că diastema poate fi o caracteristică naturală a zâmbetului unei persoane și nu necesită întotdeauna tratament. În unele culturi, diastema este chiar considerată atrăgătoare și poate fi văzută ca un aspect distinctiv al unui zâmbet.

 

Cauze Diastema Dentară

Diastema poate fi rezultatul mai multor factori care afectează dezvoltarea și alinierea dinților. 

 

 • Unul dintre factorii principali care contribuie la formarea diastemei dentare este dimensiunea diferită a dinților sau a arcadei dentare. Dacă dinții sunt mai mici în comparație cu dimensiunea arcadei dentare, poate apărea un spațiu între ei. Această discrepanță în dimensiune poate fi cauzată de diverse motive, cum ar fi factorii genetici sau dezvoltarea anormală a dinților.
 • Obiceiurile precum suptul degetului pot exercita presiune asupra dinților și pot afecta poziția lor. Aceste obiceiuri pot determina dinții să se deplaseze, ceea ce poate duce la formarea unei diasteme.
 • Anomaliile dentare, cum ar fi dimensiunea inegală a dinților sau poziționarea anormală a acestora, pot contribui, de asemenea, la apariția diastemei. De exemplu, dacă există un dinte lipsă sau dacă dinții nu se aliniază corect din cauza malocluziei, poate apărea un spațiu între dinți.
 • De asemenea, un rol important în formarea diastemei dentare îl joacă dezvoltarea anormală a gingiilor sau a țesuturilor de susținere ale dinților. În unele cazuri, gingiile pot acoperi parțial sau complet dinții, ceea ce poate crea spații între aceștia.
 • Factorii genetici pot juca, de asemenea, un rol semnificativ în predispoziția unei persoane de a dezvolta diastemă dentară. Unele persoane pot avea o tendință genetică de a avea spații între dinți sau de a dezvolta alte anomalii dentare.

 

 

Tipuri de Diastemă

Diastema poate să apară în diferite forme și să fie cauzată de o varietate de factori. În funcție de natura și cauza acestei condiții, diastema poate fi clasificată în mai multe tipuri distincte, fiecare având caracteristici specifice. Iată o prezentare detaliată a acestor tipuri:

 

Diastema dentară fiziologică:

 • Această formă de diastemă este considerată normală. Strungăreața la copii poate apărea în timpul perioadei de creștere și dezvoltare a dentiției primare.
 • Diastema fiziologică poate fi observată între dinții de lapte și poate dispărea pe măsură ce dinții permanenți încep să erupă și să ocupe spațiul.
 • Este important de remarcat că diastema fiziologică nu necesită întotdeauna tratament, deoarece poate fi parte a procesului normal de dezvoltare a dentiției.

 

Diastema dentară de dimensiuni mici:

 • Acest tip de diastemă implică un spațiu mic între dinții frontali și poate fi observat mai ales între dinții centrali superiori.
 • Diastema de dimensiuni mici poate fi cauzată de dimensiunea diferită a dinților sau a arcadei dentare, dar poate fi și o caracteristică naturală a zâmbetului unei persoane.

 

Diastema dentară de dimensiuni mari:

 • Diastema de dimensiuni mari se caracterizează prin prezența unui spațiu mai mare între dinții frontali, care poate fi observat cu ușurință și poate afecta estetica zâmbetului.
 • Această formă de diastemă poate fi asociată cu diverse cauze, cum ar fi dimensiunea inegală a dinților, anomalii dentare sau obiceiuri parafuncționale.

 

Diastema dentară permanentă:

 • Uneori, diastema fiziologică care apare în copilărie poate persista și în viața adultă, devenind o caracteristică permanentă a zâmbetului unei persoane.
 • Diastema dentară permanentă poate fi considerată o trăsătură distinctivă a zâmbetului și poate fi acceptată ca atare sau poate fi corectată cu ajutorul tratamentului ortodontic, dacă este dorit de pacient.

 

Diastema dentară patologică:

 • Această formă de diastemă poate fi rezultatul unor anomalii sau afecțiuni dentare, cum ar fi parodontita sau pierderea dinților.
 • Diastema patologică poate afecta funcționalitatea și sănătatea dentară și poate necesita tratament adecvat pentru a preveni complicațiile.

 

Diastema interincisivă

 • Diastema interincisivă se referă la spațiul prezent între incisivii centrali. Cel mai frecvent este întâlnită la nivelul arcadei maxilarului și foarte rar la nivelul mandibulei. Diastema interincisivă necesită o atenție deosebită, deoarece se poate agrava, astfel ajungându-se la complicații.

 

Diastema vera

 • Diastema vera mai este denumită și primară. Se datorează dezvoltării exagerate a frenului buzei superioare sau inserția joasă la nivelul incisivilor. Cauze frecventă a acestui tip de spațiu dintre dinți este transmiterea ereditară în condiții de recesivitate.

 

Diastema falsă

 • Diastema falsă se mai numește și secundară. Ea poate varia în ceea ce privește dimensiunea. Se caracterizează prin incisivii rotați, cu coroanele dentare convergente sau divergente. Acest tip de diastemă se află la baza altor anomalii dentare, cum ar fi: înghesuirea dentară, anodonții de incisivi laterali, dar și migrări dentare postextracționale sau migrări dentare în parodontopatii.


Așadar, diastema dentară poate fi observată în diverse forme și poate fi cauzată de o varietate de factori. Este esențial să se identifice tipul și cauza specifică a diastemei înainte de a decide asupra tratamentului adecvat. Consultarea unui medic dentist este recomandată pentru evaluarea și gestionarea corectă a acestei condiții.

 

 

Diagnosticul Diastemei

Pentru a se evalua corect, este necesar un consult stomatologic de specialitate. Cel care realizează evaluarea întregii cavități bucale este medicul specialist ortodont. De asemenea, medicul va putea evalua și ocluzia dentară, pentru a determina dacă e vorba despre o malocluzie sau alte probleme asociate mușcăturii. 


Tratamentul pentru Diastemă

Diastema poate fi gestionată și tratată în mai multe moduri, în funcție de severitatea și cauza acestei afecțiuni.

 

1. Tratamentul ortodontic:

 • Aparatele dentare sunt adesea utilizate pentru a corecta diastema dentară, în special atunci când aceasta este cauzată de o aliniere incorectă a dinților.
 • Tratamentul ortodontic poate implica utilizarea unor aparate fixe sau mobile, care aplică presiune asupra dinților pentru a-i alinia corect și pentru a închide spațiul dintre aceștia.


2.Tratamentul prin restaurare dentară:

 

 • Restaurările dentare se referă la lucrări realizate pentru a reda aspectul estetic și funcționalitatea dinților. Se referă la tratamente precum coroane dentare, punți sau implanturi dentare. Coroanele sunt sub forma unor căpăcele din ceramică sau zorconiu care acoperă întregul dinte și pot fi folosite pentru a închide spațiul dintre dinți. Punțile dentare au scopul de a acoperi spatiul unde un dinte lipsește și sunt sustinute de dinții adiacenți. În cazuri în care există o diastemă de dimensiuni mari sau este necesară extracția, implanturile dentare sunt o optiune permanentă.
 • Toate aceste tipuri de lucrări protetice vin în sprijin estetic, dar și funcțional.
 • Aceste proceduri pot fi realizate în cabinetul stomatologic, la recomandarea medicului specialist și pot reda un zâmbet perfect.


3. Tratamentul prin fațete dentare:

 • Pentru diastemele mai mari sau pentru pacienții care doresc o soluție estetică permanentă, fațetele dentare pot fi o opțiune excelentă.
 • Fațetele dentare sunt foițe subțiri de ceramică sau compozit care sunt aplicate pe suprafața frontală a dinților pentru a îmbunătăți aspectul estetic al zâmbetului și pentru a închide spațiile dintre dinți.


4. Tratamentul prin chirurgie parodontală:

 • În cazuri rare, când diastema este cauzată de o dezvoltare anormală a gingiilor sau de probleme parodontale, poate fi necesară intervenția chirurgicală.
 • Chirurgia parodontală poate implica proceduri precum gingivectomia sau gingivoplastia, care ajustează conturul gingiilor și îmbunătățesc aspectul estetic al zâmbetului.
 • Frenectomia este o altă procedură chirurgicală. Când vorbim de o diastemă cu fren labial supradimensionat, medicii recomandă frenectomia. Prin această procedură, se îndepărtează frenul și va fi nevoie de purtarea unui apart dentar cu scopul de a închide spațiul rămas. 

 

5. Sfaturi și practici de bună igienă orală:

 • Pentru a menține sănătatea dentară și pentru a preveni recurența diastemei, este important să urmați reguli de igienă orală adecvate.
 • Periajul regulat de două ori pe zi și utilizarea aței dentare zilnic ajută la eliminarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare care pot contribui la apariția problemelor dentare.
 • De asemenea, este recomandat să vizitați regulat un medic dentist pentru controale periodice și pentru igienizări profesionale, pentru a menține sănătatea și frumusețea zâmbetului.

 

 

În concluzie, diastema dentară sau strungăreața este o problemă care poate apărea din diverse motive. Este important să se înțeleagă că diastema poate fi o trăsătură naturală a zâmbetului unei persoane și nu întotdeauna necesită tratament. Cu toate acestea, dacă diastema este asociată cu disconfort sau cu alte probleme dentare, este recomandabil să se consulte un medic dentist pentru evaluare și tratament adecvat.

 

 

Întrebări Frecvente

Ce este diastema dentară?
Diastema dentară este o condiție în care există un spațiu evident între dinții, dar care poate fi observat mai ales între dinții frontali superiori.


Care sunt cauzele diastemei dentare?
Diastema dentară poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea diferită a dinților sau a arcadei dentare, obiceiuri parafuncționale, anomalii dentare, dezvoltarea anormală a gingiilor și factorii genetici.


Este diastema dentară o problemă de sănătate?
În cele mai multe cazuri, diastema dentară nu reprezintă o problemă de sănătate și poate fi doar o caracteristică estetică a zâmbetului. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi asociată cu probleme de aliniere a dinților sau cu afecțiuni parodontale.


Cum se poate trata diastema dentară?
Tratamentul diastemei dentare poate varia în funcție de cauza și severitatea acesteia. Opțiunile de tratament pot include tratament ortodontic, restaurare dentară, fațete dentare sau chiar chirurgie parodontală, în funcție de nevoile și preferințele individuale ale pacientului.


Este necesar tratamentul diastemei dentare la copii?
Strungăreața la copii poate fi adesea considerată normală și nu necesită întotdeauna tratament. În multe cazuri, spațiul dintre dinți poate dispărea pe măsură ce dinții permanenți încep să erupă și să ocupe spațiul. Totuși, în unele cazuri, tratamentul ortodontic poate fi recomandat pentru a corecta diastema și pentru a asigura o aliniere corectă a dinților.


Care sunt riscurile asociate cu diastema dentară?
Riscurile asociate cu diastema dentară pot include dificultăți în vorbire sau mestecare, acumularea de resturi alimentare și placa bacteriană între dinți, care pot duce la carii sau afecțiuni ale gingiilor.


Pot folosi aparat dentar pentru a corecta diastema la vârsta adultă?
Da, tratamentul ortodontic poate fi eficient pentru a corecta diastema la vârsta adultă. Aparatele dentare sau alte opțiuni ortodontice pot fi utilizate pentru a alinia corect dinții și pentru a închide spațiul dintre ei.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.