Fațetele Dentare din Compozit

În lumea esteticii dentare, fațetele dentare din compozit au apărut ca o soluție revoluționară pentru îmbunătățirea zâmbetelor. Aceste foițe ultra-subțiri de material compozit sunt create cu atenție pentru a rezolva o varietate de probleme dentare, în special de natură estetică. În acest articol vei descoperi toate informațiile referitoare la fațetele dentare din compozit, analizând avantajele, posibilele dezavantaje și procesul prin care sunt aplicate. 

 

fatete de compozit, fatete compozit pipera, fatete de portelan pipera

Ce sunt fațetele dentare din compozit?

Fațetele reprezintă o opțiune excelentă pentru a îți îmbunătăți zâmbetul. Indiferent de problema estetică pe care o ai, fie că e vorba de spații între dinți sau schimbarea formei generale a dinților, fațetele pot face acest lucru. Cu toate acestea, atunci când oamenii vin pentru prima dată la consultația stomatologică pentru a discuta despre schimbarea aspectului estetic cu ajutorul fațetelor, mulți dintre ei sunt surprinși că există mai multe tipuri. 


Dacă îți dorești să apelezi la fațete pentru a obține un zâmbet mai alb și perfect aliniat, înțelegerea diferenței dintre fațetele tradiționale din porțelan și cele realizate din compozit te poate ajuta să îți conturezi mai clar ce rezultat dorești să obții. 


În mod obișnuit, atunci când oamenii vorbesc despre fațete, ei vorbesc despre fațete tradiționale care sunt realizate din porțelan subțire. Aceste fațete sunt realizate cu ajutorul unei amprente a dinților tăi, astfel încât să fie perfect adaptate formei naturale a danturii și foarte durabile.


Însă, asta nu înseamnă că fațetele din compozit, în comparație cu cele din porțelan, ar fi  o alegere proastă - pentru că, de fapt, sunt grozave. Acest tip de fațete realizat din rășină compozită poate fi fabricat şi aplicat în timp ce pacientul este aşezat pe scaun, adică pe loc, în timpul şedinţei clinice, pentru o refacere rapidă și atractivă a zâmbetului.


Avantajele Fațetelor Dentare din Compozit

  • A. Estetica Naturală

Fațetele din compozit excelează în imitarea aspectului natural al dinților. Capacitatea lor de a replica transluciditatea și variațiile de culoare ale smalțului natural asigură o îmbinare perfectă cu dinții existenți, creând un zâmbet autentic. Faţetele din materiale compozite sunt recomandate pentru corectarea golurilor, ciobirilor, decolorărilor şi altor imperfecţiuni ale danturii şi zâmbetului.

Acelaşi material care este utilizat pentru plombe şi alte genuri de umpluturi restauratoare este utilizat şi la fabricarea fațetelor compozite. Desigur, formula lor de producere poate fi uşor diferită, căci trebuie să permită lustruirea suprafeţei şi să fie în acord cu rolul estetic evident (vizibil). 

În unele situații, poate fi de preferat să se realizeze fațete compozite indirecte. Ele sunt folosite în cazul în care este solicitată o acoperire a unei suprafeţe mai mari a structurii dinţilor şi acordarea unei atenţii sporite detaliilor. În acest caz, este necesară intervenţia tehnicianului dentar de laborator, care poate confecţiona faţetele utilizând un model bazat pe realitatea dinţilor pacientului.

  • B. Eficiența Costurilor

Comparativ cu alte materiale pentru fațete, fațetele din compozit sunt o opțiune mai prietenoasă pentru buget. Acest lucru le face o alegere atrăgătoare pentru persoanele care caută o transformare a zâmbetului fără o investiție financiară considerabilă. De exemplu, faptul că pot fi realizate chiar în cabientul stomatologic, este un mare beneficiu deoarece medicul stomatolog estetician nu va mai trebui să plătească laboratorul şi poate modifica rezultatul final după bunul său plac. 

Este drept, calităţile faţetelor ceramice sunt înalte, dar preţul ridicat descurajează pacienţii. La tariful per bucată existent, refacerea unui zâmbet prin mai multe faţete ceramice poate reprezenta un deficit serios în bugetul persoanei respective de aceea te am facut un articol despre cat costa fatetele dentare.

Din fericire, pentru mulți pacienți care doresc o îmbunătățire a aspectului dentar există, alături de faţetele ceramice, aceste faţetele din materiale compozite care oferă, la un cost mai redus, rezultate vizibile uimitoare. 

  • C. Reducerea Minimă a Dintelui

Un avantaj notabil al fațetelor din compozit este reducerea minimă a smalțului dentar în timpul procesului de aplicare. Această abordare de protecție a smalțului asigură conservarea structurii naturale a dintelui.

Stratificarea materialului compozit pe dinte, realizată de medicul stomatolog estetician, are loc după ce acesta a frezat un grad foarte mic din smalţul dinților – operaţie care depinde şi de forma existentă, iniţială a dinţilor.

Șlefuirea smalțului este, astfel, minimă. Acest lucru este foarte avantajos în ceea ce privește confortul post-operator. În cazul faţetelor de compozit, acea sensibilitate a dinţilor de care se plâng mulţi pacienţi care au primit faţete de porţelan, este mult mai redusă şi poate crea mult mai puțin disconfort.

 

Procesul de Aplicare

A. Consultația Inițială

Înainte de a începe magia pentru dantura ta, o consultație inițială cu un dentist estetician priceput este crucială. În această fază, dentistul evaluează starea de sănătate orală, discută așteptările și conturează rezultatele potențiale ale procedurii.

B. Pregătirea Dintelui

Spre deosebire de unele fațete tradiționale, aplicarea fațetelor din compozit necesită în mod tipic o reducere minimă a smalțului dentar. Dentistul pregătește dinții prin șlefuirea ușoară a suprafeței pentru a facilita o lipire optimă.

C. Lipirea Fațetelor

Fațetele din compozit sunt create personalizat pentru a se potrivi fiecărui dinte în mod precis. Utilizând un agent special de lipire, dentistul fixează fațetele pe dinți, asigurând o atașare sigură și durabilă.

 

 

Abordarea Potențialelor Îngrijorări

A. Susceptibilitatea la Pătare

Un dezavantaj este acela că faţetele de compozit absorb petele – iar aceasta, într-adevăr, este o mare problemă dacă sunteţi băutor pasionat de cafea sau consumator de alimente care duc la formarea petelor. Însă, practicile adecvate de igienă orală și evitarea consumului excesiv de agenți de pătare pot contribui la menținerea strălucirii fațetelor. 

B. Durabilitatea și Longevitatea
În ceea ce privește durabilitatea lor, fațetele din compozit nu pot dura la fel de mult ca fatetele EMAX, de exemplu. Durata lor de viață și potențiala necesitate de înlocuire este crucială pentru cei care iau în considerare această îmbunătățire cosmetică. Astfel, faţetele de compozit sunt predispuse la uzură și vor necesita înlocuirea la fiecare câțiva ani. Dar există şi o veste bună în această problemă, aceea că reparaţiile pot fi făcute pe loc (în cabinetul clinicii), fără înlocuirea lor completă. Sau, dacă costul nu va mai reprezenta o problemă pentru tine în viitor, fațetele din compozitt pot fi foarte bine înlocuite cu faţete ceramice care reprezintă o soluţie de restaurare definitivă.


Arta din Spatele Fațetelor Dentare din Compozit

A. Opțiuni de Personalizare
Una dintre caracteristicile distincte ale fațetelor din compozit este nivelul de personalizare pe care îl oferă. Având în vedere că se pot realiza pe loc, în cadrul cabientului stomatologic, pacienții pot participa activ la procesul de design, asigurându-se că rezultatul final se aliniază cu viziunea lor.

B. Abilitatea Artistică a Dentistului
Succesul unei proceduri de aplicare a fațetelor din compozit depinde în mare măsură de abilitatea artistică a dentistului. Alegerea unui dentist estetician calificat și experimentat este crucială pentru obținerea unor rezultate optime.

 


Sfaturi de Întreținere pentru Fațetele Dentare din Compozit

A. Practici de Igienă Orală
Menținerea unei bune igiene orale este crucială pentru longevitatea fațetelor din compozit. Periajul regulat, folosirea aței dentare și vizitele regulate la dentist ajută la prevenirea potențialelor probleme, asigurând păstrarea aspectului estetic în condiții perfecte. De asemenea, trebuie să acorzi importanță și alimentelor pe care le consumi, deoarece unele dintre ele pot afecta aspectul fațetelor pe viitor.

B. Consultații Regulate la Dentist
Vizitele programate la dentist permit profesionistului să monitorizeze starea fațetelor și să abordeze orice îngrijorare cât mai rapid. Avantajul de a fi restaurate chiar de către medic, aduce cu sine multe beneficii și, mai ales, încrederea de a apela la acest tip de tratament cu fațete denatre din compozit. 

 

În concluzie, procesul de obținere a unui zâmbet strălucitor prin intermediul unor fațete dentare din compozit este o explorare bine echilibrată a esteticii, funcționalității și colaborării cu pacientul. Înțelegerea avantajelor, abordarea îngrijorărilor și aprecierea artei din spatele procedurii le acordă oamenilor încrederea să facă să apeleze la fațetele dentare din compozit pentru obținerea unui zâmbet perfect. 

 

Întrebări Frecvente
1.Cât timp rezistă în mod obișnuit fațetele din compozit?

Fațetele din compozit pot rezista între 5 și 10 ani, în funcție de factori precum igiena orală, stilul de viață și caracteristicile individuale ale dinților.

2.Sunt fațetele din compozit reversibile?

Fațetele sunt reversibile, dar marele avantaj este că smalțul dentar suferă modificări minime în timpul procesului de pregătire.

3.Este nevoie de o întreținere specială pentru fatetele din compozit?

Nu, practicile regulate de igienă orală, inclusiv periajul, folosirea aței dentare și verificările dentare obișnuite sunt de obicei suficiente pentru a menține fațetele din compozit în stare perfectă.

4.Pot fațetele din compozit corecta dinții strâmbi?

Fațetele din compozit pot îmbunătăți aspectul dinților ușor înclinați, dar cazurile severe pot necesita tratamente ortodontice.

5.Există restricții alimentare cu fațetele din compozit?

Deși nu există restricții stricte, este recomandabil să se limiteze consumul de alimente și băuturi cu pigmenți puternici pentru a preveni pătarea.

 

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.