Proteza Fixă Pe Implanturi

Proteza fixă pe implanturi reprezintă o soluție modernă în domeniul stomatologiei, oferind pacienților o alternativă durabilă și estetică pentru înlocuirea dinților lipsă. Această tehnologie inovatoare combină beneficiile implanturilor dentare cu stabilitatea unei proteze fixe, oferind o soluție completă pentru restaurarea funcției și aspectului danturii. În acest articol, vei regăsi detalii privind avantajele acestei tehnologii, procesul de montare, perioada de vindecare postoperatorie, precum și factorii care ar putea face această opțiune inadecvată pentru anumite persoane.

 

 

Ce Este Proteza Fixă Pe Implanturi?

Proteza fixă pe implanturi presupune o metodă chirurgicală prin care este înlocuit un număr semnificativ de dinți pierduți cu dinți artificiali, dar care oferă aceeași funcționalitate și același aspect estetic precum dinții naturali. Această procedură vizează înlocuirea dinților pe o întreagă arcadă și presupune utilizarea a 4 sau 6 implanturi plasate în locuri strategice care să suțină lucrarea protetică finală. 

 

 

Procesul de Montare

În continuare vei regăsi mai jos pașii procesului de tratament. 

 

 • Consultarea Inițială: Medicul dentist examinează starea generală a pacientului și decide asupra fezabilității procedurii. Se efectuează radiografii și scanări pentru a evalua calitatea osoasă.
 • Chirurgia de Implantare: Implanturile dentare sunt plasate în osul maxilarului sau mandibulei într-o intervenție chirurgicală. Acestea servesc drept suport pentru proteza fixă. Pregătirea pentru această intervenție presupune injectarea unui anestezic local care să facă procesul cât mai ușor de suportat, fără durere și dosconfort.
 • Perioada de Integrare Osoasă: După implantare, se așteaptă o perioadă de câteva luni pentru ca implanturile să se integreze în os. Acest proces este esențial pentru stabilitatea pe termen lung a protezei fixe. În această perioadă se monteaza o proteză provizorie. Chiar după operație vei pleca din cabinet cu o dantură provizorie.
 • Măsurători și Personalizare: După osteointegrare, se iau măsurători detaliate pentru a crea proteza fixă. Aceasta este personalizată pentru a se potrivi perfect și pentru a oferi un zâmbet natural.
 • Montarea Protezei: Proteza fixă este montată pe implanturi, oferind un rezultat final funcțional și estetic.

 

Se montează între 4 și 6 implanturi care sunt inserate în unghiuri diferite pentru a susține întreaga proteză și pentru a o fixa perfect. În general, se fixează 4 implanturi în maxilarul inferior, și 6 implanturi în maxilarul superior. Această tehnică mai poartă denumirea All on 4 sau All on 6

 

Implanturile dentare reprezintă rădăcinile artificiale care sunt integrate în osul maxilarului sau mandibulei, oferind o bază solidă pentru ancorarea protezei fixe. Aceste implanturi sunt confecționate din materiale biocompatibile, precum titanul, și sunt plasate în mod chirurgical în osul maxilarului sau mandibulei. Procedura de integrare a implanturilor în os, numită osteointegrare, asigură stabilitatea și durabilitatea acestora în timp. Ulterior inserării implantului, se plasează bontul protetic care va face legătura între rădăcina implantului ce are forma unui șurub și lucrarea dentară ce va imita dintele natural (adică coroana dentară).

 

Proteza fixă pe implanturi este apoi montată pe aceste implanturi, creând astfel o structură permanentă și bine ancorată în cavitatea orală. Avantajul major al acestei soluții constă în faptul că proteza fixă pe implanturi nu necesită să fie scoasă și curățată zilnic, așa cum se întâmplă în cazul protezelor mobile tradiționale. Astfel, pacienții beneficiază de confort și siguranță în timpul mestecării și vorbirii, iar estetica zâmbetului este restabilită într-un mod natural.

 

 

Perioada de Vindecare Postoperatorie

Perioada de vindecare postoperatorie poate varia de la pacient la pacient, dar în general, majoritatea persoanelor se pot bucura de o recuperare relativ rapidă. Disconfortul inițial este gestionat cu ajutorul medicamentelor prescrise, iar pacienții sunt îndemnați să evite anumite alimente și activități până când medicul consideră că procesul de vindecare este complet. Lucrarea finală va fi montată în jur de 6 luni de la procedura chirurgicală, când se consideră ca s-a finalizat vindecarea și implantul s-a integrat perfect în os. În tot acest timp, pacienții beneficiază de o proteză temporară pentru a putea să-și desfășoare viața în mod natural. 

 

 

Cine Poate Apela La Proteza Fixă Pe Implanturi?

Proteza fixă pe implanturi sau All on 4/All on 6 se recomandă în următoarele situații:

 

 • Persoanelor care au lipsă totală a dinților pe o anumită arcadă sau care au lipsă un număr mare de dinți;
 • Persoanelor cărora le-a fost recomandată extracția mai multor dinți din diverse cauze (dinți crăpați, rupți, traumatisme la nivelul feței);
 • Persoanelor care poartă proteze dentare mobile;
 • Densitatea osoasă nu permite aplicarea altor proceduri dentare.

 

 

Cine Nu Ar Trebui Să Opteze pentru Proteza Fixă pe Implanturi?

Deși proteza fixă pe implanturi este o opțiune excelentă pentru mulți pacienți, există situații în care poate fi contraindicată. Persoanele cu probleme de sănătate generală, cum ar fi diabetul necontrolat sau afecțiuni ale sistemului imunitar, ar trebui să discute în detaliu cu medicul lor dentist pentru a evalua fezabilitatea acestei proceduri.

 

Pentru ca această procedură să fie sigură, se efectuează următoarele investigații:

 

 • radiografie;
 • tomografia computerizată (CT);
 • hemograma;
 • testele de coagulare;
 • nivelul glicemiei.

 

 

Avantajele Protezei Fixe pe Implanturi

 

 • Stabilitatea și Funcționalitatea Îmbunătățite: Protezele fixe pe implanturi oferă o stabilitate semnificativă, imitând cât mai fidel structura naturală a dinților. Această stabilitate sporită permite pacienților să se bucure de funcționalitatea normală a danturii, inclusiv mestecarea eficientă și vorbirea clară.
 • Aspectul Natural și Estetica îmbunătățită: Comparativ cu implanturile dentare tradiționale, protezele fixe pe implanturi oferă un aspect mai natural. Gingiile artificiale sunt create pentru a se potrivi perfect cu gingiile naturale, iar coroanele dentare fixate pe implanturi sunt personalizate pentru a se încadra armonios în zâmbetul fiecărui pacient.
 • Prevenirea Resorbției Osoase: Implanturile dentare ajută la prevenirea resorbției osoase, o problemă comună asociată cu pierderea dinților. Prin integrarea implanturilor în osul maxilarului sau mandibulei, se stimulează creșterea osoasă, menținând astfel structura osoasă a feței.
 • Durabilitatea și Longevitatea: Protezele fixe pe implanturi sunt cunoscute pentru durabilitatea lor crescută. Atunci când sunt întreținute corespunzător și respectate recomandările medicului dentist, acestea pot rezista mulți ani, oferind o soluție de înlocuire a dinților pe termen lung.

 

 

Pe lângă beneficiile funcționale, proteza fixă pe implanturi contribuie și la menținerea sănătății osoase a maxilarului sau mandibulei, deoarece implanturile ajută la prevenirea resorbției osoase care apare în mod natural în absența rădăcinilor dentare. Această caracteristică face din proteza fixă pe implanturi o alegere durabilă și sustenabilă pentru pacienții care doresc să își redobândească funcționalitatea dentară și să obțină un zâmbet frumos și natural.

 

 

Diferența Dintre Proteza Fixă Pe Implanturi și Implantul Clasic

În cazul în care pacienții au mulți dinți lipsă, procedura cu implantul clasic ar presupune o durață foarte lungă de timp. Faptul că imediat după inserarea celor 4 sau 6 implanturi se poate monta o proteză temporară care trebuie menținută între 4-6 luni este un beneficiu major pentru pacient, deoarece își poate continua viața în ritm normal. După această perioadă de timp, se montează lucrarea dentară definitivă. 

 

 • Proteza fixă pe implanturi prezintă, față de implantul dentar, umrătoarele avantaje:
 • Durata mai scurta de realizare
 • Mai puțin invazivă datorită numărului redus de implanturi inserate
 • Recuperare rapidă
 • Lucrarea provizorie aplicată imediat după procedură
 • O stabilitate crescută a implanturilor

 

 

Considerații privind Costurile

Costurile asociate protezei fixe pe implanturi pot varia în funcție de factori precum numărul de implanturi necesare, materialele utilizate și complexitatea cazului. Este important ca pacienții să discute deschis cu medicul lor dentist despre costuri și să exploreze opțiunile de asigurare sau finanțare disponibile.

 

 

În concluzie, proteza fixă pe implanturi reprezintă o soluție avansată și eficientă pentru restaurarea danturii, oferind numeroase avantaje în ceea ce privește stabilitatea, funcționalitatea și estetica. Cu o planificare adecvată și îngrijire corespunzătoare, această opțiune poate aduce beneficii semnificative pentru cei care doresc să redobândească un zâmbet sănătos și atrăgător. Este esențial ca pacienții să discute cu medicul lor dentist pentru a determina dacă proteza fixă pe implanturi este cea mai potrivită opțiune pentru nevoile lor specifice.

 

 

Întrebări Frecvente

Ce este o proteză fixă pe implanturi dentare?

Răspuns: O proteză fixă pe implanturi este o soluție stomatologică permanentă pentru înlocuirea dinților lipsă, care folosește implanturi dentare pentru a susține o coroană sau o punte dentară fixă.


Care sunt avantajele protezelor fixe pe implanturi comparativ cu alte opțiuni de înlocuire a dinților lipsă?

Răspuns: Avantajele includ stabilitate crescută, funcționalitate asemănătoare dinților naturali, prevenirea resorbției osoase și îmbunătățirea esteticii faciale.


Cum funcționează implanturile dentare în cazul protezelor fixe?

Răspuns: Implanturile dentare sunt inserate în osul maxilarului sau mandibulei și servesc ca rădăcini artificiale pentru proteza fixă, oferind o bază solidă și stabilă.


Cât timp durează procesul de instalare a protezei fixe pe implanturi?

Răspuns: Durata poate varia, dar în general, procesul poate dura câteva luni, incluzând etape precum inserarea implanturilor, vindecarea osului și montarea protezei fixe.

 

Sunt implanturile dentare potrivite pentru oricine sau există anumite condiții medicale care pot limita posibilitatea acestora?

Răspuns: De obicei, implanturile dentare sunt o opțiune viabilă pentru majoritatea pacienților, dar există anumite condiții medicale sau probleme de sănătate care pot afecta eligibilitatea.


Care este durata de viață a unei proteze fixe pe implanturi?

Răspuns: Cu îngrijire corespunzătoare și controale regulate la dentist, protezele fixe pe implanturi pot dura zeci de ani sau chiar o viață întreagă.


Ce tipuri de materiale sunt folosite în fabricarea protezelor fixe pe implanturi?

Răspuns: Materialele comune includ metal, ceramică și rășini compozite, iar alegerea depinde de preferințele pacientului și de recomandările medicului dentist.


Este nevoie de o îngrijire specială pentru proteza fixă pe implanturi comparativ cu alte opțiuni de înlocuire a dinților?

Răspuns: Îngrijirea este similară cu cea a dinților naturali, cu periaj regulat, utilizarea aței dentare și vizite regulate la dentist pentru controale și curățări profesionale.


Pot exista complicații sau riscuri asociate cu protezele fixe pe implanturi?

Răspuns: Ca orice intervenție medicală, există riscuri minime, cum ar fi infecțiile sau respingerea implantului, dar acestea sunt rare și pot fi gestionate cu succes.


Cât de confortabilă este purtarea unei proteze fixe pe implanturi?

Răspuns: De obicei, protezele fixe pe implanturi sunt confortabile, iar pacienții se adaptează rapid la senzația naturală a acestora în gură.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.