Coroana Dentară E-max

Coroană Dentară Emax - Ghid Complet

Când te confrunți cu dinți deteriorați, dinți care au nevoie de o protecție pentru a putea fi salvați, cea mai bună soluție o reprezintă coroana dentară. Cu toate că există multe tipuri de coroane dentare, printre opțiunile de top se numără coroana dentară E-max. Aceasta reprezintă un avans remarcabil în domeniul restaurării dentare, oferind o combinație perfectă pe care o poate avea o coroană dentară ceramică între estetică și durabilitate. În acest articol vei descoperi de ce este atât de special acest tip de coroană dentară și de ce ar trebui să îl iei în calcul următoarea dată când vei avea nevoie de o restaurare dentară. 

 

Ce Este o Coroană Dentară Emax?

Coroana dentară E-max reprezintă o restaurare dentară personalizată, creată în întregime dintr-un material de ceramică extrem de rezistent numit sticlă de disilicat de litiu. Acest material oferă o rezistență remarcabilă și proprietăți estetice superioare, dând coroanelor un aspect natural și translucid, asemănător dinților naturali. De asemenea, acestea mai cuprind în compoziția lor cuarț, oxid de fosfor, alumină, dioxid de litiu și alte oligoelemente. Corana dentară E-max este recunoscută atât pentru aspectul estetic, foarte natural, cât și pentru rezistența și durata lungă de viață.

 

Având în vedere materialul din care sunt realizate, acesta le diferențiază de coroanele dentare obișnuite care sunt realizate dintr-un suport de metal peste care se toarnă un strat de ceramică. Coroanele obișnuite cum sunt coroanele metalo-ceramice nu sunt la fel de estetice, deoarece se poate observa stratul de metal ce oferă dinților o culoare mai puțin naturală și apariția liniilor închise pe gingie. Faptul că o coroană E-max este creată dintr-un singur bloc de disilicat de litiu, fără material metalic în interior, îi conferă acel aspect translucid și perfect asemănător cu dinții naturali. 

 

 

Tipuri de Coroană E-max

Coroana Emax tip standard - se caracterizează prin faptul că are două straturi. Primul strat este pentru susținere, durabil. Cel de-al doilea strat, are rol cosmetic, fiind realizat pentru a fi cât mai apropiat de nuanța dinților din jur ai pacientului.

 

Coroan Emax tip Monolithic - vine în sprijinul pacienților care au nevoie de o durabilitate sporită, de exemplu cei care se confruntă cu bruxism. Acest produs prezintă doar primul strat, care are caracteristica de a fi foarte durabil. Pacienții se vor bucura în continuare un aspect natural, dar se reduce riscul de fisurare sau ciobire. 

 

 

Procesul de Aplicare a unei Coroane Ceramice Emax

Evaluare și Pregătire:

 

Înainte de a începe procedura, dentistul efectuează o evaluare detaliată a dintelui afectat. Uneori este necesar un tratament de canal, sau de alte tratamente stomatologice.Dacă este necesar, se poate face o mică reducere a dintelui pentru a permite coroanei să se potrivească perfect. Fiind asemeni unui căpăcel, coroana dentară are nevoie de o bază pe care să se prindă. Un model al dintelui este apoi luat pentru a asigura o potrivire perfectă.

Design CAD/CAM: 

Tehnologia CAD/CAM (Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing) este folosită pentru a crea un model digital al coroanei. Acesta este apoi utilizat pentru a ghida tehnicianul care va sculpta coroana din blocul solid de disilicat de litiu.

Culoare și Textură:

Dentistul lucrează îndeaproape cu pacientul pentru a alege culoarea și textura potrivite pentru coroana E-max, asigurându-se că aceasta se va integra perfect alături de restul dinților.

Cimentare: 

După ce coroana este finalizată, aceasta este cimentată pe dinte. Dentistul se asigură că potrivirea este exactă, iar pacientul se simte confortabil cu noua coroană.

 

 

De Ce Să Alegi O Coroană E-max În Locul Celei De Zirconiu?

Chiar dacă ambele tipuri de coroane dentare sunt excelente opțiuni, există asemănări și diferențe semnificative între coroanele E-max și de zirconiu. În primul rând, o primă asemănare, este că atât coroana din zirconiu, cât și cea E-max sunt coroane foarte estetice. Ele rămân preferate datorită aspectului estetic și a posibilității de a fi mai ușor de ajustat. Acest lucru conferă pacientului un confort sporit. Coroana de zirconiu, însă, nu are disponibile la fel de multe nuanțe pentru dinte cum vei regăsi la coroana E-max. De aceea, există șansele ca un dinte de zirconiu să nu fie la fel de estetic și integrat alături de restul dinților din jur precum coroanele dentare E-max.

 

Un studiu de specialitate cu privire la asemănări și deosebiri între coroana E-max și coroana de zirconiu, subliniază faptul că cea E-max are un aspect mult mai estetic decât zirconiul, care nu este la fel de translucid. Acest lucru contribuie la un aspect foarte asemănător cu dinții naturali. De asemenea, tot datorită transluciditatii, coroana E-max este mai puțin susceptibilă la pătare și colorare. 

 

Deși se cunoaște faptul că zirconiu este un material durabil, acesta este mai puțin estetic din cauza opacității sale. În același studiu se demonstrează rezistența foarte mare în timp a și a coroanei E-max. Autorii demontează și mitul conform căruia coroana E-max nu ar fi potrivită în cazul molarilor. Testele realizate pe un număr semnificativ de pacienți relevă faptul că materialul E-max este foarte potrivit pentru acest tip de dinți. Chiar dăcă coroana este subțire, atâta timp cât dintele este pregătit pentru aplicare și cimentarea se realizează corespunzător, coroana va sta foarte bine lipită de baza dintelui pe care va fi aplicată și nu va exista niciun risc de cădere. 

 

Coroana E-max și cea de zirconiu sunt superioare coroanei obișnuite care lasă acea banda metalică urâtă din jurul liniei gingivale. Un alt avantaj al ambelor tipuri este că sunt realizate din ceramică și nu există riscul de reacții alergice la metal. Coroanele din zirconiu și emax sunt mai ușoare și mai subțiri decât cele tradiționale din amestec metalo-ceramic. Așadar, se va îndepărtarea o cantitatea foarte mică din smalțul dintelui pentru cimentare optimă. Coroanele ceramice sunt, de asemenea, cea mai bună opțiune pentru pacienții care au puțin spațiu între dinți.

 


Avantaje și Dezavantaje ale Coroanelor Emax

În continuare vei regăsi cele mai importante avantaje pe care le oferă coroana dentară E-max 

 

Avantaje:

 • Estetică Remarcabilă: Aspectul natural și transluciditatea fac din coroana E-max o opțiune de top pentru restaurarea dinților din zona

frontală și nu numai. Dacă apelezi la acest tip de tratament, vei observa că dinții tăi naturali vor fi greu de deosebit de cei cu coroana dentară E-max. Te vei putea bucura de un zâmbet perfect datorită coroanei E-max care reprezintă îmbinarea perfectă dintre restaurarea estetică și funcțională a danturii. 

 • Rezistență și Durabilitate: Disilicatul de litiu oferă coroanei E-max o rezistență deosebită, făcând-o potrivită pentru utilizarea pe termen lung.

Coroana E-max are o durată medie de viață, de aproape 15 ani. Însă, îngrijirea orală corespunzătoare a pacientului îi poate mări durabilitatea în timp foarte mult. Este important ca periajul să se realizeze de două ori pe zi, să se folosească ața dentară pentru curățarea spațiilor interdentare și să se respecte o frecvență regulată a vizitelor la stomatolog (odată la 6 luni). 

 • Rezistență Mecanică: E-max este cunoscut pentru rezistența sa remarcabilă, oferind o protecție durabilă împotriva forțelor de masticație.
 • Șlefuire minimă: Materialul ceramic superior din care e realizată, face ca acest tip de coroană să fie foarte delicat, subțire și tocmai de aceea

necesită o slefuire minimă a dintelui.

 • Material Biocompatibil: Materialul din acre este realizată coroana dentară E-max este biocompatibil cu gingia, adică este foarte bine tolerat

de organism, spre deosebire de metal care poate provoca alergii. 

 • Potrivire Exactă: Tehnologia de ultimă generație CAD/CAM asigură o potrivire precisă, reducând riscul de complicații ulterioare.

 

Dezavantaje:
Cost Mai Ridicat: Singurul dezavantaj care, desigur, poate fi temporar, îl reprezintă prețul. Coroanele Emax pot fi mai costisitoare în comparație cu alte opțiuni, din cauza materialelor de înaltă calitate utilizate în procesul de fabricație.

 

 

Prețul pentru o Coroană Dentară Emax

Costul unei coroane dentare Emax poate varia în funcție de locația geografică, tipul clinicii, experiența dentistului și complexitatea cazului. În general, prețurile încep de la câteva sute de euro și pot crește în funcție de factorii menționați anterior. 

La House of Beauty Clinic pretul unei coroane emax este de 1950 lei.

 

În cadrul unei clinici premium te poți aștepta la un preț pentru o coroană dentară puțin mai mare decât la alte clinici. Însă, expriența pe care ți-o conferă această locație îți va garanta confortul și siguranța la care ai visat atunci când ți-ai imaginat interacțiunea cu o clinică stomatologică și cu dentiștii. Vei avea acces la servicii de top, materiale de ultimă generație și tehnologie ultra-modernă pentru rezolvarea oricărei probleme dentare cu care te confrunți.

 


În concluzie, coroana dentară E-max reprezintă o opțiune deosebită pentru cei care caută o soluție durabilă și estetică pentru restaurarea dinților afectați. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să discuți cu dentistul tău pentru a determina cea mai potrivită opțiune în funcție de nevoile tale.

 

 

 

Întrebări Frecvente

Ce Este Coroana Emax?
Coroanele dentare Emax sunt lucrări de restaurare dentară personalizate, create dintr-un material de ceramică de înaltă calitate, numit disilicat de litiu. Numele "Emax" provine de la "Esthetic Maximum," sugerând accentul pus pe estetică în combinatie cu durabilitatea.

Disilicatul de litiu este materialul de bază din care sunt realizate coroanele Emax. Este un tip de sticlă ceramică deosebit de dură și rezistentă, care oferă o alternativă impresionantă la materialele tradiționale folosite în stomatologie.

 

Cum Se Creează Coroana E-max?

 • Amestecarea Materialelor: În stadiul inițial, pulberea fină de disilicat de litiu este amestecată cu alte substanțe care îi conferă proprietăți dorite, cum ar fi rezistența și transluciditatea.
 • Presarea la Cald: Amestecul rezultat este apoi presat sub formă de blocuri la temperaturi înalte, creând un material compact și solid.
 • Frezarea Computerizată (CAD/CAM): Blocurile obținute sunt prelucrate cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM. Un computer ghidat de programe specifice modelează blocul pentru a obține forma și dimensiunile dorite ale coroanei dentare.
 • Tratamente Termice: După modelare, coroana E-max trece prin tratamente termice pentru a îmbunătăți rezistența și proprietățile sale estetice.

 

Care Sunt Caracteristicile Remarcabile ale Coroanei E-max?

 • Transluciditate: Disilicatul de litiu permite trecerea luminii prin coroana, oferindu-i un aspect natural și similar cu cel al dinților naturali.
 • Rezistență Mecanică: E-max este cunoscut pentru rezistența sa remarcabilă, oferind o protecție durabilă împotriva forțelor de masticație.
 • Adaptabilitate Estetică: E-max permite obținerea unor nuanțe și texturi asemănătoare dinților naturali, asigurându-se că această coroană conferă un zâmbet perfect pacientului.
 • Biocompatibilitate: Disilicatul de litiu este o opțiune biocompatibilă, reducând riscul de reacții adverse la contactul cu gingiile.

 

Care Este Procesul de Aplicare a unei Coroane Emax?
Procesul începe cu evaluarea și pregătirea dintelui afectat. Se preia un model, iar apoi, utilizând tehnologia CAD/CAM, coroana este modelată digital și apoi sculptată din blocul solid de disilicat de litiu. După finalizare, coroana este cimentată pe dinte.

 

Care Este Diferența dintre Coroanele Emax și Cele de Zirconiu?
Coroanele Emax sunt realizate din disilicat de litiu, conferindu-le o transluciditate mai mare și o estetică mai naturală. În comparație, coroanele de zirconiu sunt extrem de rezistente, dar au o gamă redusă de nuanțe, pot părea mai opace și nu sunt la fel de translucide.

 

Coroanele E-max Se Pătează Ușor?
Coroanele dentare E-max sunt foarte rezistente la pătare și colorare, însă obiceiurile nocive precum fumatul, consumul de alcool (vinul roșu) în exces pot duce la pătarea coroanelor dentare. 

 

Coroanele E-max Se Pot Fisura?
Există șanse foarte reduse ca o coroană E-max să se fisureze sau să se ciobească, deoarece disilicatul de litiu este un material extrem de dur. Însă, fisurarea se poate întâmpla din cauza grosimii neadecvate a materialului sau pe perioada ajustării ocluziei dentare, din cauza forțelor exercitate asupra coroanei. Însă, s-a demonstrată că coroana E-max este eficientă în cazul pacienților cu bruxism. 

 

Cum Poți Menține Albe Coroanele E-max?
La fel ca în cazul dinților naturali, coroanele dentare E-max au nevoie de îngrijire orală foarte atentă. Periajul cu o pastă pentru albire dentară de două ori pe zi, utilizarea aței dentare, vizitele regulate la dentist pentru igienizare profesională sunt cei mai importanți factori care mențin culoarea inițială a coroanelor și le asigură viață lungă. 


Cât De Subțiri Pot Fi Coroanele Dentare E-max?
Coroanele E-max pot fi asemănate din punct de vedere al grosimii cu fațetele dentare, adică 0.3 mm. Această caracteristică garantează că estetica maximă este asigurată de o grosime minimă. 

 

Cât De Sigură Este Coroana E-max?
Coroana E-max este extrem de sigură, deoarece nu conține niciun fel de metal în compoziția sa, fiind integral ceramică. Acest lucru garantează pacienților cu alergii la metale că nu vor avea niciun disconfort și că este cea mai bună alegere pentru ei, la fel cum este pentru orice persoană care își dorește un material biocompatibil cu gingiile sale. 

 

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programeaza-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.