Caria Dentară. Tipuri de Carii. Simptome. Cauze. Tratament

Caria dentară reprezintă o afecțiune a dinților care afectează smalțul și alte structuri ale acestora. Este o problemă de sănătate orală ce rezultă din demineralizarea smalțului dentar, proces cauzat de acizii produși de bacteriile prezente în placa dentară. Orice persoană s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu caria dentară, fiind afecțiunea cel mai des întâlnită atunci când vorbim de probleme ale sănătății orale. De aceea, stomatologia a dezvoltat proceduri din ce în ce mai moderne de tratare a cariilor. În acest articol vei regăsi informații complete despre cariile dentare, tipuri, simptome, precum și cele mai noi metode de tratament. 

 


Ce Este Caria Dentară?

Caria dentară este o boală a dinților care apare ca urmare a demineralizării smalțului, stratul exterior al dinților. Smalțul este cea mai dură substanță din organism ce protejează straturile sensibile de bacterii și acizi. Straturile sensibile cuprind dentina și pulpa. Caria începe adesea cu formarea plăcii dentare, o peliculă bacteriană ce se acumulează pe suprafața dinților și care poate să erodeze smalțul în timp.


Placa bacteriana descompune zaharurile în acizi și atacă dintele. Atunci când alimentele dulci pătrund în cavitatea bucală, sărurile din saliva încep acțiunea de reparare a smalțului. Procesul se realizează în timp de 40 de minute. Dar, cariile apar datorită atacurilor acide repetate, când saliva nu reușește sa restabileasca echilibrul. Cu toate acestea, zaharurile nu sunt singurele care pun în pericol sănătatea orală, ci și mâncărurile cu carbohidrați sau băuturile acidulate produc placă bacteriană și tartru. Nu este indicat să ai gustări repetate. Acest lucru prezinta un risc crescut, deoarece dinții se află sub atac constant  din partea substanțelor nocive și nu au timp să se refacă.

 

 

Tipuri de Carii Dentare

Există mai multe tipuri de carii dentare, fiecare cu caracteristici specifice. Acestea includ:

 

  • În funcție de stadiul cariei, există:
    Carie superficială
    Carie medie
    Carie profundă

 

  • În funcție de locul unde apare leziune, se identifică mai multe tipuri de carii:

 

Caria ocluzală

Este cel mai comun tip de carie și afectează doar smalțul dinților. Se formează pe suprafața cu care mușcăm, iar cei mai afectați sunt molarii, adică dinții din spate. Este adesea rezultatul acumulării de plăci bacteriene pe suprafața dinților, care pot fi îndepărtate printr-o igienă orală adecvată și fluorurare regulată. Di păcate, adesea igiena orală nu este realizată corespunzător, și mâncarea se acumulează în în șanțurile și fosetele suprafeței ocluzale. 


Caria pe suprafața laterală a dintelui
Acest tip de carie afectează partea vizibilă a dinților și poate fi observată ca o decolorare sau o pată pe smalț. Dacă nu este tratată, poate progresa în interiorul dinților și poate afecta dentina. Acest tip de carie este mai rar întâlnit și are un progres destul de lent. Dar avantajul este că poate fi mai ușor de tratat. Dacă cariile laterale nu sunt depistate și tratate în timp util, ele pot avansa către un alt tip, și anume carii interdentare.

 

Caria interdentară
Caria interdentară sau carie între dinți, reprezintă deteriorarea țesutului dentar între dinți. Este un tip specific de carie care afectează adesea suprafețele laterale ale dinților, unde aceștia se ating, formându-se astfel spații mici în care pot rămâne resturi alimentare și plăci bacteriene.

Acest lucru se datorează în mare parte igienei orale precare. 

 

Această formă de carie poate fi dificil de detectat în stadiile incipiente, deoarece nu este întotdeauna vizibilă sau detectabilă prin simpla inspecție vizuală. De obicei, este identificată în timpul unei examinări dentare de rutină sau a unei radiografii dentare, atunci când leziunea este deja destul de avansată.

 

Caria radiculară
Apare atunci când gingiile se retrag, expunând rădăcina dintelui. Riscul apariție unei carii dentare este ridicat. Aceasta poate apărea mai des la persoanele mai în vârstă sau la cele cu probleme gingivale, cum sunt cei care suferă de parodontoză sau alte afecțiuni gingivale. 

 

Caria recurentă
Se referă la cariile care se dezvoltă sub coroanele sau plombele dentare existente. Acestea pot apărea din cauza lipsei de igienă orală sau a calității slabe pe care o au  materialele de umplere.

 

Caria de colet sau cervicală
Apare pe linia gingivală și poate fi cauzată de o combinație de factori, inclusiv acumularea plăcii bacteriene și retracția gingiilor. Acest tip de carie se formează în zona dintre coroana dentară și rădăcină, numită coletul dentar, unde placa bacteriană și tartrul se acumulează la linia de întâlnire a dinților cu gingia. Igiena precară, lipsa utilizării aței dentare și lipsa unei igienizări profesionale sunt principalele cauze ale formării cariilor dentare.

 

 

Simptome Carie Dentară

Caria dentară este, adesea, o problemă dentară serioasă și poate provoca disconfort și complicații grave dacă nu este tratată în timp util. Este important să recunoști semnele și simptomele cariei dentare pentru a căuta asistență medicală promptă și a preveni progresia afecțiunii. Iată o descriere detaliată a tuturor simptomelor asociate cu caria dentară:

 

Durere sau sensibilitate dentară: Unul dintre cele mai comune simptome ale cariei dentare este apariția durerii sau sensibilității la nivelul dinților afectați. Această durere poate fi provocată de expunerea la stimuli precum alimentele calde, reci, dulci sau acide. În unele cazuri, durerea poate fi intermitentă sau poate deveni constantă pe măsură ce caria progresează.

 

Decolorare a smalțului: Caria dentară poate provoca decolorarea smalțului dinților, manifestându-se sub forma unor pete albe, maro sau negre. Aceste pete pot fi localizate pe suprafața dinților și pot fi vizibile la inspecția vizuală sau detectate în timpul unei examinări dentare de rutină.

 

Senzatie de asprime la atingere: În stadiile incipiente, când caria afectează doar smalțul, zona afectată poate părea aspră la atingere, în special în timpul periajului dentar sau al consumului de alimente și lichide.

 

Senzatie de gol sau ruptură în dinți: Pe măsură ce caria progresează și afectează dinții mai profund, pot apărea senzații de gol sau ruptură în structura dinților. Aceasta poate fi simțită cu limba sau cu degetul și poate fi însoțită de o senzație de durere sau disconfort.

 

Durere la mestecare sau mușcat: În cazurile mai avansate, când caria afectează dentina sau pulpa dentară, pot apărea dureri la mestecare sau mușcat. Acest lucru se datorează expunerii nervilor și a vaselor de sânge din interiorul dintelui la stimuli externi.

 

Senzație de durere la presiune: Caria avansată poate provoca sensibilitate la presiune, fie prin periajul dentar, fie prin aplicarea presiunii pe dinte, de exemplu, în timpul mușcăturii sau în timpul consumului de alimente.

 

Durere în zona maxilarului sau a feței: În unele cazuri, caria dentară avansată poate provoca durere sau disconfort în zona maxilarului sau a feței, deoarece infecția sau inflamația se răspândește în țesuturile din jurul dintelui afectat.

 

Respirație urât mirositoare (halenă): Caria dentară poate duce la acumularea de bacterii în gură, care pot provoca halenă persistentă sau respirație urât mirositoare.

 

Recunoașterea și tratarea cariei dentare în stadiile incipiente sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor și a problemelor dentare mai grave. Este recomandat să consultați un dentist în cazul în care observați oricare dintre aceste simptome pentru un diagnostic și un plan de tratament adecvat. O igienă orală riguroasă, alimentația sănătoasă și vizitele regulate la dentist pentru controale de rutină sunt cheia menținerii unei sănătăți dentare optime și prevenirea apariției cariei dentare.

 

 

 

Cauze Carii Dentare

Este important să înțelegem cauzele cariilor dentare pentru a putea lua măsuri de prevenire și a menține o sănătate orală optimă. Iată o analiză detaliată a principalelor cauze ale cariei dentare:

 

Placa bacteriană: Placa bacteriană este un strat subțire și lipicios format în mod constant pe suprafața dinților. Această placa este alcătuită în principal din bacterii care metabolizează zahărul și carbohidrații din alimente, producând acizi care atacă smalțul dinților și duc la formarea cariei.

 

Consumul excesiv de zahăr și carbohidrați: Alimentele și băuturile bogate în zahăr și carbohidrați oferă un mediu propice pentru bacteriile care provoacă cariile dentare. Consumul excesiv de dulciuri, băuturi acidulate, biscuiți și alte alimente procesate poate crește riscul de carie dentară.

 

Igienă orală inadecvată: Neglijarea igienei orale poate duce la acumularea de placă bacteriană și resturi alimentare pe suprafața dinților și între aceștia. Dacă acestea nu sunt îndepărtate prin periajul regulat și utilizarea aței dentare, ele pot provoca carii dentare grave. 

 

Lipsa fluorului: Fluorul este un mineral esențial care ajută la remineralizarea smalțului și la prevenirea cariilor dentare. Lipsa fluorului în produsele de igienă orală poate crește riscul de carie dentară.

 

Anatomia dentară: Unele aspecte ale anatomiei dentare pot crește susceptibilitatea la carie. De exemplu, dinții care au fisuri sau crăpături pot fi mai vulnerabili la acumularea de placă bacteriană și formarea cariilor. De asemenea, dinții înghesuiți și greu de curățat pot provoca apariția cariilor dentare.

 

Probleme de flux salivar: Saliva joacă un rol important în neutralizarea acizilor și în spălarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene de pe suprafața dinților. O scădere a fluxului salivar poate crește riscul de carie dentară, deoarece nu se mai realizează o curățare eficientă a dinților.

 

Factori genetici: Predispoziția genetică poate juca și ea un rol în susceptibilitatea unei persoane la caria dentară. Anumite caracteristici ale smalțului sau ale salivei pot fi moștenite și pot influența riscul de carie dentară.

 

Fumatul și consumul de alcool: Fumatul și consumul excesiv de alcool pot afecta sănătatea orală și pot crește riscul de carie dentară. Aceste obiceiuri pot reduce fluxul salivar și pot compromite starea generală a dinților și a gingiilor.

 

 

Tratament Carii Dentare

Tratarea cariilor dentare la medicul stomatolog este esențială pentru restaurarea sănătății și funcționalității dinților afectați. În funcție de severitatea și localizarea cariei, precum și de starea generală a dinților, pot fi utilizate diferite proceduri și tehnici pentru tratarea acestei afecțiuni. Iată o prezentare detaliată a metodelor comune de tratament pentru cariile dentare:

 

Obturații (plombe dentare): Aceasta este una dintre cele mai obișnuite proceduri utilizate pentru tratarea cariilor dentare. În timpul acestei intervenții, medicul stomatolog îndepărtează țesutul cariat și umple cavitatea rezultată cu un material de umplere, cum ar fi amalgamul sau compozitul. Obturațiile ajută la restabilirea integrității structurale a dintelui și la prevenirea progresiei cariei.

 

Tratament de canal la microscop: Pentru cazurile în care caria a progresat în interiorul dintelui, afectând pulpa dentară (nervul), poate fi necesar un tratament de canal. Această procedură implică îndepărtarea nervului infectat, curățarea și sterilizarea canalelor radiculare și umplerea acestora cu un material sigilant. Utilizarea unui microscop în timpul tratamentului de canal ajută medicul stomatolog să efectueze procedura cu precizie și să identifice și să trateze toate canalele radiculare afectate.

 

Plombe dentare: Plombele dentare sunt utilizate pentru restaurarea structurii și funcției dinților afectați de carie. Acestea pot fi realizate din diferite materiale, inclusiv compozite dentare, amalgam sau ceramică. Plombele sunt modelate și aplicate pe suprafața dinților pentru a repara cavitatea rezultată în urma îndepărtării țesutului cariat.

 

Coroana dentară: Atunci când caria afectează o mare parte din structura dintelui și acesta devine fragil, poate fi necesară aplicarea unei coroane dentare pentru a proteja și a restabili funcția dintelui. Coroanele dentare sunt sub forma unor căpăcele dentare fabricate din ceramică, zirconiu, metal sau o combinație a acestora, care sunt cimentate pe dinte pentru a acoperi și proteja întreaga suprafață a acestuia.

 

Implant dentar: În cazurile în care dintele este atât de grav afectat de carie încât nu mai poate fi salvat, poate fi necesară extracția acestuia și înlocuirea cu un implant dentar. Implantul dentar este o structură metalică sub forma unui șurub (de obicei din titan) care este integrată în osul maxilarului sau al mandibulei și pe care este montată o coroană dentară pentru a înlocui dintele pierdut.

 

Așadar, tratamentul cariilor dentare la medicul stomatolog implică utilizarea diferitelor proceduri și tehnici pentru a restabili sănătatea și funcționalitatea dinților afectați. De la obturații și plombe, până la tratament de canal la microscop și implanturi dentare, medicul stomatolog dispune de opțiuni variate pentru a trata și a gestiona eficient cariile dentare în funcție de necesitățile și condițiile fiecărui pacient. Este important să consultați regulat un medic stomatolog și să urmați recomandările acestuia pentru a menține o sănătate orală optimă și a preveni complicațiile asociate cu cariile dentare.

 

 

Prevenția Cariei Dentare

Prevenția cariei dentare este esențială pentru menținerea sănătății orale și a zâmbetului strălucitor. Adoptarea unui regim adecvat de igienă orală și a unui stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul de apariție a cariilor dentare. Iată câteva sfaturi pentru prevenirea cariilor dentare:

 

Spălatul pe dinți regulat: Periajul regulat al dinților de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, cu o pastă de dinți care conține fluor este esențial pentru eliminarea plăcii bacteriene și prevenirea cariilor dentare. Este important să folosiți o periuță de dinți cu peri moi și să acordați atenție curățării atât a suprafețelor exterioare, cât și a celor interioare și a spațiilor dintre dinți.

 

Utilizarea apei de gură: Clătirea cu o apă de gură antibacteriană poate ajuta la combaterea bacteriilor și la reducerea riscului de carii dentare. Alegerea unei ape de gură care conține fluor poate întări smalțul și preveni demineralizarea acestuia.

 

Folosirea atei dentare: Utilizarea aței dentare zilnic este esențială pentru îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene din zonele interdentare, unde periuța de dinți nu poate ajunge. 

 

Alimentație sănătoasă: O alimentație echilibrată și sănătoasă, bogată în fructe, legume, proteine ​​slabe și lactate, poate contribui la menținerea sănătății orale. Limitarea consumului de alimente și băuturi bogate în zahăr și carbohidrați poate reduce riscul de carii dentare și de carii dentare grave.

 

Tratament ortodontic pentru alinierea dinților strâmbi: Dinții strâmbi sau suprapuși pot crea spații dificil de curățat și pot crește riscul de acumulare de placă bacteriană și formare de carii. Tratamentul ortodontic, cum ar fi folosirea aparatelor dentare sau a gutierelor transparente, poate corecta aceste probleme și poate îmbunătăți igiena orală.

 

Consumul de suplimente cu calciu și magneziu: Calciul și magneziul sunt minerale esențiale pentru sănătatea dinților și a oaselor. Consumul de suplimente cu calciu și magneziu poate întări smalțul dinților și poate ajuta la prevenirea cariilor dentare. Totuși, este important să consultați un medic sau un dentist înainte de a lua suplimente pentru a determina doza și siguranța acestora.

 

 

În concluzie, caria dentară este o problemă des întâlnită, dar, în același timp poate fi evitată. Caria poate avea consecințe grave asupra sănătății orale dacă nu este tratată în mod corespunzător. Este important să recunoaștem că există mai multe tipuri de carii dentare, fiecare având propriile caracteristici și moduri de abordare. De la cariile superficiale până la cele care necesită tratament de canal sau extracție dentară, recunoașterea simptomelor și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor ulterioare. Vizitele regulate la dentist reprezintă soluția garantată care poate preveni cariile. 

 

 

 

Întrebări Frecvente

1. Ce sunt cariile dentare și cum se formează?

Cariile dentare sunt leziuni ale dinților cauzate de acizii produși de bacteriile din placa dentară. Aceste bacterii descompun zahărul și carbohidrații din alimente, transformându-i în acizi care erodează smalțul dinților și provoacă formarea cariilor.


2. Care sunt simptomele cariilor dentare?

Simptomele comune ale cariilor dentare includ sensibilitate la alimente și băuturi calde, reci sau dulci, durere la masticație, pete pe suprafața dinților și senzație de gol în dinte.

 


3. Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea cariilor dentare?

Factorii de risc includ igiena orală inadecvată, alimentația bogată în zahăr și carbohidrați, lipsa fluorului, predispoziția genetică și factorii de mediu, precum fumatul sau consumul excesiv de alcool.


4. Cum pot fi prevenite cariile dentare?

Prevenția cariilor dentare implică periajul regulat al dinților de cel puțin două ori pe zi, utilizarea aței dentare zilnic, limitarea consumului de zahăr, fluorizarea și vizitele regulate la dentist pentru examene și curățări profesionale.


5. Care sunt opțiunile de tratament pentru cariile dentare?

Tratamentul cariilor dentare poate include obturații (plombe), tratament de canal, plombe dentare, coroane dentare și, în cazuri grave, extracția dentară sau implanturile dentare.


6. Ce se întâmplă dacă nu sunt tratate cariile dentare?

Netratate, cariile dentare pot progresa și pot afecta straturile mai profunde ale dinților, inclusiv pulpa dentară și rădăcina. Aceasta poate duce la infecții, dureri severe, pierderea dinților și alte complicații dentare grave.


7. Cum pot fi identificate cariile dentare în stadiile incipiente?

Cariile dentare în stadiile incipiente pot fi identificate prin observarea petelor sau a decolorării smalțului, sensibilitatea dentară și senzația de asprime la atingere a suprafeței dentare afectate.

Nu ezitaţi în a realiza aici, la House of Beauty Clinic, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.